Mesajul Domnului către cele șapte biserici – Biserica din Tiatira (Apoc 2:18-29)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Mesajul Domnului către cele șapte biserici – Biserica din Tiatira (Apoc 2:18-29)

– Apocalipsa o carte a descoperirii
Cuvântul „apocalipsa” vine din cuvântul grecesc ἀποκάλυψις (apokálupsis) care înseamnă „descoperire, revelație”.
Apocalipsa 1:1. Descoperirea lui Isus Hristos pe care i-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând. Şi le-a făcut-o cunoscut, trimiţând, prin îngerul Său, la robul Său Ioan
– Apocalipsa o carte a speranței
Apoc 1:5. şi din partea lui Isus Hristos, Martorul credincios, Cel întâi născut din morţi, Domnul împăraţilor pământului! A Lui, care ne iubeşte, care ne-a spălat de păcatele noastre cu sângele Său 6. şi a făcut din noi o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeu,  Tatăl Său: a Lui să fie slava şi puterea în vecii vecilor! Amin. 7. Iată că El vine pe nori. Şi orice ochi Îl va vedea; şi cei ce L-au străpuns. Şi toate seminţiile pământului se vor boci din pricina Lui!  Da, Amin.
– Apocalipsa o carte a biruinței în Hristos Isus
Apocalipsa 1:12. M-am întors să văd glasul care-mi vorbea. Şi, când m-am întors, am văzut şapte sfeşnice de aur. 13. Şi, în mijlocul celor şapte sfeşnice, pe Cineva care semăna cu Fiul omului, îmbrăcat cu o haină lungă până la picioare şi încins la piept cu un brâu de aur. 14. Capul şi părul Lui erau albe ca lâna albă, ca zăpada; ochii Lui erau ca para focului; 15. picioarele Lui erau ca arama aprinsă şi arsă într-un cuptor; şi glasul Lui era ca vuietul unor ape mari. 16. În mâna dreaptă ţinea şapte stele. Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri, şi faţa Lui era ca soarele când străluceşte în toată puterea lui.

Mesajul trecut legat de Biserica din Pergam:
– 
Domnul Isus este autoritate și normă reală și finală în viața creștină
– Domnul Isus ne vrea mărturii vii, chiar cu prețul vieții, în mijlocul unei lumi oculte
– Domnul Isus este împotriva compromisului în Biserică și cheamă la pocăință
– Domnul Isus promite celor care vor birui mana ascunsă și-o piatră albă

Privim astăzi la câteva descoperiri din mesajul Domnului Isus către Biserica din Tiatira și învățăm câteva aplicații pentru viața noastră de credință:

1. Domnul Isus este Atotcunoscător și Judecător, de aceea frica de Domnul, sfințenia și integritatea creștină trebuie să ne caracterizeze viața de credință
Apocalpsa 2:18. Îngerului Bisericii din Tiatira scrie-i: „Iată ce zice Fiul lui Dumnezeu, care are ochii ca para focului şi ale cărui picioare sunt ca arama aprinsă:

Tiatira era o cetate, din partea de Vest a Turciei, din provincia romană Asia, a fost o garnizoană de frontieră, un punct important în reţeaua de drumuri romane, un centru manufacturier important, renumită în vopsitul, confecţionarea de haine, olărit şi prelucrarea aramei. Astăzi un oraş mare, Akhisar, se află pe locul acela.
Fiind un centru comercial mare, probabil că materialismul era o țintă a locuitorilor și ca și creștin era o luptă să te menții în afaceri, să nu te compromiți și să respingi idolii vremii.

– Domnul Isus este Dumnezeu, Atotcunoscător și ne cunoaște fiecare părticică a vieții noastre
Para focului ne descoperă că Domnul Isus este Dumnezeu și că ochii Lui pătrund oriunde și ne cunoaște fiecare părticică a vieții noastre.
Evrei 4:12. Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. 13. Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face.
Marcu 4:22. Căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit şi nimic tăinuit care nu va ieşi la lumină.
– Domnul Isus este Dumnezeu și Judecător și apropierea de El trebuie făcută ținând cont de Sfințenia Lui
Arama este asociată în Scriptură cu judecata
Exodul 27:1. Altarul să-l faci din lemn de salcâm; lungimea lui să fie de cinci coţi, şi lăţimea lui de cinci coţi. Altarul să fie în patru colţuri, şi înălţimea lui să fie de cinci coţi. 2. În cele patru colţuri să faci nişte coarne care să fie dintr-o bucată cu altarul; şi să-l acoperi cu aramă.
Cei din Tiatira cunoşteau ce înseamnă un cuptor încins, cât şi metalului topit. Ei ştiau că dacă vrei să nu mori, nu poţi să te apropii oricum de un asemenea cuptor care ajunge la circa 1000 de grade Celsius.
Evrei 12:22. Ci v-aţi apropiat de muntele Sionului, de cetatea Dumnezeului celui Viu, Ierusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea în sărbătoare a îngerilor, 23. de Biserica celor întâi născuţi, care sunt scrişi în ceruri, de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, de duhurile celor neprihăniţi, făcuţi desăvârşiţi, 24. de Isus, Mijlocitorul legământului celui nou, şi de sângele stropirii, care vorbeşte mai bine decât sângele lui Abel. 25. Luaţi seama ca nu cumva să nu voiţi să ascultaţi pe Cel ce vă vorbeşte! Căci, dacă n-au scăpat cei ce n-au vrut să asculte pe Cel ce vorbea pe pământ, cu atât mai mult nu vom scăpa noi, dacă ne întoarcem de la Cel ce vorbeşte din ceruri, 26. al cărui glas a clătinat atunci pământul, şi care acum a făcut făgăduinţa aceasta: „Voi mai clătina încă o dată nu numai pământul, ci şi cerul.” 27. Cuvintele acestea „încă o dată” arată că schimbarea lucrurilor clătinate, adică a lucrurilor făcute, este făcută tocmai ca să rămână lucrurile care nu se clatină. 28. Fiindcă am primit, dar, o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică, 29. fiindcă Dumnezeul nostru este „un foc mistuitor”.
De Dumnezeu ne putem apropia doar în termenii ceruți de El. Israel a păcătuit și Dumnezeu a poruncit să spânzure un șarpe de aramă pe-o prăjină, arătând că prin Jertfa Domnului dreptatea și judecata lui Dumnezeu au fost împlinite, șarpele cel vechi, satana, a fost învins. Ne putem apropia de Domnul cu teamă și curăție în Numele Domnului.

2. Domnul Isus apreciază entuziasmul și creșterea faptelor din viața personală sau a Bisericii, însă dorește ca totul să fie împletit c-o învățătură sănătoasă
vers 19. „Ştiu faptele tale, dragostea ta, credinţa ta, slujba ta, răbdarea ta şi faptele tale de pe urmă, că sunt mai multe decât cele dintâi.
– Comparată cu biserica din Efes, biserica din Tiatira avea dragoste, însă n-avea integritate doctrinară.
– Biserica din Efes a pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli, și nu sunt, și i-a găsit mincinoși, în schimb și-a pierdut dragostea dintâi.
– Două extreme periculoase, doctrină bună fără dragoste sau dragoste fără doctrină bună!
Cele două biserici ar fi fost extraordinare împreună.
Entuziasmul, dragostea și doctrina sănătoasă trebuie să meargă împreună ca să fie o creștere spirituală sănătoasă și care să ducă la mântuire.
1 Petru 2:1. Lepădaţi, dar, orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire; 2. şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire, 3. dacă aţi gustat în adevăr că bun este Domnul. 4. Apropiaţi-vă de El, Piatra vie lepădată de oameni, dar aleasă şi scumpă înaintea lui Dumnezeu. 5. Şi voi, ca nişte pietre vii, sunteţi zidiţi ca să fiţi o casă duhovnicească, o preoţie sfântă şi să aduceţi jertfe duhovniceşti, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos.

3. Domnul Isus este împotriva învățăturilor false, a compromisului și pedepsește, de aceea nu putem trăi în compromis
vers 20. Dar iată ce am împotriva ta: tu laşi ca Izabela, femeia aceea care se zice prorociţă, să înveţe şi să amăgească pe robii Mei să se dedea la curvie şi să mănânce din lucrurile jertfite idolilor. 21. I-am dat vreme să se pocăiască, dar nu vrea să se pocăiască de curvia ei! 22. Iată că am s-o arunc bolnavă în pat; şi celor ce preacurvesc cu ea am să le trimit un necaz mare, dacă nu se vor pocăi de faptele lor.
– Prorocii falși pătrund în biserici când sunt lăsați, când învățătura sănătoasă este neglijată, când dragostea este înțeleasă greșit
2 Timotei 4:1. Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: 2. propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. 3. Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. 4. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. 5. Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist şi împlineşte-ţi bine slujba.
– Prorocii falși duc pe mulți în rătăcire, la compromis și de aceea Dumnezeu cheamă la pocăință și dacă continuă neascultarea aduce pedeapsa Lui
Probabil că erau niște protocoale în anumite bresle de comercianți, închinare la idolii și dumnezeii păgâni ai vremii și această prorociță căuta compromis, să poată fi acceptată și cu lumea și în Biserică, asta însemnând compromis și a mânca din jertfele aduse idolilor.

4. Domnul Isus cercetează, cheamă la integritate și celor biruitori le va da binecuvântările Lui
vers 23. Voi lovi cu moartea pe copiii ei. Şi toate bisericile vor cunoaşte că „Eu sunt Cel ce cercetez rinichii şi inima”; şi voi răsplăti fiecăruia din voi după faptele lui. 24. Vouă însă tuturor celorlalţi din Tiatira, care nu aveţi învăţătura aceasta şi n-aţi cunoscut „adâncimile Satanei”, cum le numesc ei, vă zic: „Nu pun peste voi altă greutate. 25. Numai ţineţi cu tărie ce aveţi, până voi veni! 26. Celui ce va birui şi celui ce va păzi până la sfârşit lucrările Mele îi voi da stăpânire peste neamuri. 27. Le va cârmui cu un toiag de fier şi le va zdrobi ca pe nişte vase de lut, cum am primit şi Eu putere de la Tatăl Meu. 28. Şi-i voi da luceafărul de dimineaţă.” 29. Cine are urechi să asculte ce zice bisericilor Duhul.”

Izabela, soția lui Ahab, din Vechiul Testament și-a impus voința prin teroare. Dacă prorocița din Tiatira a lucrat asemănător, atunci a pus o mare greutate – probabil persecuție – peste credincioșii din Biserică, peste cei care n-au acceptat ocultismul și întunecimea ei, de aceea Domnul promite celor care trăiesc în integritate un toiag de fier (autoritatea și stăpânirea), prigoana din interiorul bisericii este temporară și biruința este a Domnului, El va da luceafărul de dimineață biruitorilor.


Unii teologi care împart cele șapte biserici pe șapte perioade istorice pun Biserica din Tiatira în perioada inchiziției catolice a evului mediu întunecat, însă fiecare din noi avem de învățat multe adevăruri spirituale care să le aplicăm la viața noastră, confictele interne și compromisul parcă se potrivesc mult și cu vremea noastră.

– Domnul Isus este Atotcunoscător și Judecător, de aceea frica de Domnul, sfințenia și integritatea creștină trebuie să ne caracterizeze viața de credință
– Domnul Isus apreciază entuziasmul și creșterea faptelor din viața personală sau a Bisericii, însă dorește ca totul să fie împletit c-o învățătură sănătoasă
– Domnul Isus este împotriva învățăturilor false, a compromisului și pedepsește, de aceea nu putem trăi în compromis
– Domnul Isus ne cercetează, ne cheamă la integritate și celor biruitori le va da binecuvântările Lui

Simion Ioanăș

Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 106
Opțiuni