„Binecuvinteză, suflete, pe Domnul, și nu uita nici una din binefacerile Lui!” (Ps. 1O3:2)
Cum L-ai defini pe Dumnezeu într-o vorbă? ... Multe teologii se pot spune despre cum este Dumnezeu. Gândesc că toate pot fi rezumate într-o singură frază: „Dumnezeu este mare și bun”. Să luăm aceste două afirmații pe rând.
1. DOMNUL DUMNEZEU ESTE MARE. Moise Îl descrie pe Dumnezeu ca fiind mare și înfricoșător. (Deuteronom 7:21) Evreii din acele generații au avut probe evidente ale măreției și puterii lui Dumnezeu. Să ne amintim de Cele 10 Plăgi aduse peste Egipt, de modul cum a fost despărțită Marea Roșie în două, de înspăimântătoarea priveliște de la Muntele Sinai. Măreția lui Dumnezeu este unul din subiectele dominante în cântările psalmiștilor. De pildă, Psalmul 104, unul din Psalmii Creației, începe spunînd: „Binecuvintează, suflete, pe Domnul! Doamne Dumnezeule, Tu ești nemărginit de mare! Tu ești îmbrăcat cu strălucire și măreție!” Profeții deasemeni aveau o concepție înaltă despre Dumnezeu. Ieremia exclamă: „Ah! Doamne Dumnezeule, iată, Tu ai făcut cerurile și pământul cu puterea Ta cea mare și cu brațul Tău întins: nimic nu este de mirat din partea Ta!” (Ieremia 32:17)
Mărturisesc, deși am o imaginație foarte bogată și cuprinzătoare, ca mai toți, dacă încerc să-L cuprind în totul cu mintea pe Dumnezeu, nu reușesc. Se spune că un rege a cerut înțelepților din regatul lui să i-L arate pe Dumnezeu, dacă nu vor fi pedepsiți. Și pentru că nimeni nu reușea, a început persecuția în țară. Într-un târziu s-a înfățișat înaintea regelui un tânăr cu pretenția de a i-L arăta pe Dumnezeu. -„Bagă de seamă ce faci”, îl avertizează regele pe tânăr. Tânărul l-a dus pe rege afară în plină zi și i-a cerut să privească soarele. Regele a încercat, dar nu putea privi soarele. Tânărul exclamă: „Rege, nu poți privi nici măcar soarele care este una din micile lucrări ale lui Dumnezeu, și vrei să-L vezi pe Dumnezeu care a creat tot ce există? Deprinde-te să-L vezi pe Dumnezeu cu ochii sufletului”. Regele l-a lăudat pe tânăr exclamând: „Acum văd pe Dumnezeu!”
2. DOMNUL DUMNEZEU ESTE BUN. Biblia Îl prezintă pe Dumnezeu nu numai mare în prezență și forță, ci și mare în bunătate. Psalmistul inspirat exclamă: „O, cât de mare este bunătatea Ta... ” (Psalmul 31:19) Dumnezeu își deșartă bunătatea zilnic peste întreaga creație. „Domnul este bun față de toți și îndurările Lui se întind peste toate lucrările Lui”, spune Scriptura. (Psalmul 145:9) Domnul Isus dându-L ca exemplu de iubire, spune despre Dumnezeu, pe care-L numește Tatăl nostru: „El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni, și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți”. (Matei 5:45)
Dumnezeu este atât de bun că a fost în stare să-L dea la moarte pe singurul Său Fiu pentru mine un rebel murdar. Versetul de aur al Bibliei spune: „Fiincă atât de mult a iuibit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.” (Ioan 3:16) Trebuie să fi neapărat părinte să poți înțelege ce înseamnă să-și dea cineva fiul la moarte în locul altuia. Apostolul Pavel înțelegând măreția gestului divin scrie: „Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefăcătorul lui, poate că s-ar găsi cineva să moară. Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi”. (Romani 5:7-8) Valoarea iubirii este dată de cât este gata să sacrifice.
Dumnezeu este. El este imens și minunat. Numai micimea și ignoranța noastră ne împiedică să vedem această realitate glorioasă. Suflete, ridicăți privirea! Caută în lăuntrul tău! ... Ce vezi cu ochii sufletului atunci când te gândești la Dumnezeu? ...