**Cum să ne rugăm astfel încât Dumnezeu să ne asculte rugăciunile**
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de notardanielioan76 in 28/08/2024
    12345678910 0/10 X

 

 

**Cum să ne rugăm astfel încât Dumnezeu să ne asculte rugăciunile**

 

Rugăciunea este una dintre cele mai fundamentale practici spirituale, un mijloc prin care ne exprimăm credința și dorințele înaintea lui Dumnezeu. Totuși, pentru ca rugăciunile noastre să fie ascultate și împlinite, există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinim. Biblia ne oferă îndrumări clare cu privire la modul în care ar trebui să ne rugăm, pentru ca Dumnezeu să răspundă favorabil cererilor noastre.

 

**1. Să-L cinstim pe Dumnezeu, Tatăl**

 

Primul pas pentru a ne asigura că rugăciunile noastre sunt ascultate este să-L onorăm și să-L respectăm pe Dumnezeu, Tatăl. Aceasta înseamnă să recunoaștem măreția și sfințenia Lui, să ne închinăm cu smerenie și să Îi dăm locul cuvenit în viețile noastre. A-L onora pe Dumnezeu presupune nu doar a rosti cuvinte de laudă, ci și a trăi o viață conformă cu voia Sa, demonstrând respect și ascultare față de poruncile Lui.

 

**2. Să ne rugăm cu credință**

 

Credința este esențială în actul rugăciunii. Isus ne învață că atunci când ne rugăm, trebuie să credem că am primit deja ceea ce cerem: „Ceea ce vă spun, vă spun: Orice lucru veți cere, să credeți că l-ați primit și-l veți avea” (Marcu 11:24). Această credință nu este doar o speranță pasivă, ci o încredere activă în puterea și bunătatea lui Dumnezeu. Credința autentică în rugăciune implică o încredere deplină în faptul că Dumnezeu este capabil să răspundă la cererile noastre și că El face întotdeauna ce este mai bine pentru noi.

 

**3. Să cerem în numele Domnului Isus**

 

Rugăciunile noastre trebuie să fie făcute în numele Domnului Isus. Isus a spus: „Și orice veți cere în numele Meu, aceea voi face, pentru ca Tatăl să fie slăvit în Fiul” (Ioan 14:13). A cere în numele Lui înseamnă să ne apropiem de Dumnezeu prin mijlocirea lui Isus, recunoscându-L ca Domn și Mântuitor. Este o recunoaștere a autorității și puterii lui Isus și o exprimare a încrederii noastre în El ca Intercesorul nostru înaintea Tatălui.

 

**4. Să cerem lucruri conforme cu voia lui Dumnezeu**

 

O altă condiție esențială pentru ca rugăciunile noastre să fie ascultate este să cerem lucruri care sunt conforme cu voia lui Dumnezeu. În 1 Ioan 5:14-15 se spune: „Și îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, El ne ascultă. Și, dacă știm că ne ascultă în orice lucru pe care-l cerem, știm că avem lucrurile pe care le-am cerut.” Aceasta înseamnă că rugăciunile noastre trebuie să fie aliniate cu planul și scopurile lui Dumnezeu. De multe ori, rugăciunile noastre pot fi egoiste sau bazate pe dorințe personale care nu sunt în concordanță cu ceea ce Dumnezeu dorește pentru noi. Înțelepciunea constă în a ne alinia voința noastră cu voia lui Dumnezeu, cerând ceea ce este bun, drept și în armonie cu scopurile Sale divine.

 

**5. Să iertăm pe cei ce ne-au greșit**

 

Iertarea este un alt aspect crucial pentru ca rugăciunile noastre să fie ascultate. Domnul Isus ne-a învățat că, atunci când ne rugăm, trebuie să iertăm celor ce ne-au greșit, pentru ca și Tatăl nostru ceresc să ne ierte nouă păcatele. În Marcu 11:25-26, Isus spune: „Și când stați în rugăciune, iertați dacă aveți ceva împotriva cuiva, pentru ca și Tatăl vostru, care este în ceruri, să vă ierte greșelile voastre. Dar dacă nu iertați, nici Tatăl vostru, care este în ceruri, nu vă va ierta greșelile voastre.” Fără iertare, rugăciunile noastre sunt împiedicate, deoarece nelegiuirea noastră ne separă de Dumnezeu.

 

**6. Să păzim poruncile lui Dumnezeu și să facem ce-I place Lui**

 

Pentru ca rugăciunile noastre să fie ascultate, trebuie să trăim o viață de ascultare față de poruncile lui Dumnezeu. 1 Ioan 3:22 ne spune: „Și orice vom cere, vom căpăta de la El, pentru că păzim poruncile Lui și facem ce este plăcut înaintea Lui.” Ascultarea de poruncile lui Dumnezeu nu este doar o cerință formală, ci o expresie a dragostei noastre pentru El. Atunci când ne străduim să trăim o viață plăcută lui Dumnezeu, rugăciunile noastre sunt o continuare naturală a relației noastre cu El și sunt mai probabil să fie ascultate.

 

**7. Să nu cerem pentru a ne satisface plăcerile egoiste**

 

Rugăciunile care sunt motivate de dorințe egoiste sau de plăcere personală nu vor fi ascultate. Iacov 4:3 spune: „Cereți și nu primiți, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre.” Rugăciunea ar trebui să fie o căutare sinceră a voinței lui Dumnezeu, nu o cerere pentru împlinirea dorințelor noastre egoiste. Cererile noastre ar trebui să fie centrate pe binele spiritual, nu pe satisfacerea plăcerilor trecătoare.

 

**8. Să ne rugăm cu stăruință**

 

Perseverența în rugăciune este esențială. Isus ne învață în parabola despre văduva insistentă (Luca 18:1-8) că trebuie să ne rugăm mereu și să nu ne dăm bătut. Stăruința arată credința și angajamentul nostru în relația cu Dumnezeu. Chiar dacă răspunsul nu vine imediat, perseverența în rugăciune demonstrează încrederea noastră că Dumnezeu va răspunde la timpul Său, conform voii Sale.

 

**9. Să ne rugăm în unitate, în grupuri de credincioși**

 

Rugăciunea în grup are o putere specială. Isus a spus: „Dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri. Căci acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18:19-20). Rugăciunea colectivă este o manifestare a unității trupului lui Hristos și are o eficacitate deosebită atunci când credincioșii se roagă împreună, cerând același lucru cu o inimă unitară.

 

---

 

Aceste principii oferă îndrumări clare pentru ca rugăciunile noastre să fie ascultate de Dumnezeu. Respectarea lor nu doar că ne apropie de Dumnezeu, dar și ne transformă rugăciunile într-o conversație autentică cu Creatorul nostru, una în care putem experimenta prezența și răspunsurile Sale.

 

Dacă ai nevoie de alte informații sau detalii, sunt aici să te ajut!

 

 

 

 
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 46
Opțiuni