Rut, femeia care a stat impotriva curentului
Autor: Moldovan Ionatan  |  Album: Personaje Biblice  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ionatan_sr in 22/12/2011
    12345678910 0/10 X

 

                                                                                     RUT

                                                          femeia care a stat impotriva curentului

        Majoritatea oamenilor mari ai lui Dzeu vin dintr-un contex care le-a stat toata viata impotriva. O groaza de circumstante, lucruri, oameni, demoni care au format un zid de obstacole impotriva lor, menit sa-I opreasca din implinirea destinului pe care Dzeu l-a avut pt ei. Cand citim, studiem sau predicam despre ei, de multe ori avem impresia ca au fost dintr-o alta lume si ne punem intrebarea “Cum au reusit?” Realitatea este ca au fost si ei oameni ca si noi supusi acelorasi slabiciuni, limitari si ispite cum suntem si noi supusi in fiecare zi. Nu au avut nimic in plus fata de noi. Nu au avut 4 maini sau 4 picioare…nici 1 ochi in plus la spate sau 2 creiere si 2 inimi, una de rezerva…si totusi, ii privim cu admiratie si ne dorim sa putem realiza ceea ce au facut si ei pt Dzeu.

        De fapt lucrurile stau exact invers… va vine sa credeti sau nu, noi suntem cei care avem un avantaj fata de ei! Poftim? Stai un pic frate Ionatane, ca nu e chiar asa! Ba e chiar asa. Dati-mi voie sa va explic!

·  Nu aveau propria lor Biblie pe care sa o poata studia dupa bunul plac.

·  Traiau sub Vechiul legamant despre care Scriptura afirma ca este unul inferior fata de Cel Nou sub care traim noi.

·  Nu beneficiau de toata tehnologia pe care o aveam noi. Mijlocul cel mai obisnuit de transport era “autotalpa”. Nu exista posta, e-mail, televizor, radio, supermarketuri.

·  Femeile nu se bucurau de aceleasi drepturi egale ca si barbatii

·  Majoritatea dintre ei traiau intr-o situatie financiara cu 90% mai slaba decat traim noi azi. Care dintre noi mai considera ca a lucra o zi intreaga in arsita soarelui pentru a strange cateva boabe de grau, este un success?

·  Nu aveau parte de toate lucrurile de care avem noi parte de la Duhul Sfant al lui Dumnezeu.

·  Nici nu are rost sa continuam…

      Noi cu tot ceea ce avem la dispozitie nu reusim sa facem ceea ce au facut ei. Oare de ce? Ce s-a schimbat? CONCEPTIA NOASTRA DESPRE DUMNEZEU. MODUL IN CARE NE RELATIONAM LA EL. Nu mai avem conceptia de lupta pt a dobandi lucruri spirituale. Credem ca totul ni se cuvine. Daca e sa ne comparam pe noi cu ei ca si copii ai lui Dzeu, probabil ca noi suntem niste copii rasfatati si imbuibati de toate lucrurile, cu o mandrie care pute de la o posta, cu o privire din-aia dispretuitoare fata de cei din jur… doar din simplu motiv ca ne credem mai buni. Dar mai bun nu e cine zice ca e mai bun, ci cel care DEMONSTREAZA  ca e mai bun. Suntem buni de gura…

       Rut a fost o astfel de femeie care a trait in acele timpuri. Ce a reusit sa faca?Dzeu a inclus-o in genealogia Fiului sau.

       Vorbim despre femeia aceea Rut, moabita care a stat impotriva curentului. Avem cateva lucruri de invatat din viata ei:

1) Rut s-a ridicat deasupra contextului ( 1:14)  

Daca avea cineva motive sa dea vina pe soarta pt tot ce i se intampla, aceea era cu siguranta Rut, moabita. Pana in versetul 14, in toata viata ei nu se intampla nimic bun.

