Steaua lui Isus – Matei 2:1-12
Autor: Ștefan Zambo  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de 12345 in 20/12/2024
    12345678910 0/10 X

... Unde este Împăratul de curând născut al Iudeilor? Fiincă i-am văzut steaua în Răsărit... ” (Matei 2:1-12)

În popor există și vorba aceasta: Când se naște un om se aprinde pe cer o stea; când omul moare o stea piere. Astfel, în folclor fiecare om are o stea pe cer. Sigur această credință sună a basm. Sfânta Scriptură însă ne spune că la nașterea Domnului a apărut o stea pe cer, numită mai apoi Steaua lui Isus sau Steaua Betleemului. Să încercăm, spre binecuvântarea noastră, a înțelege ce este cu această Stea.

NATURA ACESTEI STELE. Multe au fost și sunt părerile avansate cu privire la identitatea acestei stele. Cei care încearcă să explice stiințific fenomenul, spun că a fost un fenoment astronomic; fie o supernovă, fie o cometă, fie o conjuncție planetară. Alții, cu o gândire mai bogată, socot că a fost ori un fulger globular, ori un OZN. Pentru cei credincioși Steaua de la Betleem nu a fost un fenomen astronomic, ci un miracol. Este clar, nici un obiect ceresc nu se comportă în modul în care este descrisă comportarea stelei care a apărut la nașterea pruncului Isus. Pentru cei credincioși, textul biblic nu are nevoie de explicații savante. Steaua care a apărut în răsărit și i-a călăuzit pe Magi spre locul nașterii Domnului a foat una din multele minuni lucrate de Dumnezeu în creație și în istorie.

 

DE CE O STEA? De ce a ales Dumnezeu să fie o stea primul vestitor universal al venirii Mântuitorului? Primul răspuns care-ți vine în minte: magii se ocupau cu stelele, prin urmare era firesc să fie înștiințați și conduși la Betleem în felul acesta. Totuși, de ce printr-o stea? Putea Dumnezeu să lucreze în multe feluri! Răspunsul cred că stă în ceea ce reprezintă fizic o stea, ce simbolizează o stea în mentalitatea și cultura oamenilor, și deasemeni, referințele din Scriptură.

-O stea, asemeni soarelui, înseamnă lumină, căldură, putere.

-Apoi stelele sunt folosite ca și simbol al regalității și statalității. În mijlocul steagului statului Israel este așezată Steaua lui David. Nu mai puțin de 59 de state ale lumii au ales steaua ca și simbol național.

-Deasemeni, celebritatea este marcată adesea cu câte o stea; vezi mașinile Mercedes-Benz, sau celebrul bulevard Walk of Fame.

Adunând, Dumnezeu a ales ca venirea în lume a Fiului Său să fie vestită mai întâi de o Stea miraculoasă, pentru că Domnul Isus este Regele, cel mai celebru personaj al cerului, puterea, energia și lumina a tot ce există. (Coloseni 1:15-17)

Pentru că am amintit Scriptura; Balaam văzătorul cu aproximativ o mie cinci sute de ani înainte spune: „Îl văd, dar nu acum, Îl privesc, dar nu de aproape. O stea răsare din Iacov, Un toiag de cârmuire se ridică din Israele.” (Numeri 24:17) Iar în revelația de pe urmă Isus se numește pe Sine „Luceafărul strălucitor de dimineață”. (Apocalipsa 22:16) Încheind paragraful voi spune că, Steaua Betleemului este o arătare simbolică care indică spre adevăratul STAR, adevărata Stea care este Domnul Isus, Fiul lui Dumnezeu. Slavă Lui!


 

ATITUDINEA FAȚĂ DE STEAUA BETLEEMULUI. În contextul acesta, veți găsi cu siguranță de bună întrebarea: Care trebuie să fie atitudinea noastră față de Steaua lui Iacov, față de Luceafărul strălucitor de dimineață, față de Domnul nostru Isus Hristos? Haide-ți să-i luăm de exemplu pe Magi!

-UNU:  să căutăm Steaua, să-L căutăm pe Domnul Isus. Oamenii caută tot felul de lucruri... Chiar și creștinii adesea aleargă, dar nu după Domnul... Să-L căutăm cu mintea, să-L căutăm cu rugăciunea, să-L căutăm cu insistență, să-L căutăm cu încredere, să-L căutăm din toată inima. Dumnezeu spune: „Mă veți căuta, și mă veți găsi, dacă Mă căutați cu toată inima”. (Ieremia 29:13)

-DOI:  să ne lăsăm conduși de Evanghelie (Vestea Bună) cum s-au lăsat Magii conduși de stea. Steaua Betleemului este prologul Evangheliei, cel dintâi vestitor al venirii pe lume a Mântuitorului.

-TREI:  dacă L-am găsit să ne bucurăm sincer și profund. Bucuria este un sentiment comum. La sărbători oamenii se bucură din tot felul de motive... Magilor bucuria le-a fost pricinuită de faptul că L-au găsit pe Regele de curând născut al Iudeilor.

-PATRU:  închină-te Lui. Magii când l-au văzut pe Prunc s-au aruncat cu fața la pământ, și i s-au închinat. Pentru cei din jur Isus era un prunc, pentru Magi era Regele. Dacă Isus este Rege și pentru tine, închină-te înaintea Lui; este normal!

-CINCI:  ca și Magii, să-i aducem Domnului daruri, jertfe, ofrande. Oare, ce jertfe i-ar place? ... (Proverbele 23:26; Romani 12:1)

-ȘASE:  în final, Magii au ascultat de Dumnezeu care le cerea să se întoarcă acasă pe alt drum. „Ascultarea face mai mult decât jertfele”, spune Biblia. (1Samuel 15:22) De multe ori oamenii preferă să aducă ocazional jertfe decât să asculte zilnic de Dumnezeu. Este posibil ca uneori să mascăm lipsa noastră de ascultare cu diferite munci religioase. Ascultarea de Domnul, care este Lumina lumii, trebuie să fie prioritară. (Luca 6:46)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 301
Opțiuni