Cum să nu ne îngrijorăm?
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 11/01/2020
    12345678910 0/10 X

Capitolul 4, ca de altfel și celelalte capitole din epistola către Filipeni, este plin de adevăruri, care dacă sunt puse în practică, ajută să mergem eliberați de multe poveri. Adevărurile din capitolul 4 ne dezleagă de lanțurile oricăror îngrijorări, care stăpânesc sufletul și mintea. Găsim aici leac alinător din Galaad (Vezi și Ieremia 8:22), care ușurează poverile, vindecă rănile, și ne face sănătoși în credință, așa cum Domnul vrea să fim. Acesta este un capitol binecuvântat. Învață bine lecția dragul meu (draga mea) și astfel vei ajunge să ai „pacea Lui Dumnezeu care întrece orice pricepere.”

 

Adevărurile din Filipeni capitolul 4, atunci când sunt crezute și puse în practica vieții, te vor ajuta să mergi biruitor în viața de credință.

 

Ne vom concentra studiul asupra versetelor 4 până la 7. Aceste versete vorbesc despre „îngrijorări.”

4 Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! 5 Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. 6 Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. 7 Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:4-7)

 

 

  1. Ca să înțelegem mai bine acest subiect, este de folos să cunoaștem definiția din limba greacă a cuvintelor:

 

a. „a fi blând” (v. 5) – se poate traduce și «a fi iertător», „a fi răbdător”, având în vedere îndemnul din Filipeni 4 versetul 2 către Evodia și Sintichia, ca „să fie cu un singur gând”, cu înțelesul de a se împăca și a-și ierta greșelile una alteia.

 

„A fi blând” - atitudinea unei persoane, care nu insistă asupra drepturilor ce i se cuvin și, de bună voie, renunță la ele, de dragul unității creștine. (Totuși nu se compromite, când este vorba de doctrine biblice). Cele două femei sunt îndemnate să fie „blânde” nu mânioase în biserică (v. 3), pentru ca ceilalți, care observă comportarea lor să vadă viața lor schimbată. Dragostea creștină nu ține mânia dar își face partea, ca să crească duhovnicește, și ajută pe ceilalți să crească duhovnicește.

 

Domnul cunoaște cine este blând pentru că El este „aproape” și vede toate acțiunile noastre. Acesta este sensul primordial al propoziției „Domnul este aproape.”

 

  • Citește Psalmul 31:19,20, care dă un exemplu practic.

„O, cât de mare este bunătatea Ta, pe care o păstrezi pentru cei ce au un respect deosebit față de Tine
şi pe care o arăţi celor ce se încred
în Tine, în faţa fiilor oamenilor!
Tu îi ascunzi la adăpostul Feţei Tale de cei ce-i prigonesc,
îi ocroteşti în cortul Tău de limbile care-i clevetesc.”

 

b. “nu vă îngrijorați de nimic” (v. 6) – Creștinii au un Domn atotputernic, Care se îngrijește în mod personal de nevoile lor. Singura lor «grijă» este să fie găsiți plăcuți înaintea Lui Dumnezeu, la venirea Lui. Orice altă grijă pământească le răpește bucuria întâlnirii și îi poate împiedica în alergarea lor. Domnul Iisus arată clar că grijurile de acum „înneacă Cuvântul” în noi și ne fac neroditori. Vezi de asemenea:

 

  • Marcu 4:19

 

„dar năvălesc în ei grijile lumii, înşelăciunea bogăţiilor şi poftele altor lucruri, care îneacă Cuvântul şi-l fac astfel neroditor.”

 

- 1 Corinteni 7:32a

„Dar eu aş vrea ca voi să fiţi fără griji... ”

 

  • 1 Petru 5:7

„Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuşi îngrijeşte de voi.”

 

c. “a te ruga” - un act de închinare și devotament, înălțat către Dumnezeu. Cuvântul „rugăciune” este aici folosit în sensul larg incluzând orice fel de închinare.

 

d. „a cere” - o rugăciune adresată pentru nevoile proprii, exprimând o cerere, o dorință, întotdeauna adresată numai Lui Dumnezeu.

 

e. “a păzi” (4:7) – vine de la un termen folosit în militărie și înseamnă „a sta de strajă.” Astfel pacea Domnului este ca un ostaș, care stă de strajă înaintea ușii inimii și nu lasă să intre nici-o îngrijorare înlăuntru, păzindu-ne de orice rău.

 

2. Îmi place să numesc versetele 4-7 „medicamentul vindecător împotriva îngrijorării.” Studiază versetele cu atenție și vei găsi sub formă de „listă” ce dorește Domnul să facem pentru a avea „pacea Lui.” Scrie ce anume ai găsit, într-un tabel, Ce să faci să nu te îngrijorezi. Ia fiecare verset în parte și explică-l cu cuvinte proprii, în așa fel, încât oricare altă persoană să poată citi și să înțeleagă, care este medicamentul împotriva îngrijorărilor.

 

 

Ce să faci să nu te îngrijorezi

(Mai jos găsești un exemplu)

----------------------------------------------------------------

Învățături/Porunci din partea Domnului

-----------------------------------------------------------------

v. 5 «Bucurați-vă în Domnul»

 

(Completează tabelul în continuare)

 

-------------------------------------------------------------------

Cum explici, ca să aplici

-------------------------------------------------------------------

- nu mă bazez pe bucurii trecătoare, ci fac din Domnul sursa bucuriei mele;

- Învățătura este și o poruncă. Deci depinde de mine să pun în practică.

- Prin credință, privesc la Domnul, nu la îngrijorări, care vin mereu, etc.

 

(Completează tabelul în continuare)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 642
  • Export PDF: 6
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni