Prietenia cu Isus și scopul educației în bucuria adevărată
Autor: John Piper  |  Album: Diverse  |  Tematica: Educație
Resursa adaugata de Mada_O in 20/03/2017
    12345678910 6/10 X
Media 6 din 1 vot
Sursa originala: http://www.desiringgod.org/
Referințe

    Doamne, Tu știi cum să faci un om bătrân fericit și Îți mulțumesc. Fii prezent acum, în acest timp scurt, cum ai fost și până acum. Proslăvește-Ți Fiul, Te rog, în Numele lui Isus. Amin.

 

    Vreau să vă vorbesc în câteva minute despre relația dintre prietenia cu Isus și scopurile studiilor superioare. În mod special relația dintre prietenia cu Isus și scopul Colegiului Bethlehem și o parte din Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă aveți telefon, sau o Biblie ca să urmăriți cu mine, ar fi folositor, dar nu trebuie neapărat.

    Ioan 15:12-15: "Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unii pe alții, cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ce vă poruncesc Eu. Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu." Deci de trei ori îi numește prieteni, îi numește ca fiind prietenii Lui, iar acele trei declarații au intenția de a clarifica ce înseamnă să fii un prieten al lui Isus. Să le luăm pe rând.

    Numărul 1, versetul 13: "Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi." Dacă Isus nu Și-ar fi dat viața pentru noi, dacă nu S-ar fi dat la moarte în locul nostru, noi nu am fi existat ca și prieteni ai Lui pentru că, potrivit capitolului 3, versetul 36, noi am rămâne sub mânia lui Dumnezeu. Și, potrivit capitolului 3, versetul 16, noi am pieri, dar El Și-a dat viața pentru prietenii Lui și, prin urmare, noi trăim ca și prieteni ai Lui. "Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi." Deci, primul lucru pe care îl putem spune despre prietenia cu Isus este că e creată de către cea mai mare dragoste posibilă, mai exact sacrificiul făcut de Fiul lui Dumnezeu. Așa existăm noi ca prieteni ai lui Isus și dacă n-ar fi murit așa, nu am fi fost prieteni ai lui Isus, ci dușmani.

    Numărul 2, versetul 14: "Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ce vă poruncesc Eu." Cu alte cuvinte, "Când Eu spun că Îmi dau viața pentru prietenii Mei, poți știi că ești prietenul Meu și că viața Mea sacrificată contează pentru tine, dacă faci ce îți poruncesc". "Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ce vă poruncesc Eu." Este un mare "dacă", un foarte mare "dacă" – "Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ce vă poruncesc Eu." Viața veșnică depinde de acel "dacă". "Țin să precizez că puteți ști că sunteți prietenii Mei și că viața Mea contează pentru voi dacă dragostea Mea pentru voi și moartea Mea pentru voi v-a schimbat în așa fel încât vă iubiți unii pe alții." O să o spun din nou. "Puteți ști că sunteți prietenii Mei și moartea Mea contează pentru voi dacă moartea Mea v-a schimbat în așa fel încât să vă iubiți unii pe alții. Puteți ști că sunteți prietenii Mei." Cel mai minunat lucru cu privire la a doua afirmație despre prietenie este că prietenii nu vorbesc între ei așa. Vreau să zic, Rick este prietenul meu, dar nu aș veni niciodată la tine să spun, "Dacă faci ce îți poruncesc, ești prietenul meu, sau eu sunt prietenul tău". Acesta este cel mai izbitor lucru, "dacă faci ce îți poruncesc, ești prietenul meu". Ce putem zice despre aceasta? Oamenii se bucură de o prietenie de simetrie remarcabilă. Unul lângă altul, umăr lângă umăr, mâini împreunate, viziune comună, un scop mai mare decât al amândurora, aflați în parteneriat împreună – aceasta este prietenia! Și dacă încerci să transpui aceasta într-o relație cu Isus, este blasfemie. Unul lângă altul, mâini împreunate, umăr lângă umăr, uniți într-o alianță pentru o viziune mai mare decât amândoi. Nu e mai mare decât amândoi, este mai mare decât unul dintre noi, adică decât mine. Nu este mai mare decât Isus. El este viziunea. El scrie viziunea. El crează viziunea. Este o asimetrie profundă în prietenia cu Isus și dacă nu îți place acest lucru, nu îți place de Dumnezeu, pentru că asta înseamnă să fii Dumnezeu. Asta e singura modalitate. Dumnezeu poate fi un Prieten al făpturilor Lui și spune: "Dacă faci ce îți poruncesc, ești prietenul Meu." El impune viziunea, eu ascult și ne împreunăm mâinile și umăr la umăr, mergem înainte.

    Numărul 3, versetul 15: "Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu." Ce face El? Versetul 15, ce tocmai am citit, este Isus prevenind o folosire greșită și o înțelegere greșită a celei de-a doua afirmații, "Dacă faceți ce vă poruncesc Eu, sunteți prietenii Mei". Acest verset are rolul de a preveni o folosire greșită a acelei afirmații. El spune: "Ați putea crede că atunci când Eu cer ascultare din partea voastră vă tratez ca pe niște sclavi. Ați putea crede acest lucru. Nu vă tratez ca pe niște sclavi. De ce nu? Robii nu știu ce face stăpânul, de aceea. Și cum știu ei acest lucru? Pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu. Când Eu zic că tu trebuie să faci ce îți poruncesc ca să fii prietenul Meu, nu deduceți că sunteți robi. De ce nu? Pentru că robii nu știu ce face stăpânul și tot ce Mi-a spus Tatăl Meu, Eu v-am făcut cunoscut."

    Și atunci ce înseamnă să fii un prieten de-al lui Isus? În primul rând, înseamnă să fii iubit cu cea mai mare dragoste posibilă. "Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi." "Tu ești iubit cu cea mai mare dragoste posibilă dacă ești prietenul Meu." Și în al doilea rând înseamnă că tu ai la cunoștință, tu știi ce face Stăpânul. Ce înseamnă faptul că "tot ce Mi-a spus Tatăl Meu, v-am dat și vouă"? Tot. Înseamnă că tot ce trebuie să știți despre ce face Dumnezeu în lume și în viața voastră, tot ce trebuie să știți, ca să puteți să vă supuneți cu bucurie ca și prieteni ai Lui, nu ca niște robi, știți din Cuvântul lui Dumnezeu. Știți tot ce trebuie să știți. Asta înseamnă tot în versetul 15. "Tot ce Mi-a spus Tatăl, v-am făcut cunoscut, prin urmare, nu sunteți în categoria robilor, ei nu stiu ce face Stăpânul, dar voi știți ce face Stăpânul. Prin urmare, toată supunerea voastră, toată, are sens!" Robii nu știu cum ordinele Stăpânului se potrivesc în plan. Nu trebuie să știe. Doar fă-o! Nu așa ești tu ca și prieten al lui Isus. Dumnezeu nu spune niciodată prietenilor Lui: "Doar fă-o!" El întotdeauna dă și un motiv. Întotdeauna. "Tot ce am auzit de la Tatăl Meu v-am făcut cunoscut și, știind totul nu ne face omniștienți, lucrurile ascunse aparțin lui Dumnezeu, este tot ce trebuie să știți ca să nu vă supuneți ca niște robi, dar ca niște prieteni. Și prietenii știu ce face Stăpânul."

    Prin urmare, trăirea creștină, supunerea creștină, este înrădăcinată, iese din pământ știind ce face Dumnezeu. Dumnezeu este la lucru, făcând anumite lucruri pe planeta Jupiter chiar acum; ghidează toți electronii din toți atomii din toate moleculele din inelele lui Saturn și, probabil, nu despre asta vorbește Isus. Când El spune că robii nu știu ce face Stăpânul, cred că se referă că, istoria omenirii se desfășoară pe această planetă, acolo va avea loc supunerea ta. Supunerea ta nu va avea loc în spațiu, va avea loc chiar aici, pe planeta Pământ și Dumnezeu este la lucru, ți-a spus ce face. Poți să știi acest lucru și îți poți transforma supunerea într-o supunere care ține de prietenie ca să ieși din robie. Supunerea ta pentru ordinele lui Isus au loc în sufletul vostru, în prietenia voastră, în familiile voastre, în biserica voastră, în sfera vocațională a vieții voastre, în cultura din orașul vostru, în natura poporului vostru, în lume. Acolo are loc supunerea voastră.

    Prin urmare, din moment ce supunerea este înrădăcinată, supunerea care ține de prietenie, nu cea care ține de robie, supunerea care ține de prietenie este înrădăcinată, iese afară dintr-o cunoaștere a ceea ce face Stăpânul... Știm, sau putem ști, ce plan are Dumnezeu în sufletul nostru, în familia noastră, în prietenii noștrii, în vocația noastră, în orașul nostru, în națiunea noastră și în lume. Și, din acea cunoștere despre ce plan are Dumnezeu și face, noi ne putem supune cu bucuria de a avea un Prieten ca El. Prin urmare, educația superioară la Betleem este încercarea de a construi obiceiuri ale minții și ale inimii în studenți, și care vă face pe voi, pe ei, pe noi toți, care ne va face pe noi toți să învățăm bine pentru toată viața, ceea ce Dumnezeu face în sufletele noastre, în familie, în prietenie, în vocație, în viața culturală a orașului, în națiune, în lume. Un obicei al minții, al inimii, care ține toată viața și care crește din atenția pentru Cuvânt și pentru lume, în cunoașterea noastră a ce face Dumnezeu, ce pune la cale. Și dacă nu știi ce face, ori nu I te vei supune ordinelor Lui, sau vei tinde să te supui ca un rob, pentru că robul nu știe ce face stăpânul său. Deci, Ioan 15:15 spune tot ce trebuie să știm despre ce face Dumnezeu pentru ca noi să ne supunem cu bucurie, ca și prieteni, decât să ne supunem cu dușmănie, ca robii, ne este decoperit. Ajungem să cunoaștem printr-o observație unsă a Duhului și prin înțelegerea Cuvântului. Și când ne luăm privirea de la lume și o punem în Cuvânt, putem ști ce pune Dumnezeu la cale.

    O ilustrație pentru încheiere. Gândiți-vă că Stăpânul vă spune: "Iubiți-vă dușmanii, rugați-vă pentru cei care vă persecută, faceți bine celor ce vă urăsc, nu vă răzbunați niciodată". Și tu simți, ca răspuns al ordinelor Stăpânului tău, un protest care se dezlănțuie în interiorul tău: "Scapă nepedepsiți după o crimă! Nu este corect ca eu să fiu bârfit în acest fel și ei să fie sărbătoriți!" Acum, întrebarea mea pentru voi este: cum te vei schimba de la o inimă plină de protest la inimă plină de supunere pentru prieteni? Această școală nu crede într-un Dumnezeu care spune la acel moment: "Ți-am spus să o faci, fă-o! Iubește-ți dușmanul! Eu sunt Dumnezeu!" Noi nu credem în aceasta pentru că nu asta a spus El. Asta a spus El: "Preaiubiților, să nu vă răzbunați niciodată, lăsați asta pentru mânia lui Dumnezeu pentru că este scris: răzbunarea este a Mea. Eu voi răsplăti." Asta face Dumnezeu. Nimeni din viața ta care te tratează greșit sau care nu își face treaba bine este sau va scăpa vreodată nepedepsit. Niciodată. Nici o milisecundă de greșeală nu va fi uitată de judecata Universului. Fiecare rău care îl facem noi sau care este făcut împotriva noastră va fi pedepsit. Fie pentru cei care se pocăiesc – pe cruce sau pentru cei care nu – în iad. Asta face Dumnezeu când îți spune să îți iubești dușmanii. Fă bine celor care te urăsc și acel verset din Romani 12:19 spune că nu veți fi capabili să faceți acest lucru dacă nu știți ce face Dumnezeu. Nimeni nu scapă nepedepsit în această lume cu nimic. Sunt 10 mii de asemenea legături în Biblie, aceasta a fost doar una. Sunt 10 mii de asemenea legături în Biblie, între ceea ce face Dumnezeu și supunerea pentru prieteni, care este liberă și plină de bucurie. Și voi ați fost echipați să le găsiți și să le trăiți. Da, trebuie!

    Deci, în concluzie, în orice sferă a vieții există o relație între supunerea față de Stăpân ca și un Prieten și să știi ce face El. Deci scopul educației în bucuria adevărată este de a insufla obiceiuri ale minții și inimii care vă vor umple de bucurie pe toată viața prietenia cu Isus, libertatea supunerii unui prieten și cunoașterea a ceea ce face Dumnezeu. Amin.



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2117
  • Export PDF: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni