Înțelepciunea tâlharului de pe cruce
Autor: Remus Ruptasu  |  Album: Din Luca  |  Tematica: Evanghelie
Resursa adaugata de theoray in 10/02/2019
    12345678910 0/10 X

 

 

                                             ÎNȚELEPCIUNEA  TÂLHARULUI

 

                                        LUCA 23.39 – 43

Imaginează-ți o moarte inevitabilă pe care nu mai poți s-o ocolești, s-o amâni. Ce faci? Ești dispus să faci orice? “Dacă scap de asta, mă pocăiesc”

Exemplu: un tânăr a fost prins comițând o infracțiune pentru care  urma, să fie condamnat.   În timp ce era dus în fața judecătorului, a fost cuprins de o așa frică, încât tremura foarte tare. Polițistul care-l escorta l-a bătut pe umăr și i-a spus: Tinere, nu te teme, justiția o să facă dreptate! El a răspuns: „Nu de justiție am eu nevoie ci de milă!”

Crucea ne vorbește de ultima șansă. Ne vorbește despre o garanție care nu trebuie compensată de activitate religioasă(dacă aduce jertfele stabilite, dacă merge de trei ori pe an la Templu…) Acest context a avut o soluție pe măsură(“astăzi vei fi”)

 În timpul vieții, după ce făcea vreo vindecare sau oferea iertare, Domnul Christos, avea o cerință foarte clară: “Du-te și să nu mai păcătuiești.”   De data aceasta nu mai era timp pentru așa ceva.   

Analizând atitudinea, declarația și rugăciunea celuilalt tâlhar, ajungi la concluzia că  el  a dat dovadă de o mare înțelepciune în ultimele momente din viața sa, profitând de ultima lui șansă.

 Domnul Isus i-a răsplătit INȚELEPCIUNEA oferindu-i cel mai mare dar: mântuirea. v. 43  

   1.   ATITUDINEA   v. 40

                        -  nonconformism ( colegul lui s-a alăturat corului de batjocoritori, dar el nu )

                        -  curaj   ( l-a înfruntat pe celalalt )

                        -  teama de Dumnezeu ( în situația lor, pe drept, trebuia să dovedească asta chiar dacă nu era suficient.   vezi  Ecles 12.13- 14 . “13. Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. 14. Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.”

 

 2.    DECLARAȚIA  v. 41

                       -  și-a recunoscut vinovăția

                       -  a recunoscut nevinovăția Domnului Isus

( Alături de el a recunoscut NEVINOVAȚIA DOMNULUI ISUS, următorii: Pilat; Luca. 23.14  ;    Irod   Lc 2315  ;   Sutasul   Lc 23.47 ; Iuda  Mat. 27.4;   Sotia lui Pilat  Mat 27.19  ) 

 Aplicație . 2 Cor 5.21”21. Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.”

   3.   RUGĂCIUNEA . v. 42

                    facută  cu respect , , Doamne "

                                 cu credință în revenirea Domnului Isus

                                 cu credință în existența după moarte

                                 cu credința că Domnul este Impăratul, așa cum era inscripția de pe cruce.

Tâlharul acesta nu și-a mai făcut planuri de viitor pentru acest pământ, ci pentru CER!

Domnul Isus i-a răsplătit ÎNȚELEPCIUNEA  prin a-i oferi cel mai mare dar: mântuirea(salvarea sufletului) v. 43

 De aceasta avea nevoie tâlharul atunci și fiecare om astăzi. Dacă o să ai înțelepciunea tâlharului  poți primi mântuirea(iertarea păcatelor) chiar azi, bucurându-ți viața și veșnicia. Vei putea privi la cruce, ca la locul unde istoria vieții tale a fost împărțită în două. Vei privi la cruce, ca la locul unde păcatele tale au fost plătite.  

Împăratul înălțat pe cruce a făcut diferența dintre viața veșnică și moartea veșnică pentru acest tâlhar. Peste el venea moartea fizică dar îl aștepta viața veșnică. Crucea a fost începutul noii lui vieți!

       În ultimul moment a dat dovadă de înțelepciune și a fost salvat. Tu, astăzi ești privilegiat! Nu te afli într-un astfel de moment critic, dar te paște același pericol al despărțirii veșnice de Dumnezeu. Nu vrei să fii înțelept?        

                                                    Amin!

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1241
Opțiuni