APOCALIPSA - REFLECTII DEVOTIONALE CAP.2:1-17
Autor: Nica Ionel  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de ionelpas in 19/11/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 4 voturi

Apocalipsa 2:1-17

 

Avem 7 scrisori care sunt trimise celor 7 biserici la cei sapte ingeri. Fiecare biserica avea ingerul ei. Cine sunt ingerii? Inger ins. sol, sau trimis asadar ingerii aici sunt slujitorii si mesagerii Cuvantului din respectivele biserici.

Evrei 1:13-14 – ingerii sunt duhuri slujitoare iar in Apoc. ingerii reprezinta pastorii bisericii care sunt angrenati in lucrarea Domnului. Daca ar fi ingeri la modul literar atunci nu ar fi nevoie sa le trimiti scrisori pt ca ingerii sunt fiinte spirituale si nu pot primi scrisori fizice si doi Domnul spune ingerului Bisericii din Smirna sa fie credincios pana la moarte ori asta e imposibil pt un inger care are existenta spirituala si vesnica. Ingerii sunt slujitorii. Sunt descrisi ca ingeri pt ca acesta trebuie sa fie caracterul slujitorului. Despre Stefan cuvantul spune: fata lui li s-a aratat ca o fata de inger. Fetele noastre trebuie sa fie de inger iar caracterul nostru tr sa fie tot de inger. Ex. 2 Samuel 14:17: Roaba ta a zis: „Cuvântul domnului meu, împăratul, să-mi dea odihnă. Căci domnul meu, împăratul, este ca un înger al lui Dumnezeu, gata să audă binele şi răul. Şi Domnul Dumnezeul tău să fie cu tine.” Sa fi un inger al Domnului ins sa fi pregatit sa auzi si binele si raul, sa le pui pe toate pe cantar si sa lucrezi echilibrat. Vs 19-20. Infatisare de inger, atitudine de inger si intelepciune de inger; acestea sunt calitatile slujitorului. Cantarea noastra spune: “As vrea sa fiu ca inger curat si nepatat / Coroana s-am pe frunte si harfa de cantat…” Dumnezeu sa lucreze in toti lucratorii Sai caractere de inger.

Cei 7 ingeri si cele 7 biserici sunt prezentati ca stele si sfesnice, ori noi stim ca atat stelele cat si sfesnicele dau lumina. Iar atunci cand pastorul e lumina si biserica va fi lumina. Scrisorile sunt trimise ingerilor pentru că cei care sunt responsabili de starea bisericii inaintea Domnului sunt slujitorii.

Cele 7 biserici sunt biserici locale cu adresa in Asia insa ce se scrie in dreptul fiecareia din ele poate fi identificat cu starea fiecarei biserici de azi. Orice biserica locala se regaseste in una din cele 7 biserici. Intrebarea este oare biserica in care ne aflam noi cu care din bisericile Apocalipsei se poate identifica? Mai mult decat atat cele 7 biserici indica si spre cele 7 perioade istorice pe care le-a parcurs biserica pana in ziua de azi. Te uiti la biserica post apostolica si realizezi ca seamana cu cea din Efes, te uiti apoi la biserica generatiei urmatoare si iti dai seama ca seamana cu biserica din Smirna, s.a.s.m.d.p. Vedem asadar 7 slujitori, 7 scrisori, 7 biserici, 7 localitati, 7 perioade istorice, 7 cuvinte de “STIU“, (FIECARE SCRISOARE contine cuvantul stiu lucru care ins. ca Domnul stie trairea noastra si stie totul despre toti. Cineva spunea: “Dumnezeu vede o furnica neagra, pe o piatra neagra, intr’o noapte neagra“, cu alte cuvinte Dumnezeu vede totul). Vedem apoi 7 indemnuri (fiecare biserica e sfatuita intr’o maniera specifica), vedem 7 promisiuni (celui ce va birui ii voi da…) si 7 chemari (fiecare scrisoare contine cuvintele:”cine are urechi sa asculte ce zice Bisericilor Duhul“, (sunt 7 chemări), asadar chemarea Bisericii e o chemare la ascultare.)

BISERICA DIN EFES

Efes ins dorinta sau slabire iar cand te uiti la aceasta biserica nu poti sa vezi altceva decat o biserica cuprinsa de dorinte straine si prin urmare o biserica sblabita din pct de vedere duhovnicesc. Cand te prinde firea in menghina pacatului intotdeauna te slabeste. Biserica din Efes nu mai era ce voia Domnul sa fie, era o biserica slabita. Oare cum suntem noi ca biserica? Daca avem ca biserica maini si genunchi slabanogiti oare nu ins ca am ajuns si noi slabiti?

Vs.1 – toti slujitorii bisericii sunt tinuti in mana Domnului. Cel mai sigur loc din universul acesta este sa te aflii in mana Domnului.

IOAN 10:27-28: ” Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine. Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri, şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea.

Esti tu oare in mana Domnului?

Mana dreapta in Scriptura reprezinta puterea Domnului. F.A.2:33, si F.A. 5:31 se spune acelasi lucru dar cu alte cuvinte.CITAT. Dreapta Domnului ins. puterea Domnului. 1 Petru 1:5.

Vs.2-3 – ce vedem aici sunt cuvinte de lauda. Lauda atinge 3 domenii:

A. Cu privire la ei insisi:

- fapte, osteneala, rabdare (bis. din Efes avea o inima de parinte care se bucura de cei tari in credinta dar care avea si rabdare cu cei slabi)

B. Cu privire la carmuirea bisericii:

- nu’i puteau suferi pe cei rai, nu acceptau cu usuratate lucratori ba chiar ii puneau la incercare pe cei care ziceau ca sunt apostoli (Obs. ca biserica trebuie sa fie credincioasa dar nu credula. Bis. din Efes nu credea orice si avea discernamant spiritual). Mai mult decât atât vs, 6 spune astfel: CITAT. „NICOLAIȚI” îns în original „CEI CARE CUCERESC POPORUL” și probabil erau un grup de oameni care vânau puterea și își luau singuri poziția de lideri. Și Domnul spune ce fac Nicolaiții Eu urăsc.

C. Cu privire la lume – au suferit si nu au obosit, daca le cereai suferinta erau gata sa sufere.

Faceau multe dar le lipsea lucrul cel mai esential vs4-5:

O biserica fără dragostea dintai e o biserica cazuta. “ADU’TI AMINTE DE UNDE AI CAZUT“, – INS. ADU’TI AMINTE DIN CE CAUZA AI CAZUT. In exterior biserica aceasta era perfecta dar in interior era slabita si cazuta, pt ca cine are picioarele slabite se dezechilibreaza si cade. Biserica aceasta slabise se dezechilibrase – facea fapte dar fara dragoste, si se prabusise in praful vietii. Asa arata in interior. In exterior arata bine. Cel mai important lucru nu e cum arati in exterior ci cum te vede Domnul in interior. “Așadar,  cum arata inima ta, si cum arata inima mea?

Domnul spune aici POCAIESTE-TE! - si obs. aici ca pt orice pacat tr pocainta iar pocainta nu e doar pt cei din lume ci e si pt biserica. Domnul sa-i ajute pe toti cei din lume sa se pocaiasca si sa ajute biserica sa se mai pocaiasca!

“Căci ti’ai parasit dragostea dintai” si de aceea “pocaieste’te si intoarce-te la faptele tale dintai“. Obs. ca dragostea nu e doar sentiment ci e si fapta (copilasilor sa nu iubim cu vorba sau cu limba ci cu fapta si cu adevarul), si pocainta nu e doar o schimbare de atitudine ci e si o schimbare de fapte. Pocainta ins o schimbare de viata.

ALTFEL…ITI VOI LUA SFESNICUL DIN LOCUL LUI” – SFESNICUL e lumina si e biserica. Biserica care nu se pocaieste devine o biserica data la o parte din locul in care se afla. Care’i locul bisericii atunci? Locul sfesnicului e inaintea Domnului 1:12-13, 2:1. Cand dă Domnul o biserica la o parte ins ca biserica aceea devine o biserica lepadata. Sfesnicul e luat dinaintea Domnului si prin urmare nu mai e umplut cu undelemn si nu mai e folosit de Domnul. Oare cate Biserici n’au ajuns azi sa fie sfesnice date la o parte si lepadate de la fata Domnului? Te duci acolo și nu e nici o prezență divină și nici un har divin și cel mai bun nume pt astfel de biserici este I-CABOD = S-A DUS SLAVA.

Vs.7. – cine are urechi” ins ca scrisoarea aceasta nu e scrisa numai pt efeseni ci pt toti cei care se confrunta cu aceleasi lucruri. Avertizarea e pt toti. “Cine are urechi sa asculte…” ins ca biserica are multi oameni si totusi putini sunt dispusi sa asculte si de aceea: Doamne ajuta-ne sa fim crestini ascultatori.

BISERCIA DIN SMIRNA

Vs.8. – Cetatea Smirna a fost un oraș distrus de Alyattes regele Lidiei și reconstruit după 400 de ani iar acum număra undeva la 200.000 locuitori. Creștinilor de aici Domnul le spune „Cel ce a murit si a înviat”, sau cu alte cuvinte așa cum voi ca oraș v-ați ridicat din ruine așa M-am ridicat Eu din moarte: AM MURIT SI AM ÎNVIAT! Biserica din Smirna repr. Starea Bisericii din sec. al II-lea. Biserica din Efes e rece în dragostea ei iar cea din Smirna suferă enorm. Interpretând pe perioade înțelegem suferința ca fiind instrumentul folosit de Dumnezeu pt. Trezirea bisericii Sale. Uneori Dumnezeu folosește și suferința. Dacă nu vrei să te îndrepți în dragostea ta pt Domnul, Dumnezeu îngăduie suferință.

Cuv. Smirna îns amărăciune și provine din cuvântul MIR. Mirul este cât se poate de prețios și de aici înțelegem că amărăciunea și suferința Bisericii din Smirna, înaintea lui Dumnezeu era una prețioasă. Când au venit magii la Betleem au adus Pruncului Isus aur, smirnă și tămâie și asta simboliza că va veni ziua când toate bogățiile neamurilor vor fi puse la picioarele Domnului Isus. Suferința bis din Smirna nu era altceva decât o bogăție pe care Domnul Isus o punea înaintea lor și de aceea se spune „ȘTIU SĂRĂCIA TA DAR EȘTI BOGAT”. Ex. Matei 5:11-12. Să treci prin prigoană îns să-ți aduni răsplată. Întrebarea este oare ce-am face noi dacă ar veni prigoana peste noi, ne-am bucura de ea sau am fugi de ea?

CEL DINTÂI ȘI CEL DE PE URMĂ”, îns că Dumnezeu nu se schimbă; așa cum a fost la începutul istoriei așa va rămâne până la sfârșitul ei.

CEL CE A MURIT ȘI A ÎNVIAT” – e încurajarea Domnului și de aceea dacă ajungeți la moarte de martir să nu uitați niciodată că înainte de voi am ajuns EU pe acolo. Și să nu uitați că viața nu se termină la moarte așa cum EU am murit și am înviat tot așa și voi dacă veți muri va veni o zi a învierii. Așa cum Domnul a trebuit să moară ca să biruie vrăsmașul tot așa și voi când veți muri moarte de martir voi nu ați pierdut, voi ați biruit.

Vs.9 – „ȘTIU” – de aici înțelegem că Domnul știe totul despre toate suferințele noastre. Ex, Agar trecea prin necaz și suferință. A fost izgonită de la Avram și a plecat cu suferința ei unde a văzut cu doi ochi. Dumnezeu s-a întâlnit cu ea la un izvor și ea a zis: „TU EȘTI DUMNEZEUL CARE MĂ VEDE”, în evreiește: „TU EȘTI EL-ROI”. Să nu uitați niciodată: în toate necazurile noastre, Dumnezeu ne vede și EL știe toată suferința noastră. Dumnezeu spune ȘTIU!! Poate soțul nu știe copii nu știu, familia nu știe dar Dumnezeu știe.

Și dacă știe suferințele noastre și totuși nu le îndepărtează de la noi, înseamnă că aceste suferințe sunt benefice pt noi. ROM 8:28 – Sunt benefice!

Vs.10. – „VEȚI AVEA UN NECAZ DE ZECE ZILE”- îns că suferința credincioșilor este limitată în timp. Când se bagă aurul în cuptor se bagă pt o vreme – până arde zgura și apoi se scoate afară. Când ne pune Dumnezeu în cuptor ne pune pt o vreme și apoi ne scoate iarăși afară, slăvit să fie numele Lui!

FII CREDINCIOS PÂNĂ LA MOARTE…” – cine vrea cunună trebuie să-și ducă credincioșia până la sfârșit. Cuvântul „FII”, este un verb la modul imperativ sau cu alte cuvinte o poruncă. Ce așteaptă Dumnezeu de la noi este să-I fim credincioși Lui și Cuvântului Său chiar dacă trebuie să murim, „pâna la moarte!!

BISERICA DIN PERGAM

- întruchipează starea Bisericii din sec. IV până în sec. VII. Ce se întâmplă în Pergam se poate plia pe ce se întâmplă în a treia perioadă istorică a Bisericii Domnului Isus.

PERGAM înseamnă uniți în căsătorie și turn înalt sau fortificat. În această a treia perioadă a istoriei biserica se unește cu statul și și devine un turn înalt adică începe să ocupe poziție în societatea de atunci.

Vs.12 – Sabia ascuțită îndeplinește două roluri. Pe de-o-parte taie în două unirea dintre Biserică și lume și de altă parte judecă acea Biserică care e unită cu lumea.

Vs.13-14. – Balaam a fost angajat de impăratul Balac și tot așa în această perioadă istorică începând de pe vremea lui Constantin cel Mare mulți alții au fost folosiți de împărați. Domnul Isus e prezentat ca Cel care are sabia cu două tăișuri pt că El vine spre Biserica din Pergam ca s-o separe cu sabia Cuvântului Său de învățătura lui Baalam. Dumnezeu să ajute Biserica de azi să se separe de tot ce e rău și să rămână lângă Cuv. Domnului.

Vs.15-16. – Dacă învățătura Nicolaiților e aceea de a căuta funcții și putere priviți la cea de-a treia etapă a Bisericii, perioada evului mediu când cei care căutau puterea îi împart pe creștini pe clase și de aici avem și noi până astăzi împărțirea dintre clerici și laici. Puterea n-o dețin laicii ci numai clericii. E dorința de putere și Domnul spune pocăiește-te. Vs.16. Ultima chemare pt Biserică în Scriptură este chemarea la pocăință. Apoc. 3:19. Dumnezeu să ajute Biserica Lui să se pocăiască de toate nepocăințele ei! Și dacă ai venit aici nepocăit Domnul Isus să-ți ajute să te pocăiești cât mai repede.

Foarte bun studiu; asteptam continuarea.
Adăugat în 24/11/2013 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1775
  • Descărcări: 2
  • Export PDF: 3
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni