Dragostea care aduce siguranță, de Costel Oglice
Autor: Costel Oglice  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 15/01/2018
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

 

 

   Dumnezeu ne cheamă pe noi, părinții, să învățăm dragostea Lui și să o transmitem copiilor noștri și oamenilor din jur. În Deuteronom 7: 6-8, Dumnezeu vorbește poporului Său, prin Moise, și le spune că l-a ales ca să fie sfânt și exemplu pentru „toate celelalte popoare”: „Domnul S-a alipit de voi și v-a ales… pentru că Domnul vă iubește, pentru că a vrut să ţină jurământul pe care l-a făcut părinţilor voştri, pentru aceea v-a scos Domnul cu mâna Lui puternică şi v-a izbăvit din casa robiei, din mâna lui faraon, împăratul Egiptului. ”

    Care este secretul pentru a învăța dragostea lui Dumnezeu și a fi un exemplu pentru familie și cei din jur? Domnul Și-a exprimat dragostea față de popor încă de la început, o dragoste care s-a văzut în comportarea și faptele Sale. Poporul a ascultat sau nu a ascultat de Dumnezeu, însă El a continuat să-l iubească și să fie credincios legământului pe care l-a încheiat cu ei; această dragoste a fost văzută și auzită de celelalte popoare și de împărații lor.

   În 2 Cronici 2: 11, Hiram, împăratul Tirului, a afirmat într-o scrisoare pe care a trimis-o lui Solomon: „Pentru că Domnul iubește pe poporul Său, de aceea te-a pus împărat peste ei”. În toate acțiunile Sale, Dumnezeu Și-a arătat dragoste față de popor, chiar dacă de multe ori a fost nevoit să folosească disciplina pentru a-i atrage iarăși la El. În ultima carte a Vechiului Testament, găsim un dialog între Dumnezeu și poporul Său: „«V-am iubit», zice Domnul și voi ziceți: «Cu ce ne-ai iubit? »” (Maleahi 1: 2). Deși Domnul este neînțeles de poporul Lui, El Își declară și-Și exprimă dragostea în toate hotărârile pe care le ia. Când noi, părinții, înțelegem că trebuie să oferim dragoste copiilor noștri pentru ca ei, la rândul lor, să învețe să iubească, această dragoste se va manifesta printr-o aplicare continuă a învățăturilor biblice, care are ca rezultat binele celor iubiți.  

 

    În 2 Cronici 9: 8, împărăteasa din Seba, la rândul ei, vorbindu-i lui Solomon, rostește un adevăr deosebit: „Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul tău, care S-a îndurat de tine şi te-a pus pe scaunul Lui de domnie ca împărat pentru Domnul Dumnezeul tău! Pentru că Dumnezeul tău iubeşte pe Israel şi vrea să-l facă să rămână în picioare pe vecie, pentru aceea te-a pus împărat peste el, ca să faci judecată şi dreptate”. Din această acțiune a dragostei învățăm că Dumnezeu vrea ca poporul Său să rămână tare, să nu se clatine, să rămână hotărât, cunoscând cine este și al cui popor este el. Împărăteasa din Seba a înțeles că acest lucru este posibil prin dragostea lui Dumnezeu, care se arată prin judecată dreaptă.

    Ca părinți, în poziția în care Dumnezeu ne-a pus, noi ne demonstrăm tot timpul dragostea față de copii, dar, în același timp, înțelegem că orice hotărâre pe care o luăm trebuie să fie bazată pe o judecată dreaptă. Această dreptate aplicată de părinți și înțeleasă de copii va duce la stabilitate în relația copii-părinți și copii-Dumnezeu. Domnul iubește pe fiecare, are un plan specific pentru fiecare și întotdeauna trimite cuvântul Său sau vorbește specific ce trebuie să știe fiecare pentru a fi plăcut Domnului.

 

    Domnul ne învață în Cuvântul Său ce înseamnă o dragoste cu dreptate: „Căci Eu, Domnul, iubesc dreptatea, urăsc răpirea și nelegiuirea; le voi da cu credincioșie răsplata lor și voi încheia cu ei un legământ veșnic” (Isaia 61: 8). Cuvântul ebraic mishpat tradus „dreptate” în acest verset poate fi înțeles ca o decizie, un caz legal, o pedeapsă sau o eliberare, un drept sau o lege. Potrivit cu nevoia sau contextul, această dreptate de fapt arată dorința lui Dumnezeu, în dragoste. Domnul întotdeauna acționează drept, chiar și atunci când pedepsește, ne pedepsește cu scopul de-a ne îndrepta și ca noi să rămânem în picioare.

    Dumnezeu are un scop în manifestarea dragostei Sale și întotdeauna dorește să-i binecuvânteze pe aceia pe care îi iubește, să le facă bine, folosind dreptatea Lui. Scopul Lui a fost ca poporul Său să fie un exemplu pentru celelalte popoare, dar și ca ei să se bucure de relația pe care o aveau cu El și de privilegiul de a fi poporul ales al lui Dumnezeu. Copiii noștri sunt un dar de la Dumnezeu pe care El ni i-a dat pentru o vreme ca să îi învățăm dragostea cu dreptate, care duce la stabilitate atât în relația părinți-copii cât și în relația lor cu El. Când trăim în dreptatea lui Dumnezeu, vom iubi ce iubește El și vom putea privi fața Lui, așa cum citim în Psalmul 11: 7: „Căci Domnul este drept, iubește dreptatea și cei neprihăniți privesc fața Lui”.

    Copiii care înțeleg că dreptatea și dragostea sunt atribute ale lui Dumnezeu, Cel care lucrează atât în viața părinților lor cât și în viața lor, pot privi liniștiți în ochii părinților și la fața Domnului și să spună adevărul, cunoscând că orice decizie pe care o iau aceștia, chiar și pedeapsa, este spre binele și siguranța lor. Când văd dragostea în hotărârile drepte ale lui Dumnezeu și ale părinților lor, copiii vor avea parte nu numai de siguranță, ci și de bucurie, știind că tot ce se întâmplă în viața lor curge din izvorul dragostei, care are ca scop dreptatea manifestată prin bunătate: „Căci Domnul iubește dreptate și nu părăsește pe credincioșii Lui; totdeauna ei sunt sub paza Lui” (Psalmul 37: 28a).

 

    În dragostea practicată cu dreptate și credincioșie față de Dumnezeu și copiii noștri, aceștia se bucură de un simțământ de protecție, știind că orice hotărâre a părinților și a lui Dumnezeu este pentru protecția lor. După cum Dumnezeu promite poporului Său credincioșie și dragoste cu dreptate, nu pentru o zi, nici pentru un timp limitat, tot așa părinții, care înțeleg că trebuie să transfere copiilor lor dragostea pe care o primesc de la Dumnezeu, vor produce în familie o atmosferă de încredere, de protecție, siguranță și bucurie. Garanția ca noi să îi iubim pe copiii noștri și să avem o influență pozitivă asupra vieții lor este să-L iubim noi înșine pe Dumnezeu, care ne învață cum să iubim cu dreptate și credincioșie, ceea ce aduce armonie în casele noastre și în relațiile noastre.

    Când rămânem în Cuvântul lui Dumnezeu, care ne învață cum să iubim și ne arată binecuvântările ascultării de El, această rămânere va aduce binecuvântare în relații – pentru noi, familie și ceilalți. Dacă înțelegem dragostea lui Dumnezeu și prezența Lui în viața noastră putem să ne exprimăm dragostea în acțiunile și relațiile noastre.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 840
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni
Neemia 9:17 n-au vrut să asculte şi au dat uitării minunile pe care le făcuseşi pentru ei. Şi-au înţepenit grumazul şi, în răzvrătirea lor, şi-au pus o căpetenie ca să se întoarcă în robia lor. Dar Tu, Tu eşti un Dumnezeu gata să ierţi, îndurător şi milostiv, încet la mânie şi bogat în bunătate. Şi nu i-ai părăsit