Relația dintre Lege, Dragoste și rămânerea în Hristos (1 Timotei 1:5-11)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Relația dintre Lege, Dragoste și rămânerea în Hristos (1 Timotei 1:5-11)

1 Timotei 1:5. Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun şi dintr-o credinţă neprefăcută. 6. Unii, fiindcă s-au depărtat de aceste lucruri, au rătăcit şi s-au apucat de flecării. 7. Ei vor să fie învăţători ai Legii, şi nu ştiu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc. 8. Noi ştim că Legea este bună dacă cineva o întrebuinţează bine, 9. căci ştim că Legea nu este făcută pentru cel neprihănit, ci pentru cei fărădelege şi nesupuşi, pentru cei nelegiuiţi şi păcătoşi, pentru cei fără evlavie, necuraţi, pentru ucigătorii de tată şi ucigătorii de mamă, pentru ucigătorii de oameni, 10. pentru curvari, pentru sodomiţi, pentru vânzătorii de oameni, pentru cei mincinoşi, pentru cei ce jură strâmb şi pentru orice este împotriva învăţăturii sănătoase: – 11. potrivit cu Evanghelia slavei fericitului Dumnezeu, care mi-a fost încredinţată mie.
INTRODUCERE-INTRODUCTION
Apostolul Pavel începe să clarifice unele aspecte privitoare la învățătura sănătoasă, iar în lecția de astăzi vom privi la legătura dintre Lege, Dragoste și rămânerea în Hristos Adevărul, Norma de viață care ne o direcție bună pe Cale.

PREZENTAREA ŞI INTERPRETARE LECȚIEI – LESSON PRESENTATION
AND INTERPRETATION
1. Legea este bună dacă cineva o întrebuinţează bine (vezi 1 Tim 1:8)
– Legea îi aduce omului la cunoștiință că-i blestemat datorită păcatului și este ca un cod Penal care-ți arată pedeapsa pentru încălcarea poruncilor din Lege, însă nu-ți dă eliberare, ci pedeapsă, închisoare, moarte. ( vezi 1 Timotei 1:9-10)
– Legea îl ține pe om sub blestem, însă omul este liber de blestem, prin credința în făgăduința eliberării, în Hristos, prin Duhul Sfânt (vezi Galateni 3:10-14)
– Legea este ca o mahramă care-l ține pe om închis, să nu vadă, prin orbire spirituală, până în momentul în care vine Cel ce poate ridica mahrama, Hristos Domnul, care prin Duhul Sfânt dă la o parte mahrama. (vezi 2 Cor 3:12-17)

2.  Legea era un îndrumător pentru a ne conduce la Hristos, de aceea ținta poruncii este dragostea care vine dintr-o inimă transformată de Hristos (vezi 1 Timotei 1:5)
– 
odată ce a venit credinţa nu mai suntem sub îndrumarea legii (vezi Galateni 3:24-26)

Galateni 3:24. Astfel, Legea ne-a fost un îndrumător spre Hristos, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţă. 25. După ce a venit credinţa, nu mai suntem sub îndrumătorul acesta. 26. Căci toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu, prin credinţa în Hristos Isus.
– Legea a avut un rol limitat, de-a ne arăta cât suntem de vinovați, odată ce Hristos a venit și-a pierdut rolul, El este neprihănirea noastră. (vezi Galateni 3:19-20)

3. Cei care vor să ducă pe oameni sub Lege, fără ca să înțeleagă scopul și rolul Ei, se rătăcesc și se împotrivesc învățăturii sănătoase (vezi 1 Tim 1:6-7)
– Se rătăcesc deoarece nu cunosc faptul că Ea arăta omului că-i păcătos și sub blestem și că doar Hristos poate da o inimă curată, un cuget bun și o credință neprefăcută
– Se rătăcesc deoarece ei doar condamnă pe oameni cu Legea, fiind lipsiți de dragostea care poate s-o aibă omul, doar credința în Evanghelie și prin Duhul Sfânt.

APLICAREA LECȚIEI – LESSON APPLICATION:
Învățăm prin lecția de astăzi cât de importantă este învățătura sănătoasă și faptul că oricine nu rămâne în Hristos Domnul se rătăcește, inclusiv acești iudaizatori din lecția de astăzi, care nu au înțeles rolul și scopul Legii și faptul că odată cu venirea Mântuitorului noi creștinii trebuie să trăim sub autoritatea Lui și în Învățătura Noului Legământ.

ÎNTREBĂRI – QUESTIONS:
Care a fost rolul și scopul Legii și cum trebuie Ea azi întrebuințată?
Care trebuie să fie azi legătura dintre Lege, Dragoste și rămânerea în Hristos?
Puteți enumera astăzi câteva învățături care persistă cu privire la ținerea Legii și sunt greșite, la fel ca în vremea lui Pavel? De ce sunt greșite?
Simion Ioanăș

Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 251
Opțiuni