Chemarea la mântuire – O invitație divină pentru întreaga omenire
Autor: Daniel Ioan Notar  |  Album: Mântuirea prin credință și mărturisire  |  Tematica: Evanghelizare
Resursa adaugata de notardanielioan76 in 08/09/2024
    12345678910 0/10 X

ISUS, VINDECĂTORUL  -  Matei 9:20-22

******************************************************************************************************
Premiza fundamentală a vindecării divine este Cuvântul lui Dumnezeu: "Eu sunt Domnul care te vindecă" (Exod 15:26).
A. Vindecarea divină a venit ca o revelaţie şi legământ înainte ca Israel să aibă nevoie de ea (Exod 15:23-26).
B. A fost reafirmată prin vorbirea profetică şi urma să fie făcută în  mod eficace prin lucrarea de răscumpărare (Isaia 53:5).
C. Psalmistul s-a bucurat de ea în timp ce enumera binecuvântările celui răscumpărat (Psalm 103:3).
D. A fost demonstrată de Domnul Isus Hristos care a venit să ne arate inima iubitoare a lui Dumnezeu (Matei 8:1-3,5-17; 9:1-8,18-26).
E. A fost iniţiată în biserică de credincioşii bisericii primare (Fapte 3:1-11).
F. Este perpetuată acum în biserica contemporană prin puterea Duhului Sfânt, prin cei care cred (Evrei 13:8).
 
Procesul fundamental al vindecării divine este ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu
 
Patru moduri de vindecare divină:
A. Rugăciunea directă a credinţei (Matei 8:5-13)
B. Rugăciunea de mijlocire a două sau mai multe persoane (Matei 18:19)
C. Ungerea de către prezbiteri cu rugăciunea de credinţă (Iacov5:14,15).
D. Punerea mâinilor de către cei care cred şi pe care Dumnezeu i-a pregătit şi chemat la această lucrare (Marcu 16:18)
 
Încheiere: Romani 10:1

******************************************************************************************************

Puterea credinței și chemarea la mântuire: O invitație pentru toate națiunile

Mântuirea este darul cel mai prețios pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii prin Isus Hristos. Întreaga Biblie ne arată că Dumnezeu dorește ca toți oamenii să fie salvați și să ajungă la cunoștința adevărului. Mesajul Evangheliei nu este destinat doar unui grup restrâns, ci este o chemare deschisă pentru toți cei care cred în Hristos și Îl acceptă ca Domn și Mântuitor. Acest dar al mântuirii ne este oferit nu prin meritele noastre, ci prin harul divin, iar noi trebuie doar să răspundem cu credință și pocăință.

Apostolul Pavel, cunoscut pentru zelul său în răspândirea mesajului Evangheliei, ne împărtășește în Romani 10:1 dorința sa profundă de a vedea poporul său, Israel, venind la mântuire:

Romani 10:1 (Biblia Cornilescu):
"Fraților, dorința inimii mele și rugăciunea mea către Dumnezeu pentru israeliți este să fie mântuiți."

Römer 10:1 (Lutherbibel):
"Liebe Brüder, meines Herzens Wunsch ist, und ich flehe auch zu Gott für sie, dass sie gerettet werden."

Romans 10:1 (KJV):
"Brethren, my heart's desire and prayer to God for Israel is, that they might be saved."

Romans 10:1 (NIV):
"Brothers and sisters, my heart’s desire and prayer to God for the Israelites is that they may be saved."

Aceste cuvinte reflectă inima unui om care mijlocește pentru mântuirea altora, o atitudine pe care ar trebui să o avem și noi, ca și credincioși. Pavel nu doar că dorea ca poporul său să fie salvat, dar se ruga și mijlocea pentru ei. Aceasta este o chemare pentru fiecare dintre noi să ne rugăm pentru cei care încă nu L-au cunoscut pe Dumnezeu și să avem o inimă deschisă pentru cei pierduți.

