17 - Intră în posesia moștenirii tale
Autor: Max Lucado  |  Album: Zilele gloriei  |  Tematica: Consolidare spirituală
Resursa adaugata de Mada_O in 14/04/2015
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

    Dumnezeu este un Dumnezeu al celei de-a doua șanse și al inceputurilor noi. Dumnezeu este un Dumnezeu al zilelor de glorie. Și dacă ți-ar prinde bine niște zile glorioase, bine ai venit la studiul despre viața și cartea Iosua. Dumnezeu i-a dat lui Iosua, cea mai faimoasă promisiune din istoria umanității, o a doua șansă să intre în țara promisă. Iosua și poporul său nu au trebuit să fie întrebați de două ori. Dacă ai nevoie de o a doua șansă și ești curios cum e viața în țara promisă atunci cartea lui Iosua este pentru tine. Haideți să facem declarația zilelor de glorie pentru ultima dată deoarece acest mesaj încheie această serie. Vă rog să vă îndreptați umerii și spatele, să vă umpleți plămânii cu aer și inimile cu speranță și să declarați din toată inima. Sunteți gata? Aceste zile sunt zilele gloriei. Trecutul e trecut, viitorul meu e strălucit. Promisiunile lui Dumnezeu sunt adevărate și Cuvântul Lui e sigur. Cu Dumnezeu în ajutor, voi fi tot ceea ce vrea El să fiu, voi face tot ce dorește El să fac, și voi primi tot ceea ce vrea El să primesc. Aceste zile sunt zilele gloriei.

    Într-adevăr sunt. Ajută-ne să înțelegem cine suntem și că Tu locuiești în noi și cum Isus Hristos Însuși trăiește în inimile noastre. Ajută-ne să fim ceea ce Tu ne-ai chemat să fim și iartă Tu păcatele vorbitorului care sunt multe. Ajută-ne să-L vedem pe Isus și doar pe El. În Numele lui Hristos ne rugăm și toată biserica spune: Amin!

    Astăzi vom încheia studiul din cartea lui Iosua și sunt sigur că sunteți de acord cu mine că șaptesprezece săptămâni e prea puține pentru a studia această carte frumoasă și plină de putere. Înainte să tragem o concluzie ca ultim mesaj al cărții Iosua, vreau să vă spun din nou ce mare onoare este pentru mine să predic la Biserica Oak Hills. Am spus deseori că dacă Dumnezeu m-ar forța să aleg între a respira și a predica sunt sigur că m-aș sufoca. Nu există o bucurie mai mare pentru mine decât aceea de a predica aici sau oriunde altundeva în lume, de a călători la diferite bisericii sau evenimente, dar cea mai mare bucurie este să predic în propria-mi biserică.

    Am făcut un mic calcul și ne-am dat seama că aceasta este a 16-a serie de predici a mea în această biserică. A 16-a serie. E destul de mult nu-i așa? Unii ați suportat predici monotone din partea mea în acești ani și apreciez asta. Am început la vârsta de trei ani de asta atât așa de tânăr. Nu mă pot gândi la un mod mai bun de a ne întări credința decât analizând povestea lui Iosua. Iată contexul în caz că nu îl știi sau l-ai uitat: povestea lui Iosua surprinde șapte ani de succes continuu din istoria poporului Israel. Oricine a citit Biblia știe că aceasta nu pretinde că poporul ales al lui Dumnezeu, evreii, au fost oameni perfecți. Nici nu trebuie să citești mult și vezi că Avraam a avut prea multe neveste, Esau a spus prea multe minciuni, frații lui Iosif l-au vândut ca sclav pe acesta ceea ce s-a continuat în ani buni de sclavie în Egipt. Sună a nenorocire după nenorocire. Au construit două temple, apoi le-au pierdut. Au primit chiar și chivotul legământului și nimeni nu știe unde se află. Probleme după probleme, dificultăți după dificultăți. Alte națiuni din lumea antică se pregăteau din plin. Grecia își extindea imperiul, Babilonul își construia cetăți, dar evreilor părea să le scape succesul printre degete. Au ajuns să fie izolați, opresați și în mari greutăți cu excepția acestor șapte ani. În timpul acestor șapte ani i-au pus pe dușmani pe fugă. În timpul acestor șapte ani care au început în jurul anilor 1400 î. Hr. Moise murise, Iosua a preluat conducerea.

    Dumnezeu a vorbit, Iosua a ascultat și zilele gloriei au început. Râul Iordan s-a deschis, iscoadele au intrat în cetate, Rahav a fost găsită, Dumnezeu s-a arătat copiilor lui Israel. Iosua a fost încurajat. Ierihonul a fost înprejmuit. Oamenii din Ai au fost atacați. Acan a păcătuit dar copiii lui Israel s-au ridicat din nou pe picioare. Sihem a fost comemorat. Soarele s-a oprit în loc. A fost victorie după victorie până când țara a fost împărțită poporului evreu și au locuit în țara promisă. Au trecut de la a fi pribegi neajutorați la a fi proprietari plini de speranță. Și au început să-și facă gospodării și să planteze vii. Și au exploatat la maxim acele dealuri canaanite. Succesul lor a fost atât de răsunător încât naratorul, istoricul cărții Iosua, care poate fi chiar Iosua însuși, a scris această frază care rezumă cucerirea lor, „Astfel, Domnul a dat lui Israel toată ţara pe care jurase că o va da părinţilor lor; ei au luat-o în stăpânire şi s-au aşezat în ea. Domnul le-a dat odihnă de jur împrejur, cum jurase părinţilor lor; niciunul din vrăjmaşii lor nu putuse să le stea împotrivă, şi Domnul i-a dat pe toţi în mâinile lor. Din toate vorbele bune pe care le spusese casei lui Israel, Domnul, niciuna n-a rămas neîmplinită: toate s-au împlinit.” (Iosua 21:43-45) Ce afirmații cuprinzătoare! „Domnul a dat toată ţara.” „Domnul le-a dat odihnă, niciunul din vrăjmaşii lor nu putuse să le stea împotrivă.” „Toate s-au împlinit.” Pare că dintr-un momentu în altul au ieșit din pustie și au intrat în țara promisă trecând de la frigul iernii la răcoarea primăverii, începând astfel un nou sezon.

    Mă întreb dacă nu ai avea și tu nevoie de un nou sezon în viața ta. Mă întreb dacă ești gata să intri într-o perioadă în care o victorie este urmată de alta, și în care dificultațile apar și ele, dar nu sunt își au ultimul cuvânt, în care trecutul e cu adevărat trecut și viitorul e foarte strălucitor. Crezi tu efectiv că Cuvântul lui Dumnezeu e adevărat și că promisiunile Lui sunt sigure? Mă întreb dacă ești gata să ieși din pustiu și să intri în țara promisă. Națiunea lui Israel, dacă vă amintiți, e marcată de trei locații geografice, chiar patru dacă socotim și robia babiloniană de mai târziu, dar în mod special cele trei: Egiptul, pustia și țara promisă. În Egipt erau sclavii egiptenilor. În pustie nu mai erau sclavii egiptenilor, dar erau sclavii propriei frici. De-abia după ce au trecut Iordanul au ieșit atât din pustie, cât și din frica lor și au început să umble în credință. Aceste trei locații mai există și astăzi. Egiptul reprezintă viața noastră de dinainte de Hristos când eram robiți de propria noastră vinovăție. Eram sub robia morții. Pentru că Eliberatorul nostru a venit și ne-a condus spre Marea Roșie a mântuirii, și noi am fost eliberați. Mulți creștini se blochează adesea acolo. Au suficientă liberate să fie eliberați de Egipt, dar nu au suficient credință să pășească în țara promisă. Iau deciziile pe care le-a luat poporul lui Moise.

    Amintiți-vă, copiii lui Moise puteau să-și înceapă zilele de glorie cu patruzeci de ani în urmă. Dar când au avut șansa să pășească spre țara promisă prin râul Iordan prin credință au spus: „Uriașii sunt prea mari, cerințele sunt prea multe.” Și s-au mulțumit cu o viață nomadă de pribegie prin pustiu. Conform multor studii, mulți creștini fac la fel. Am început această serie spunându-vă de un studiu Gallup înregistrat în cartea „Sfinții dintre noi.” A fost publicată la mijlocul anilor 90 și spune cum doar 13% din creștini consideră viața lor de creștini una victorioasă. Doar 13% ar spune: „Pot să înving ispitele!” și doar 13% ar spune: „Înaintez în victorie! Am mai multă bucurie azi decât am avut ieri.” „Sunt puternic prin har!” Asta înseamnă că 9 din 10 credincioși ar spune: „Cred că sunt în pustiu.” Un studiu mai recent de care am dat după ce v-am spus de studiul Gallup, arată că acest procentaj se oglindește într-un alt studiu al unei echipe de cercetare conduse de predicatorul Greg Hawkins. Acest studiu a redus procentajul de la 13% la 11%. Deci aproape 9 din 10 creștini nu trăiesc la potențialul maxim. Ei simt că există o diferență între ceea ce Dumnezeu a promis și ce experimentează ei. Eu cred că cartea lui Iosua se află în Biblie ca să ne ajute să trecem din pustie în viața din țara promisă pe care Dumnezeu a promis-o.

    Cum putem vedea Ierihonul nostru prăbușindu-se? Cum putem vedea dușmanii noștri alungați? Cum putem răspunde cu credință? Cartea Iosua este în Biblie ca să ne ajute să răspundem la aceste întrebări. Deci care a fost diferența? Care a fost diferența dintre generația lui Moise și generația lui Iosua? Care a fost diferența dintre cei care au petrecut patruzeci de ani în pustie și cei care au realizat mai multe în șapte ani decât strămoșii lor în patruzeci? Răspunsul se rezumă la un singur cuvânt: moștenire. Moștenirea. Tema cărții Iosua este moștenirea. În versetul 6 din capitolul 1 Dumnezeu îi spune următoarele cuvinte lui Iosua, „Întăreşte-te şi îmbărbătează-te, căci tu vei da în stăpânire poporului acestuia ţara pe care am jurat părinţilor lor că le-o voi da.” (Iosua 1:6) Moștenirea este pentru Iosua cum e barbaque-ul în Texas. E peste tot. La fiecare colț. Cu un miros îmbătător și care îți lasă gura apă. Cuvântul „moștenire” apare de 51 de ori în cartea Iosua. De cel puțin 10 ori apare porunca lui Dumnezeu: „Luați țara!” Moștenirea.

    Copiii lui Israel au crezut că au moștenit țara de la Dumnezeu. De fapt, victoria cărții Iosua o găsim în capitolul 24, versetul 28, „Apoi Iosua a dat drumul poporului, şi s-a dus fiecare în moştenirea lui.” Mesajul principal din Iosua nu este că poporul a cucerit țara și a primit-o, ci că poporul a primit țara pe care Dumnezeu a cucerit-o și au locuit-o. Înțelegeți? Mesajul principal nu este că au cucerit țara șiapoi au primit-o. Am spus deja că nu se face nici o referire la vreo pregătire sau tactică militară. Nu știm cum și ce arme au folosit deoarece bătălia nu a fost a lor, ci a lui Dumnezeu. Ei au primit moștenirea lor. Deci marea deosebire dintre generația lui Iosua și generația lui Moise, dintre poporul promisiunii și cel din pustie a fost aceasta: ei au crezut în moștenirea lor. Marea diferență dintre creștinii victorioși și creștinii indiferenți este că cei victorioși îndrăznesc să creadă moștenirea lor. Ei chiar cred că Dumnezeu le-a dat moștenirea Lui Însuși în viețile lor. Moștenirea noastră nu este o anume proprietate pe fața pământului, ci moștenirea noastră este o nouă stare autentică a minții și a realității credinței. Moștenirea noastră nu este o bucată de pământ, ci este o bucată din Dumnezeu Însuși. Moșenirea noastră nu este pământ, ci este Dumnezeu. Dumnezeu Însuși.

    Deci marea întrebare, când citim și studiem cartea lui Iosua și cum au primit ei moștenirea lor, este următoarea întrebare pentru mine și pentru tine, Trăiești tu în moștenirea ta? Trăiești tu în moștenirea ta? Știai că Biblia spune în Efeseni capitolul 1, versetul 3 spune că, „Dumnezeu care ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări duhovniceşti, în locurile cereşti.” Dumnezeu te-a binecuvântat cu toate binecuvântările duhovnicești în locurile cerești. El te-a binecuvântat deja. Nu zice că te va binecuvânta sau că va binecuvânta pe unii creștini și pe alții nu. Sau că te va binecuvânta dacă vei face ce este bine sau dacă vei știi codul secret. Vorbește la timpul trecut. A avut loc prin credință. S-a întâmplat deja. Dumnezeu te-a binecuvântat. Cămara e deschisă. Numele tău a fost scris în testament. Moștenirea a fost numită. Testamentul a fost ratificat. S-a împlinit. S-a sfârșit. Totul este deja pe numele tău. Dumnezeu ți-a dat deja totul pentru ca tu să fii tot ce vrea El ca tu să fii. Nu spun multe lucruri înțelepte, dar cred că tocmai am spus unul. Îl mai repet odată: Dumnezeu ți-a dat deja totul pentru ca tu să fii tot ce vrea El ca tu să fii. Nu este aceasta promisiunea din Efeseni 1:3? El te-a binecuvântat deja cu toate binecuvântările spirituale în locurile cerești. Cred că acesta s-ar putea să fie cel mai bine păstrat secret din creștinism. Și anume că noi nu știm, nu apreciem suficient ce ni s-a întâmplat când ne-am întors la Hristos.

    Mulți oameni, dacă ar fi să-i întrebi ce s-a întâmplat când au devenit creștini, ar vorbi limbajul iertării. Și bine fac deoarece toate păcatele noastre au fost șterse. Toate! Nu doar cele trecute, dar și cele viitoare. Toate păcatele noastre au fost curățite. Am fost mântuiți de harul lui Hristos. Dar Dumnezeu nu s-a ocupat doar de păcatele noastre, dar și de interiorul nostru, de dorințele noastre, de abilitățile și talentele noastre. El ne-a dat o nouă perspectivă asupra Lui. Când tu I-ai dat inima ta lui Hristos, El ți-a întors favoarea și El ți-a dat ție inima Lui. Aceasta este moștenirea ta. Însuși persoana lui Hristos în tine. Când intri într-o cameră, Hristos intră și El în acea cameră. Când tu spui „bună ziua” familiei ale, familia ta vede o versiune a lui Hristos, o expresia a lui Hristos. Aceasta înseamnă că tu și eu, avem acess la tot ceea ce Hristos Însuși are acces. Ai nevoie de mai multă iertare? Hristos are destulă. Ai nevoie de mai multă pace? Hristos are să-ți dea. Nu poți să-l ierți pe vecinul tău? Nu-i nimic. Hristos poate și El locuiește în tine. Nu poți rezista în fața ispitei pornografiei sau alcoolului? Ei bine, e dificil, dar Hristos poate. Și din moment ce El trăiește în tine, nu mai depinde de tine. Mesajul principal al cărții Iosua, mesajul principal al Bibliei nu este că tu trebuie să lupți pentru Dumnezeu, ci că Dumnezeu luptă pentru tine. Și că El vine și locuiește în tine.

    Uite ce cred eu că pierdm din vedere. Sunt de acord cu un scriitor pe nume Dwight Edwards care spune următoarele, „Mulți creștini compară convertirea lor cu spălarea unei mașini. Intri ca o rablă murdară, ieși cu păcatele spălate și acum ești o rablă curată.” Convertirea este o curățire. Cu siguranță! Dar convertirea este mai mult decât doar îndepărtarea păcatelor, este o rezervă de putere. Când te convertești, când îți predai inima lui Hristos. Când treci Marea Roșie și ești eliberat din propria ta robie egipteană, El nu numai că te spală, dacă ne putem opri la această metaforă a spălării mașinii, în timp ce ești la spălătorie, El ridică capota și scoate acel motor vechi, acel model vechi de doi cilintri cu mulți kilometri făcut în 1963, cu cilindrii distruși și carburatorul spart... Îl scoate afară și în timp ce ești acolo El îl înlocuiește cu un motor puternic Ferrari. Îl împinge înăuntru și apoi trântește capota. Și îți dă putere atât de mare încât cei care umblă în această putere a lui Hristos în ei au spus lucruri precum: „Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește..” Unde? „În mine!” Apostolul Pavel a spus asta. Apostolul Pavel a mai spus în 2 Corinteni 5:17, „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” Asta e o veste bună, nu-i așa? Asta înseamnă că dacă tu nu ai suficientă răbdare, Hristos are și El locuiește în tine. Poate nu ai destulă stăpânire de sine, dar Hristos are și El locuiește în tine. Tot ce trebuie noi să facem este să apăsăm pedala de accelerație și să accesăm această putere. 2 Petru 1:3: „Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia.” „să vă facă desăvârşiţi în orice lucru bun, ca să faceţi voia Lui.” (Evrei 13:20) Sunt multe mesaje în cartea Iosua, dar eu cred că mesajul principal este: „Crede în moștenirea ta.” Intră în posesia posesiei tale! Moștenește-ți moștenirea! Tu nu ești numai un moștenitor, ci Scriptura spune că ești moștenitor împreună cu Hristos. Vechiul mod de gândire, modul de gândire din pustiu spune: „Trebuie să cuceresc țara dacă vreau să fie a mea.”

    Modul de gândire din țara promisă spune: „Dumnezeu a cucerit țara, eu trebuie să intru în ea.” Perspectiva veche spune: „Dacă vreau binecuvântarea lui Dumnezeu, va trebui să muncesc.” Noua perspectivă spune: „Eu am acces total la toate binecuvântările lui Dumnezeu și voi trăi în ele.” Modul vechi de gândire spune: „Sunt doar un sclav, un hoinar care a luat decizii proaste.” Modul nou de gândire spune: „Am luat decizii proaste, dar Dumnezeu m-a iubit suficient să mă scoată de acolo și să mă pună aici în țara promisă și voi trăi ca un învingător.” Modul vechi de gândire spune: „Sunt o victimă, am fost bătut, am făcut alegerile greșite.” Modul nou de gândire spune: „Sunt un învingător pentru că Dumnezeu nu dă greș și El trăiește în mine.” Modul vechi de gândire spune: „Luptele mele mă vor învinge.” Modul nou de gândire spune: „Sunt unele lupte, într-adevăr, dar Dumnezeu va învinge.” Modul vechi de gândire spune: „Cred că voi trăi toată viața umbla toată viața în cerc aici în pustie.” Modul nou de gândire spune: „Fii atent, Ierihon! Atenție, râule Iordan!” „Fiți atenți, amaleciți și canaaniți!” „Fiți atenți, inamici pentru că eu vin în puterea și Numele lui Isus Hristos!” Modul vechi de gândire spune: „M-am născut într-o familie de ratați, și eu voi fi un ratat.” Modul nou de gândire spune: „Nu mă interesează unde m-am născut, eu sunt născut din nou în familia lui Dumnezeu și pot să anulez traiectoria strămoșilor mei, și copiii mei nu vor moșteni ceea ce eu am moștenit.” Modul vechi de gândire spune: „Am obiceiuri rele pe care nu pot să le rup.” Noul meu mod de gândire spune: „Da, am unele obiceiuri rele, dar dă-mi puțin timp.” „Lasă-mi timp de rugăciune! Lasă-mă să am credință!” „Voi înainta în credință și știm că fiecare zi e o nouă victorie.”

    Moștenești tu moștenirea ta? Promisiunea pe care Dumnezeu i-a făcut-o lui Iosua, ți-o face și ție. Dumnezeu a spus: „Iosua, orice loc pe care-l va călca talpa piciorului vostru vi-l dau.” (Iosua 1:3) Nu zice „O să vi-l dau”, ci „vi-l dau.” În alte cuvinte, singurul lucru care stă între tine și țara ta promisă este un pas al credinței tale. Când vei umbla în credință, vei găsi victorie. Oameni buni, trăim într-o lume care experimenează atâta înfrângere, vorbește despre înfrângere, își bazează emisiunile de știri pe înfrângeri. Totul este înfrângere, înfrângere, înfrângere și poate ai simțit că viața ta este înfrângere, după înfrângere. Ascultă, tu ai fost creat pentru mai mult! Destinul tău nu este înfrângerea. Este într-adevăr o luptă. Nu e întotdeauna ușor, dar există această promisiune că Dumnezeu va umbla cu tine.

    Vreau să închei cu ce am spus la început că este imaginea mea preferată din cartea Iosua. Am extras-o din ceea ce pare a fi discursul final al lui Iosua în fața oamenilor săi. Amintiți-vă că erau cel puțin treisprezece mii de soldați și două milioane de imigranți. E o adunare mare! Și mi-l imaginez pe Moise stând în picioare, având peste optzeci de ani, epuizat de lupte, cu barbă mare, părul lung peste umeri, dar plin de credință și pasiune în ochi. Și se ridică în fața acelei adunări mari și printre altele spune: „Domnul a izgonit dinaintea voastră neamuri mari şi puternice; şi nimeni, până în ziua aceasta, n-a putut să vă stea împotrivă. Unul singur dintre voi urmărea o mie din ei, căci Domnul Dumnezeul vostru lupta pentru voi, cum v-a spus.” (Iosua 23:9-10) Îmi place această imagine. Unul va pune pe fugă o mie. Parcă văd o mie de dușmani, canaaniți sau hetiți... Parcă văd o mie din ei venind de peste deal și uitându-se în jos văd un singur evreu, unul singur... Și acesta scoate sabia, iar toți cei o mie fug din calea lui deoarece la sfârșitul acestor bătălii ei știu că Dumnezeu este cu el. Cel rău vine înspre tine. Dușmanii tăi: frica, vinovăția, nesiguranța, păcatul, durerea... Dar te văd ridicându-te ca și om al lui Dumnezeu, ca și copil al lui Dumnezeu și scoțând sabia din teacă. Cuvântul lui Dumnezeu, sabia ta. Și toate puterile întunericului se vor întoarce și vor fugi pentru că ele nu pot merge unde este Dumnezeu. Vei înainta în credință, vei moșteni țara ta, vei sta ferm pe promisiunile lui Dumnezeu.

    Nu ai vrea să faci asta? Vei îndrăzni tu să crezi că Dumnezeul care este în tine este mai mare decât orice dușman care vine împotriva ta? Vei îndrăzni tu să scoți „Nu pot!” din vocabularul tău și să începi să spui: „Împreună cu Dumnezeu pot!” Cu Dumnezeu pot! Vei îndrăzni să crezi că Dumnezeu Însuși luptă pentru tine? Acesta este mesajul lui Iosua, Nu lupta ta pentru Dumnezeu, ci lupta Sa pentru tine. Crede că prezența Dumnezeului Atotputernic este în tine! Și când te privești în oglindă s-ar putea ca persoana de acolo să nu arate foarte bine, poate a îmbătrânit, i-a căzut părul... Dar ce contează e ce este în interiorul tău. E vorba de înțelepciunea lui Dumnezeu, dragostea lui Dumnezeu, puterea lui Dumnezeu, prezența lui Dumnezeu. Și noi avem nevoie de tine! Orașul nostru are nevoie de tine! Familia ta are nevoie de tine! Urmașii tăi au nevoie de tine! Copiii tăi au nevoie de tine! Trebuie să trecem din pustie în țara promisă și să începem să trăim din victorie în victorie. Pentru că aceste zile sunt într-adevăr zile de glorie. Chiar sunt. Și cu Dumnezeu în ajutor vei face tot ceea ce Dumnezeu vrea ca tu să faci și vei fi tot ceea ce Dumnezeu vrea ca tu să fii și vei primi tot ceea ce Dumnezeu vrea ca tu să primești. Trecutul tău e trecut. Nu mai există. Ești un om nou. Viitorul tău este strălucitor. Nu-ți poți imagina toate lucrurile minunate pe care Dumnezeu le are pregătite pentru tine. Dumnezeu este aici. Și El e aici să te ducă în această nouă versiune a ta. E timpul să lași trecutul în urmă și să mergi spre viitor. Cu Dumnezeu în ajutor, Cuvântul Său este sigur, promisiunile Lui sunt adevărate. Acestea sunt zile de glorie. Amin?

    Doamne, te rog, ajută-ne să primim aceste lucruri. Fă-le să ne pătrundă. Ajută-ne să fim oameni diferiți. Unii dintre noi ne-am retras și ne-am blocat, umblând în cerc. Trăim cum trăiam înainte cu câțiva ani. N-am progresat deloc. Dar, Doamne, astăzi suntem gata să mergem înainte și să fim oamenii pe care Tu ne-ai chemat să fim. Doamne, mulțumesc! Mulțumesc că ceea ce contează este faptul că Tu ții de noi și nu noi de Tine, Că Tu nu renunți niciodată la noi, deși noi deseori renunțăm la Tine, că Tu nu pleci, chiar dacă noi o facem. Te rog astăzi, ascultă rugăciunile noastre. Suntem gata pentru un nou sezon. În Numele lui Hristos ne rugăm. Și toată biserica spune: „Amin!”



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2173
  • Export PDF: 6
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni