Dumnezeul rânduielii
Autor: Szekely Carol  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de szekelycarol in 02/10/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Dumnezeul rănduielii

Versete de bază:”Cât despre prooroci, să vorbească doi sau trei, și ceilalți să judece. Și dacă este făcută o descoperire unuia care șade jos,cel dintâi să tacă.Fiindcă puteți să proorociți toți, dar unul după altul, pentru ca toți să capete învățătură și toți să fie îmbărbătați.Duhurile proorocilor sunt supuse proorocilor, căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii, ci al păcii, ca în toate Bisericile sfinților.” (1 Cor. 14:29-33)

 Trăsăturile din care ne formăm o imagine de ansamblu  a lui Dumnezeu structurează credința noastră. Adică orice credință personală depinde de capacitățile noastre de a zugrăvi o imagine fidelă a lui Dumnezeu din detaliile revelațiilor furnizate de Sfânta Scriptură.

Se pune deci întrebarea:Ce este și cum este Dumnezeu, creatorul universului și al omului? Care sunt atributele sale divine?El este Duh,atotputernic, veșnic, omniprezent și sfânt. El crează,supraveghează, îngrijește și judecă toate ființele,fie duhuri,fie suflete. Ca și caracter,El este Adevărul,El este fidel față de cei ce fac legământ cu El, răzbunător față de vrăjmașii săi răsculați, dreptjudăcător,adică fiecăruia răsplătește după faptele sale, bun față de toți,venind în întâpinarea nevoilor oamenilor, milos față de cei ce se pocăiesc ,se lasă de  păcat și se încred în jertfa Fiului său.El se recunoaște din galeria divinităților adorate de pământeni  prin faptul că înviază morții. De fapt celălalte divinități sunt ingeri decăzuți, reprezentați prin icoane și statui. Calea care duce la Dumnezeul cel Viu este Isus Hristos.

Profeții și apostolii trimiși ca mesageri la oameni de Creatorul ”Iahweh” (Eu Sunt,Existența)au avut plăcerea să-l prezinte pe Dumnezeu în mod emblematic. Ei vorbreau de Cel Atotputernic, de Cel Veșnic, de Tatăl Duhurilor, de Tatăl lui Adam, de Dumnezeul lui Avraam, Isac și Iacov, de Tatăl lui Isus-Hristos, de Dumnezeul Păcii,de Dumnezeul Dragostei,etc.  Fiul a definit pe Tatăl ca Cel Ce are viață în sine, fiind știut că toate creaturile își au viața în Creatorul lor. (Ioan 5:26)

În studiul de față ne propunem să scoatem în evidență faptul că Tatăl este Dumnezeul Rânduielii și modul în care rânduiala  asigură Pacea. Cei ce nu se supun acestei rânduieli nu fac parte din Casa lui Dumnezeu, ci din Casa lui Satan, vrăjmașul. Oricine nu se supune rânduielii stabilite de Dumnezeu se exclude din Împărăția Păcii și n-are pace.

Dumnezeul crease toate lucrurile, Cerul și Pământul, prin Cuvântul său și prin suflarea gurii(Duhul) lui.(Psalmul 33:6)El crease, prin Cuvântul său, ”toate lucrurile care sunt în ceruri și pe pământ, cele văzute și cele nevăzute”,oameni și duhuri. (Coloseni 1:13-15)Pentru a-l distinge pe Dumnezeul cel viu din mijlocul dumnezeilor falși, adorate pe Pământ, Pavel s-a exprimat astfel:”Chiar dacă ar fi așa numiți ”dumnezei”, fie în cer fie pe pământ,(cum și sunt mulți dumnezei și mulți domni), totuși pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl de la care vin toate lucrurile și pentru care trăim și noi,și un singur Domn:Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile și prin El și noi.”(1Corinteni 8:5,6) Știm că Isus este Cuvântul întrupat al lui Dumnezeu.(Ioan 1:1-14) Toată creațiunea vine de la Tatăl prin colaborarea Fiului.De aceea tatăl este singurul Dumnezeu Creator, iar Fiul este singurul Domn al creaturilor.

Ființele inteligente,create de Dumnezeu și dotate cu vorbire, se împart  în duhuri invizibile (ingeri)și în suflete vizibile(oameni). Creaturile își au viața în Creatorul lor, prin Duhul de viață pe care îl au de la El. Pavel explicase acest lucru Atenienilor în mod foarte scurt:”Căci în El avem viața, mișcarea și ființa.” (Fapte 17:28)Iar Domnul Isus ne lămurește:”Duhul este acela care dă viață, carnea nu folosește la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spuis eu sunt duh și viață.”(Ioan6:63) Așadar, duhul de viață se răspândește și prin cuvântul Evangheliei.

Precum cei ce au Duhul Fiului formează împreună  Trupul  lui Hristos, la fel și cei ce au Duhul Tatălui formează Trupul Tatălui. (1Cor.12:12-27) La început, toate ființele vii cu grai formeau împreună trupul lui Dumnezeu. Exista o colaborare perfectă și o armonie minunată înte  celulele acestui organism. Toate ființele împlineau voia Tatălui cea bună, primită prin canalul duhului din ele. Însă, prin răscoala unei treimi de îngeri, această armonie s-a stricat, căci au început să se realizeze voinți contrare lui Dumnezeu. ( Isaia 14:12-15; Ezechiel 28:12-19;Apocalipsa 12:3,4) Călcarea voii lui Dumnezeu se numește păcat. Duhurile răsculate care păcătuiau formau ca niște tumori canceroase în trupul lui Dumnezeu. Satan a transplantat păcatul și în om cu ocazia consumării păcatului originar.(Genesa 3:1-6)Păcatul se datorează unui duh  care se delimitează de voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută și desăvârșită. Acest duh s-a cuibărit în Adam din pricina că a ascultat de Șarpele din grădina Edenului.

Duhul păcatului (al lui Satan) îl determină pe oameni să caute îndependența de voia lui Dumnezeu, regăsită în Scripturi. De-a lungul secolelor, acest duh a condus omenirea într-o stare spirituală jalnică. Valorile morale au fost inversate și devastate, lucruri interzise în vechime au ajuns astăzi să fie legiferate, curupția a ajuns să fie văzută ca o virtute,oamenii cu principii sunt ridiculizate, lucrurile dăunătoare sunt acceptatre ca bune, iar cele bune sunt disprețuite și etchetate ca rele. Chiar s-a ajuns acolo că a dispărut principiul binelui și al răului și orice lucru poate fi acceptat de indivizi dacă le place.

Astfel  se manifestă actual în lume starea de neorânduială. Oamenii care trăiesc în neorânduială spirituală și socială vor fi îndepărtați din trupul celor vii și aruncați în focul  veșnic. Aceasta este soarta păcătoșilor care refuză să se pocăiască și să se încreadă în jertfa lui Hristos.

Dumnezeu a rânduit, pe de-o parte, celor de sub Lege, iar pe de altă parte, celor de sub Har, cum să trăiască, cum să se raporteze la semeni, la Dumnezeu, la propriile plăceri și la rătăcirile  pe care le întîlnesc  pe cale.  Legea dată prin Moise ne interzice să poftim lucrurile altora, ne îndeamnă să ne iubim semenii ca pe noi înșine, să ascultăm de cuvântul Domnului din toată inima. Ea ne mai învață să omorâm pe cei ce rătăcesc  poporul și ne învață să slujim altor dumnezei. Ea ne pune în gardă față de idolatrie care este o urîciune înaintea Domnului.

Celor de sub Har, Dumnezeu rânduiește să se încreadă în Numele Fiului său, Isus, și să se iubească cu iubirea iertfitoare a lui Hristos. (1Ioan 3:22-24)Celor ce fac legământ cu Dumnezeu în apa botezului, li se cere să aibă Cuvântul Evangheliei în inimă și să-l aplice în viața de toate zilele. (Ioan 14:21) Proaspeții botezați trebuie învățați să păzească tot ce a poruncit Hristos ucenicilor săi. (Matei 28:18-20)

În capitolele 12 și 14 din Prima Epistolă către Corinteni, apostolul Pavel rânduiește folosirea darurilor spirituale ale vorbirii în limbi și ale proorociei. În pasajul citat, la început, el precizează că la o reuniune pot să proorocească doi sau trei, iar ceilalți să judece. Rănduiala înseamnă de prima dată limitarea activităților de același fel. Unui timp limitat corespund activități limitate. Proorocie  înseamnă un mesaj de la Dumnezeu, transmis printr-un vas uman. Creștinii care îl ascultă sunt în stare să constate  dacă mesajul vine într-adevăr de la Dumnezeu, sau nu. Și aceasta din pricina că ei au ungerea Duhului Sfânt care le dă învățătură și îndrumare în Adevăr.(1Ioan 2:20,27)

Se poate întâmpla ca, în timpul unei proorocii, să primească inspirație și îndemn de a vorbi un alt prooroc. Atunci primul trebuie să tacă, ca să nu se producă tulburare. Evitarea tulburării și a vacarmului sunt alte principii ale  rânduielii.

Poate tăcea, dacă vrea, un prooroc pornit să proorocească pentru că duhul de proorocie din el ascultă de el. Dacă n-ar asculta duhul de proorocie de prooroc s-ar produce o mare dezordine în momentul când deodată ar prooroci în Biserică 2 sau 3 persoane deodată.  Rânduiala înseamnă deci și posibilitatea de a opri un proces în acțiune. Ce dezordine este acolo unde toți vorbesc și nimeni nu vrea să asculte! Această dezordine tulbură pacea și linișteasufletească. Or, Domnul este Dumnezeul păcii.

Intrarea într-o  activitate oarecare sau oprirea unei activități deja începute  este reglată și de ascultarea unora de alții, potrivit unei scări de autoritate, stabilite de Dumnezeu. Iată și un model de scară de autoritate:”Dar vreau să știți că Hristos este Capul oricărui bărbat, că bărbatul este capul femeii,și că Dumnezeu este capul lui Hristos.”(1Corinteni 11:3) În Împărăția lui Dumnezeu nu sunt două persoane care să aibă același nivel de autoritate și aceași slavă. În Împărăția lui Dumnezeu, fiecare are un superior nemijlocit și cățiva inferiori, precum bine a dibuit-o  sutașul roman. De acea, strălucirea trupului fiecărui slujitor va fi diferită de strălucirea altora, precum ”alta este strălucirea soarelui, alta strălucirea lunii,și alta este strălucirea stelelor.”(1Corinteni 15:41)

Toți cei ce sunt în Hristos sau au murit în Hristos formează un singur trup, un organism cu o multitudine de organe și funcții .(Romani 12:4-8) Aceasta va deveni evidentă la înviere.Nu putem împlini decât slujba la care am fost chemați, și pentru care am fost dotați printr-un dar al Duhului Sfânt. Fiecare trebuie să țină la slujba sa. Aceasta este rânduială, și să nu se bage peste alții. Unu-i ochi, altu-i ureche,altu-i mână, altu-i cap, fiecare avându-și utilitatea sa.(1Corinteni 12:14-27) ”Dacă sufere un mădular,toate mădularele  sufăr împreună cu el; dacă este prețuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el.!”(1Cor.12:26)

În vederea dezvoltării și apărării Trupului lui Hristos,”Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învățători, apoi pe cei ce au darul minunilor, apoi pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor,cărmuirilor și vorbirii în felurite limbi. Oare toți sunt apostoli? Toți sunt prooroci? Toți sunt învățători? Toți sunt făcători de minuni? Toți au darul tămăduirilor? Toți vorbesc în alte limbi?  Toți tălmăcesc?”(1Corinteni 12:28-30) Fiecare trebuie să împlinbească funcția la care a fost chemat și să nu se bage peste alții. Asta-i rânduiala stabilită de Dumnezeu.

Sighișoara, 3 februarie 2016          Carol Székely   

 

      

Dumnezeu știe cel mai bine ce și cum trebuie să facă un om într-o situația dată.Este bine să-ș întrebăm înainte de a zice sau a face ceva.
Adăugat în 02/10/2016 de szekelycarol
Statistici
  • Vizualizări: 2533
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni
Neemia 9:17 n-au vrut să asculte şi au dat uitării minunile pe care le făcuseşi pentru ei. Şi-au înţepenit grumazul şi, în răzvrătirea lor, şi-au pus o căpetenie ca să se întoarcă în robia lor. Dar Tu, Tu eşti un Dumnezeu gata să ierţi, îndurător şi milostiv, încet la mânie şi bogat în bunătate. Şi nu i-ai părăsit