Planul divin de mântuire pentru întreaga omenire

Încă din Vechiul Testament, vedem cum Dumnezeu pregătea calea pentru venirea Mântuitorului, nu doar pentru Israel, ci pentru toate popoarele pământului. Isus Hristos a fost trimis ca să fie lumina lumii, aducând mântuirea tuturor celor care cred în El. În Isaia 49:6, Dumnezeu vorbește despre misiunea globală a slujitorului Său:

Isaia 49:6 (Cornilescu):
"El zice: «Este prea puțin lucru să fii robul Meu ca să ridici semințiile lui Iacov și să aduci înapoi rămășițele lui Israel. De aceea te pun să fii lumina neamurilor, ca să duci mântuirea Mea până la marginile pământului. »"

Jesaja 49:6 (Lutherbibel):
"Er spricht: Es ist ein Geringes, dass du mein Knecht bist, die Stämme Jakobs aufzurichten und die zerstreuten Israels wiederzubringen; sondern ich habe dich auch zum Licht der Heiden gemacht, dass du seist mein Heil bis an das Ende der Erde."

Isaiah 49:6 (KJV):
"And he said, It is a light thing that thou shouldest be my servant to raise up the tribes of Jacob, and to restore the preserved of Israel: I will also give thee for a light to the Gentiles, that thou mayest be my salvation unto the end of the earth."

Isaia 49:6 (NIV):
"He says: „It is too small a thing for you to be my servant to restore the tribes of Jacob and bring back those of Israel I have kept. I will also make you a light for the Gentiles, that my salvation may reach to the ends of the earth."

Această promisiune arată clar că Dumnezeu nu a limitat mântuirea doar la Israel, ci a extins-o la toate neamurile. Isus Hristos este lumina care aduce viața veșnică și eliberarea de păcat tuturor celor care Îl primesc. Planul lui Dumnezeu de a salva omenirea include fiecare persoană, indiferent de rasă sau cultură. Acest mesaj este pentru noi toți, cei care căutăm adevărul și viața veșnică.

Mântuirea prin credință și mărturisire

Mântuirea este un dar gratuit oferit prin har, nu prin faptele noastre, iar noi trebuie să o acceptăm prin credință. În Romani 10:9-10, apostolul Pavel descrie calea spre mântuire:

Romani 10:9-10 (Cornilescu):
"Dacă mărturisești, deci, cu gura ta pe Isus ca Domn și dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morți, vei fi mântuit. Căci prin credința din inimă se capătă neprihănirea și prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire."

Römer 10:9-10 (Lutherbibel):
"Denn so du mit deinem Munde bekennest Jesum, dass er der HERR sei, und glaubest in deinem Herzen, dass ihn Gott von den Toten auferweckt hat, so wirst du selig. Denn wer mit dem Herzen glaubt, der wird gerecht; und wer mit dem Munde bekennt, der wird selig."

Romans 10:9-10 (KJV):
"That if thou shalt confess with thy mouth the Lord Jesus, and shalt believe in thine heart that God hath raised him from the dead, thou shalt be saved. For with the heart man believeth unto righteousness; and with the mouth confession is made unto salvation."

Romans 10:9-10 (NIV):
"If you declare with your mouth, „Jesus is Lord,” and believe in your heart that God raised him from the dead, you will be saved. For it is with your heart that you believe and are justified, and it is with your mouth that you profess your faith and are saved."

Apostolul Pavel ne arată clar că mântuirea vine printr-o combinație de credință și mărturisire. Nu este suficient doar să credem în inima noastră; trebuie să mărturisim cu gura noastră că Isus este Domnul nostru. Această mărturisire publică a credinței confirmă apartenența noastră la Hristos. Credința noastră trebuie să fie ancorată în realitatea învierii lui Hristos, evenimentul care marchează victoria Sa asupra morții și a păcatului.

Mântuirea este oferită tuturor

Un alt aspect esențial al mesajului lui Pavel este că mântuirea este accesibilă tuturor, fără discriminare. Oricine poate chema Numele Domnului și va fi salvat, indiferent de trecutul său. În Romani 10:13, Pavel face această promisiune puternică:

Romani 10:13 (Cornilescu):
"Fiindcă «oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. »"

Römer 10:13 (Lutherbibel):
"Denn wer den Namen des HERRN wird anrufen, soll selig werden."

Romans 10:13 (KJV):
"For whosoever shall call upon the name of the Lord shall be saved."

Romans 10:13 (NIV):
"For everyone who calls on the name of the Lord will be saved."

 

Aceasta este o promisiune universală care oferă speranță fiecărei persoane. Dumnezeu nu face deosebire între oameni, iar mântuirea este disponibilă pentru toți cei care cheamă Numele Său. Harul Lui nu este limitat și nu există niciun păcat atât de mare încât să nu poată fi iertat prin sângele lui Hristos.

Chemarea la mântuire – O invitație divină pentru întreaga omenire

Mântuirea este darul suprem pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii prin Fiul Său, Isus Hristos. Dincolo de toate lucrurile materiale pe care le putem primi în această viață, adevărata comoară este viața veșnică, obținută prin credința în jertfa Mântuitorului. Dumnezeu, în marea Sa iubire și bunătate, a pregătit această cale de restaurare pentru întreaga omenire. Indiferent de naționalitate, statut social sau trecut, toți cei care Îl caută pe Dumnezeu cu credință sinceră pot găsi mântuirea.

Apostolul Pavel, unul dintre cei mai mari vestitori ai Evangheliei, ne arată în Romani 10:1 cât de mult dorea ca poporul său să cunoască adevărul și să fie salvat:

Romani 10:1 (Biblia Cornilescu):
„Fraților, dorința inimii mele și rugăciunea mea către Dumnezeu pentru israeliți este să fie mântuiți.”

Römer 10:1 (Lutherbibel):
„Liebe Brüder, meines Herzens Wunsch ist, und ich flehe auch zu Gott für sie, dass sie gerettet werden.”

Romans 10:1 (KJV):
„Brethren, my heart's desire and prayer to God for Israel is, that they might be saved.”

Romans 10:1 (NIV):
„Brothers and sisters, my heart’s desire and prayer to God for the Israelites is that they may be saved.”

Dorința apostolului Pavel de a vedea poporul său mântuit ne oferă un exemplu de mijlocire și de dragoste pentru ceilalți. Rugăciunea lui nu era doar o simplă cerere, ci o exprimare profundă a dorinței de a vedea poporul său eliberat de orbirea spirituală. Aceasta ne invită și pe noi să fim mijlocitori pentru cei care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu.

Planul mântuirii – un dar pentru toți oamenii

Încă de la începuturile istoriei omenirii, Dumnezeu a făcut cunoscut că planul Său de mântuire nu este limitat la un singur popor. În Vechiul Testament, prin profeți, Dumnezeu a vorbit despre Mesia, care avea să fie lumină pentru toate națiunile, aducând eliberare și viață veșnică. În Isaia 49:6, Dumnezeu revelează această misiune universală:

Isaia 49:6 (Cornilescu):
„El zice: «Este prea puțin lucru să fii robul Meu ca să ridici semințiile lui Iacov și să aduci înapoi rămășițele lui Israel. De aceea te pun să fii lumina neamurilor, ca să duci mântuirea Mea până la marginile pământului. »”

Jesaja 49:6 (Lutherbibel):
„Er spricht: Es ist ein Geringes, dass du mein Knecht bist, die Stämme Jakobs aufzurichten und die zerstreuten Israels wiederzubringen; sondern ich habe dich auch zum Licht der Heiden gemacht, dass du seist mein Heil bis an das Ende der Erde.”

Isaiah 49:6 (KJV):
„And he said, It is a light thing that thou shouldest be my servant to raise up the tribes of Jacob, and to restore the preserved of Israel: I will also give thee for a light to the Gentiles, that thou mayest be my salvation unto the end of the earth.”

Isaia 49:6 (NIV):
„He says: „It is too small a thing for you to be my servant to restore the tribes of Jacob and bring back those of Israel I have kept. I will also make you a light for the Gentiles, that my salvation may reach to the ends of the earth.”

Acest verset din Isaia arată clar că mântuirea nu este destinată doar unei singure națiuni. Dumnezeu Îl trimite pe Hristos nu doar pentru a restaura Israelul, ci pentru a aduce lumina Evangheliei în întreaga lume. Aceasta este vestea bună pe care fiecare dintre noi o poate primi – indiferent de națiune, de limbă sau de cultură.

Cum se primește mântuirea: Credința și mărturisirea

Mântuirea nu este obținută prin fapte bune, ci prin harul lui Dumnezeu, primit prin credința noastră în Isus Hristos. Apostolul Pavel explică clar în Romani 10:9-10 cum putem obține acest dar prețios:

Romani 10:9-10 (Cornilescu):
„Dacă mărturisești, deci, cu gura ta pe Isus ca Domn și dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morți, vei fi mântuit. Căci prin credința din inimă se capătă neprihănirea și prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire.”

Römer 10:9-10 (Lutherbibel):
„Denn so du mit deinem Munde bekennest Jesum, dass er der HERR sei, und glaubest in deinem Herzen, dass ihn Gott von den Toten auferweckt hat, so wirst du selig. Denn wer mit dem Herzen glaubt, der wird gerecht; und wer mit dem Munde bekennt, der wird selig.”

Romans 10:9-10 (KJV):
„That if thou shalt confess with thy mouth the Lord Jesus, and shalt believe in thine heart that God hath raised him from the dead, thou shalt be saved. For with the heart man believeth unto righteousness; and with the mouth confession is made unto salvation.”

Romans 10:9-10 (NIV):
„If you declare with your mouth, „Jesus is Lord,” and believe in your heart that God raised him from the dead, you will be saved. For it is with your heart that you believe and are justified, and it is with your mouth that you profess your faith and are saved.”

Pavel ne explică foarte clar că mântuirea vine prin credință și mărturisire. Credința din inimă aduce neprihănire, iar mărturisirea verbală a acestei credințe ne aduce mântuirea. Nu este suficient doar să credem în tăcere, ci trebuie să mărturisim public că Isus Hristos este Domnul vieților noastre. Această mărturisire este o recunoaștere a victoriei Lui asupra păcatului și a morții.

Mântuirea este pentru oricine cheamă Numele Domnului

Un mesaj central în învățăturile lui Pavel este faptul că mântuirea este disponibilă pentru toți cei care cred, fără excepție. Nu există nicio barieră care să împiedice pe cineva să primească harul lui Dumnezeu. În Romani 10:13, Pavel subliniază această promisiune:

Romani 10:13 (Cornilescu):
„Fiindcă «oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. »”

Römer 10:13 (Lutherbibel):
„Denn wer den Namen des HERRN wird anrufen, soll selig werden.”

Romans 10:13 (KJV):
„For whosoever shall call upon the name of the Lord shall be saved.”

Romans 10:13 (NIV):
„For everyone who calls on the name of the Lord will be saved.”

Aceasta este o promisiune extraordinară: oricine, fără excepție, poate chema Numele Domnului și va fi mântuit. Harul lui Dumnezeu este disponibil pentru toți cei care Îl caută cu credință și pocăință. Nu există niciun păcat prea mare care să nu poată fi iertat, iar această chemare la mântuire este deschisă pentru toți cei care cred în puterea lui Hristos.

Harul mântuirii: Chemarea lui Dumnezeu pentru întreaga omenire

Mântuirea este cel mai prețios dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii. De la căderea în păcat a lui Adam și Eva, Dumnezeu a plănuit să restaureze relația ruptă dintre El și om printr-un act suprem de dragoste: trimiterea Fiului Său, Isus Hristos, pentru a ne salva de sub puterea păcatului. Chemarea la mântuire este universală și nu se limitează la un popor sau o națiune. Este o chemare deschisă tuturor, iar fiecare dintre noi este invitat să răspundă acestei chemări cu credință și ascultare.

Apostolul Pavel, unul dintre cei mai influenți lideri ai Bisericii primare, subliniază dorința sa de a vedea poporul său mântuit în Romani 10:1:

Romani 10:1 (Biblia Cornilescu):
"Fraților, dorința inimii mele și rugăciunea mea către Dumnezeu pentru israeliți este să fie mântuiți."

Römer 10:1 (Lutherbibel):
"Liebe Brüder, meines Herzens Wunsch ist, und ich flehe auch zu Gott für sie, dass sie gerettet werden."

