Ziua de naștere – Socotim sau sărbătorim?
Autor: Huțan Iosif  |  Album: Aducere aminte  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de osy91 in 20/10/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

“Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!” (Psalmii 90:12)

Socotim sau sărbătorim? O întrebare ce mi-a pus-o Duhul Sfânt în minte în timp ce căutam un titlu pentru acest studiu.

(Fiindca există o mulțime de legături în Biblie cu privire la astfel de sărbători, o să tratez acest subiect foarte pe scurt, punctând doar o mică parte (mai exact 3 puncte) din tot studiul, lăsând istorie, sursă, efect etc al zilei de naștere pentru o dată viitoare)

Știm cu toții că cel mai important lucru este ce spune Biblia despre acest subiect, nu oratorii (1 Corinteni 2:4), așa că las Biblia să ne învețe trei aspecte în legătură cu această zi:

  1. Ce fac cu ziua de naștere?
  2. Ce fac în ziua de naștere?

  3. Ce nu fac în ziua de naștere?

În Biblie există doi oameni ce și-au serbat ziua de naștere:

Vechiul Testament

  1. Ziua de naștere a lui Faraon (“A treia zi era ziua naşterii lui faraon. El a dat un ospăţ tuturor slujitorilor săi; şi a scos afară din temniţă pe mai marele paharnicilor şi pe mai marele pitarilor, în faţa slujitorilor săi:” Geneza 40:20)

Noul Testament

  1. Ziua de naștere a lui Irod (“Totuşi a venit o zi cu bun prilej, când Irod îşi prăznuia ziua naşterii şi a dat un ospăţ boierilor săi, mai marilor oştii şi fruntaşilor Galileii.” Marcu 6:21)

În ambele cazuri, rezultatul este MOARTEA (moare cineva)

Vechiul Testament

  1. Spânzurarea brutarului (“iar pe mai marele pitarilor l-a spânzurat, după tălmăcirea pe care le-o dăduse Iosif.” Geneza 40:22)

Noul Testament

  1. Decapitarea lui Ioan Botezătorul (“A trimis îndată un ostaş de pază, cu porunca de a aduce capul lui Ioan Botezătorul. Ostaşul de pază s-a dus şi a tăiat capul lui Ioan în temniţă,” Marcu 6:27)

1. Ce fac cu ziua de naștere?

  • Cu ziua de naștere nu mă joc – Ziua de naștere este hotărâtă de Dumnezeu. Niciun om nu a hotărât în ce zi să se nască, și nici clipa când să moară (Chiar sinucigașii forțează acest lucru, dar niciunul din ei nu a reușit să moară exact în clipa dorită de el, chiar dacă diferența este una milimetrică). Numai Domnul Isus a fost singurul care a hotărât clipa (secunda) când să moară. El și-a dat Duhul (Luca 23:46) în mâinile Tatălui. Nu punem accentul pe ziua de naștere mai mult sau mai puțin decât a făcut-o Biblia!
  • Ziua de naștere nu o uit - Sunt mulți oameni care susțin că s-a întâmplat în viața lor când să treaca ziua lor de naștere fără ca ei să-și dea seama mult timp. Acuma, personal cred că acești oameni sunt foarte leneși. Trăim în anul 2014 sub tirania ceasului, înconjurați de calendare, și trist! Știm data meciurilor de fotbal și ora, știm când ne expiră asigurarea mașinii, știm când terminăm lucrul și semnăm condica poate cu 5 minute mai mult, știm… și nu știm ziua în care Dumnezeu ne-a creat? Uităm ce nu trebuie uitat și poate ținem minte ce nu trebuie ținut minte. Sunt conștient că acest lucru se poate întâmpla din neatenție cuiva, dar nu trebuie să fie așa.
  • Nu fac idol din ziua de naștere – Idol poți face din mașina ta, casa ta, copilul tău, soția ta, adunarea ta (în momentul în care consideri adunarea ta ca fiind cea mai neprihănită, iar celelalte adunări păcătoase, mai lipsite de har – Psalmul 1:5) din ziua ta de naștere. Idol nu înseamnă numai un obiect pe care îl vedem mai prețios ca Dumnezeu, ci poate însemna și o zi care o ridicăm mai sus de standardele hotărâte de Dumnezeu. Toate zilele trebuie să fie la fel (Romani 14:5). Când ziua de naștere, este ridicată prin diferite moduri mai sus decât a așezat-o Dumnezeu, producem haos nu numai în orânduirile lui Dumnezeu, dar și în viața noastră. Gândește-te că anul acesta ziua ta de naștere este miercuri, și ziua de miercuri este pe buzele tuturor prietenilor tăi, miercuri este ziua când tortul comandat trebuie să sosească, miercuri este ziua când părinții își iau concediu pentru tine – miercuri. Dar joi? vineri, sâmbătă? Diferența dintre zile te face un om incorect față de creația lui Dumnezeu.

2. Ce facem în ziua de naștere?

  • În ziua de naștere facem aceleași lucruri – Nimic nu trebuie să fie diferit față de celelalte zile. Dacă ziua de naștere este odată duminica, ne comportăm ca și în celelalte duminici. Dacă este marți, avem aceiași activitate ca în fiecare marți. Dacă am uitat cu o zi înainte să citim cele 4 capitole din Biblie, în ziua de naștere citim 8 capitole să nu rămânem în urma. Stăm de vorbă cu Cel ce ne-a creat ca în alte zile. Nu ziua ne schimbă pe noi, ci noi schimbăm ziua!
  • În ziua de naștere ne aducem aminte – Este recomandat ca în ziua de naștere, să-ți povestească mama care ți-a dat viață despre amănuntele venirii tale pe lume. Ora în care te-ai născut, eventualele complicații din care reiese mâna biruitoare a lui Dumnezeu, împrejurările nașterii tale, binecuvântarea văzută de părinții tăi în urma venirii tale pe lume. De obicei, ziua când un om a venit pe lume, este considerată o zi de bucurie. Lucrurile s-au schimbat la nașterea Domnului Isus când Irod s-a tulburat mult (lucru nesemnificativ dacă era punct după Irod); și tot Israelul s-a tulburat împreună cu el. (Matei 2:3). Să se tulbure păgânul pentru că cineva a venit pe lume este poate de anticipat, dar să se tulbure (neliniștească) tot Israelul (adunarea) alături de un păgân .. Mamele noastre își amintesc cu bucurie de ziua când ne-au născut (Ioan 16:21), Maria, mama Domnului Isus de fiecare dată când se gândea la primului ei copil, alături de bucuria nașterii Mântuitorului (Luca 1:47) era tristețea că o țară întreagă s-a tulburat când Pruncul ei a venit pe lume. Ce ar spune astăzi surorile dacă ar naște un copil și întreaga Românie să fie tulburată și împotriva copilului născut? Așa momente a trăit Maria. Să ne aducem aminte de ziua nașterii noastre!
  • În ziua de naștere mulțumim – Rugați-vă neîncetat! (1 Tesaloniceni 5:17). Să nu ne îmbolnăvim chiar în ziua de naștere cu răceala cerșetorilor: Doamne dă-mi – Doamne fă-mi! Orice rugăciune din care lipsește mulțumirea este nulă și fără răspuns din partea cerului. Roagă-te ne-ncetat (în special cu gândul) și fie o zi de mulțumire ziua când îți aduci aminte că ai fost adus pe lume.

3. Ce nu fac în ziua de naștere?

  • Ospăț – În cele doua cazuri din Biblie, ambii oameni care și-au sărbătorit ziua au dat un ospăț. Faraon slujitorilor săi (a nu se înțelege slugilor sale) iar Irod boierilor săi, mai marilor oștii și fruntașilor Galileii. Niciunul n-a chemat pe săraci, schilozi, șchiopi și orbi.(Luca 14:13) Să vezi un schilod la masă de ziua ta îți produce poate greață.. Iar Domnul Isus și la astfel de zi se referea când zicea că dacă dai o masă (ospăț) să nu chemi pe prietenii tăi (zi de naștere fără prieteni?) nici pe frații tăi (zi de naștere fără fratele tău de trup?) nici pe neamurile tale (zi de naștere fără bunicii tăi?) nici pe vecinii bogați (zi de naștere fără cadouri?) (Luca 14:12) ci pe cel care nu poate să mănânce corect, dă pe el când se hrănește fiind handicapat.. Ai voie să faci ospăț, dacă: Alături de cunoscuții tăi, neamurile tale, vecinii tăi cei mai mult sau mai puțin bogați aduci și pe cel în cârje. La masa Împăratului nu se văd picioarele!
  • Nu cânt Din start pot spune căci sunt de acord (și folosesc) formula “La mulți ani” lipită de “Veșnic să trăiești împărate” (Daniel 6:21) deoarece consider că expresia aceasta este luată de “păgâni” din Biblie din versetul “Tu adaugi zile la zilele împăratului: lungească-i-se anii pe vecie! (Psalmii 61:6)”. Când vine vorba de cântec, orice cântare trebuie să îndeplinească 3 condiții ca să fie primită de Dumnezeu (Omul, versul și melodia). Ori suma versurilor cântecului “La mulți ani” este destinată 100% persoanei sărbătorite, nu lui Dumnezeu. Mai nou (duhuri moderne) a apărut melodia aceasta cu versuri “creștine”: eu tot așa rămân. Melodia din lume, versul creștin. Apa dulce cu apa sărată provoacă deranj la stomac. Dumnezeu urăște orice cântare/melodie/vers care nu este îndreptată către El. Cântări cu dedicații: Mama (cinstim pe mama ca părinte, dar cântăm Domnului, nu ei, subiectul cântării fiind Isus nu mama) la binecuvântare, la nuntă etc. Astfel de cântări au la bază emoțiile, sentimentele și nu harul, cercetarea Domnului.
  • Nu petrec – Faraon și Irod au petrecut, eu sunt copilul lui Dumnezeu. N-am voie să fac ce a făcut Faraon sau Irod. N-am voie să ascult manele numai de ziua mea, sub pretextul că 365 de zile ascult numai Speranța. Uitați treptele căderii de la o “simplă” melodie din lume: Dând volum la o piesă din lume, trupul tău începe să se miște în ritmul melodiei. Ăsta-i joc/dans (fata Irodiadei a jucat în fața oaspeților  Matei 14:6) Odată ce te miști provocator dansând, deschizi prin pofta ochilor, pofta cărnii celor ce te privesc. (Irodiada a plăcut lui Irod și oaspeților lui Marcu 6:22). Ajungând la aceată treaptă a căderii tale, poți privi la următoarea care este însăși păcatul în sine, curvia. Ce trist! Te-ai păstrat 17 ani curat pentru soția ta, și într-o zi, într-o clipă de neveghere ajungi să cazi fiincă ai crezut că de majorat ai voie să faci ce vrei fiindcă ești în sfârșit major. Îndrăznesc să fac de cunoscut încă o treaptă care este specialitatea lui Satana: când ești la pământ să-ți mai dea o lovitură. Fata rămâne însărcinată, iar rușinea din tine și din ea este mai puternică decât viața fătului care moare între foarfecele doctorului care provoacă avortul.. și totul datorită că în urmă cu câteva luni, ai intrat pe YouTube de ziua ta și ai dat click pe o melodie din lume. Merită?

Trebuie să învățăm să ne socotim zilele nu… să le sărbătorim

Numără bine:

  • Ai mai îmbătrânit cu un an – Vine Stăpânul în grădină să caute rod în pomul tău! (Luca 13:7)
  • Alții de vârsta ta, purtând un nume identic ca al tău sunt morți, iar tu viu..
  • Pașii până la venirea Domnului Isus s-au redus.
  • Au fost adăugate noi binecuvântari ale Domnului față de tine

Nu uita:

La ziua de naștere, masa este locul unde toți se adună, vorbesc, mănâncă. În jurul mesei întotdeauna se creează o părtășie. Această părtășie depinde în mare parte și de ce este pe masă. Când în casa unui credincios la un moment dat se închide lumina, se aude un (nu ca vajaitul unui vânt puternic Fapte 2:2) vâjâit de artificii și scântei care sar dintr-un tort personalizat în diferite feluri, se pune o întrebare care are nevoie numai de un raspuns 100% sincer: Unde este Domnul? Răspunsuri posibile.. La masă așteptând o felie de tort? (Nu-i păcat să mănânci tort/prăjitură – păcat e să-l mănânci în felul acesta!) – Domnul cel Sfânt suflă în lumânări ? (El a suflat în nări suflare de viață Geneza 2:7) El nu stinge, ci aprinde (Isaia 42:3)

Poate după ziua ta de naștere nu o să moară nimeni cum s-a întâmplat în cazul lui Faraon și Irod, dar există riscul acesta spus de Osea: “În ziua împăratului nostru, căpeteniile se îmbolnăvesc de prea mult vin, împăratul dă mâna cu batjocoritorii.” (Osea 7:5).. Să treacă bucuria și să rămână în urmă boală, dușmani..

Citind întreg acest studiu, știind toate aceste lucruri te întreb, merită să-ți sărbătorești ziua de naștere?

Sursa: http://predicascrisa.wordpress.com/h/hutan-iosif/ziua-de-nastere-socotim-sau-sarbatorim

As dori un raspuns. Am doi copii de 6 si 3 ani care vad la gradinita si la scoala ca sarbatoresc ziua de nastere cu tort si lumanare. Cum sa le explic copiilor in asa fel incat sa inteleaga))
Adăugat în 07/03/2016 de melinda78
Statistici
  • Vizualizări: 16773
  • Descărcări: 2
  • Export PDF: 4
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni