https://moldovacrestina. md/initierea-casatoriei-randuiala/
Mulți tineri în ziua de astăzi nu știu cum să procedeze atunci cînd se gîndesc să ceară o fată în căsătorie. Care sînt pașii pînă a cere fata în căsătorie? Ce lucruri importante trebuie să țină cont după ce primește un răspuns afirmativ? Cum să reușească în pregătirile de nuntă? Iată întrebările care îl frămîntă pe un băiat și la care am scris acest articol:
Sunt îndrăgostit de o fată și doresc s-o cer în căsătorie, dar nu știu cum trebuie să procedez acum? Care sunt pașii? Cum să o cer în căsătorie? Apoi, la cine să merg mai întâi, la pastor, la părinți, etc? Trebuie să le spun părinților mei înainte ca să o cer în căsătorie sau nu? Care sunt pașii în cazul când va accepta căsătoria? Sper că ați înțeles bine întrebarea mea. Deci, vreau să înțeleg care este rânduiala și pașii în inițierea și pregătirile pentru nuntă? Vă mulțumesc.
La acest subiect am predicat la o intrunire a Mișcării de Tineret „Generația Curată” și m-am gândit inițial să-ți dau referință la inregistrarea video a acelei predici. Totuși, m-am gândit că va fi folositor să scriu și un articol despre inițierea căsătoriei și rânduiala înainate de nuntă având în vedere că voi recomanda multe ariticole utile pe care le-am scris anterior.
Dacă Dumnezeu ți-a pus în inimă dragoste pentru acea fată și intenționezi să o ceri în căsătorie, iată pașii pe care te sfătuiesc să-i întreprinzi.
1. Nu iniția și nu accepta mersul la întâlnire!
Citind articolul „Ce rol au întâlnirile în realizarea unei căsătorii fericite? (11 argumente)” vei înțelege mai bine de ce nu trebuie să inițiezi întâlnirile dacă ești băiat și să nu accepți mersul la întâlnire (decât o singură dată) dacă ești fată. În articolele de mai jos am abordat diferite aspecte și sutiații care țin de întrăgostirea de o persoană.
Dacă ai toată siguranța și libertatea de la Dumnezeu că fata de care te-ai îndrăgostit este persoana cu care dorești să închei un legământ de căsătorie pentru toată viața, următorul pas este…
2. Sfătuiește-te cu părinții!
Nu totdeauna este așa, dar ar trebui ca părinții să-ți fie cei mai buni prieteni ai tăi. Trebuie să le spui despre siimțămintele tale pentru acea fată și despre intenția pe care o ai să te căsătorești cu ea. A nu le cere sfatul și părerea în privința căsătoriei tale înseamnă să-ți necinstești părinții. Iată mai multe articole despre felul cum trebuie să se raporteze copiii la părinți:
3. Sfătuiește-te cu păstorul tău!
Păstorul este cel care te învață din Sfintele Scripturi, te zidește și te călăuzește în umblarea ta cu Dumnezeu. Decizia să te căsătorești este una foarte importantă pentru tot restul vieții tale și vei avea nevoie să te sfătuești cu păstorul tău cum să faci mai bine. Iată încă câteva articole la acest subiect:
Dacă după discuțiile cu părinții și cu păstorul te-ai întărit și mai mult în decizia de a o cere pe acea fătă în căsătorie, acesta va fi următorul pas. .
4. Cere fata în căsătorie!
Știu că nu este simpul, căci îmi amintesc cum am cerut-o și eu pe soția ea în căsătorie. Eram tânăr și nepriceput atunci și nici nu am avut un duhovnic să mă învețe cum să fac bine această cerere, căci eram departe de Dumnezeu atunci. Pe tine însă te invit să citești cu atenție aceste articole în care îți dau sfaturi care îți pot fi de mare folos:
Dacă fata a zis:„DA”, primește felicitările mele și mergi la următorul pas.
5. Cere fata în căsătorie de la părinții ei!
Despre aceasta am scris în articolul „Cum să ceri fata în căsătorie de la părinți? „. Dacă părinții fetei își dau acordul pentru căsătoria voastră, următorul pas va fi…
6. Prezintă fata părinților tăi!
Mergeți la părinții tăi să le prezinți viitoarea ta mireasă și soție și pregătește-te să fie o părtășie frumoasă. Tu ai grijă să le prezinți frumos fata părinților tăi și pe părinții tăi să-i prezinți tot așa fetei, ca să pui temelia unui respect reciproc între ei.
7. Fixați data logodnei!
Acesta va fi următorul pas și nu trebue să treacă un timp lung până atunci, dar trebuie să vă asigurați că este o dată potrivită și pentru voi, și pentru familiile voastre și pentru păstorul sau păstori dacă faceți parte din biserici diferite. Din moment ce a fost stabilită data, următorul pas va fi însăși…
8. Logodna!
Despre aceasta am scris mai multe articole pe care te invit să le citești:
După logodnă, vor incepe pregătirile pentru nuntă și următorul pas important va fi…
9. Înregistrarea căsătoriei civile!
Aceasta trebuie să aibă loc înainte de nuntă, dar nu cu prea mult timp înainte, ci cel mult cu o săptămână. Ideal ar fi să fie în aceeași zi și dacă se poate să fie invitat ofițerul stării civile la biserică și înainte de cununie să fie făcută înregistrarea căsătoriei civile. Iată câteva articole relevante la acest subiect:
După înregistrarea căsătoriei civile va urma multașteptata…
10. Nunta!
Gândiți-vă cum să faceți nunta în așa fel ca să prezinte o imagine cât mai frumoasă a Nunții Mărețe care va avea loc în Împărăția lui Dumnezeu. Iată câteva articole cu sfaturi utile în acest sens:
Și ultimul foarte important pas care nu trebuie să-l nesocotiți…
11. Luna de miere!
Aceastea este foarte necesară pentru viitoarea voastră familie și va fi cea mai ințeleaptă investiție pe care o veți face voi pentru relația voastră de restul vieții împreună. În Vechiul Testament a existat o lege care spunea:
Când un om va fi însurat de curând, să nu se ducă la oaste și să nu se pună nicio sarcină peste el; să fie scutit, din pricina familiei, timp de un an, și să înveselească astfel pe nevasta pe care și-a luat-o. (Deuteronom 24:5)
Punerea temeliei unei relații frumoase în viitoare familie era un lucru foarte important, de o mai mare prioritate decât participarea acelui bărbat la orice alte sarcini importante, inclusiv război. Căci dacă familiile nu sunt puternice, nu putem avea nici biserici puternice și nici state puternice. Domnul să te ajute să înțelegi bine importanța mersului în luna de miere și ai grijă să pui temeliile unei relații cât se poate de frumoasă cu soția ta, așa ca să vă puteți bucura totdeauna unul de altul și să-i slujiți Domnului cu toată dedicarea. Așa să vă ajute Dumnezeu.
În contextul căsătoriei și pregătirilor pentru nuntă doresc să vă mai recomand cartea mea „Sfaturi din Biblie pentru tineri” care poate fi procurată și în format electronic cum și celelalte cărți pe care le-am scris.
Ași fi curios să aflu ce cred alți păstori de rânduiala corectă și pașii în inițierea căsătoriei și pregătirile pentru nuntă. Vă invit să scriți la comentarii.