Matei 11:29 "Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre."
Domnul asociază de la primele Lui învățături smerenia cu blândețea celui ce nu insistă asupra drepturilor sale. Cu siguranță, cel smerit nu va bate „cu pumnul în masă”pentru a fi ascultat sau băgat în seamă!
Voi începe prin a mărturisi că am fost acuzată de curând de mândrie. Sunt conștientă că postând studii nu dau dovadă de smerenie! ... Voi lansa o maximă: „Dacă tăceai, ce smerit te făceai... . și rămâneai! ... ”
. Dar simt un îndemn, pe care sper să îl recunosc ca fiind autentic din cer, să scriu despre această virtute creștină de căpătâi.
De fapt, nici nu ne putem pocăi într-adevăr fără smerenie! Pentru a ne recunoaște starea păcătoasă și nevoia disperată după un Mântuitor, trebuie mai întâi să primim de la Domnul o părere cumpătată și realistă despre noi înșine: a ne confrunta cu inima noastră coruptă, decăzută, a recunoaște cât de răi și fără merite suntem în fața unui Dumnezeu sfânt-aceasta implică multă smerire și zdrobire!
„Dar, cine se smerește, va fi înălțat, iar cine se înalță, va fi smerit” așa ne învață Domnul nostru Isus.
A fi smerit înaintea lui Dumnezeu, înseamnă a fi mulțumitor. Înseamnă a tăcea cu blândețe (nu cu mânie în suflet) și a nădăjdui în El, în dreptatea Lui. Înseamnă a te încrede în Domnul și atunci când nu-I înțelegi căile și a primi totul ca din mâna Lui.
„6 Bine este să aştepţi* în tăcere ajutorul Domnului. (Plâng. lui Ieremia cap. 3)
1 Petru 5:6 "Smeriţi-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe."
Smerenia se poate câștiga prin adevărata lepădare de sine, posibilă în urma zdrobirii eu-lui. De fapt, nevoia noastră cea mai profundă este să fim iubiți și înțeleși. nu stimați!
Falsa smerenie este asociată în epistola către Coloseni cu „închinarea sau slujirea de îngeri”. Cei care apelează la un mijlocitor uman (Maria, sfinții, papa) sau angelic pentru relația lui cu Dumnezeu, motivând că este prea păcătos și deci „nevrednic” de a veni direct cu cererile lui la Dumnezeu, Îl ofensează pe Cel PreaÎnalt, considerându-L mai puțin bun decât oamenii, Îl face mincinos pe Cristos Ce îi cheamă la Sine pe „toți cei trudiți și împovărați” și, în cele din urmă, dă dovadă de neascultare, de răzvrătire față de Domnul, care ne-a poruncit: „Acesta este Fiul Meu Preaiubit. De El să ascultați!”Ori răzvrătirea este dovadă de mândrie spirituală, când te crezi mai înțelept decât Scriptura, încercând să te ridici deasupra ei, cum a făcut îngerul căzut.
Smerenia pentru un slujitor al Domnului este definită cel mai bine tot de Domnul Isus, iar El este Alfa și Omega, deci cu cuvinte
le Lui vom concluziona, despre care trebuie să fie atitudinea noastră umilă de robi: „