OAMENI DE INCREDERE!
„Îți pot explica, dar nu pot să înțeleg pentru tine”
Pacea Domnului Isus, fratele meu/sora mea de credinta! Domnul sa te binecuvinteze pe tine si casa ta, sa binecuvinteze lucrarea mainilor tale si sa fie cu tine in toate drumurile tale!
M-am trezit dimineata cu aceste cuvinte in minte: "OAMENI DE INCREDERE"Stiam ca in biblie am citit de "oameni de incredere", am cautat si am gasit ca, batranul magistru, Pavel, ii dadea lui Timotei ultimile sfaturi:
"Si, ce-ai auzit de la mine in fata multor martori, incredinteaza la oameni de incredere, care sa fie in stare sa invete si pe altii." (2Tim. 2:2)
De asemenea, am mai gasit si cuvintele, inspirate de Duhul Sfant al lui Dumnezeu, spuse prin gura lui Ietro, socrul lui Moise:
"Alege din tot poporul oameni destoinici, tematori de Dumnezeu, oameni de incredere, vrajmasi ai lacomiei; pune-i peste popor drept capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece. (Exod. 18:21)
Asadar, gasim In Scriptura ca, printre noi sunt oameni de incredere, credibili, seriosi, maturi, dar sunt si oameni fara credibilitate.
Pe acestia din urma il las tot pe Pavel sa ti-i descopere, pentru ca o face mult mai bine ca mine. Citeste cu atentie! Sa nu te plictiseasca cititul Cuvantului lui Dumnezeu.
2 Timotei cap. 31. Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. 2. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie, 3. fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine, 4. vanzatori, obraznici, ingamfati; iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu; 5. avand doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia."Cu adevarat, acestia nu sunt absolut deloc oameni de incredere. Nu te poti baza pe ei. Trebuie sa ne ferim de ei. Asa ne spune Cuvantul lui Dumnezeu."zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricati la minte, lipsiti de adevar si care cred ca evlavia este un izvor de castig. Fereste-te de astfel de oameni."(1Tim. 6:5)
Unul din lucrurile care ni s-au tot spus de la amvoane este ca "Biblia e pe intelesul tuturor" si oricine poate sa o inteleaga. Fals! Nu suntem uniformi. Nu suntem la fel. Nu toti am fost creati de Dumnezeu cu aceeasi capacitate de gandire. Unuia i-a dat mai putin, altuia, mai mult.
Biblia trebuie citita de toti oamenii, dar nu sta in puterea fiecarui om sa o inteleaga corect.
Pentru aceasta, Dumnezeu, in buntatea si intelepciunea Lui nemarginita, a lasat in biserica slujba de INVATATOR.
Dar si invatatori, nu trebuie sa fie multi, ca ciupercile dupa ploaie. Cunoasterea, este pentru toata lumea, toti oamenii pot sa-L cunoasca pe Dumnezeu din Biblie, dar nu toti primesc cunostinta, , ci numai cei chemati la slujba aceasta.
Daca nu esti chemat, si daca Dumnezeu nu-ti da cunostinta necesara, te poti rataci cu Biblia in mana.
Asa ca, fiecare dintre noi trebuie sa ne vedem "lungul nasului", adica masura de cunostinta pe care ne-a dat-o Dumnezeu si sa intelegem ca nu toti putem intelege corect adevarul biblic si avem nevoie de cineva care sa ne invete.
Este adevarat ca, in zilele din urma, cunostinta va creste. Scrie in Daniel 12:4: " Tu insa, Daniele, tine ascunse aceste cuvinte si pecetluieste cartea pana la vremea sfarsitului. Atunci multi o vor citi, si cunostinta va creste."
Si apostolul Petru ne indeamna la aceasta: "cresteti in harul si in cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. A Lui sa fie slava, acum si in ziua vesniciei. Amin. (2Pet. 3:18)
De ce-i spune postolul Pavel lui Timotei sa nu-i invete pe toti, toate lucrurile?
Pentru ca, printre noi, crestinii, exista oameni ca Imeneu si Filet sau Alexandru Caldararul, si altii, care, invata si tot invata si nu ajung niciodata la cunostinta, ba, dimpotriva, se dedau la certuri de vorbe, spre pieirea lor si a celor care ii asculta, ajung la erezie, cu scurte opriri la curvie, in unele cazuri.
Si Pavel spune: "Fereste-te de vorbariile goale si lumesti; caci cei ce le tin vor inainta tot mai mult in necinstirea lui Dumnezeu." (2Tim. 2:16)
Auzi? Necinstirea lui Dumnezeu! Sa ne fereasca Dumnezeu de aceasta!
Pai, crezi tu ca Imeneu si Filet sau trezit amandoi intr-o dimineata si pentru ca era urat afara, s-au hotarat sa distruga biserica? Sau ca Arius, dupa trei pahare de vin, s-a hotarat sa spuna o erezie? Vorba lui Pavel: "Nicidecum!"
Vezi tu, apostolul Pavel il sfatuieste pe ucenicul sau, tanarul, invatator, la randul lui, Timotei, sa-si selecteze un grup de oameni credinciosi, de incredere, care si-au dovedit credinta si nu numai atat, sa fie "in stare sa invete pe altii", in curatie de caracter si in curatie de inima.
Foarte important de retinut: "in stare sa invete pe altii". Nu oricine, de pe strada, poate fi invatator.
Si un alt lucru, de asemenea, foarte important: degeaba esti om inzestrat, degeaba ai daruri naturale, degeaba ai talent de vorbitor, daca nu ai un caracter curat, o inima curata.
Stii exemplul cu vasele. Unele erau pentru o intrebuintare de cinste iar altele pentru o intrebuintare de ocaza."Nu este olarul stapan pe lutul lui, ca din aceeasi framantatura de lut sa faca un vas pentru o intrebuintare de cinste, si un alt vas pentru o intrebuintare de ocara? (Rom. 9:21)
Stim din Biblie ca exista vase de aur, de argint, de argila sau lemn. Un vas de aur poate fi olita unui rege. Un vas de argila poate fi vasul curat folosit pentru mancare si igiena personala al unui sarac.
De ce vase are nevoie Dumnezeu, de cinste, de aur sau de argint? Nu! Dumnezeu are nevoie de vase curate.
Cand curatia de inima a omului se intalneste cu darul duhovnicesc al Domnului, atunci Biserica are parte de CUVANT CURAT.
Pozitia de INVATATOR este de mare vizibilitate. Tocmai din aceasta cauza, Timotei este sfatuit pe batranul Pavel sa-si aduca aminte de cateva lucruri:
- ca si el este un om pacatos, la fel ca cei pe care ii invata. Si faptul ca ii invata pe altii este un har, un dar, nemeritat;
-ca si el este iertat prin har nemeritat, nu prin fapte, astfel ca nu este mai presus de altii si nu se poate lauda cu nimic.
-ca nu lui ii este dat harul/darul, ci Bisericii;
-ca harul nu poate fi despartit de lucrarea salvatoare a Domnului Isus Hristos.
Noi suntem responsabili sa impartim drept Cuvantul adevarului, dar nu suntem noi salvatorii fratilor nostri, ci Dumnezeu.
"Cauta sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu ca un om incercat, ca un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine si care imparte drept Cuvantul adevarului. (2Tim. 2:15)
Harul, ca si nevasta priceputa, este darul lui Dumnezeu. Suntem mantuiti prin harul Domnului Isus, nu prin abilitatile noastre. Noi nu putem mantui/salva pe nimeni.
Nu toti, doar unii dintre noi sunt imputerniciti de Dumnezeu sa invete, sa sfatuiasca, etc.
"Noi, dar, suntem trimisi imputerniciti ai lui Hristos; si, ca si cum Dumnezeu ar indemna prin noi, va rugam fierbinte, in Numele lui Hristos: impacati-va cu Dumnezeu! (2Cor. 5:20)
Un Timotei "intarit in har" isi vede propria inadecvare, propria nevrednicie, dar nu este orb la puterea pe care Dumnezeu i-a dat-o.
Suntem constienti de propriile nevrednicii, ne vedem scurtimea vietii, limitarile, dar Dumnezeu e mare. Dumnezeu da daruri oamenilor."De aceea este zis: "S-a suit sus, a luat robia roaba si a dat daruri oamenilor." (Efes. 4:8)
Slujba de INVATATOR este un dar de la Dumnezeu. Dar nu toti primim darul acesta.
Invatatorul din Cuvant este atent, nu si-si faca numele lui mare, ci sa-L inalte pe Dumnezeu. Invatatorul din Cuvant intelege ca este este trecator si ca sfanta invatatura trebuie dusa mai departe, generatiilor viitoare.
Prin astfel de invatatori alesi si dedicati, a ajuns Cuvantul lui Dumnezeu pana la noi astazi.
Noi suntem slabi, dar intariti in harul Domnului nostru Isus Hristos.
De aceea, dragul nostru Pavel, apostolul Domnului, a putut sa spuna, ca un exemplu pentru noi: "... cand sunt slab, atunci sunt tare." (2Cor. 12:10)
Cel slab, dar intarit de har, va aduna in jurul lui OAMENI DE INCREDERE, carora sa le predea invatatura curata, pentru a nu risipi, iar pe cei de neincredere ii va evita.
Nu toti intelegem si nu toti predicam Scripturile corect, dar toti putem fi folositi de Domnul, daca ramanem in lucrurile care ne-au fost incredintate si daca ne departam de faradelege.
La final, iata ce ne mai spune Domnul, prin Pavel:
"Totusi temelia tare a lui Dumnezeu sta nezguduita, avand pecetea aceasta: "Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui"; si: "Oricine rosteste Numele Domnului sa se departeze de faradelege!"(2 Timotei 19.)
" Tu sa ramai in lucrurile pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci stii de la cine le-ai invatat; din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus.
Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna. (2 Timotei 3:14-17 )
Fratii mei si dragele mele surori, sa citim Biblia de la un capat la altul, in ficare an!
Există însă unii, puţini, este adevărat, cărora Dumnezeu le-a dat dar de învăţător, de interpret, de profet. Nu la toti!
Si pana la urma, dragul meu cititor al Cartii Sfinte, Dumnezeu ne va judeca nu dupa cele ce vom fi inteles din Scripturi, ci dupa acelea pe care le-am inteles bine, dar nu le-am implinit.
Sa ne ajute Dumnezeu tuturor sa fim OAMENI DE INCREDERE!
Amin.