DUMNEZEU SAU CĂSĂTORIA?
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 04/02/2019
    12345678910 0/10 X

(Rut 1:8-11,14) ‘Naomi a zis atunci celor două nurori ale ei: „Duceţi-vă şi întoarceţi-vă fiecare la casa mamei ei! Domnul să Se îndure de voi, cum v-aţi îndurat şi voi de cei ce au murit şi de mine! Să vă dea Domnul să găsiţi odihnă, fiecare în casa unui bărbat!” Şi le-a sărutat. Ele au ridicat glasul şi au plâns; şi i-au zis: „Nu, noi vom merge cu tine la poporul tău.” Naomi a zis: „Întoarceţi-vă, fiicele mele! Pentru ce să veniţi voi cu mine? Mai am eu oare fii în pântecele meu, ca să poată fi bărbaţii voştri?” Şi ele au ridicat glasul şi iarăşi au plâns. Orpa a sărutat pe soacră-sa şi a plecat, dar Rut s-a ţinut de ea.’

 

Naomi afirmă în mod direct, că dacă nurorile ei vor merge după ea, atunci ele nu vor avea șansă să se căsătorească. Ele fac parte din neamuri (din alte popoare, ci nu din poporul Lui Israel), așa deci cei din israel, mai degrabă că nu se vor însura cu ele. Dar însăși Naomi nu mai avea fii, care ar fi putut să se căsătorească cu ele: “Mai am eu oare fii în pântecele meu, ca să poată fi bărbaţii voştri?” (versetul 11). Prin aceste cuvinte, Naomi le-a dat de înțeles, că se referă la obiceiul levirat (Lege dată de Dumnezeu prin Moise vechilor evrei, conform căreia ruda cea mai apropiată, de obicei fratele, era obligat să o ia în căsătorie pe văduva fratelui mai mare în cazul în care acesta nu avusese moștenitori de sex masculin la moartea sa, copiii născuți din această căsătorie fiind considerați ai fratelui decedat). Naomei nu i-au mai rămas fii, care puteau să împlinească legea de levirat, de aceea Rut și Orpa nu aveau șanse mari de a se căsători.

 

Chiar și în ziua de azi mulți suferă din cauza că nu au o familie. Perspectiva de a rămâne pentru toată viața singur(ă), pe foarte mulți oameni le sperie. Dar în acea vreme, aceasta a fost nu doar o dorință simplă, ci ocazia de a avea cu ce trăi. În acea vreme, o femeie cu greu își putea găsi de lucru. De obicei bărbatul trebuia   să-și întrețină pe deplin familia. Deci, dacă femeia a rămas singură, ea nu doar trebuia să sufere din cauza singurătății, întristării, și pierderii persoanei care o proteja, ci încă în sens direct trebuia să treacă prin foamete și sărăcie. Apropo, Rut la urma urmei a trecut prin așa ceva: în Betleem nu au întâlnit-o cu brațele deschise. Sărăcia, și lipsa produselor alimentare de primă necesitate, au impus-o să strângă roade de pe câmpuri străine (Dumnezeu a poruncit iudeilor în vechiul Testament, ca oamenii care aveau câmpuri să permită văduvelor să strângă roade din urma secerătorilor). Ea a fost foarte săracă, ea putea să mănânce doar dacă oamenii mai bogați avea să aibă milă de ea! Deci, când Naomi a încercat să-și convingă nurorile să se întoarcă acasă în țara lor, și să nu plece în Israel, ea nu a jucat teatru. A fost un adevăr dureros. Ele trebuiau să aleagă dintre Dumnezeul Lui Israel și ocazia de a putea să se căsătorească, dintre Dumnezeu și pâinea cea de toate zilele, dintre Dumnezeu și siguranță. De aceea, Naomi a zis la sfârșit în versetul 13: “... Eu sunt mult mai amărâtă decât voi... ”

 

De asemenea, în ziua de azi, există oameni la care creștinismul se termină, când este vorba de întemeierea unei familii. Sau o viață mai bună din punct de vedere material. Când văd așa lucruri, deodată își închid ochii, ca să nu vadă poruncile Lui Dumnezeu și se căsătoresc cu persoane necredincioase. Sau, când își întemeiază o familie, deodată nu mai slujesc, iar apoi părăsesc biserica. Sau își investesc tot timpul în lucru și în afaceri, și ca urmare nu mai au timp pentru slujire, pentru studierea Cuvântului Lui Dumnezeu.

 

Probabil, cel mai important lucru pentru tine în viață – să-ți întemeiezi o familie sau să duci un mod de viață la cea mai înaltă calitate?

 

Observă, cum a procedat Rut: ‚Rut a răspuns: „Nu sta de mine să te las şi să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu, voi merge şi eu; unde vei locui tu, voi locui şi eu; poporul tău va fi poporul meu şi Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri şi eu şi voi fi îngropată acolo. Facă-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu mă va despărţi de tine decât moartea!”’ (Rut 1:16-18). Rut nu a cedat, și nu a lăsat-o pe Naomi, pentru a avea un viitor “mai bun”, dar a renunțat la tot – familie, apartenență la un popor, și la dumnezeii ei. Când a ales-o pe Naomi, a ales poporul Lui Israel și pe Dumnezeul Lui Israel. Decizia lui Rut este un model de a renunța deplin la trecut. Precum cândva Avraam, Rut a luat decizia, pentru totdeauna să părăsească pământul strămoșilor ei, care făceau parte dintre neamuri (alt popor, ci nu poporul lui Israel), și să meargă la pământul făgăduit (promis). Decizia ei a fost hotărâtă, încât includea chiar și decizia de a muri dacă ceva, și de a fi îngropată în pământul, în care va fi îngropată și soacra sa. Pentru a-și întări cuvintele, a chemat judecata Dumnezeului lui Israel, dacă nu va face cum a hotărât. (Rut 1:17). Și prin aceasta, se predă pe deplin în mâna Lui Dumnezeu. Observă, că Rut nu avea de unde să obțină mângâiere, căci Dumnezeu nu i-a făcut vreo promisiune cu privire la vreo binecuvântare, precum i-a făcut lui Avraam. Obstacolul care a apărut în calea ei, împreună cu un viitor, pe care nu-l știa, Rut  le-a trecut prin credință!

 

Rut pe deplin s-a predat în mâinile Celui Preaînalt! Și El nu a lăsat această inimă generoasă fără răsplată! Încrede-te la fel pe deplin în Dumnezeu, și fie ca Cel Preaînalt să te binecuvânteze, și să facă ca toate lucrurile să lucreze spre binele tău, și pentru slava Sa! În numele Lui Iisus Hristos, amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opincă

 

Când dorinţele noastre sunt spulberate! (2 Samuel 7)
Note: (într-o traducere cărțile se numesc: 1 Samuel; 2 Samuel; 1 Împărați, 2 Împărați, iar în altă traducere: 1 Împărați, 2 Împărați, 3 Împărați, 4 Împărați - sunt tot aceleași cărți în ambele traduceri)

Autor: Igor Opincă Traducere: Veaceslav Repalov

Ce să faci când dorinţele tale sunt spulberate? Prin exemplul împăratului David, vei afla cum să faci faţă, când cele mai mari speranţe din viaţa ta, sunt spulberate. Căci, când Dumnezeu ne spune la ceva "NU", nu ne lipseşte de binecuvântări, ci ne pregăteşte pentru ceva mai bun: ))

https: //www. facebook. com/Repalovveaceslav/videos/1932447406841890/

 

Când lucrurile merg din rău în mai rău... (Ioan 11) Autor: Igor Opincă Traducere: Repalov Veaceslav Ce să faci când în viaţa celor iubiţi de Domnul, lucrurile merg din rău în mai rău? ? ? Prin capitolul 11 din EV. după Ioan, Domnul aduce mângâiere și vindecare la astfel de inimi!

 

https: //www. facebook. com/Repalovveaceslav/videos/1925992334154064/

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 739
  • Descărcări: 1
  • Gramatical incorect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni