APOCALIPSA - REFLECTII DEVOTIONALE CAP.1:1-10
Autor: Nica Ionel  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ionelpas in 18/11/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

SCHIȚA CĂRȚII:

 

Titlu şi adresare (1, 1-8).     

Mesaje către cele şapte Biserici ale Asiei Mici (1, 9 – 3, 22).

Viziunea lui Dumnezeu, a tronului Său şi a curţii cereşti (4, 1-11).

Cele şapte peceţi (5, 1 – 8, 6).

Cele şapte trâmbiţe (8, 7 – 11, 19).

Cele şapte semne (12, 1 – 15, 4).

Cele şapte potire (15, 5 – 16, 21).

Babilonul cel mare (17, 1 – 19, 5).

Biruinţa lui Hristos şi Judecata de Apoi (19, 6 – 22, 5).

Epilog (22, 6-21).

Apocalipsa se termină cu Biruința Mielului și Domnul să ne ajute și pe noi să intrăm și să finalizăm în biruința Domnului.

     Vs.1 -  Descoperirea lui Isus Hristos”, are un înțeles dublu:

                a). Este descoperirea cu privire la lucrurile care au să se întâmple și din pct acesta de vedere Apocalipsa este ultimul capitol din cartea vremurilor. Citești uneori o carte și apoi răsfoiești repede la ultimul capitol ca să vezi ce se întâmplă. Apocalipsa e ultimul capitol din istoria omenirii și Dumnezeu ne spune cum se sfârșește totul. Istoria este în mâna lui Dumnezeu și Dumnezeu ne spune dinainte ce are să se întâmple. Ca să știm viitorul noi nu ne uităm în Horoscop și nici nu mergem la ghicitori ci deschidem Scriptura.

    Descoperire în limba greacă este „apokalipsos”. În N.T. acest cuvânt apare de 18 ori și îns. Arătare, manifestare, apariție, revelație. „Descoperire” înseamnă să tragi perdeaua și să te uiți la tot peisajul pe care-l așteaptă omenirea. Ex. 2 Cor.3:14-17. Te întorci la Dumnezeu și Dumnezeu trage perdeaua și face lumină. Uitați-vă în cartea Daniel și veți vedea că Dumnezeu le trage perdeaua să se uite. Ex. Daniel 9:21-22. Întotdeauna răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunea noastră este atingerea și învățătura duhovnicească. Închinarea adevărată înseamnă să vii într-un fel și să pleci în alt fel. Vii atins de problemele tale și pleci atins de prezența Domnului. Vii neînvățat în ce privesc deciziile pe care trebuie să le iei și pleci învățat. Vă aduc aminte de F.A. 4:13 (citat) – Cine umblă cu Isus se deprinde cu cărturăria Scripturii și ajunge un învățat al voii lui Dumnezeu după cum spune și în Efes. 4:20:  Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Hristos;.  Când vine Hristos în viața ta, Hristos te învață. Pe calea credinței nu există  creștini analfabeți și nici neînvățați. Daniel 9:23-27. O săptămână aici îns. o perioadă de 7 ani. Așa cum o săptămână obișnuită are 7 zile tot așa profeția de aici e compusă din săptămâni formate din ani.

 Ex. 2 Petru 1:19. Cuvântul prorociei în Scriptură este o lumină care strălucește într-un loc întunecos, cu alte cuvinte este o descoperire. Ps. 119:105 – Cuvântul pentru mintea noastră întotdeauna este învățătură și lumină.  Și de aceea să ascultăm ce spune profetul Isaia: „Veniți casă a lui Iacov să umblăm în lumina Domnului”.

Luca 12:11-12:  Când vă vor duce înaintea sinagogilor, înaintea dregătorilor şi înaintea stăpânirilor, să nu vă îngrijoraţi cum veţi răspunde pentru apărarea voastră, nici ce veţi vorbi;

12 căci Duhul Sfânt vă va învăţa chiar în ceasul acela ce va trebui să vorbiţi.”  - cine are Duhul Sfânt are învățătură.

Apocalipsa 1:1 este descoperirea lui Isus care dă învățătură cu privire la ce urmează și apoi:

                b). Este descoperirea care îl arată pe Isus sau îl descoperă într-un fel care e menit să întregească Scriptura. Întotdeauna descoperirile veritabile sunt acelea în care îl regăsești acolo și pe Hristos. Întotdeauna descoperirea care vine de la Dumnezeu este Cristocentrică – adică ți—l arată pe Hristos și te direcționează spre Hristos.

Vs 1- lucrurile care au să se întâmple în curând. În altă traducere „care trebuie să se…”. Aici vedem că istoria pe care noi o trăim și o vom trăi e hotărâtă dinainte de Dumnezeu care nu poate să mintă. Ce scrie în Apocalipsa se va împlini în procent de 100%. „În curând” – arată că ce se întâmplă aici nu va suporta amânare și va veni cât de repede. Dacă ne focalizăm atenția spre domeniul escatologic ne dăm seama că pașii Domnului deja se aud pe coridoarele istoriei. În Amos 4:12 citim astfel: …..În Matei 24:44…..Cu cât trecem dintr-un testament în altul semnalul revenirii Domnului Isus strălucește tot mai puternic și tot mai aproape și de aceea FIȚI GATA! Și Duhul și Mireasa zic: vino Doamne Isuse”. Adevărata Biserică a lui Isus Hristos e Biserica care spune Doamne sunt gata, vino! Oare tu ești gata?

Vs. 7. Da amin îns. lucrul acesta NU se schimbă! DA AMIN! – înseamnă da așa să fie și de aceea pentru toate lucrurile să spunem SĂ SE FACĂ VOIA …DOMNULUI. Priviți comparativ cu 1 Tes 4:15-18. Pentru unii revenirea Domnului Isus îns plâns, necaz și bocet iar pentru alții revenirea Mântuitorului îns. Mângâiere. Oare pentru tine ce va însemna? Domnul vine și eu nu pot să spun altceva decât DA AMIN! Oare tu poți să spui lucrul acesta?

Vs.1 – obs. aici că Domnul i-a dat lui Ioan o descoperire ca să arate robilor  lucrurile care au să se întâmple – așadar Apocalipsa nu se adresează doar pt. câțiva oameni ci ea este pt toți robii Domnului. 1 Cor. 7:22. Toți cei chemați să intre în mântuirea Domnului sunt slobozi față de păcat și robi față de Hristos.

Ilustr. Aici locuiește dr Martin Luther? Nu! Luther a murit. Aici locuiește Hristos! Dorința lui Dumnezeu pt noi este să murim față de păcat și Hristos să trăiască în noi și viața noastră să devină o viață subordonată autorității și stăpânirii divine.

Vs.2 – obs. că robul Domnului este cel care mărturisește și spune tot ce vede. Să fi robul Domnului îns. să vezi și apoi să spui și altora ce vezi.  F.A. 20:26-27, - am văzut planul lui Dumnezeu și v-am spus tot ce am văzut.

 

Vs.3. – „Ferice de cine citește” – fericirea începe cu citirea Scripturii și de aceea dacă vrei fericire stai aproape de Scriptură. Prov. 16:20 Scopul Scripturii este să ne facă fericiți și de fiecare dată când cineva fuge de Scriptură fuge de fericire. În cartea Apocalipsa găsim 7 fericiri: prima este ăn versetul 3. Apoi 14:13, 16:15, 19:9, 20:6, 22:7 (ferice de cine citeste și ferice de cine păzește – asta ar fi fericirea completă când vb de Scriptură, Domnul Isus spunea: Dacă mă iubiți veți păzi poruncile Mele), 22:14. Sunt 7 fericiri și Doamne ajută-ne să le avem pe toate.

 

Vs. 4. – Salutul către Biserici este har și pace pt că dacă trăim, noi trăim în harul și pacea Domnului. Cuv. Har îl găsim și în V.T. dar îl găsim prin excelență în N.T. iar în N.T cuv. Har apare de trei ori mai mult decât în V.T. Ioan 1:16-17. Harul a fost dat prin Hristos și asta îns. Că înainte de venirea Domnului n-a fost har deloc? Păi dacă n-a fost har deloc îns că n-a fost nici adevăr fiindcă și harul și adevărul vin prin Hristos. Îns. că adevărul V.T. n-a fost adevăr de vreme ce adevărul vine abia odată cu Hristos. Cum înțelegem atunci? Harul și adevărul aici se referă la harul mântuitor și la adevărul mântuitor. Acestea au venit abia la Hristos.

Ilustr. Cineva și-a pus la mașină lângă nr de la plăcuță numele lui dumnezeu GOD și cineva i-a spus măi ce-a fost în capul tău să pui numele Domnului să fie stropit murdărit și înjosit pe plăcuța ta de înmatriculare. Omul a spus frate ai dreptate. S-a dus și l-a schimbat și a pus numele HAR.

       Sunt mulți care vor să ducă harul lui Hristos prin toate mizeriile și de aceea dacă ne-a dat Domnul har să păstrăm harul har și să ne ținem viața curată. „DIN PARTEA CELUI CE ESTE CELUI CE ERA ȘI CELUI CE VINE” cuv. Acestea ne arată că Dumnezeu este același și El nu se schimbă niciodată. Cel ce este azi este același cu cel ce era și ieri și este același cu Cel ce va veni mâine. În Dumnezeu nu este nici schimbare nici umbră de mutare. Isaia 54:10 - Aceasta îns: Eu nu mă schimb; așa cum până acum am fost un Dumnezeu al iubirii așa voi rămâne pt totdeauna. Evrei 13:8. Priviți la fiul risipitor: dă-mi partea de avere; cu alte cuvinte vedea-tea-și mort tată (partea de avere se dădea după moartea tatălui). Îl batjocorește pe tata, risipește averea și când se întoarce înapoi tat ail ia în brațe. E normal să iei în brațe un fiu care te ascultă și îți face cinste nu unul care îți vrea moartea. Ce vrea Domnul Isus să ne spună aici este că oricât de mult L-am batjocori pe Tata și indiferent câți porci am slujit, Tata nu s-a schimbat și continuă să ne aștepte cu brațele deschise. Il. Fata care a plecat de acasă și 10 ani nu s-a mai întors. După 10 ani a ajuns acasă într-o noapte și și-a găsit ușa deschisă….mamă de ce ții ușa deschisă? Mama a răspuns: fata mamei de când ai plecat ușa asta nu s-a închis nici ziua nici noaptea. Avem un Dumnezeu care nu se schimbă și care ne ține ușa harului deschisă pentru fiecare. Și de aceea CÂTĂ VREME SE ZICE ASTĂZI NIMENI SĂ NU SE POMENEASCĂ VENIT PREA TÂRZIU.  

„DIN PARTEA CELOR ȘAPTE DUHURI” – nu îns că există 7 Duhuri Sfinte ci îns. Că lucrarea D.S. este o lucrare a desăvârșirii și toți aceia în care trăiește Duhul Sfânt trăiesc o viață progresivă care merge spre desăvârșire.

Vorbim de Biserici și aici apare cifra 7. Șapte este nr. desăvărșirii și al plinătății. Cele 7 biserici reprezintă toate bisericile, deci mesajul este pt. toți. Toți robii Domnului și toate bisericile Domnului.

 

Vs. 5 -  Vedem aici dragostea lui Hristos care are două fațete: trecutul exprimat prin (CARE NE-A SPĂLAT DE PĂCATELE NOASTRE CU SÂNGELE SĂU, „Ne-a spălat” e la trecut) și prezentul continuu pe care îl vedem în vs.6. Așa arată iubirea lui Hristos față de noi șio întrebarea este cum arată iubirea noastră față de hristos și cum arată iubirea noastră unii față de alții?

 

Vs.8 – Alfa și Omega sunt două litere din alfabetul grecesc. Alfa e prima literă iar Omega e ultima și aceasta înseamnă că tot universal acesta începe cu Dumnezeu și se sfârșește tot cu Dumnezeu și mai îns. că în tot universal creat de Dumnezeu, de la un capăt la altul Dumnezeu este PREZENT! Întrebarea este e oare El present și în viața mea? 2 Cor.13:5 – Dacă nu-I Dumnezeu prezent în tine nici tu nu vei fi present în împărăția lui Dumnezeu – ești o persoană lepădată.

Ioan se alfa exilat în insula Patmos. Insula Patmos se află în Marea Egee și are 16 km lungime și 10km lățime și era folosită de romani ca să fie un loc de exil. Se pare că Ioan era bătrân și romanii l-au aruncat pe insula aceasta ca să putrezească acolo, dar acolo a venit Hristos și a spus: „EU SUNT ALFA ȘI OMEGA”. Cu alte cuvinte: Cu privire la viața ta Ioane Eu am primul cuvânt și ultimul cuvânt și nu romanii. Primul și ultimul cuvânt cu privire la viața noastră îl are Hristos. Vs 17-18 – Isus Hristos are cheile morții și ale locuinței morților și aceasta înseamnă că singurul care poate să îl scoată pe om din locuința morților este numai Hristos. Dacă ajungi în locuința morților și nu te scoate Hristos de acolo atunci să știi că nu te mai scoate nimeni niciodată. Din locuința morților nut e mai scoate nici preotul, nici pastorul, nici papa de la Roma; singurul care are cheile este Hristos și El deține toată autoritatea.

 

Vs.9. – Apostolul Ioan se afla într-un mare necaz și totuși menționează împărăția și aici ne amintim cuvântul care spune „ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU TREBUIE SĂ INTRĂM PRIN MULTE NECAZURI”.

PĂRTAȘ ÎMPREUNĂ CU VOI” – indică faptul că împărăția este pentru toți și de aici rezultă că și necazul și răbdarea trebuie împărtășite de toți. Nădejdea noastră însă este că în toate necazurile noastre primul cuvânt și ultimul cuvânt îl are Hristos.

      Dumnezeu îngăduie ca Ioan să ajungă în necaz și din necazul acest,kia se naște cartea Apocalipsa. Există un cuvânt în limba chineză sau japoneză care are două înțelesuri diferite. Cuv. acesta înseamnă criză dar înseamnă și privilegiu și aș vrea să vă spun că în orice criză Dumnezeu ascunde și privilegii. ILUSTR. Un împărat a pus odată în mijlocul drumului un bolovan. Mulți din cei care treceau criticau stăpânirea, criticau bolovanul darn u făceau nimic. Spuneau e treaba impăratului. Un biet țăran s-a opintit cu bolovanul și l-a dat la o parte din drum iar sub bolovan a găsit o pungă cu diamante. Uitați-vă la bolovanul din viața lui Ioan și uitați-vă cum sub bolovanul acesta Dumnezeu îi ascunde o pungă cu diamante și din necazul acesta se naște cartea Apocalipsa. Să nu uitați niciodată: sub orice bolovan se ascund și diamante!

 

Vs.10 – Aceasta îns. că în ziua Domnului trebuie să ne îndeletnicim cu lucruri duhovnicești. Suntem chemați să trăim o viață duhovnicească dar prin excelență ziua Domnului adică a învierii, e ziua în care ne dedicăm în mod exclusiv celor duhovnicești. În latină ziua Domnului este Domini Dies  sau ziua Domnului care se traduce la noi cu= Duminica.

 Ioan se afla în necaz și în ziua Domnului era în Duhul. Indiferent dacă ești în necaz sau nu, ziua Domnului rămâne ziua Domnului și în ziua Domnului tr. să fii în Duhul. Fie ca Domnul să nu ne găsească mânați de firea pământească ci să ne găsească totdeauna mânați și călăuziți de Duhul Sfânt.

Competent si exhaustiv studiu!
Adăugat în 24/11/2013 de loredanam
Pe înţelesul tuturor! Mulţumiri, fiti binecuvântat.
Adăugat în 31/01/2014 de floridinmaracineni
Statistici
  • Vizualizări: 1349
  • Descărcări: 2
  • Export PDF: 3
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni