SĂ NU UMBLI CU BÂRFELI ÎN POPORUL TĂU
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 06/03/2019
    12345678910 0/10 X

În Cartea Leviticul 19:16-18 se vorbește despre atitudinea, pe care trebuie s-o avem față de aproapele nostru:

 

SĂ NU UMBLI CU BÂRFELI în poporul tău. Să nu te ridici împotriva vieţii aproapelui tău. Eu sunt DOMNUL. Să nu urăşti pe fratele tău în inima ta; să mustri pe aproapele tău, dar să nu te încarci cu un păcat din pricina lui... SĂ IUBEŞTI pe aproapele tău ca pe tine însuţi. EU SUNT DOMNUL.”

 

Este interesant, că afirmația “să nu umbli cu bârfeli”, literalmente din limba ebraică se traduce “nu fii un negustor, care vinde de pe tavă”. Pentru a descrie această interdicție, a fost folosită o expresie figurativă. Negustorii, care vând de pe tavă, intră în casă, pentru ca să prezinte produsul, se străduiesc să le fie pe plac stăpânilor și deseori povestesc despre ceea ce au văzut și au auzit în casa vecinilor. De aceea, răspândirea oricărei informații despre un om, cu scopul, de a-l arăta dintr-o parte nu bună, de a aprinde invidia celor din jur, de a semăna dezbinare între vecini, de a cauza prejudiciu moral, sau un alt prejudiciu, reprezintă o încălcare directă a poruncii din Scriptură, care este formulată în acest verset. O astfel de comportare este interzisă, chiar dacă tot ce zici – adevăr pur! De aici rezultă, ce înseamnă bârfa.

 

Bârfa – discuție despre cineva, care nu este prezent la moment, cu scopul de a-i aduce prejudicii (de ai face nume rău, celui apropiat, de a răspândi tainele lui, și așa mai departe).

 

De asemenea, în cartea Levit 19:16-18, observăm, că dacă umbli cu bârfeli, în poporul tău, înseamnă călcarea autorității Lui Dumnezeu în picioare (“Eu sunt Domnul”) și mai înseamnă să nu împlinești porunca, “să iubești pe aproapele tău”. De aceea, bârfa – să calci în picioare autoritatea Lui Dumnezeu și este un rău împotriva aproapelui, pe care trebuie să-l iubești. Iar să iubești, mai înseamnă, că dacă el nu procedează corect, atunci nu trebuie să vorbești despre el ceva rău, față de ceilalți, ci să vorbești cu el sincer, arătându-i faptele lui rele, pentru ca să nu răspunzi de păcatul lui, și să nu te încarci cu un păcat din pricina lui. Deci, dacă trebuie să ajutăm măgarul vrăjmașului, care a căzut sub povară, atunci oare nu trebuie cu atât mai mult să ajutăm pe fratele sau sora care a căzut? (Exod 23:5)

 

Spune, nu stai la discuții, care strică numele persoanelor, ce nu sunt de față? Transmiți oare informații (inclusiv adevărate) persoanelor, care nu au vreo legătură cu problema, și cu rezolvarea ei? Faci un nume rău vreunui om, pe la spatele lui, în loc să-i spui aceleași vorbe în față? Cineva a zis: “Dacă nu poți să-i repeți în față, unui om, vorbele pe care le-ai zis despre el după spatele lui – bârfă.”

 

Bârfele pot să aducă multă durere și să distrugă viețile oamenilor, de aceea în fiecare zi după rugăciunea de dimineață, de după masă, și de seară, un evreu, care Îl respectă pe Dumnezeu repetă:

“Cel atotputernic! Păzește-mi limba de la rău și fă așa, ca gura mea să nu spună vorbe, cu intenții rele.”

Să ne rugăm.

 

Ajută-mă Doamne, să nu calc în picioare autoritatea Ta, care stă în spatele poruncii; să nu umblăm cu bârfeli, să nu vorbim pe la spate, să nu răspândim zvonuri, să nu vorbim de rău, să nu răspândim vreo informație, care va face rău și va aduce rușine aproapelui. Fie ca sufletul meu, să fie curățit de răutate, de bârfe rele, și să fie cârmuit de dragoste față de aproapele. În numele Lui Iisus Hristos te rog. Amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opincă

 

 

“Cine umblă cu bârfeli dă pe faţă lucrurile ascunse, şi cu cel ce nu-şi poate ţine gura să nu te amesteci.” (Proverbe 20:19)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 739
  • Export PDF: 3
Opțiuni