Romans 10:1 (KJV):
"Brethren, my heart's desire and prayer to God for Israel is, that they might be saved."

Romans 10:1 (NIV):
"Brothers and sisters, my heart’s desire and prayer to God for the Israelites is that they may be saved."

Pavel nu doar predica despre mântuire, ci mijlocea activ pentru poporul său. Dorința lui profundă de a vedea israelitenii salvați este o invitație pentru noi toți de a ne ruga pentru cei care nu L-au cunoscut încă pe Hristos. Această chemare la rugăciune pentru mântuirea altora este o expresie a iubirii creștine și a responsabilității noastre ca urmași ai lui Hristos.

Mântuirea: Lumina neamurilor

Dumnezeu a plănuit ca mântuirea să fie adusă nu doar Israelului, ci întregii omeniri. Deși în Vechiul Testament Dumnezeu a ales Israelul ca popor sfânt, prin care să facă cunoscută voia Sa, mântuirea promisă prin Mesia a fost extinsă tuturor națiunilor. În Isaia 49:6, profetul vorbește despre rolul lui Mesia ca lumină pentru toate neamurile:

Isaia 49:6 (Cornilescu):
"El zice: «Este prea puțin lucru să fii robul Meu ca să ridici semințiile lui Iacov și să aduci înapoi rămășițele lui Israel. De aceea te pun să fii lumina neamurilor, ca să duci mântuirea Mea până la marginile pământului. »"

Jesaja 49:6 (Lutherbibel):
"Er spricht: Es ist ein Geringes, dass du mein Knecht bist, die Stämme Jakobs aufzurichten und die zerstreuten Israels wiederzubringen; sondern ich habe dich auch zum Licht der Heiden gemacht, dass du seist mein Heil bis an das Ende der Erde."

Isaiah 49:6 (KJV):
"And he said, It is a light thing that thou shouldest be my servant to raise up the tribes of Jacob, and to restore the preserved of Israel: I will also give thee for a light to the Gentiles, that thou mayest be my salvation unto the end of the earth."

Isaia 49:6 (NIV):
"He says: „It is too small a thing for you to be my servant to restore the tribes of Jacob and bring back those of Israel I have kept. I will also make you a light for the Gentiles, that my salvation may reach to the ends of the earth."

Acest verset ne arată că mântuirea lui Dumnezeu nu este exclusivă pentru Israel, ci este extinsă tuturor neamurilor. Isus Hristos este lumina care strălucește în întuneric și aduce viața veșnică oricui crede în El. Faptul că mântuirea este disponibilă pentru întreaga omenire subliniază caracterul universal al dragostei lui Dumnezeu.

Calea mântuirii: Credința și mărturisirea

Mântuirea nu este câștigată prin fapte bune sau prin merit personal. Ea este un dar gratuit, oferit prin harul lui Dumnezeu, și trebuie acceptată prin credință. În Romani 10:9-10, apostolul Pavel ne oferă o explicație clară despre cum putem primi acest dar al mântuirii:

Romani 10:9-10 (Cornilescu):
"Dacă mărturisești, deci, cu gura ta pe Isus ca Domn și dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morți, vei fi mântuit. Căci prin credința din inimă se capătă neprihănirea și prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire."

Römer 10:9-10 (Lutherbibel):
"Denn so du mit deinem Munde bekennest Jesum, dass er der HERR sei, und glaubest in deinem Herzen, dass ihn Gott von den Toten auferweckt hat, so wirst du selig. Denn wer mit dem Herzen glaubt, der wird gerecht; und wer mit dem Munde bekennt, der wird selig."

Romans 10:9-10 (KJV):
"That if thou shalt confess with thy mouth the Lord Jesus, and shalt believe in thine heart that God hath raised him from the dead, thou shalt be saved. For with the heart man believeth unto righteousness; and with the mouth confession is made unto salvation."

Romans 10:9-10 (NIV):
"If you declare with your mouth, „Jesus is Lord,” and believe in your heart that God raised him from the dead, you will be saved. For it is with your heart that you believe and are justified, and it is with your mouth that you profess your faith and are saved."

Apostolul Pavel ne arată clar că mântuirea vine prin credință și mărturisire. Este nevoie ca fiecare dintre noi să creadă în inima sa că Isus Hristos a înviat din morți, demonstrând astfel victoria Sa asupra păcatului și morții. Această credință ne aduce neprihănirea – o relație corectă cu Dumnezeu. Însă, credința trebuie mărturisită public. Mărturisirea verbală a credinței noastre în Hristos confirmă mântuirea pe care o primim.

Mântuirea este pentru oricine

Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale mesajului lui Pavel este faptul că mântuirea este accesibilă oricui. Nu există nicio restricție privind cine poate fi salvat. Toți cei care își pun credința în Isus Hristos pot primi harul mântuirii. În Romani 10:13, Pavel subliniază această promisiune:

Romani 10:13 (Cornilescu):
"Fiindcă «oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. »"

Römer 10:13 (Lutherbibel):
"Denn wer den Namen des HERRN wird anrufen, soll selig werden."

Romans 10:13 (KJV):
"For whosoever shall call upon the name of the Lord shall be saved."

Romans 10:13 (NIV):
"For everyone who calls on the name of the Lord will be saved."

 

Aceasta este o promisiune puternică și inclusivă. Oricine cheamă Numele Domnului cu o inimă sinceră și credincioasă poate primi mântuirea. Nu există păcat prea mare sau greșeală prea gravă care să nu poată fi iertată.

Mântuirea, un dar de neprețuit din partea lui Dumnezeu: Chemarea la o viață nouă în Hristos

Întreaga istorie a omenirii este marcată de căutarea unui sens, a unui scop care depășește efemeritatea vieții. Încă din vremuri străvechi, oamenii au căutat o legătură cu divinul, o cale de reconciliere cu Creatorul lor. Cuvântul lui Dumnezeu ne arată că acest dor de infinit își găsește răspunsul în mântuirea oferită de Isus Hristos. Mântuirea nu este doar o izbăvire de la moartea spirituală, ci este o chemare la o viață transformată, plină de pace și bucurie în prezența lui Dumnezeu.

Apostolul Pavel, în scrierile sale, ne prezintă clar dorința lui profundă de a vedea poporul său ajungând la cunoașterea adevărului și la mântuire. În Romani 10:1, el exprimă această dorință într-un mod care ne poate încuraja și pe noi să fim mijlocitori pentru cei care nu au cunoscut încă darul harului divin.

Romani 10:1 (Biblia Cornilescu):
"Fraților, dorința inimii mele și rugăciunea mea către Dumnezeu pentru israeliți este să fie mântuiți."

Römer 10:1 (Lutherbibel):
"Liebe Brüder, meines Herzens Wunsch ist, und ich flehe auch zu Gott für sie, dass sie gerettet werden."

Romans 10:1 (KJV):
"Brethren, my heart's desire and prayer to God for Israel is, that they might be saved."

Romans 10:1 (NIV):
"Brothers and sisters, my heart’s desire and prayer to God for the Israelites is that they may be saved."

Această rugăciune sinceră a lui Pavel ne arată importanța de a mijloci pentru cei dragi nouă, pentru vecini, prieteni și întreaga națiune. Suntem chemați să ne rugăm ca toți cei care nu au cunoscut încă harul mântuirii să fie atinși de lumina Evangheliei.

Calea mântuirii este deschisă tuturor

Deși Dumnezeu a ales poporul Israel să fie un canal prin care să-și reveleze planul de mântuire, harul divin nu este rezervat doar pentru un popor anume. În profețiile lui Isaia, vedem clar că Mesia nu avea să fie doar Salvatorul Israelului, ci lumina întregii lumi. În Isaia 49:6, Dumnezeu vorbește despre Hristos ca despre lumina neamurilor, cel care va duce mântuirea până la marginile pământului.

