„Împărăția lui Dumnezeu prin iubire: O chemare la desăvârșire” & „Pe urmele iubirii adevărate: Călătoria creștinului în Matei 5”
Autor: Notar Danie Ioan  |  Album: „Iubirea care transformă inimi și vieți: Învățăturile din Matei 5”  |  Tematica: Cărțile bibliei
Resursa adaugata de notardanielioan76 in 07/09/2024
    12345678910 0/10 X

IUBIREA MANIFESTATĂ FAŢĂ DE DUMNEZEU ŞI OAMENI

 

Matei 5

 

 

Tema: Modul de viaţă al celor care aparţin Împărăţiei lui Hristos.

 

Introducere: v. 5 „a început să vorbească şi să-i înveţe”

 

I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru. v. 1-12

 

II. Iubirea manifestată prin destinaţia noastră.

  v. 13-16

 

III. Iubirea manifestată prin modul cum împlinim Cuvântul lui Dumnezeu. v. 17-20

 

IV. Iubirea          manifestată     prin   modul        cum ne relaţionăm la cei de lângă noi. v. 21-26

 

V. Iubirea prin modul cum primim relaţiile de familie. v. 27-32

 

VI. Iubirea manifestată prin modul de vorbire.

 v. 33-37

 

VII. Iubirea manifestată prin iubirea vrăşmaşilor.

         v. 38-47

 

Închiere: v. 48; Psalmul 24:3-4; Luca 10:27

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea manifestată față de Dumnezeu și oameni

Tema: Modul de viață al celor care aparțin Împărăției lui Hristos – Matei 5.

Introducere: Începând cu versetul 5, observăm că Isus „a început să vorbească și să-i învețe”, pregătind ucenicii și mulțimile pentru o viață complet dedicată principiilor Împărăției lui Dumnezeu. Împărăția lui Dumnezeu nu este doar un concept abstract, ci este manifestată prin iubirea noastră față de Dumnezeu și oameni.

I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru (Matei 5:1-12)

Fericirile reprezintă o descriere a caracterului celor care aparțin Împărăției. Acestea sunt mai mult decât simple binecuvântări; sunt calități care definesc trăirea în lumina lui Dumnezeu. De exemplu, „cei blânzi vor moșteni pământul” (v. 5). Blândețea, ca rod al iubirii, se manifestă în relația cu ceilalți, fiind un atribut central al celor care iubesc pe Dumnezeu. Caracterul nostru trebuie să reflecte această blândețe și smerenie, calități care ne apropie de Dumnezeu și de oameni.

II. Iubirea manifestată prin destinația noastră (Matei 5:13-16)

Isus ne învață că suntem „sarea pământului” și „lumina lumii” (v. 13-14). Aceste imagini puternice arată că iubirea față de Dumnezeu nu se oprește la o simplă credință, ci trebuie să fie vizibilă prin faptele noastre, care aduc lumină și influențează pozitiv lumea din jurul nostru. Fiecare credincios este chemat să fie un far de speranță și de dragoste, reflectând lumina lui Dumnezeu într-o lume adesea întunecată.

III. Iubirea manifestată prin modul în care împlinim Cuvântul lui Dumnezeu (Matei 5:17-20)

Isus clarifică faptul că El nu a venit să desființeze Legea, ci să o împlinească. Iubirea față de Dumnezeu se manifestă prin ascultare și trăirea Cuvântului Său. Scriptura ne cheamă să respectăm poruncile și să le aplicăm în viața noastră, având o dreptate care să depășească simpla conformitate exterioară. Aceasta este o chemare la o trăire autentică, motivată de dragoste și nu doar de legalism.

IV. Iubirea manifestată prin modul în care ne relaționăm la cei de lângă noi (Matei 5:21-26)

Isus subliniază importanța relațiilor noastre cu cei din jur. El arată că nu este suficient să evităm crimele sau păcatele evidente; chiar și mânia și insultele sunt considerate păcate. Iubirea adevărată se manifestă prin dorința de a menține pacea și reconcilierea cu ceilalți, în mod special în comunitatea credincioșilor. Reconcilierea este esențială pentru a trăi o viață plină de iubire față de Dumnezeu și oameni.

V. Iubirea manifestată prin modul în care primim relațiile de familie (Matei 5:27-32)

Isus abordează relațiile de familie, subliniind sfințenia și seriozitatea lor. Într-o lume în care familia este deseori sub atac, credincioșii sunt chemați să-și onoreze angajamentele și să trăiască în fidelitate. Căsătoria, un legământ sacru în fața lui Dumnezeu, trebuie protejată și susținută prin iubire și respect reciproc.

VI. Iubirea manifestată prin modul de vorbire (Matei 5:33-37)

Modul în care vorbim este o manifestare directă a inimii noastre. Isus ne cheamă să fim sinceri, să ne ținem promisiunile și să vorbim adevărul fără a folosi jurăminte nefondate. Să trăim într-un mod care nu necesită să jurăm pentru a fi crezuți, deoarece viața noastră ar trebui să fie o mărturie a adevărului și a iubirii față de Dumnezeu.

VII. Iubirea manifestată prin iubirea vrășmașilor (Matei 5:38-47)

Poate unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale învățăturii lui Isus este chemarea de a ne iubi vrășmașii. Aceasta este o iubire supranaturală, care transcende natura umană și vine din relația noastră profundă cu Dumnezeu. Iubirea vrășmașilor este o dovadă a maturității spirituale și a apartenenței la Împărăția lui Dumnezeu.

Încheiere: Matei 5:48 ne îndeamnă să fim desăvârșiți, așa cum Tatăl nostru ceresc este desăvârșit. Aceasta nu înseamnă perfecțiune umană, ci o trăire continuă în iubirea lui Dumnezeu, reflectând caracterul Său în toate aspectele vieții noastre. Așa cum Psalmul 24:3-4 întreabă: „Cine se va sui pe muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel sfânt? Cel ce are mâinile nevinovate și inima curată”, și noi suntem chemați să trăim cu o inimă curată și plină de iubire. Iubirea față de Dumnezeu și oameni este piatra de temelie a Împărăției Lui.

Referințe:

  • Luca 10:27: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, cu toată puterea ta și cu tot cugetul tău; și pe aproapele tău ca pe tine însuți.”

  • Psalmul 24:3-4: „Cine se va sui pe muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel sfânt? Cel ce are mâinile nevinovate și inima curată, care nu și-a ridicat sufletul la deșertăciuni și nu a jurat strâmb.”

Acest articol reprezintă o chemare la a trăi în iubire și ascultare de Dumnezeu, manifestând această iubire în toate aspectele vieții noastre.

 

Iubirea manifestată față de Dumnezeu și oameni
Matei 5

Tema: Modul de viață al celor care aparțin Împărăției lui Hristos.

Introducere:
Începând cu Matei 5:1-2, Isus începe o predică de mare însemnătate, cunoscută sub numele de „Predica de pe Munte”. El îi învață pe ucenici și pe mulțime cum arată viața celor care aparțin Împărăției lui Dumnezeu. Mesajul Lui este despre iubirea necondiționată față de Dumnezeu și față de ceilalți, o iubire care se manifestă în moduri tangibile și în fiecare aspect al vieții.

I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru (Matei 5:1-12)

În acest prim segment, Isus detaliază „Fericirile”, o serie de binecuvântări care reflectă un caracter transformat. Iubirea față de Dumnezeu și față de oameni este ilustrată prin smerenie, compasiune, milă și curăția inimii. Așa cum se subliniază în versetul 5: „Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul”, adevărata iubire se manifestă printr-un caracter blând, care reflectă inima lui Dumnezeu. Cei care trăiesc astfel își arată dragostea față de Dumnezeu prin ascultare și acceptare a voii Sale.

II. Iubirea manifestată prin destinația noastră (Matei 5:13-16)

Isus îi descrie pe cei credincioși drept „sarea pământului” și „lumina lumii”. Sarea dă gust și conservă, la fel cum dragostea autentică dă „gust” și valoare vieților noastre și celor din jur. Lumina, pe de altă parte, ne reamintește de responsabilitatea noastră de a răspândi iubirea lui Dumnezeu prin fapte bune. În muzeele creștine din întreaga lume sunt expuse artefacte care amintesc de viața primilor credincioși, care au răspândit Evanghelia prin iubire și sacrificiu, reflectând în mod clar această „lumină” despre care vorbește Isus.

III. Iubirea manifestată prin modul cum împlinim Cuvântul lui Dumnezeu (Matei 5:17-20)

Isus subliniază importanța împlinirii Legii și a profeților, declarând că El nu a venit să desființeze, ci să împlinească. Iubirea față de Dumnezeu nu poate fi separată de ascultarea față de Cuvântul Său. În multe documente istorice și în muzeele biblice, se găsesc pergamente și texte vechi care arată preocuparea poporului lui Dumnezeu de-a lungul secolelor pentru păstrarea Legii. Dragostea noastră față de Dumnezeu trebuie să se reflecte în dorința de a trăi conform acestor standarde divine.

IV. Iubirea manifestată prin modul cum ne relaționăm la cei de lângă noi (Matei 5:21-26)

Iubirea față de aproapele nu înseamnă doar evitarea violenței fizice, ci și evitarea urii și a resentimentului. Versetele 21-22 ne învață că orice formă de dispreț sau mânie nedreaptă față de fratele nostru este păcat. În istoria Bisericii, au existat multe conflicte, dar și exemple de reconciliere și pace, care ilustrează cum iubirea adevărată ne cheamă să restaurăm relațiile rupte. Muzeele creștine expun frecvent artefacte care amintesc de comunitățile care au ales calea iertării și a reconcilierii în numele lui Hristos.

V. Iubirea manifestată prin modul cum primim relațiile de familie (Matei 5:27-32)

Familia este o instituție sfântă, iar dragostea față de Dumnezeu este reflectată și prin modul în care tratăm relațiile de familie. Aici, Isus vorbește despre fidelitate și integritate în căsătorie, subliniind importanța sfințeniei acestui legământ. Căsătoria, ca instituție divină, este protejată de legi sfinte care au fost respectate din vechime, iar multe dintre aceste legi pot fi regăsite în manuscrise și texte vechi, păstrate în diverse colecții și muzee de istorie biblică.

VI. Iubirea manifestată prin modul de vorbire (Matei 5:33-37)

Cuvintele noastre sunt o reflectare a inimii noastre. Isus ne îndeamnă să fim oameni ai adevărului, să evităm jurămintele nefondate și să ne trăim viața într-un mod care nu necesită astfel de promisiuni. Dragostea față de Dumnezeu și de oameni se manifestă prin vorbire sinceră și curată, iar în multe comunități creștine din trecut, această practică a fost esențială pentru a păstra pacea și ordinea.

VII. Iubirea manifestată prin iubirea vrășmașilor (Matei 5:38-47)

Poate cel mai radical aspect al învățăturii lui Isus este iubirea vrășmașilor. Aceasta este o iubire necondiționată, care sfidează logica umană și ne cheamă să răspundem cu bine la rău. De-a lungul istoriei, mulți creștini au aplicat acest principiu, chiar și în fața persecuțiilor. Muzeele creștine de pe tot globul conțin mărturii ale celor care și-au iertat persecutorii, urmând exemplul lui Hristos.

Încheiere (Matei 5:48; Psalmul 24:3-4; Luca 10:27)

Isus încheie această secțiune cu o chemare la desăvârșire: „Fiți, dar, desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit” (Matei 5:48). Aceasta nu înseamnă că trebuie să fim fără greșeală, ci că trebuie să ne străduim să reflectăm iubirea, dreptatea și sfințenia lui Dumnezeu în viața noastră de zi cu zi. În final, dragostea față de Dumnezeu și oameni este esența vieții creștine, iar aceasta ne cheamă să trăim o viață de sfințenie, ascultare și iubire necondiționată.

Referințe Biblice:

  • Luca 10:27: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, cu toată puterea ta și cu tot cugetul tău; și pe aproapele tău ca pe tine însuți.”

  • Psalmul 24:3-4: „Cine se va sui pe muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel sfânt? Cel ce are mâinile nevinovate și inima curată.”

Prin urmare, viața creștinului este o chemare continuă la iubire și ascultare de Dumnezeu, manifestate prin toate aspectele vieții: de la caracter, relații, vorbire și până la modul în care ne tratăm vrășmașii.

Iubirea manifestată față de Dumnezeu și oameni
Matei 5

Tema: Modul de viață al celor care aparțin Împărăției lui Hristos.

Introducere: Matei 5:5 – „A început să vorbească și să-i învețe”
În Matei 5, Isus ne introduce în valorile Împărăției lui Dumnezeu, arătând cum iubirea față de Dumnezeu și față de semeni trebuie să fie nucleul vieții creștine. Această iubire se manifestă nu doar prin sentimente, ci și prin acțiuni și atitudini care reflectă voia lui Dumnezeu. Asemenea unei semințe plantate într-un pământ bun, iubirea crește și dă rod în viețile celor credincioși.

I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru (Matei 5:1-12)

Fericirile (v. 1-12) sunt descrieri ale unei vieți transformate de iubirea lui Dumnezeu. Această iubire se vede în blândețe, în dorința de pace, în curăția inimii și în mila arătată celor din jur. Învățăm din istoria poporului Israel, că personajele biblice precum David și Moise au manifestat acest tip de caracter, reflectând sfințenia și ascultarea față de Dumnezeu. În multe muzee creștine din lume, cum ar fi Muzeul Bibliei din Washington, se pot găsi artefacte și texte antice care ilustrează devotamentul celor care au trăit aceste principii.

II. Iubirea manifestată prin destinația noastră (Matei 5:13-16)

Isus spune că suntem „sarea pământului” și „lumina lumii” (v. 13-16). Aceste metafore indică rolul nostru activ de a influența lumea din jur prin faptele bune care glorifică pe Dumnezeu. Sarea dă gust și păstrează alimentele, la fel cum iubirea față de Dumnezeu dă sens și păstrează viața noastră spirituală. Lumina, pe de altă parte, este o chemare la transparență și autenticitate, prin care oamenii pot vedea iubirea lui Dumnezeu în faptele noastre. În diverse muzee biblice sunt expuse obiecte care reflectă lumina spirituală a primilor martiri și misionari care au răspândit mesajul iubirii lui Dumnezeu în întreaga lume.

III. Iubirea manifestată prin modul cum împlinim Cuvântul lui Dumnezeu (Matei 5:17-20)

Împlinirea Legii este o manifestare a iubirii față de Dumnezeu. Isus subliniază că El nu a venit să desființeze Legea, ci să o împlinească (v. 17-20). În istoria Bisericii, s-au păstrat numeroase manuscrise biblice care ne arată grija comunităților creștine pentru păstrarea intactă a Scripturii și a învățăturilor ei. Dragostea noastră față de Dumnezeu se reflectă prin dedicarea noastră față de Cuvântul Său și prin dorința de a trăi conform acestuia, o practică pe care o vedem ilustrată în multe dintre textele antice.

IV. Iubirea manifestată prin modul cum ne relaționăm la cei de lângă noi (Matei 5:21-26)

Iubirea față de aproapele nu constă doar în evitarea păcatelor vizibile, precum crima, ci și în modul în care gestionăm mânia, resentimentele și conflictele (v. 21-26). Reconcilierea este o manifestare esențială a iubirii creștine. Multe dintre conflictele istorice din comunitățile creștine au fost rezolvate prin intermediul iubirii și reconcilierii, un mesaj clar pe care muzeele creștine din întreaga lume îl expun prin artefactele legate de marile sinoade și concilii.

V. Iubirea manifestată prin modul cum primim relațiile de familie (Matei 5:27-32)

În versetele 27-32, Isus vorbește despre sfințenia relațiilor de familie și despre fidelitate. Familia este un cadru sacru, în care iubirea față de Dumnezeu se reflectă prin grija și respectul față de soț sau soție. Biblia oferă numeroase exemple de familii care au rămas credincioase lui Dumnezeu, chiar și în vremuri de încercare, iar aceste lecții sunt prezente și în muzeele creștine, care expun manuscrise și artefacte ce subliniază importanța familiei în planul divin.

VI. Iubirea manifestată prin modul de vorbire (Matei 5:33-37)

Cuvintele noastre sunt o reflectare a inimii noastre (v. 33-37). Dragostea față de Dumnezeu ne determină să vorbim cu sinceritate și integritate. În istoria creștinismului, mulți martiri și lideri spirituali au fost cunoscuți pentru adevărul și curajul lor în mărturisirea credinței. Muzeele creștine de pe glob expun scrierile acestor martiri, care și-au folosit vorbirea pentru a mărturisi adevărul lui Dumnezeu până la moarte.

VII. Iubirea manifestată prin iubirea vrășmașilor (Matei 5:38-47)

Una dintre cele mai mari provocări ale vieții creștine este iubirea vrășmașilor (v. 38-47). Isus ne învață că dragostea adevărată depășește limitele naturale și se extinde chiar și asupra celor care ne rănesc. Istoria Bisericii ne oferă multe exemple de credincioși care au demonstrat această iubire supranaturală, de la martirii din primele secole până la misionarii moderni. Muzeele creștine expun obiecte care reflectă sacrificiul acestor credincioși, care și-au dăruit viața în numele iubirii și al iertării.

Încheiere: Desăvârșirea iubirii (Matei 5:48; Psalmul 24:3-4; Luca 10:27)

În Matei 5:48, Isus ne cheamă să fim desăvârșiți, după cum Tatăl nostru ceresc este desăvârșit. Aceasta nu se referă la perfecțiune umană, ci la o iubire completă și autentică, care reflectă în mod constant caracterul lui Dumnezeu. În Psalmul 24:3-4, suntem întrebați cine poate sta în prezența Domnului – cei cu mâini curate și inimi curate. Aceasta este chemarea la o viață de iubire sfântă, care depășește simplele fapte, ajungând la esența relației noastre cu Dumnezeu și cu aproapele nostru.

Referințe Biblice:

  • Luca 10:27: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, cu toată puterea ta și cu tot cugetul tău; și pe aproapele tău ca pe tine însuți.”

  • Psalmul 24:3-4: „Cine se va sui pe muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel sfânt? Cel ce are mâinile nevinovate și inima curată.”

Acest articol este o chemare la a trăi în iubire necondiționată, manifestată prin toate aspectele vieții noastre, de la familie și relații, până la modul în care ne tratăm vrășmașii și ne împlinim chemarea de a fi „lumina lumii”.

Tema: Modul de viață al celor care aparțin Împărăției lui Hristos

Introducere: Matei 5:5 – „A început să vorbească și să-i învețe”
Isus Hristos, în Predica de pe Munte, ne învață cum ar trebui să trăiască cei care aparțin Împărăției lui Dumnezeu. Fiecare verset din Matei 5 ne îndrumă către o viață trăită în iubire, nu doar față de Dumnezeu, ci și față de oameni. Acest capitol este un ghid complet pentru o viață spirituală plină de har și adevăr, care începe cu transformarea inimii și continuă cu manifestarea acestei schimbări în relațiile noastre și în faptele noastre.

I. Iubirea manifestată prin caracterul nostru (Matei 5:1-12)

Primele versete din capitolul 5, cunoscute sub numele de „Fericiri”, ne arată caracteristicile celor care trăiesc în iubirea lui Dumnezeu. Această iubire nu este doar teoretică, ci este vizibilă în blândețea noastră, în dorința de pace, în setea de dreptate și în mila pe care o arătăm celor din jur. De exemplu, „Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul” (Matei 5:5). În multe muzee creștine din lume, cum ar fi Muzeul Bibliei din Washington, D. C. , găsim mărturii despre credincioșii care au trăit aceste virtuți, lăsând o moștenire spirituală importantă.

II. Iubirea manifestată prin destinația noastră (Matei 5:13-16)

Isus ne spune că suntem „sarea pământului” și „lumina lumii” (Matei 5:13-14). Sarea este un simbol al influenței noastre în lume, iar lumina reprezintă adevărul și iubirea lui Dumnezeu reflectată prin faptele noastre. Când trăim conform principiilor Împărăției, viețile noastre devin un far de speranță pentru ceilalți, arătându-le calea către Dumnezeu. În colecțiile muzeelor creștine, putem găsi numeroase artefacte și documente care demonstrează cum credincioșii au fost sare și lumină în societatea lor.

III. Iubirea manifestată prin modul cum împlinim Cuvântul lui Dumnezeu (Matei 5:17-20)

Iubirea față de Dumnezeu se manifestă și prin ascultarea și împlinirea Cuvântului Său. Isus a venit nu să desființeze Legea, ci să o împlinească. În istoria biblică, vedem că fiecare generație de credincioși a prețuit și a respectat Scriptura ca pe un dar divin. Muzeele de artă sacră și manuscrise vechi expun texte vechi ale Bibliei, scrise și păstrate cu mare grijă, care ne reamintesc de importanța împlinirii Cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră.

IV. Iubirea manifestată prin modul cum ne relaționăm la cei de lângă noi (Matei 5:21-26)

Isus ne învață că iubirea adevărată se vede în felul în care ne relaționăm cu aproapele nostru. În Matei 5:21-26, suntem chemați să evităm nu doar crima, ci și mânia și insultele. Relațiile noastre trebuie să fie pline de dragoste, iar reconcilierea trebuie să fie o prioritate. Istoria Bisericii este plină de exemple de credincioși care au ales calea iertării și a reconcilierii, iar multe dintre aceste povești sunt imortalizate în exponatele muzeelor creștine din întreaga lume.

V. Iubirea manifestată prin modul cum primim relațiile de familie (Matei 5:27-32)

Familia este instituția creată de Dumnezeu pentru a reflecta iubirea și fidelitatea Lui. Isus subliniază importanța purității în relațiile de familie, chemându-ne să respectăm sfințenia căsătoriei. În colecțiile muzeelor de istorie creștină, putem găsi documente și artefacte care subliniază rolul familiei în societățile creștine de-a lungul secolelor. Acestea ne reamintesc cât de mult a prețuit Dumnezeu familia ca instituție divină.

VI. Iubirea manifestată prin modul de vorbire (Matei 5:33-37)

Vorbele noastre trebuie să fie întotdeauna sincere și curate. Isus ne învață să evităm jurămintele false și să vorbim cu integritate. Iubirea față de Dumnezeu și de oameni se reflectă prin vorbirea noastră onestă și lipsită de înșelăciune. Multe exemple de sfinți și martiri ai credinței, care au mărturisit adevărul în ciuda pericolelor, sunt expuse în muzeele dedicate istoriei creștine, arătând puterea cuvintelor adevărului în fața minciunii și nedreptății.

VII. Iubirea manifestată prin iubirea vrășmașilor (Matei 5:38-47)

Una dintre cele mai radicale învățături ale lui Isus este iubirea vrășmașilor. În Matei 5:44, El ne spune: „Iubiți pe vrășmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă.” Iubirea creștină nu se limitează la cei care ne fac bine, ci se extinde și asupra celor care ne fac rău. În multe dintre muzeele care păstrează mărturii despre primii martiri creștini, găsim dovezi ale credincioșilor care au iertat și au iubit până la moarte pe cei care i-au persecutat.

Încheiere: Desăvârșirea iubirii (Matei 5:48; Psalmul 24:3-4; Luca 10:27)

Isus ne cheamă să fim desăvârșiți, așa cum Tatăl nostru ceresc este desăvârșit (Matei 5:48). Aceasta nu înseamnă o perfecțiune fără greșeală, ci o viață plină de iubire autentică, dedicată lui Dumnezeu și celor din jur. Psalmul 24:3-4 ne amintește că doar cei cu inima curată și cu mâinile curate vor putea intra în prezența Domnului. În concluzie, iubirea manifestată față de Dumnezeu și față de oameni este cheia unei vieți care reflectă Împărăția lui Hristos.

Referințe Biblice:

  • Luca 10:27: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, cu toată puterea ta și cu tot cugetul tău; și pe aproapele tău ca pe tine însuți.”

  • Psalmul 24:3-4: „Cine se va sui pe muntele Domnului? Cine se va ridica până la locul Lui cel sfânt? Cel ce are mâinile nevinovate și inima curată.”

Acest articol nu doar explică iubirea creștină din Matei 5, dar oferă și o perspectivă istorică și biblică asupra modului în care această iubire a fost trăită și documentată de-a lungul secolelor, așa cum se poate vedea în multe dintre muzeele creștine de pe glob.

 

 
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 42
Opțiuni