29 iulie 2019
Azi, în timp ce intram în blocul de locuit al Centrului de Instruire și Agrement “Moldtelecom”, locul unde se desfășoară Școala Internațională de Misiune, am văzut un tablou care mi-a atras privirea. O familie – soțul, soția și cei doi copii ai lor montau teracotă pe scări.
Tatăl tăia teracota, băiatul mai mare o aducea mamei iar mama o monta. Băieții învață meseria nu din cărți sau de pe internet și nu din auzite, dar pe viu, de la proprii părinți. Este cea mai eficientă formă de educație și un exemplu clasic de ucenicie creștină.
Anul acesta Școala Internațională de Misiune pregătește 44 de tineri creștini din 12 țări ale lumii care să facă ucenicie prin sport și jurnalism. Când am văzut această imagine gândul m-a dus la ei. Asemenea acestor părinți, care cândva au învățat lucrul în gresie iar acum o transmit copiilor lor, studenții noștri vor trebui și ei, la rândul lor, să transmită învățăturile primite la școala de misiune copiilor lor în credință. Dar, ca să fie în stare să-și facă pe viitor bine slujba de mentor, vreau să le dau 3 sfaturi practice de care să țină cont în timpul aflării lor la școală:
1. Stăruiește în Cuvântul lui Dumnezeu„Dar cine își va adînci privirile în legea desăvîrșită, care este legea slobozeniei, și va stărui în ea, nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui.” (Iacov 1:25)
Secretul fericirii în lucrare este direct proporțional cu înțelegerea și împlinirea zilnică a Cuvântului lui Dumnezeu. Nu studia mecanic și superficial Biblia, dar caută să înțelegi bine Cuvântul lui Dumnezeu. Cere ca Dumnezeu să-ți descopere adevărurile Sale prin Duhul Sfânt, fii activ la lecții iar acolo unde nu-ți este clar ceva întreabă profesorii ca să te asiguri că ai înțeles temeinic adevărul biblic.
2. Fă-ți un plan de acțiune„Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.” Proverbe 21:5
Belșugul în lucrarea Evangheliei nu vine de la sine. Acesta este rezultatul unei munci asidue și bine planificate. De aceea, îți recomand să te gândești de pe acum și să-ți planifici cum ai de gând să pui în aplicare tot ce înveți aici. Notează-ți ideile într-un carnet, roagă-te, împărtășește-le cu profesorii tăi și cere-le sfatul. Fă-ți o listă cu oamenii cu care vrei să formezi primul tău grup de studiu biblic și trimite-le invitație pentru toamnă. Dacă ești jurnalist, gândește-te cine va face parte din echipa ta media și ce cursuri vei preda ori în ce echipă media te vei implica la întoarcerea acasă. Cere de la Dumnezeu să-ți dea o strategie clară de promovare a Cuvântului lui Dumnezeu în mass-media. Dacă ești sportiv, vezi ce oportunități ai ca să deschizi secții sportive în regiunea ta.
3. Învață din experiența profesorilor„Urmați-mă pe mine, fraților, și uitați-vă bine la cei ce se poartă după pilda, pe care o aveți în noi.” (Filipeni 3:17)
Toți profesorii de la școala de misiune sunt specialiști în domeniile lor și slujitori cu experiență. De aceea, profită de timpul aflării tale la școală și învață din experiența lor. Ei au parcurs calea pe care urmează s-o parcurgi și-ți vor putea oferi sfaturi prețioase, pe care nu le găsești în cărți sau pe internet. Zidește relații bune și de durată cu ei, pentru ca pe viitor să poți ține legătura strânsă cu ei, chiar și la distanță. De altfel, ucenicii tăi se vor raporta la tine exact în măsura în care te raportezi la învățătorii tăi.
Mă rog ca Dumnezeu să te ajute să aduci mult rod în Evanghelie, să fii un bun ucenic și un mentor bun pentru ucenicii tăi.