Moise: Eliberatorul și Precursorul lui Hristos
Autor: Notar Daniel Ioan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de notardanielioan76 in 31/08/2024
    12345678910 0/10 X

  

### Moise: Eliberatorul și premergătorul lui Hristos

 

Moise este una dintre cele mai importante figuri din Vechiul Testament, a cărui viață și acțiuni reflectă profund lucrarea ulterioară a lui Iisus Hristos. După ce Moise a fugit din Egipt, a trăit mulți ani în pustie. Această perioadă de izolare și singurătate a fost de o importanță crucială pentru el, deoarece a învățat ce înseamnă să trăiești în dependență totală de Dumnezeu. Departe de splendoarea și luxul palatelor egiptene în care a crescut ca prinț, pustia l-a învățat pe Moise smerenie și încredere. Acest lucru l-a pregătit pentru marea misiune pe care i-a încredințat-o Dumnezeu: eliberarea poporului Israel din sclavia Egiptului.

 

#### Moise ca model pentru Iisus Hristos

 

Moise îl simbolizează pe Iisus Hristos în multe privințe. Așa cum Iisus a fost trimis în această lume pentru a elibera omenirea din sclavia păcatului, Moise a fost chemat de Dumnezeu să elibereze poporul Israel din sclavia Egiptului. **Ioan 8:34-36** descrie misiunea lui Iisus: „Adevărat, adevărat vă spun că oricine trăiește în păcat este sclav al păcatului. Deci, dacă Fiul vă va face liberi, veți fi cu adevărat liberi.” Această eliberare, atât fizică de sub opresiune, cât și spirituală de păcat, este de o importanță centrală pentru istoria mântuirii.

 

#### Misiunea lui Moise și rezistența cu care s-a confruntat

 

Când Dumnezeu i-a apărut lui Moise în rugul aprins și l-a însărcinat să se întoarcă în Egipt pentru a salva poporul Israel, Moise s-a confruntat cu o mare rezistență. **Exodul 3:10** descrie acest apel: „Acum vino, te voi trimite la faraon și vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel.” Chiar și propria sa soție s-a îndoit de misiunea sa și poate chiar a râs de ideea că soțul ei ar putea provoca invincibilul Egipt. Dar Moise a avut încredere în Dumnezeu și a plecat la drum pentru a împlini planul divin.

 

Când Moise a ajuns în Egipt, și-a căutat familia. Mama sa, acum în vârstă, l-a recunoscut imediat și i-a spus: „Fiul meu.” **Isaia 49:15** ne amintește de dragostea neclintită a unei mame: „Poate o femeie să-și uite copilul pe care-l alăptează? Chiar dacă ea l-ar uita, Eu nu te voi uita.” Deși mama lui Moise s-a bucurat să-și vadă fiul, în același timp îi era teamă pentru el. Ea l-a sfătuit să se întoarcă în pustie, deoarece se temea pentru viața lui. Dar Moise a răspuns hotărât: „Nu, am primit un mesaj de la Dumnezeu. Trebuie să-l împlinesc.” Această situație amintește de Iona, care a primit un mesaj de la Dumnezeu, dar inițial a refuzat să-l ducă la îndeplinire. **Iona 1:2-3** ne spune cum Dumnezeu i-a poruncit lui Iona să meargă la Ninive și să predice împotriva orașului, dar Iona a fugit în direcția opusă. Moise, pe de altă parte, a urmat chemarea lui Dumnezeu fără ezitare. Credința sa profundă și devotamentul său neclintit față de misiunea divină l-au caracterizat.

 

#### Întâlnirea cu faraonul

 

În cele din urmă, Moise a apărut în fața faraonului. Când l-a văzut, faraonul l-a recunoscut imediat. „Tu ești Moise”, a spus faraonul, „Știu cine ești și ce ai făcut. Ai ucis un om și ai fugit din țara mea. Acum stai în fața mea.” Lângă faraon stătea sora sa, care îl urmărea atent. Faraonul l-a privit pe Moise și i-a spus: „Știu că ești vinovat, dar am decis să te iert. Nu îți aparține tronul, dar îți dau o șansă. Ar trebui să-ți ispășești pedeapsa pentru crimă, dar sunt dispus să te las să pleci.” Moise a răspuns cu o privire fermă: „Nu sunt aici pentru a rămâne. Sunt aici pentru a-mi elibera poporul, evreii. Lasă-mi poporul să plece.” Faraonul a râs disprețuitor și a spus: „Evreii? Nu mai ești evreu, ți-ai început viața aici, în Egipt.” Mama lui Moise, care și-a privit fiul adânc în ochi, nu a spus nimic. Știa cât de grea era decizia. Moise a rămas ferm: „Am fost trimis de Dumnezeu să-mi eliberez poporul. Dumnezeu m-a ales să-i scot din robie.” Faraonul i-a răspuns neîncrezător și sfidător: „Unde este acest Dumnezeu despre care vorbești? Arată-mi un semn că El există cu adevărat!” Moise, plin de încredere în Dumnezeu, și-a aruncat toiagul înaintea faraonului. Imediat, toiagul s-a transformat într-un șarpe. Dar vrăjitorii faraonului nu au fost impresionați de aceasta și au făcut același lucru cu toiegele lor, care s-au transformat și ele în șerpi. Totuși, ceva extraordinar s-a întâmplat: șarpele lui Moise a înghițit șerpii vrăjitorilor egipteni.

 

Faraonul era vizibil tulburat, căci a văzut că Dumnezeul lui Moise era mai puternic decât toți zeii Egiptului. Faraonul, acum nesigur și îngrijorat, s-a întors către mama sa, care a spus: „Frate, ascultă-l! Acest om are putere, iar Dumnezeul lui este mai mare decât zeii noștri.” Dar faraonul a refuzat, plin de mândrie și aroganță, să-l asculte pe Moise. „Nu voi lăsa poporul tău să plece!” a strigat el.

 

#### Cele zece plăgi și puterea lui Dumnezeu

 

Dumnezeu i-a dat lui Moise trei semne pentru a-l convinge pe faraon. Dar când acestea nu au fost suficiente, Dumnezeu a trimis cele zece plăgi asupra Egiptului pentru a-l forța pe faraon să elibereze poporul Israel. **Exodul 7-12** descrie aceste plăgi, de la transformarea apei în sânge, la invazia de lăcuste și până la moartea întâilor născuți. Fiecare plagă a fost o demonstrație a puterii lui Dumnezeu și o dovadă că Dumnezeul lui Israel era adevăratul Domn al creației. După fiecare plagă, faraonul era dispus să-i lase pe israeliți să plece, dar de îndată ce plagă se termina, își învârtoșa inima din nou. Abia după cea de-a zecea plagă, moartea întâilor născuți, faraonul a permis poporului Israel să plece. Dar chiar și atunci i-a urmărit cu armata sa, până când Dumnezeu a despărțit Marea Roșie pentru a-și salva poporul, iar armata egipteană s-a înecat în mare.

 

 

**Ioan 8:34-36** descrie misiunea lui Iisus: „Adevărat, adevărat vă spun că oricine trăiește în păcat este sclav al păcatului. Deci, dacă Fiul vă face liberi, veți fi cu adevărat liberi.” Această eliberare, pe care atât Moise, cât și Iisus trebuiau să o aducă – eliberarea fizică de sub opresiune și eliberarea spirituală de păcat – este de o importanță centrală pentru istoria mântuirii.

 

#### Misiunea lui Moise și rezistența cu care s-a confruntat

 

Când Dumnezeu i-a apărut lui Moise în rugul aprins și i-a dat sarcina de a se întoarce în Egipt pentru a salva poporul Israel, Moise s-a confruntat cu o mare rezistență. **Exodul 3:10** descrie această misiune: „Acum vino, te voi trimite la faraon și vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel.” Chiar și soția lui Moise a avut îndoieli cu privire la misiunea sa și probabil a râs la gândul că soțul ei ar putea provoca puternicul Egipt. Dar Moise a avut încredere în Dumnezeu și și-a continuat drumul pentru a împlini planul lui Dumnezeu.

 

Când Moise a ajuns în Egipt, și-a vizitat familia. Mama sa, acum îmbătrânită, l-a recunoscut imediat și l-a numit „fiul meu.” **Isaia 49:15** ne amintește de dragostea neclintită a unei mame: „Poate o femeie să-și uite copilul pe care-l alăptează? Chiar dacă ea l-ar uita, Eu nu te voi uita.” Deși familia lui Moise s-a bucurat să-l vadă din nou, era în același timp plină de teamă din cauza pericolelor care îi așteptau în Egipt. De teamă pentru viața lor, i-au spus să se întoarcă în pustie. Dar Moise le-a răspuns, întărit de credința sa profundă: „Am primit un mesaj de la Dumnezeu și trebuie să-l împlinesc.” Această situație amintește de Iona, care a primit un mesaj de la Dumnezeu, dar inițial a încercat să fugă de datoria sa. **Iona 1:2-3** ne spune cum Dumnezeu l-a chemat pe Iona să meargă la Ninive și să predice împotriva cetății, dar Iona a fugit în direcția opusă. Moise, însă, a urmat chemarea lui Dumnezeu fără ezitare. Credința sa profundă și devotamentul său neclintit față de misiunea divină l-au caracterizat.

 

#### Întâlnirea cu faraonul

 

În cele din urmă, Moise a apărut înaintea faraonului. Când l-a văzut, faraonul l-a recunoscut imediat. „Tu ești Moise”, a spus faraonul, „Știu cine ești și ce ai făcut. Ai ucis un om și ai fugit din țara mea. Acum stai din nou în fața mea.” Lângă faraon stătea sora sa, care îl urmărea atent. Faraonul l-a privit pe Moise și i-a spus: „Știu că ești vinovat, dar am decis să-ți acord iertare. Tronul nu îți aparține, dar îți ofer o șansă. Ar trebui să-ți ispășești pedeapsa pentru crimă, dar sunt dispus să te las să pleci.” Moise a răspuns cu o privire fermă: „Nu sunt aici pentru a rămâne. Sunt aici pentru a elibera poporul meu, evreii. Lasă-mi poporul să plece.” Faraonul a râs batjocoritor și a spus: „Evreii? Nu mai ești evreu, ți-ai început viața aici, în Egipt.” Mama lui Moise, care l-a privit adânc în ochi, nu a spus nimic. Știa cât de importantă era decizia din fața lor. Moise a rămas ferm: „Am fost trimis de Dumnezeu să-mi eliberez poporul. Dumnezeu m-a ales să-i scot din sclavie.” Faraonul i-a răspuns neîncrezător și sfidător: „Unde este acest Dumnezeu despre care vorbești? Arată-mi un semn că El există cu adevărat!” Moise, plin de încredere în Dumnezeu, și-a aruncat toiagul înaintea faraonului. Imediat, toiagul s-a transformat într-un șarpe. Vrăjitorii faraonului nu au fost impresionați și au făcut același lucru cu toiegele lor, care s-au transformat și ele în șerpi. Dar ceva extraordinar s-a întâmplat: șarpele lui Moise a înghițit șerpii vrăjitorilor egipteni.

 

Faraonul era vizibil tulburat, căci a văzut că Dumnezeul lui Moise era mai puternic decât toți zeii Egiptului. Faraonul, acum nesigur și îngrijorat, s-a întors către mama sa, care i-a spus: „Frate, ascultă-l! Acest om are putere, iar Dumnezeul lui este mai mare decât zeii noștri.” Dar faraonul a refuzat, plin de mândrie și aroganță, să-l asculte pe Moise. „Nu voi lăsa poporul tău să plece!” a strigat el.

 

#### Cele zece plăgi și puterea lui Dumnezeu

 

Dumnezeu îi dăduse lui Moise trei semne pentru a-l convinge pe faraon. Dar când acestea nu au fost suficiente, Dumnezeu a trimis cele zece plăgi asupra Egiptului pentru a-l forța pe faraon să elibereze poporul Israel. **Exodul 7-12** descrie aceste plăgi, care variau de la transformarea apei în sânge, la invazia de lăcuste și până la moartea întâilor născuți. Fiecare plagă a fost o demonstrație a puterii lui Dumnezeu și o dovadă că Dumnezeul lui Israel era adevăratul Domn al creației. După fiecare plagă, faraonul era dispus să-i lase pe israeliți să plece, dar de îndată ce plaga înceta, își învârtoșa inima din nou. Abia după a zecea plagă, moartea întâilor născuți, faraonul a permis poporului Israel să plece. Dar chiar și atunci, i-a urmărit cu armata sa, până când Dumnezeu a despărțit Marea Roșie pentru a-și salva poporul, iar armata egipteană s-a înecat în mare.

 

#### Rolul mamei lui Moise și credința în Dumnezeu

 

Pe parcursul acestor evenimente, mama lui Moise a rămas o figură tăcută, dar importantă. Ea a observat schimbările prin care trecuse fiul ei și a recunoscut că devenise un om puternic și semnificativ, ales de Dumnezeu însuși. Dragostea ei pentru fiul ei și credința ei în el au crescut, chiar dacă nu a înțeles pe deplin Dumnezeul căruia îi slujea Moise.

 
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 33
  • Export PDF: 1
Opțiuni