”Căci sunt gelos de voi cu o gelozie după voia lui Dumnezeu, pentru că v-am logodit cu un bărbat, ca să vă înfăţişez înaintea lui Hristos ca pe o fecioară curată.” 2 Corinteni 11:2
Pilda celor zece fecioare.
1 Atunci Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care şi-au luat candelele şi au ieşit în întâmpinarea mirelui.
2 Cinci din ele erau nechibzuite, şi cinci înţelepte.
3 Cele nechibzuite, când şi-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn;
4 dar cele înţelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele şi untdelemn în vase.
5 Fiindcă mirele zăbovea, au aţipit toate şi au adormit.
6 La miezul nopţii, s-a auzit o strigare: „Iată mirele, ieşiţi-i în întâmpinare!”
7 Atunci toate fecioarele acelea s-au sculat şi şi-au pregătit candelele.
8 Cele nechibzuite au zis celor înţelepte: „Daţi-ne din untdelemnul vostru, căci ni se sting candelele.”
9 Cele înţelepte le-au răspuns: „Nu; ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă nici vouă; ci mai bine duceţi-vă la cei ce vând untdelemn şi cumpăraţi-vă.”
10 Pe când se duceau ele să cumpere untdelemn, a venit mirele: cele ce erau gata au intrat cu el în odaia de nuntă şi s-a încuiat uşa.
11 Mai pe urmă, au venit şi celelalte fecioare şi au zis: „Doamne, Doamne, deschide-ne!”
12 Dar el, drept răspuns, le-a zis: „Adevărat vă spun că nu vă cunosc!”
13 Vegheaţi, dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului. Matei 25:1-13
Această pildă atât de simplă a fost cu un singur scop dată, pentru a arăta importanţa vegherii, datorită faptului că noi oamenii nu ştim nici ziua, nici ceasul în care va veni Domnul Isus Hristos..CHEIA TÂLCUIRII acestei pildei, e simplu relatată în versetul 13, de însuşi Isus Hristos, pentru ca toţi aceia care vor citi pilda, indiferent în care veac, să poate întelege ce a vrut Isus să trasmită prin ea.
Cu toate acestea sunt mulţi astăzi, care nu respectă învăţătura Domnului Isus, şi dau tâlcuiri după propria lor ureche. Dar despre aceşti oameni, Biblia în 2 Ioan 1:9 spune: “Oricine o ia înainte, şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine rămâne în învăţătura aceasta are pe Tatăl şi pe Fiul.” Aşadar dacă până acum cineva a îndrăznit să tâlcuiască vreo pildă, sau orice alt cuvânt, diferit de învăţătura înţeleaptă a Scripturii, din neştiinţă, râvnă fără înţelepciune, sau nebăgare de seamă, să caute degrabă să cumpere adevărul şi să nu-l vândă. (Pilde 23:23)
Una din cele mai întâlnite erezii prin adunări, în vorbirile fraţilor, stă în faptul că ei caută să tâlcuiască untdelemnul ca fiind botezul cu Duhul Sfânt.
11 motive pentru care untdelemnul nu înseamnă botezul cu Duhul Sfânt:
1 → imposibilitatea de a avea untdelemn şi în candelă şi în vase în acelaşi timp. Plinătatea Duhului Sfânt, manifestată în începutul ei prin botezul cu Duhul Sfânt, nu poate fi prezentă în viaţa omului decât în om, nu şi în afara lui, ca un fel de rezervă din care să te alimentezi când ţi se termină în candelă.
2 → lipsa deosebirii între cele înţelepte şi cele nechibzuite. Toate au aţipit şi au dormit. Şi aceasta nu ar fi trebuit să se întâmple, ţinând cont că una din lucrările plinătăţii Duhului Sfânt în om, este de a-l ţine treaz.
3 → posibilitatea ca toate să se pregătească pentru întâmpinarea Mirelui.
4 → faptul că cele 5 nechibzuite au cerut untdelemn de la cele 5 înţelepte. Aceasta este o dovada în plus că nu e vorba despre Botezul cu Duhul Sfânt, căci nimeni nu poate da nimănui Botezul cu Duhul Sfânt. Cel ce botează este Isus Hristos – Matei 3:11
5 → riscul de a rămâne cele înţelepte fără untdelemn dacă dădeau şi celor nechibzuite. Pe lângă faptul că omul nu poate boteza pe nici un om cu Duhul Sfânt; nimeni, oricine ar fi, nu poate da din măsura lui de Duh altuia, iar el să fie în riscul de a rămâne fără Duh Sfânt.
6 → sfatul de a merge şi a cumpăra untdelemn de la cei ce vând. Aceasta arată din nou foarte clar că nu e vorba despre Botezul cu Duhul Sfânt, căci botezul Sfânt nu se cumpără. Simon magul, vrăjitorul a crezut că poate cumpăra Duhul Sfânt şi a fost mustrat aspru de apostolul Petru.
7 → imposibilitatea de a mai fi botezat cu Duhul Sfânt după venirea Mirelui. Botezul cu Duhul Sfânt e mărturia lui Dumnezeu pentru om (Fapte 15:8). Deci dacă cele 5 fecioare nechibzuite şi-au cumpărat untdelemn (şi asta ar reprezenta botezul sau umplerea cu Duh), şi apoi au revenit, ar însemna că Dumnezeu a mărturisit pentru ele că sunt ale Lui, dar defapt la urmă le-a păcălit, căci Mirele le-a zis: „Adevărat vă spun că nu vă cunosc!”
8 → sfatul cu care Domnul Isus încheie plida. Isus imediat după ce a încheiat pilda, a zis: “Vegheaţi, dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului”.
9 → contextul în care găsim scrisă pilda în Biblie.
10 → faptul că simbolistica în Biblie nu e una standard.
11 → imposibilitatea Duhului Sfânt de a se consuma şi de a rămânea omul fără El. „Daţi-ne din untdelemnul vostru, căci ni se sting candelele.” În urma unei reforme spirituale (trezirea în pildă – să zicem) Duhul nu se consumă ci din contră, omul creşte în plinătatea Sa.
Totuşi cu acest prilej. poate ar fi de folos să aflăm şi ce numeşte Biblia fecioară. Apostolul Pavel în 2 Corinteni 11:2 spune astfel: “Căci sunt gelos de voi cu o gelozie după voia lui Dumnezeu, pentru că v-am logodit cu un bărbat, ca să vă înfăţişez înaintea lui Hristos ca pe o fecioară curată.” E de prisos a înţelege că Pavel însuşi zice: “v-am logodit” asta însemnând că în acest proces de transformare, din om firesc şi păcătos în fecioară curată, (care să fie mireasa Domnului Isus) omul are o parte importantă. Aceasta ‘parte’ a îndeplinit-o Pavel prin propovăduirea Evangheliei, pentru ca ei auzind să creadă şi astfel să se mântuiască, şi să devină fecioare. Fecioara în Biblie este omul (bărbat sau femeie) născut din nou, botezat în apă.
“Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.” Psalmul 119:105
Un aspect foarte important din viaţa fecioarei este că trebuie de pe pământ să se pregătească cât mai bine şi frumos cu putinţă pentu bărbatul ei, care este Dumnezeu. (Isaia 54:5 “căci Făcătorul tău este bărbatul tău: Domnul este numele Lui, şi Răscumpărătorul tău este Sfântul lui Israel. El Se numeşte Dumnezeul întregului pământ,”) De aceea Pavel s-a văzut silit a scrie astlfel: “Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos.” 2 Corinteni 11:3
“Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare; te voi logodi cu Mine prin credincioşie şi vei cunoaşte pe Domnul!” Osea 2:19-20
“Harul şi pacea să vă fie înmulţite prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos!” 2 Petru 1:2