·  Facea parte dintr-un popor care se tragea dintr-un om nascut in urma unui incest, unul dintre pacatele cele mai grave. S-a casatorit cu un evreu, fapt care nu era interzis, dar nici privit cu ochi buni.

·  Moabitii erau un popor dispretuit de evrei si va dati seama daca Rut era moabita, ce fel de tratament a avut.

·   Mai mult decat atat, se casatoreste si nu dupa mult timp sotul ii moare, nelasandu-i nici un urmas. Nu stiu daca va dati seama, dar pt o familie din vremea de atunci, copiii reprezentau un fel de asigurare sociala, un semn ca vor avea grija de parinti cand vor fi la batranete. De fapt erau obligati prin lege sa poarte de grija parintilor. (Fac o paranteza, sa vedeti pana unde au ajuns fariseii. era porunca in legea lor sa poarte de grija parintilor la batranete cu tot ceea ce aveau ei, bunurile lor. o alta lege spunea ca ceea ce este inchinat Domnului nu se poate folosi pt alt scop. fariseii s-au dus pana acolo incat ca sa scape de responsabilitatea de a avea grija de parinti, au spus ca au inchinat Domnului posesiunile lor si ca urmare nu mai au cu ce sa-i ajute. Si Domnul Isus ii condamna pt acest lucru).

·  soacra ei ii spune sa plece inapoi in casa parintilor. o femeie vaduva nu avea cum sa se intretina si daca nu se recasatorea, era in pericol iminent de moarte.

        Toate lucrurile ii erau impotriva, din punct de vedere uman era sortita esecului. Nimic bun nu se intrezarea pt ea la orizont. Dar Rut s-a ridicat deasupra contextului in care traia. In loc sa dea vina pe mediul in care s-a nascut, pe oamenii din jur, pe soarta ca a ramasa vaduva, si ca e saraca in loc sa fie bogata, sa fie invidioasa pe cei care au, si ca ea nu are...In versetul 17 Rut se ridica deasupra contextului.Orpa decide sa ramana in acelasi context in care a crescut si a fost obisnuita. Si alege sa continue sa-si planga de mila. Sunt unii in biserica carora le place sa isi planga de mila, sa se vada ca si victime ale contextului, mediului in care s-au nascut.Si ce e mai rau este ca se simt bine in starea aia.Nu degeaba ii intreaba Domnul pe multi:vrei sa te vindeci? Vrei sa iesi din contextul asta? Azi poti sa fi  Orpa sau o femeie ca si Rut, care s-a ridicat deasupra contextului sau. A facut alegea cea mai potrivita.A ales sa treaca de la dumnezeii ei, sub protectia singurului Dumnezeu adevarat. Nu te poti ridica deasupra contextului decat cu ajutorul lui Dumnezeu. In India sunt inca asa numitele caste.Daca te-ai nascut intr-una inferioara nu ai cum sa ajungi intr-una superioara.La Dumnezeu nu e asa.

Daca Rut s-a putut ridica deasupra contextului, a mediului in care a trait, cu siguranta ca putem si noi.

 

2) Rut s-a ridicat deasupra circumstantelor

Stiu ca DEX-ul nu face o diferenta prea mare intre context si circumstanta, si sunt considerate sinonime. Dar, eu vad contextul ca fiind mediu inconjurator, un loc care are inglobate in el anumite lucruri care nu se pot schimba asa usor, iar circumstantele ca fiind situatii cu care o persoana se intalneste, pe care si le creeaza sau pur si simplu le intampina.

      Poti sa te nasti intr-un mediu nefavorabil dar sa ai parte de circumstante favorabile. Contextul sa iti stea impotriva, dar sa ai parte de situatii care sa fie de partea ta, Poti sa te nasti intr-un context favorabil dar sa ai parte de circumstante nefavorabile . Mediul, de obicei nu este schimbabil, nu poti decide mediul in care te nasti, familia...dar poti schimba situatiile care vin peste tine.

Cand te decizi sa schimbi mediul El schimba circumstantele.

         Schimbarea vine prin decizie. Trebuie sa decizi ceva cu privire la toate lucrurile din jurul tau. Atunci cand nu te mai multumesti cu situatia in care esti, trebuie sa faci ceva. Ori iti plangi de mila, ori te ridici si iei initiativa sa schimbi ceva in viata ta. In cap 3 Rut ia initiativa. Daca urmarim reactia soacrei lui Rut, Naomi, ea isi plange de mila, da vina pe Dzeu ca si-a intins mana asupra ei si a nenorocit-o, nu se diferentiaza cu aproape nimic fata de Orpa. Insa Rut e ceea care decide ca vrea sa faca ceva in legatura cu circumstantele in care se afla ea si soacra ei, si cu ajutorul lui Dzeu, reuseste.

3) Rut a stat impotriva curentului

 Mediul si circumstantele nefavorabile in care te gasesti pot forma uneori un curent puternic care sa stea impotriva ta. Stiti cum se formeaza o tornada? Atunci cand un curent de aer rece intalneste o masa  umeda de aer cald se formeaza niste nori negri cu vanturi puternice care pot atinge viteze de pana peste 500 km/h. Atunci cand mediul asta intra in contact cu pamantul se formeaza tornade care distrug totul in calea lor. Singura  scapare e sa fugi din calea lor.  Contextul din care venea Rut impreuna cu circumstantele in care se gasea au format o astfel de tornada in viata ei. Dar ea s-a ridicat deasupra lor si a iesit biruitoare impreuna cu Dzeu.

      Exista o diferenta intre Rut si Orpa, cumnata ei care era exact in aceeasi situatie ca si ea. Diferenta se vede in 2 cuvinte: “sarutat” si “tinut”. Orpa a sarutat pe Naomi, iar Rut s-a alipit de ea. Stiti, si Iuda l-a sarutat pe Domnul Isus dar Ioan s-a tinut de El si nu l-a parasit nici macar la cruce. Singura modalitate de a rezista impotriva curentului este sa te ti de ceva care este stabil, sa te alipesti de un lucru puternic care nu are cum sa fie daramat de curent. Singurul care e neclintit din vesnicie in vesnicie e Dumnezeu. Pamantul se clatina, cerurile se misca, dar Dumnezeu ramane pt totdeauna la fel. In El te poti increde. Nu e umbra de schimbare.

      Cand curentul incepe sa te duca cu el, in disperare incerci sa te agati de orice lucru, chiar si de o frunza, o creanga, chiar si de aer daca ai putea. Alege bine de cine te ti, de cine te alipesti. Rut s-a alipit  de Dumnezeu. Atunci cand il alegi pe El el nu te paraseste niciodata.

      Orpa a ales sa se lase purtata, daramata de curent, de context, de lucrurile care ii stateau importiva, DAR Rut...si din nou intervine cuvantul acesta “dar”, dar Rut alege sa fie femeia care se impotriveste curentului. Sa se ridice deasupra mediului din care a venit, sa lase la  o parte mentalitatea de victima, sa inceteze sa mai dea vina pe cei din jur si sa priveasca inainte. Rut e femeia care spune : “N-am sa ma misc de aici, e locul in care m-a pus Dzeu si chiar daca e greu, chiar daca nu vad nimic bun intamplandu-se, nu ma clintesc, lupt pana la capat.” Rut nu a renuntat. Se spune ca ai piertut doar in momentul in care ai renuntat. Rut nu a renuntat nici o clipa.

    Ati stat vreodata cu picioarele intr-un rau? E un curent care vine impotriva ta, singurul lui scop e sa te doboare  sa te ia cu el. Rut era intr-un astfel de current, dar pt ca L-a avut sprijin pe Dumnezeu, a putut ramane in picioare. Tu pe cine ai ca si sprijin? In cine sau in ce te increzi? Fa alegerea potrivita: Dumnezeu.

 

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4777
  • Export PDF: 2
Opțiuni