Ca istoric : a calatorit mult cu Pavel; cap 16;20;21; era doctor si a a primit o educatie riguroasa; a locuit in palestina
Ca diplomat – oficialitatile romane auu fost in mod constant prietenoase fata de crestini, unii romani devenind chiar ei insisi crestini(Corneliu, Sergiu Paulus); autoritatile romane nu au gasit nici o vina in Isus si in apostolii Lui( Irod, Pilat, dregatorul dinFilipi,Felix, Festus, Agripa); autoritatile romane au admis ca crestinismul este o religie legala
Ca teolog si evanghelist – mantuirea este motivul central al teologiei lui Luca; ca evanghelist include multe predici in Fapte.(Petru, Stefan, Pavel)
Destinatarii : Teofil = iubit de Dumnezeu. Termenul “prealesule” este o formula de politete, dar poate desemna si o oficialitate.
Data cartii : in jurul anului 63 dupa Cristos.
Scopul cartii : prezinta implinirea insarcinarii divine; explica modul in care crestinismul a devenit o religie universal; ofera o relatare cronologica exacta a progresului Evangheliei, controlat de mana suverana a lui Dumnezeu.
Importanta cartii : arata tranzitia de la o biserica evreiasca la biserica neamurilor, si modul in care crestinismul a inlocuit iudaismul in biserica primara; furnizeaza o istorie exacta a nasterii si cresterii Bisericii primare, reprezinta o provocare stimulatoare astazi, pentru crestini.
Tema cartii : Faptele Cristosului inviat prin intermediul apostolilor, prin puterea Duhului Sfant
Puterea umbrei Lui(5) Basmale cu puteri vindecatoare(19)
Tabita inviata(9) Eutih inviat(20)
Inchinarea adusa lui Pe910) Inchinarea adusa lui Pavel(14)
Punerea main pt botez(8) Punerea mainilor pt botez (19)
Intemnitarea lui Petru912) Intemnitarea lui Pavel(28)
Biserica din Ierusalim
Fapte 1 - 7
A.Infiintarea Bisericii Primare
CAPITOLUL 1 – PREGATIREA PENTRU CINCIZECIME
I.Cele patruzeci de zile marete ( 1: 1 – 8 )
V1. “Cea dintai carte a mea” este Evanghelia dupa Luca. Luca si Faptele Apostolilor au fost scrise de aceasi persoana.
V2. Isus le da porunci - in Luca ne este relatat ceea ce “Isus A INCEPUT sa faca si sa invete” pe pamant, pe cand cartea Faptele Apostolilor este relatrea a ceea ce “Isus A CONTINUAT SA FACA SI SA INVETE DUPA” ce S-a inaltat la cer. Cartea Faptele Apostolilor este continuarea lucrarii lui Isus din cer prin intermediul ucenicilor si Duhul Sfant.( Ioan 14:16; 17;16:7)
V3. Isus a fost vazut viu pe pamant timp de patruzeci de zile intre invierea si inaltarea Sa, timp in care :
-A dat porunci apostolilor (v2)
-Li S-a infatisat viu prin multe dovezi (v3)
-A vorbit cu ei despre Imparatia lui Dumnezeu (v3)
DE UNDE STIM CA SUS ESTE VIU ?
Aratari : Mariei Magdalena ( Ioan 20: 11-18; Marcu 16:9)
-Femeilor ce se intorceau de la mormant : Matei28 : 8-10
-Lui Petru in aceasi zi ( Luca 24:34)
-Ucenicilor in drum spre Emaus (Luca 24:13-33)
-Apostolilor (Luca 24:36-43)
-Celor unsprezece (Matei 28:16-20; Marcu 16:14-20)
-La inaltare( Fapte 1:3-12)
V4. El le-a poruncit sa ASTEPTE promisiunea Tatalui si sa nu paraseasca Ierusalimul pana nu vor si primit botezul cu Duhul Sfant. Ei trebuiau sa mai ramana inca zece zile in Ierusalim, insa numai pentru revarsarea initiala a Duhului Sfant.
V5. Trebuiau sa astepte promisiunea Tatalui : Ioel 2:28-29; Isaia 28: 11-12, 44:3; Zaharia 12:10;Luca 24:29; Ioana 14:16,15:26. Botezul cu Duhul Sfant - ei trebuiau sa fie umpluti, cufundati, umpluti pana la revarsare, ca si cum ar fi plini de apa.
V6. Isus ii invatase despre anumite aspect ale Imparatiei lui Dumnezeu in ultimele 40 de zile, asa ca intrebarea lor era o consecinta logica.
V7. Domnul Isus le-a spus doar ca nu pot cunoaste cand anume va veni Imparatia Sa. Data acesteia fusese fixate exclusive de autoritatea Tatalui iar El nu vroia ca ea sa fie cunoscuta.
V8. Acest verset explica de ce ei trebuiau sa astepte in Ierusalim, de ce trebuia “ SA NU SE DEPARTEZE” inainte sa poata merge in lume. Exista doua porunci date dupa inviere de Domnul noastru: “sa nu se departeze” si “mergeti”. Acest verset devine un tipar pentru evanghelizarea lumii. Incepe in orasul in care te aflii( Ierusalim), extinde-te in zonele invecinate ( Iudea si Samaria) si sontinua pana la marginile pamantului(misiuni in strainatate). Puterea este utilizata in lucrarea Evangheliei(FA 4:33; 10:38).
Aceasta putere este elemental indispensabil care insoteste marturia crestina. Oricat de talentat si de educat ar fi cineva, oricata experienta ar avea, daca nu are aceasta putere spiritual, lucrarea nu are eficacitate. Ucenicii aveau nevoie de aceasta putere de a marturisi; trebuiau inzestrati cu indrazneala de a vesti Evanghelia.
Chiar orasul in care Domnul nostru a fost rastignit urma sa aiba parte primul de chemarea la pocainta si credinta in Domnul Isus Cristos. Apoi venea randul Iudeii, apoi Samaria si apoi lumea cu hotarele ei necunoscute la ora aceea, respective tarile neamurilor.
Putere ( dunamis) – tarie, capacitate, forta inerenta
Ucenicii trebuiau sa primeasca putere pentru proclamarea cuvantului, infaptuirea minunilor, autoritate.
II.Inaltarea ( 1: 9-11)
V9. “ Un nor L-a ascuns din ochiilor”. Aparitia norului in Scriptura poate fi urmarita incepand cu exodul, pana in vremurile de pe urma. In lucrarea lui Cristos, norul a aparut pe muntele schimbarii la fata(Matei 17:5; Marcu 9:26) si tot intr-un nor va apare Cristos pentru a-Si rapi Mireasa la venirea Sa(parousia)( Matei 24:39;Marcu 13:26). Norul reprezinta Prezenta Divina( schimabrea la fata ,inaltarea, a doua venire). Acest nor poate fi considerat ca fiind acelasi cu slava SHEKINAH din VT( Numeri 9:15-23).
V10. Ucenicii se asteptau probabil, ca El sa se intoarca foarte curand, poate in cateva zile sau in cel mai rau caz in cateva saptamani.
V11. Luca ii asigura pe ucenici ca acum Cristos a plecat la cer si le spune totodata ca El va reveni, intr-adevar, in acelasi fel in care a plecat.
Isus va veni din nou(11b)
Asemanari: va veni in acelasi mod, in acelasi fel( vizibil,glorios) va veni pe nori( Matei 24:30; Apoc 1:7)
Diferenta intre inaltare si revenire :
a.S-a inaltat dintr-un grup restrains – la venire Il vor vedea milioane de sfinti
b.S-a inaltat dintr-un loc précis – va veni in acelsi loc ( Zaharia 14:4)
Ingerii I intreaba pe ucenici “de ce privesc in sus” ca ei trebuie sa fie martori si lucrul este pe pamant la evanghelizarea lumii.
III. Zilele Asteptarii ( 1: 12-14)
V12-14. Ucenicii L-au ascultat pe Isus si au asteptat( nu s-au departat) in Ierusalim, pana cand Duhul Sfant a venit( FA 2:1-4). Ei asteptau in rugaciune in “ odaia de sus “, unde aveau obiceiul sa se stranga . Numele celor 11 ucenici mai apare o data si pentru ultima oara, fara Iuda Iscarioteanul : Petru, Iacov, Ioan, Andrei, Filip, Toma, Bartolomeu, Matei, Iacov, Simon, Iuda.
Ucenicii erau intr-un cuget – este cheia care dezleaga secretul binecuvantarii. Acolo unde este unitate Dumnezeu isi revarsa binecuvantarea si este viata imbelsugata(PS 133).
Staruiau in rugaciune – Dumnezeu lucreaza atunci cand oamenii se roaga. Atunci cand staruim in rugaciune fierbinte, plina de incredere, in unire cu alti credinciosi, puterea si energia Duhului lui Dumnezeu se revarsa peste noi.
Unitatea si rugaciunea au fost elementele care au precedat Rusaliile.
IV.Alegerea lui Matia ( 1: 15-26 )
V15. Numarul celor adunati in odaia de sus era de 120 de oameni, Petru le aduce aminte de Scripturile din VT care se refereau la cel ce Il va trada pe Mesia.
V16-17 Implinirea Scripturii –Ps 69:24; PS 109:8 – Aceste versete au la baza decizia de a gasi un inlocuitor. Luca 22:28-30 – o paralela intre 12 semintii si 12 apostoli – nuamrul trebuia intregit.
V18-19. Moartea lui Iuda - El moare de o moarte napraznica; ogorul a fost cumparat cu banii ce I s-au platit; ogorul este numit Acheldama(aramaica) adica Ogorul Sangelui .
V20. Slujba lui s-o ia altul. Petru a inteles ca dupa tradarea lui Iuda, ei trbuiau sa gaseasca un inlocuitor pentru slujba lui.
V21-22.Conditiile pentru cel care trebuia ales :
a.Sa fi fost martor al Invierii ( Invierea era un punct essential al Evangheliei)
b.Sa fi fost cu ei de la inceputul lucrarii lui Isus ( Botezul in apa Ioradnului)
c.Trebuia ales de Dumnezeu- omul propunde dar Dumnezeu allege.
V23-26.Au fost propusi doi barbati : Iosif( Barsaba) si Matia. Apostolii au incredintat lucrarea in mana Domnului si au cerut sa le descopere pe care trebuie sa-l aleaga. Au tras la sorti si sortie au cazut pe Matias care a ocupat locul lui Iuda. El a fost numarat alaturi de ceilalti unspreze apostoli.
Trepte in alegere : Calauzirea Scripturii, conditii impuse, rugaciune, sorti.