Traseul spiritual al apostolului Pavel
Autor: Remus Ruptasu  |  Album: Din Filipeni  |  Tematica: Evanghelizare
Resursa adaugata de theoray in 10/02/2019
    12345678910 0/10 X

 

 

TRASEUL SPIRITUAL AL APOSTOLULUI PAVEL

Filipeni. 3; Luca 7:24-30

INTRODUCERE

 Trăim într-o societate care pune accent pe moştenierea religioasă, moştenire care pare a fi un lucru ce nu poate fi modificat. Cu toate acestea, viaţa este presărată de alegeri.

Aceste alegeri influenţează viitorul nostru.

 Cum putem identifica dacă alegerile noastre sau a celor din jurul nostru sunt în accord cu Sfânta Scriptură?   Privind la exemplul sfântului apostol Pavel.

Toate religiile antice, iclusiv religia iudaică, aveau trei lucruri în comun: 1. Erau religii etnice (naționale) 2. Erau religii preoțești, 3. Erau religii de stat –( vezi Constantin). Egipteanul se închina lui Osiris. Grecul se închina lui Zeus. Sirianul se închina lui Baal.

Când te naști într-o națiune, Dumnezeul tău este Dumnezeul acestei națiuni. Suntem și noi familiarizați cu această noțiune în România?

Exact aceeași mentalitate o avea evreul. Dacă te-ai născut din Avraam, ești al lui Iahve. Nu contează nimic altceva, nu trebuie nimic mai mult. Mentalitatea aceasta a fost păstrată vie, chiar și atunci când au fost împrăștiați în lume. Dacă vreun străin, care auzea istoria acestui popor, ar fi dorit să se apropie de acest Dumnezeu minunat, și să devină evreu, i se spunea că este imposibil, pentru că nu era născut evreu (sămânța lui Avraam).

Sute de ani de ani, evreii au spus păgânilor: Nu aveți acces! Dar în cele din urmă, au venit cu o idee: Facem o ceremonie, prin care orice păgân poate deveni evreu. Patricipi la cateheză, apoi, te înmormântăm în apă. Când te cufundăm în apă, tu grecule, sirianule, etc vei muri, iar când vei ieși din apă, ești un om nou, cu un nume nou(Evreiesc). Așa, evreii(dacă nu cumva ei l-au folosit prima dată), au introdus botezul ca parte a ceremoniei, prin care un păgân devenea evreu (prozelit)

Când Ioan B. a venit, botezul exista, și era numai pentru păgâni ca să devină evrei, ori el, cui a vorbit? evreilor: “Păcatul v-a separat de Dumnezeu, Faceți roade vrednice de pocăința voastră. Voi, toți evreii, trebuie să vă împăcați cu Dumnezeu!”

Mesajul  lui i-a zguduit. Nașterea din Avraam, nu contează! Relația cu Dumnezeu nu ți-o dă nașterea într-un anumit popor, ci este o problemă personală, a fiecărui om în lumea acesta.

Relația cu Dumnezeu aduce în prim plan, conceptul ( ideea) de sfințenie. Nu poți să fii al lui Dumnezeu, decât dacă ești sfânt. Păcatul te separă de Dumnezeu. Degeaba te-ai născut evreu (în familie de pocăiți, orthodox, creștin după evanghelie). Degeaba! Când ai păcătuit, ești ca toți păgânii.

Botezul nu rezolvă problema păcatului. Ioan le-a spus că el doar îi botează cu apă. Este Altul care ridică păcatele lumii: Mielul lui Dumnezeu. El va boteza cu Duhul Sfânt (Ioan 1:33)

Norodul care l-a auzit a dat dreptate lui Dumnezeu, chiar și vameșii( Luca 7: v. 29) Cum? Au primit botezul lui Ioan. Nu au rămas la teorie: “ce bine le zice, ce bine predică, ce bine cântă fratele. Când mai vine fratele? ... ” Ei au dat dreptate lui Dumnezeu și s-au pocăit. De aceasta avem nevoie, și noi astăzi. Evanghelia a redat speranță celor păcătoși! la fel și astăzi!

Sfântul apostol Pavel, ca evreu fariseu, credea in viaţa de dincolo de moarte.

1.        DE LA LEGE LA HAR- Neprihănirea prin credinţă v. 9

  -Un câştig mai bun – Cunoaşterea lui Christos prin credinţă

2.      DE LA LUCRURILE PĂMÂNTEŞTI, LA LUCRURILE CEREŞTI(LEGITIME V. 4-5)

        - O alergare mai bună (nouă)

        - Un obiectiv bun (nou)

        - Un premiu mai bun  v. 14

3.    DE LA O MOŞTENIRE PĂMÂNTEASCĂ, LA O MOŞTENIRE CEREASCĂ

          -    O nouă cetăţenie - mai bună

          -    O nouă patrie v. 20 – mai bună

4.      DE LA UN TRUP SMERIT, LA UN TRUP DE SLAVĂ

-          O noua zidire  (mai bună) v. 21

 “demonstrezi desăvârşirea prin traseul spiritual pe care l-ai ales. Nu că ai ajuns desăvârşit. Dar eşti desăvârşit pentru că eşti pe traseu”

Cunoaşterea lui Christos prin credinţă şi concentrarea atenţiei spre lucrurile veşnice, promise de Dumnezeu,   demonstrează că ai un traseu spiritual autentic, Altfel, ai o religie seacă plină de incertitudine.

Din exemplul sfântului apostol Pavel, învăţăm că nimic nu este mai preţios decât Domnul Christos. Să-l alegem pe El şi traseul spiritual pe care ni L-a lasat!

AMIN!

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2289
  • Export PDF: 2
Opțiuni