Mesajul Domnului către cele șapte biserici – Biserica din Efes (Apoc 2:1-7)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Mesajul Domnului către cele șapte biserici – Biserica din Efes (Apoc 2:1-7)
Apocalipsa lui Ioan 2:1. Îngerului Bisericii din Efes scrie-i: „Iată ce zice Cel ce ţine cele şapte stele în mâna dreaptă şi Cel ce umblă prin mijlocul celor şapte sfeşnice de aur: 2. „Ştiu faptele tale, osteneala ta şi răbdarea ta, şi că nu poţi suferi pe cei răi; că ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli, şi nu sunt, şi i-ai găsit mincinoşi. 3. Ştiu că ai răbdare, că ai suferit din pricina Numelui Meu şi că n-ai obosit. 4. Dar ce am împotriva ta este că ţi-ai părăsit dragostea dintâi. 5. Adu-ţi, dar, aminte de unde ai căzut; pocăieşte-te şi întoarce-te la faptele tale dintâi. Altfel, voi veni la tine şi-ţi voi lua sfeşnicul din locul lui, dacă nu te pocăieşti. 6. Ai însă lucrul acesta bun: că urăşti faptele nicolaiţilor, pe care şi Eu le urăsc. 7. Cine are urechi să asculte ce zice bisericilor Duhul: „Celui ce va birui îi voi da să mănânce din pomul vieţii, care este în raiul lui Dumnezeu.”

– Apocalipsa o carte a descoperirii
Apocalipsa este atribuită Apostolului Ioan și este o descoperire a Domnului Isus Hristos către cele șapte biserici din Asia mică, în Turcia de astăzi și pentru creștinii de pretutindeni, descoperire făcută lui Ioan pe Insula Patmos.
Cuvântul „apocalipsa” vine din cuvântul grecesc ἀποκάλυψις (apokálupsis) care înseamnă „descoperire, revelație”.

Apocalipsa 1:1. Descoperirea lui Isus Hristos pe care i-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând. Şi le-a făcut-o cunoscut, trimiţând, prin îngerul Său, la robul Său Ioan 2. care a mărturisit despre Cuvântul lui Dumnezeu şi despre mărturia lui Isus Hristos şi a spus tot ce a văzut. 3. Ferice de cine citeşte şi de cei ce ascultă cuvintele acestei prorocii şi păzesc lucrurile scrise în ea! Căci vremea este aproape!
– Apocalipsa o carte a speranței
Cartea Apocalipsa dă speranță tuturor creștinilor, în special celor aflați în suferință, prin prezentarea lui Isus Hristos biruitorul, Împăratul împăraților și Domnul domnilor.
Prima descoperire făcută de Domnul Isus sunt mesajele adresate celor șapte Biserici din Asia mică.
Apoc 1:4. Ioan, către cele şapte biserici care sunt în Asia: Har şi pace vouă din partea Celui ce este, Celui ce era şi Celui ce vine, şi din partea celor şapte duhuri, care stau înaintea scaunului Său de domnie, 5. şi din partea lui Isus Hristos, Martorul credincios, Cel întâi născut din morţi, Domnul împăraţilor pământului! A Lui, care ne iubeşte, care ne-a spălat de păcatele noastre cu sângele Său 6. şi a făcut din noi o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeu, Tatăl Său: a Lui să fie slava şi puterea în vecii vecilor! Amin. 7. Iată că El vine pe nori. Şi orice ochi Îl va vedea; şi cei ce L-au străpuns. Şi toate seminţiile pământului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin.

– Apocalipsa o carte a biruinței în Hristos Isus
Apocalipsa 1:12. M-am întors să văd glasul care-mi vorbea. Şi, când m-am întors, am văzut şapte sfeşnice de aur. 13. Şi, în mijlocul celor şapte sfeşnice, pe Cineva care semăna cu Fiul omului, îmbrăcat cu o haină lungă până la picioare şi încins la piept cu un brâu de aur. 14. Capul şi părul Lui erau albe ca lâna albă, ca zăpada; ochii Lui erau ca para focului; 15. picioarele Lui erau ca arama aprinsă şi arsă într-un cuptor; şi glasul Lui era ca vuietul unor ape mari. 16. În mâna dreaptă ţinea şapte stele. Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri, şi faţa Lui era ca soarele când străluceşte în toată puterea lui. 17. Când L-am văzut, am căzut la picioarele Lui ca mort. El Şi-a pus mâna dreaptă peste mine şi a zis: „Nu te teme! Eu sunt Cel Dintâi şi Cel de pe Urmă, 18. Cel Viu. Am fost mort, şi iată că sunt viu în vecii vecilor. Eu ţin cheile morţii şi ale Locuinţei morţilor.


Privim astăzi spre mesajul Domnului Isus către prima Biserică din cele șapte, Biserică din Efes și învățăm câteva aplicații pentru viața noastră de credință și viața bisericii pentru a birui pe calea credinței:

1. Domnul veghează și prețuiește biserica Lui
Apoc 2:1. Îngerului Bisericii din Efes scrie-i: „Iată ce zice Cel ce ţine cele şapte stele în mâna dreaptă şi Cel ce umblă prin mijlocul celor şapte sfeşnice de aur:
Apoc 1:20. Taina celor şapte stele pe care le-ai văzut în mâna dreaptă a Mea şi a celor şapte sfeşnice de aur: cele şapte stele sunt îngerii celor şapte biserici; şi cele şapte sfeşnice sunt şapte biserici.
a) Lumea din Efes are ca mobil materialismul și idolatria, tu biserică privește spre Domnul
Pe timpul lui Ioan, Efesul era un oraş mare şi bogat: cel mai important oraş din provincia Asia Mică. Cu o populaţie de peste două sute de mii de locuitori, purta pe drept numele de metropola Asiei.

Dar cel mai important lucru de amintit, în ce priveşte oraşul Efes, vine din punct de vedere religios, şi anume: templul Zeiţei Diana, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. În acest templu păgân, profesau sute de preotese, un cult care includea prostituţia sacră.
– Și pentru noi astăzi important este ca să conștientizăm că Domnul veghează și ne prețuiește pe fiecare din noi și chiar dacă lumea are ca mobil materialismul și idolatria, destrăbălarea Ținta noastră trebuie să fie Domnul.

b) Lumea din Efes trăiește în întuneric, tu biserică rămâi sfetnic în continuare, fi o lumină prezentând pe Domnul altora
– Așa ne vede Domnul și pe noi astăzi sfeșnic de aur în care să locuiască Lumina fiind martori ai Luminii care este Hristos Domnul
Isaia 43:3. Căci Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Sfântul lui Israel, Mântuitorul tău! Eu dau Egiptul ca preţ pentru răscumpărarea ta, Etiopia şi Saba, în locul tău. 4. De aceea, pentru că ai preţ în ochii Mei, pentru că eşti preţuit şi te iubesc, dau oameni pentru tine şi popoare pentru viaţa ta. 5. Nu te teme de nimic, căci Eu sunt cu tine, Eu voi aduce înapoi neamul tău de la răsărit şi te voi strânge de la apus.

2. Domnul cunoaște și apreciază progresul bisericii Lui

Apoc 2:2. „Ştiu faptele tale, osteneala ta şi răbdarea ta, şi că nu poţi suferi pe cei răi; că ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli, şi nu sunt, şi i-ai găsit mincinoşi. 3. Ştiu că ai răbdare, că ai suferit din pricina Numelui Meu şi că n-ai obosit.
Apoc 2:6. Ai însă lucrul acesta bun: că urăşti faptele nicolaiţilor, pe care şi Eu le urăsc.

Când creştinismul, religia Dumnezeului monoteist, care interzice folosirea amuletelor şi chipurilor de aur, ca obiecte de cult, a început să se răspândească la Efes, toţi aceşti meşteşugari, făuritori de idoli, şi-au văzut meseria şi existenţa ameninţată, ceea ce a condus la răscoala argintarului Dimitrie, despre care citim în Faptele Apostolilor 19.

Lucrarea spirituală din Efes a căpătat amploare, odată cu venirea lui Pavel, în cea de-a treia lui călătorie misionară. Cartea Faptelor Apostolilor ne relatează, că în acest timp, Pavel a lucrat la Efes, trei ani de zile. Mai întâi a predicat în sinagogi, iar după împotrivirea evreilor, i-a mutat pe ucenici în şcoala lui Tiran. Lucrarea spirituală s-a dezvoltat într-o aşa manieră, încât mulţi vrăjitori s-au întors la Domnul şi şi-au ars în public cărţile de vrăjitorie. Prin mâinile lui Pavel se făceau multe minuni, oamenii se converteau la creştinism în masă, iar Evanghelia s-a răspândit, de aici pe tot teritoriul Asiei.

Spre sfârşitul secolului I, Biserica din Efes a crescut şi s-a dezvoltat atât de mult, încât în jurul anului o sută, autorităţile romane îşi exprimau îngrijorarea pentru faptul că templele păgâne au început să se golească de închinători. De aceea persecuţia s-a intensificat la Efes, care după cuvintele părinţilor Bisericii, ar fi dat lumii creştine cei mai mulţi martiri.


– Chiar dacă oamenii din invidie sau răutate nu ne apreciază ca și credincioși, Dumnezeu ne apreziază, El vede faptele, energia noastră pusă la dispoziția Lui, răbdarea în fața suferințelor datorate credinței, respingerea și testarea celor care slujesc în biserică, perseverența în lucrul Domnului, asta trebuie să ne motiveze și mai mult să ne lăsăm transformați de Duhul Domnului și de Cuvântul Său.
Apoc 2:6. Ai însă lucrul acesta bun: că urăşti faptele nicolaiţilor, pe care şi Eu le urăsc.
Irineu, ucenic al lui Policarp, născut la Smirna, în secolul al 2-lea îi identifică pe nicolaiți cu o sectă gnostică în scrierile lui, adepții acestei secte susțineau că faptele trupului nu afectează curăția sufletului și deci nu au nici o legătură cu mântuirea.
Lucrul bun al Bisericii

Proverbe 23:26. Fiule, dă-mi inima ta şi să găsească plăcere ochii tăi în căile mele. Ezechiel 36:26. Vă voi da o inimă nouă şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră şi vă voi da o inimă de carne.
Marcu 10:25. Mai lesne este să treacă o cămilă prin urechea unui ac, decât să intre un om bogat în Împărăţia lui Dumnezeu!” 26. Ucenicii au rămas şi mai uimiţi şi au zis unii către alţii: „Cine poate atunci să fie mântuit?” 27. Isus S-a uitat ţintă la ei şi le-a zis: „Lucrul acesta este cu neputinţă la oameni, dar nu la Dumnezeu; pentru că toate lucrurile sunt cu putinţă la Dumnezeu.” 28. Petru a început să-I zică: „Iată că noi am lăsat totul şi Te-am urmat.” 29. Isus a răspuns: „Adevărat vă spun că nu este nimeni care să fi lăsat casă, sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau copii, sau holde pentru Mine şi pentru Evanghelie 30. şi să nu primească acum, în veacul acesta, de o sută de ori mai mult: case, fraţi, surori, mame, copii şi holde, împreună cu prigoniri; iar în veacul viitor, viaţa veşnică.

3. Domnul mustră și cheamă la pocăință
Apoc 2:4. Dar ce am împotriva ta este că ţi-ai părăsit dragostea dintâi. 5. Adu-ţi, dar, aminte de unde ai căzut; pocăieşte-te şi întoarce-te la faptele tale dintâi. Altfel, voi veni la tine şi-ţi voi lua sfeşnicul din locul lui, dacă nu te pocăieşti
Apoc 3:19 Eu mustru si pedepsesc pe toti aceia pe care-i iubesc. Fii plin de ravna, dar, si pocaieste-te!
a) Biserica din Efes și-a părăsit dragostea dintâi
Probabil că prigoana din Efes, însă și opulența și materialismul lumii din jur se pare că a schimbat inima multor credincioși din Efes și dragostea pentru Domnul a scăzut în intensitate.
– Acest lucru se poate să ni se întâmple și nouă astăzi ca și credincioși, prigoana din vremea noastră, materialismul din jur sau alte lucruri pot să ne scadă din intensitatea dragostei pentru Domnul și trebuie să ne cercetăm și să acceptăm mustrarea Domnului.
b) Biserica din Efes este chemată la pocăință și la întoarcerea la faptele dintâi
Important este la mustarrea Domnului să-ți aduci aminte unde ai căzut, să te pocăiești și să te întorci la faptele dintâi. Duhul Domnului ne cercetează pe fiecare dintre noi, ne identifică căderile și prin Duhul ne arată intensitatea dragostei și ne îndeamnă să ne întoarcem la faptele dintâi.
2 Împărați 17:13. Domnul a înştiinţat pe Israel şi Iuda prin toţi prorocii Lui, prin toţi văzătorii şi le-a zis: „Întoarceţi-vă de la căile voastre cele rele şi păziţi poruncile şi rânduielile Mele, urmând în totul Legea pe care am dat-o părinţilor voştri şi pe care v-am trimis-o prin robii Mei prorocii.” 14. Dar ei n-au ascultat, şi-au înţepenit grumazul, ca şi părinţii lor, care nu crezuseră în Domnul Dumnezeul lor.

4. Domnul răsplătește pe cei care ascultă și biruiesc la îndemnul Duhului
Apoc 2:7. Cine are urechi să asculte ce zice bisericilor Duhul: „Celui ce va birui îi voi da să mănânce din pomul vieţii, care este în raiul lui Dumnezeu.”

Ascultarea și rămânerea sub autoritatea Duhului și Cuvântului aduce biruință prin rămânerea în Domnul Isus și-o răsplătire veșnică în prezența Lui.
1 Samuel 15:22. Samuel a zis: „Ii plac Domnului mai mult arderile de tot si jertfele decat ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decat jertfele, si pazirea cuvantului Sau face mai mult decat grasimea berbecilor. 23. Caci neascultarea este tot atat de vinovata ca ghicirea, si impotrivirea nu este mai putin vinovata decat inchinarea la idoli si terafimi. Fiindca ai lepadat cuvantul Domnului, te leapada si El ca imparat.”

Dumnezeu vrea să ne învețe astăzi prin mesajul către Biserica din Efes câteva aplicații importante pentru viața noastră ca și creștini și biserică:
– Domnul ne veghează și ne prețuiește, indiferent de circumstanțele și ispitele cu care ne confruntăm, să privim Țintă spre El și să fim un sfetnic ducând Lumina în jurul nostru
– Domnul privește și apreciază progresul spiritual din viața noastră, asta trebuie să ne motiveze și mai mult să ne lăsăm transformați de Duhul Domnului și de Cuvântul Său
– Domnul ne mustră și ne cheamă la pocăință, la a ne cerceta și la a dori dragostea dintâi
– Domnul ne cheamă la ascultare, la biruință, la rămânerea în Domnul și ne promite o răsplată veșnică


Simion Ioanăș
 

Puteți viziona materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 204
Opțiuni