Isaia 49:6 (Biblia Cornilescu):
"El zice: «Este prea puțin lucru să fii robul Meu ca să ridici semințiile lui Iacov și să aduci înapoi rămășițele lui Israel. De aceea te pun să fii lumina neamurilor, ca să duci mântuirea Mea până la marginile pământului. »"

Jesaja 49:6 (Lutherbibel):
"Er spricht: Es ist ein Geringes, dass du mein Knecht bist, die Stämme Jakobs aufzurichten und die zerstreuten Israels wiederzubringen; sondern ich habe dich auch zum Licht der Heiden gemacht, dass du seist mein Heil bis an das Ende der Erde."

Isaiah 49:6 (KJV):
"And he said, It is a light thing that thou shouldest be my servant to raise up the tribes of Jacob, and to restore the preserved of Israel: I will also give thee for a light to the Gentiles, that thou mayest be my salvation unto the end of the earth."

Isaiah 49:6 (NIV):
"He says: „It is too small a thing for you to be my servant to restore the tribes of Jacob and bring back those of Israel I have kept. I will also make you a light for the Gentiles, that my salvation may reach to the ends of the earth."

Acest mesaj profetic subliniază clar intenția lui Dumnezeu de a oferi mântuirea întregii omeniri. Hristos nu a venit doar pentru a restaura Israelul, ci pentru a deschide o cale de salvare pentru toate popoarele. Astfel, mântuirea nu este limitată de granițe naționale sau de cultură, ci este un dar universal, disponibil tuturor celor care cred și îl acceptă pe Hristos ca Mântuitor.

Credința și mărturisirea – cheia mântuirii

Mântuirea, acest dar inestimabil, nu poate fi obținută prin eforturile noastre sau prin fapte bune. Ea este oferită în mod gratuit prin harul lui Dumnezeu, însă trebuie primită prin credință și mărturisire. Apostolul Pavel ne arată în Romani 10:9-10 ce înseamnă să primim mântuirea printr-o credință sinceră și mărturisită:

Romani 10:9-10 (Biblia Cornilescu):
"Dacă mărturisești, deci, cu gura ta pe Isus ca Domn și dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morți, vei fi mântuit. Căci prin credința din inimă se capătă neprihănirea și prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire."

Römer 10:9-10 (Lutherbibel):
"Denn so du mit deinem Munde bekennest Jesum, dass er der HERR sei, und glaubest in deinem Herzen, dass ihn Gott von den Toten auferweckt hat, so wirst du selig. Denn wer mit dem Herzen glaubt, der wird gerecht; und wer mit dem Munde bekennt, der wird selig."

Romans 10:9-10 (KJV):
"That if thou shalt confess with thy mouth the Lord Jesus, and shalt believe in thine heart that God hath raised him from the dead, thou shalt be saved. For with the heart man believeth unto righteousness; and with the mouth confession is made unto salvation."

Romans 10:9-10 (NIV):
"If you declare with your mouth, „Jesus is Lord,” and believe in your heart that God raised him from the dead, you will be saved. For it is with your heart that you believe and are justified, and it is with your mouth that you profess your faith and are saved."

Acest pasaj ne arată două aspecte esențiale ale mântuirii: credința din inimă și mărturisirea cu gura. Credința în Isus Hristos, care a biruit moartea prin învierea Sa, ne aduce neprihănire. Dar această credință nu trebuie să rămână ascunsă în inimile noastre; ea trebuie să fie exprimată deschis, prin mărturisirea că Isus este Domnul vieții noastre. Mărturisirea verbală a credinței noastre este actul prin care intrăm în comuniune deplină cu Dumnezeu, primind astfel mântuirea promisă.

Mântuirea este pentru toți cei care Îl cheamă pe Domnul

Evanghelia lui Hristos nu este exclusivistă. Ea este o chemare adresată tuturor celor care își deschid inima pentru a-L primi pe Domnul. În Romani 10:13, Pavel subliniază faptul că oricine poate primi mântuirea, indiferent de trecutul său, dacă alege să cheme Numele Domnului cu credință sinceră:

Romani 10:13 (Biblia Cornilescu):
"Fiindcă «oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. »"

Römer 10:13 (Lutherbibel):
"Denn wer den Namen des HERRN wird anrufen, soll selig werden."

Romans 10:13 (KJV):

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 60
Opțiuni