Câteva adevăruri despre supunere și rolul femeii
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 24/01/2020
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

„Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului... ” (Efeseni 5:22)

 

“Încolo, fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.” (Efeseni 5:33)

 

Ca să înțelegi, ce dorește să spună Dumnezeu femeii în Efeseni capitolul 5:22,33, iată înțelesul următoarelor cuvinte:

 

a. a se supune (Efes. 5:22) – a asculta, în sensul de a răspunde în ascultare față de rangul superior (citește 1 Corinteni 14:40) „Dar toate să se facă în chip cuviincios şi cu rânduială.” 1 Corinteni 14:40

 

b. a se teme (Efes. 5:33) – un respect pe care-l are soția pentru bărbat, o reverență la adresa lui.

 

Coloseni 3:18 spune „Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine în Domnul.”

 

Cuvântul „supuse” este același cuvânt folosit și în textul de la Efeseni 5:22.

 

„cum se cuvine” (Coloseni 3:18) – a da ce datorezi unei persoane.

 

Citește 1 Petru 2:18-3:6:

 

18 Slugilor, fiţi supuse stăpânilor voştri cu toată frica, nu numai celor ce sunt buni şi blânzi, ci şi celor greu de mulţumit. 19 Căci este un lucru plăcut dacă cineva, pentru cugetul lui faţă de Dumnezeu, suferă întristare şi suferă pe nedrept. 20 În adevăr, ce fală este să suferiţi cu răbdare să fiţi pălmuiţi când aţi făcut rău? Dar dacă suferiţi cu răbdare, când aţi făcut ce este bine, lucrul acesta este plăcut lui Dumnezeu. 21 Şi la aceasta aţi fost chemaţi, fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. 22 „El n-a făcut păcat şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug.” 23 Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător. 24 El a purtat păcatele noastre în trupul Său pe lemn, pentru ca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui aţi fost vindecaţi. 25 Căci eraţi ca nişte oi rătăcite. Dar acum v-aţi întors la Păstorul şi Episcopul sufletelor voastre.

 

1 Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, 2 când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. 3 Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, 4 ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. 5 Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; 6 ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva.

 

Dacă un soț rău îi spune nevestei să facă fapte rele, nevasta nu trebuie să le facă. Dacă un soț rău îi spune nevestei să facă fapte bune, atunci ea trebuie să le facă.

 

Voi da mai jos înțelesul din limba greacă a următoarelor cuvinte, ca să te ajute să înțelegi mai bine despre „supunere.”

 

greu de mulțumit – 1 Petru 2:18, este folosit cu sens metaforic, pentru a descrie persoane imorale, oameni, care caracterizează un anumit neam de oameni. Astfel în Fapte 2:40, cuvântul descrie un «neam ticălos». Cuvântul este folosit în contrast cu „agatos,” care înseamnă „bun,” deci agatos înseamnă bun, iar greu de mulțumit înseamnă rău.

 

pildă – folosit în 1 Petru 2:21, înseamnă a lua exemplul cuiva. De aceea, folosim expresia „a călca pe urmele Domnului Iisus.”

 

batjocorit – 1 Petru 2:23, este tradus cu „a ocărâ” în Ioan 9:28 și înseamnă a te purta urât.

 

vicleșug – 1 Petru 2:22, are înțelesul de momeală, capcană, și este folosit în Ioan 1:47 - Isus a văzut pe Natanael venind la El şi a zis despre el: „Iată cu adevărat un israelit în care nu este vicleşug.”

 

nu ascultă – 1 Petru 3:1, înseamnă a fi neascultător (1 Petru 4:17) și de asemenea a refuza să crezi (Ioan 3:36).

 

curat- 1 Petru 3:2 – curat de orice greșeală, fără nicio greșeală (1 Timotei 5:22 - Să nu-ţi pui mâinile peste nimeni cu grabă şi să nu te faci părtaş păcatelor altora; pe tine însuţi păzeşte-te curat) și de asemenea se referă la curăția trupească (2 Corinteni 11:2 - Căci sunt gelos de voi cu o gelozie după voia lui Dumnezeu, pentru că v-am logodit cu un bărbat, ca să vă înfăţişez înaintea lui Hristos ca pe o fecioară curată.).

 

felul de trai – 1 Petru 3:2, înseamnă a te comporta într-un anumit fel, a avea un caracter deosebit (frumos) și același cuvânt este tradus „să știi cum să te porți” în 1 Timotei 3:15 - Dar, dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului.

 

Temere – (1 Petru 3:2 - când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere.) are un respect deosebit față de Dumnezeu - aceasta înseamnă că face cu intenții corecte tot ce dorește Domnul, trăiește în conformitate cu învățătura Domnului.

 

 

Blând – 1 Petru 3:4. Blândețea este a treia fericire arătată de Domnul Iisus în Matei 5:5. Ea este o comportare controlată din dragoste. Creștinii trebuie să fie „plini de blândeţe faţă de toţi oamenii” (Tit 3:2), iar atunci când au de a face cu oameni „neștiutori și proști”, ei trebuie să îndrepte „cu blândețe” pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăință, ca să ajungă la cunoştinţa adevărului; şi, venindu-şi în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinşi ca să-i facă voia (2 Timotei 2:25-26). Iacov îi îndeamnă pe „frații preaiubiți” să primească cu „blândețe” cuvântul sădit în ei (Iacov 1:21).

 

liniștit – 1 Petru 3:4, înseamnă o persoană, care își vede liniștită de treburi și nu deranjează pe nimeni, o persoană, care nu face necazuri altora.

 

În 1 Petru 2:21 este scris că Domnul Iisus ne-a lăsat o pildă, ca să călcăm pe urmele Lui.

 

Citește cu atenție Tit 2:3-5.

 

3 Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin, să înveţe pe alţii ce este bine, 4 ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţii şi copiii, 5 să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu.

 

Ca să înțelegem mai bine textul din Tit 2:3-5, să vedem ce înseamnă următoarele cuvinte:

 

cumpătat – Tit 2:5 – a avea stăpânire de sine (Tit 1:8);

 

a iubi – Tit 2:4 – afecțiune, tandrețe, o dragoste între soț și soție;

 

curat – Tit 2:5 – același cuvânt, pe care l-am studiat mai sus;

 

a vedea de treburile casei – Tit 2:5 – este tradus și „a face de strajă” în 2 Împărați 11:5, iar în Ezechiel 40:45 este tradus „preoții, care îngrijesc de slujbă la Templu.” Această expresie „să-și vadă de treburile casei” - să fie o gospodină foarte bună, să vegheze asupra celor ce se întâmplă în casa ei, asupra casei sale, să creeze în casă o atmosferă plăcută;

 

supuse – Tit 2:5 – înseamnă a asculta, în sensul de a răspunde în ascultare față de rangul superior;

 

vorbească de rău – Tit 2:5 – a vorbi cu dispreț la adresa cuiva (de exemplu a Lui Dumnezeu și / sau a lucrurilor sfinte, vezi Matei 9:3,2 Petru 2:10).

 

Transcrierea în format electronic: Repalov Veaceslav

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 803
  • Export PDF: 7
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni