Învaţă-l pe copil să biruie amărăciunea!
Autor: Costel Oglice  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 11/01/2018
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

"Orice amămărciune, orice iuțime, orice strigare. . . să piară din mijlocul vostru" (Efeseni 4: 31)

În Efeseni 4: 1 apostolul Pavel ne îndeamnă să ne purtăm într-un chp vredenic de chemarea pe care am primit-o. A ne purata în chp vrednic înseamnă  să umblăm în smerenie, blândețe, îndelună răbdare și îngăduință în dragoste. Iată care este suluția  de a birui amărăciunea!

Biruim amărăciunea și-i învățăm pe copii prin exemplu!

Multe lucruri se întâmplă în viața de familie, care ni se par sau chiar nu sunt drepte, ceea ce provoacă amărăciune. Când ne concentrăm asupra ideii că Dumnezeu nu ne face dreptate, cădem în capcana resentimentelor din care cu greu putem ieși. Cei mai afectați de amărăciunea noastră sunt membrii familiei. Începem să credem că toate lucrurile din jur ne sunt împotrivă; nu numai că dăm vina pe Dumnezeu pentru tot ce se întâmplă, dar pentru că nu Îl vedem pe El, începem să dăm vina pe partener, copii, părinți etc. Iată un drum periculos pe care niciunul dintre noi nu ar trebui să umblăm! Toţi vrem să fim liberi de amărăciune și de aceea vom urma sfatul apostolului Pavel din Efeseni 4: 32: „Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos”.


Alegerea de a ierta este primul pas care ne aduce victorie asupra amărăciunii. Astăzi societatea îi încurajează pe oameni să creadă că sunt victime și că, implicit, nu sunt responsabili de ceea ce li se întâmplă. Este adevărat că, de multe ori, nu suntem responsabili pentru tot ce ni se întâmplă, ca de exemplu accidente, discriminare, boală. Cu toate acestea, nu avem voie să lăsăm amărăciunea să ne cuprindă inima, ci trebuie să ascultăm de Cuvântul lui Dum­nezeu, care ne îndeamnă să iertăm pe orice persoană care ne nedreptăţeşte şi să facem bine celor care ne-au făcut răul și astfel să scăpăm de amărăciune.


Când ascultăm de Cuvântul lui Dumnezeu, suntem eliberaţi noi înşine de amărăciune şi îi putem învăța pe copiii noștri înțelepciunea lui Dumnezeu pentru a birui amărăciunea care ne asaltează în mijlocul încercărilor. Atunci avem pace, putem să le spunem copiilor că Dumnezeu deţine controlul în orice împrejurare și astfel avem biruință în viața de zi cu zi, prin Domnul Isus Hristos.

Biruind amărăciunea, inima noastră îşi recapătă fericirea, pentru că alegem să facem bine și nu rău. Când copiii vin nemulțumiţi de la școală pentru că au fost nedreptățiţi – de exemplu, au primit o notă care se pare că nu este corectă – trebuie să folosim acea ocazie ca să le arătăm cum pot împiedica amărăciunea să biruiască în mintea și gândirea lor și astfel să devină propriile lor victime. Când cineva se plânge de nedreptate, se bucură de simpatia celor din jur, ba chiar oamenii îl încurajează să se vadă victimă a greșelilor altora.

Şi copiilor le place atenția celor care îi compătimesc pentru că nu au fost tratați corect, dar aceasta nu este o atenție pozitivă și poate deveni un laț, o capcană. Când suntem prinşi în capcana amărăciunii, nu ne mai putem bucura nici de prezent, nici de viitor pentru că ne gândim mereu la nedreptățile care ni s-au făcut.

Prin felul cum reacționăm noi ca părinți şi cum le explicăm copiilor aceste adevăruri arătăm că am înțeles că putem birui amărăciunea făcând bine şi iertându-ne unii pe alții, așa cum ne-a iertat Dumnezeu Tatăl prin Domnul Isus Hristos. Această atitudine va avea ca rezultat o comportare caracterizată de smerenie, blândețe și îndelungă răbdare.


Respingerea amărăciunii este posibilă cu ajutorul lui Dumnezeu!

Noi nu putem spune amărăciunii să piară din inima noastră, fără să cerem ajutorul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel spune: „orice amărăciune… să piară din mijlocul nostru”, şi ne arată care sunt urmările ei, și anume: iuțimea, mânia, strigarea, clevetirea, răutatea; de aceea el spune că Duhul lui Dumnezeu care este în noi poate să ne ajute să biruim această stare. Noi putem birui datorită puterii Domnului din noi; important este să alegem bunătatea și iertarea în locul amărăciunii. Aceasta este o alegere zilnică şi numai așa putem avea bucurie și odihnă. Viața își are cursul ei și evenimentele zilnice ne pot afecta viața şi, în special, relațiile din familie.

Am văzut atâtea familii distruse din cauza amărăciunii. Această amărăciune a avut ca sursă fie neascultarea și răzvrătirea copiilor, fie împrejurări neplăcute ale vieții, care au afectat viața celor care au ales amărăciunea ca refugiu. Amărăciunea, spune apostolul, nu este în favoarea noastră și este ca și cum ai merge pe pietre, dar desculț și apoi te plângi că te dor picioarele. Cât este de greu să nu ai pantofi când alții au, dar, de fapt tu ai ales să umbli „desculţ”!

Nu lăsa ca pietrele amărăciunii să intre în viața ta și apoi aceasta să se reverse asupra copiilor şi partenerului prin vorbele şi acţiunile tale. Atitudinea ta schimbată de amărăciune va afecta atât viața ta cât și a familiei tale. Modul de a gândi și de a ne comporta în situații dificile are o influenţă foarte mare asupra gândirii copiilor noștri. Dacă gândim şi ne comportăm biblic îi vom învăţa să-şi formeze o concepţie corectă despre viaţă, fără să se scuze că sunt victime într-o lume imperfectă.

Scopul trăirii noastre nu este să ne ațintim privirea asupra lucrurilor negative și nici să avem încredere în dreptatea pe care ne-am putea-o facem noi, căci toate acestea ne vor face viața mizerabilă. Când treci prin încercări şi greutăţi, nu te gândi că toți te-au trădat, că toți sunt nedrepți și toate relele ți se întâmplă numai ție etc.


Vrem să avem perspectiva lui Dumnezeu asupra vieții!

Când ne trăim viața prin prisma dragostei lui Dumnezeu, putem să-i iubim pe oameni chiar dacă nu merită, putem fi buni și miloşi, capabili să iertăm pentru că noi înşine am fost iertaţi!

Învățând să iubim și să iertăm putem birui amărăciunea! Lucrurile nu sunt toate împotriva noastră; dimpotrivă Domnul spune că toate lucrurile lucrează spre binele nostru, al celor ce Îl iubesc pe Dum­nezeu. Însă noi trebuie să ne controlăm atitudinea.

În următoarea săptămână sau lună, când vei avea parte de un eveniment neplăcut sau chiar dureros, adu-ți aminte că tu alegi cum să răspunzi: să te laşi cuprins de amărăciune sau să fii biruitor printr-o atitudine de bunătate, iertare şi îndelungă răbdare.

Când noi, părinții, alegem să ne încredem în Dumnezeu în toate situațiile vieții şi să nu ne lăsăm prinşi în capcana amărăciunii, îi vom învăţa şi pe copiii noștri cum se pot bucura de viață, biruind răul prin bine; aceasta este singura cale de a găsi fericirea chiar și în situații disperate.


Dumnezeu ne-a creat cu emoții, dar este o alegere să rămânem mânioşi, frustraţi sau să avem pace şi liniște în inimă, indiferent de circumstanţele vieții: boală, nedreptate etc. Ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și împlinirea acestuia ne aduce fericirea. Să aducem toate descurajările şi dezamăgirile la picioarele Domnului și să lăsăm ca El să schimbe orice durere prin mângâierea Lui. De asemenea, dragostea pe care Dumnezeu a turnat-o în inimile noastre să o împărtăşim oamenilor din jurul nostru, care au nevoie de ea. Schimbarea gândirii, a atitudinii noastre faţă de viață va duce la o purtare care va birui amărăciunea.

 

Manuale:
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 807
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni