Căsătoria și Sexul în Biblie: Perspectiva Scripturală & Biblia învață despre comportamentul moral în căsătorie și relații.
Autor: Daniel Ioan Notar  |  Album: Căsătoria are un rol important în continuarea vieții și formarea familiei, fiind canalul prin care Dumnezeu a ales să aducă viața în lume.  |  Tematica: Biserica
Resursa adaugata de notardanielioan76 in 11/09/2024
    12345678910 0/10 X

### Căsătoria și Sexul în Biblie: Perspectiva Scripturală



Căsătoria și sexul sunt teme fundamentale în Scriptură, având o semnificație profundă atât din punct de vedere teologic, cât și social. Biblia abordează aceste subiecte din diferite perspective, oferind principii și reguli care reflectă voința lui Dumnezeu pentru relațiile umane.

**1. Căsătoria ca Instituție Divină**
În Geneza 2:21-24, vedem originea căsătoriei: „Atunci Domnul Dumnezeu a trimes un somn adînc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus -o la om. Şi omul a zis: ‚Iată în sfîrşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentrucă a fost luată din om. ‘ Deaceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup.”
Acest verset subliniază unitatea și intimitatea căsătoriei, care este un legământ sacru între bărbat și femeie, creat de Dumnezeu. Căsătoria este văzută ca o unire esențială care reflectă planul divin pentru relațiile umane.

**2. Procreația și Familia**
Geneza 4:1,25 ne arată importanța procreației: „Adam s'a împreunat cu nevastă-sa Eva; ea a rămas însărcinată, şi a născut pe Cain. Şi a zis: ‚Am căpătat un om cu ajutorul Domnului! ‘... Adam s'a împreunat iarăş cu nevastă-sa; ea a născut un fiu, şi i-a pus numele Set; ‚căci‘, a zis ea, ‚Dumnezeu mi-a dat o altă sămînţă în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain. ‘”
Căsătoria are un rol important în continuarea vieții și formarea familiei, fiind canalul prin care Dumnezeu a ales să aducă viața în lume.

**3. Relații și Comportament Moral**
Biblia învață despre comportamentul moral în căsătorie și relații. În Ieşirea 20:14, ni se spune: „Să nu preacurveşti.” Acesta este unul dintre cele Zece Porunci, care subliniază importanța fidelității în căsătorie și interzice adulterul.
De asemenea, Levitic 18:20 și Levitic 20:10-13 detaliază reguli privind relațiile sexuale, inclusiv interzicerea adulterului și a comportamentului sexual considerat necorespunzător.

**4. Gelozia și Drepturile în Căsătorie**
Numeri 5:29-30 descrie legea geloziei, care se aplica în cazul în care un bărbat are suspiciuni privind infidelitatea soției sale: „Aceasta este legea asupra geloziei, pentru împrejurarea cînd o femeie, care este subt puterea bărbatului ei, se abate şi se pîngăreşte, şi pentru împrejurarea cînd un bărbat, apucat de un duh de gelozie, are bănuieli asupra nevestei lui: preotul s'o pună să stea în picioare înaintea Domnului, şi să-i facă întocmai după legea aceasta.”
Aceste reguli reflectă importanța dreptății și a transparenței în relațiile de căsătorie.

**5. Căsătoria și Timpul Personal**
În Proverbe 5:18-19, căsătoria este descrisă într-un mod pozitiv: „Izvorul tău să fie binecuvîntat, şi bucură-te de nevasta tinereţii tale. Cerboaică iubită, căprioară plăcută: fii îmbătat tot timpul de drăgălăşiile ei, fii îndrăgostit necurmat de dragostea ei!”
Acest verset subliniază importanța iubirii și a intimității continue în căsătorie, celebrând bucuria și satisfacția găsite în partenerul de viață.

**6. Împărțirea Drepturilor și Responsabilităților**
Deuteronom 24:1 oferă reguli privind divorțul, care sunt menite să protejeze drepturile ambelor părți: „Cînd cineva îşi va lua o nevastă şi se va însura cu ea, şi s'ar întîmpla ca ea să nu mai aibă trecere înaintea lui, pentru că a descoperit ceva ruşinos în ea, să-i scrie o carte de despărţire, şi, după ce-i va da-o în mînă, să-i dea drumul din casa lui.”
Aceasta lege reflectă abordarea biblică asupra drepturilor și protecției în cadrul căsătoriei, inclusiv în situațiile de separare.

### Concluzie
Biblia oferă o viziune detaliată și profundă asupra căsătoriei și sexului, subliniind importanța fidelității, procreației și comportamentului moral. Aceste principii sunt fundamentale pentru înțelegerea relațiilor umane și reflectă planul divin pentru viața în comuniune și dragoste. Înțelegerea acestor învățături ne poate ajuta să trăim conform voinței lui Dumnezeu și să ne construim relații sănătoase și respectuoase.

< < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < <


1. **Facerea Geneza 2:21-24** - Dumnezeu creează femeia din coasta bărbatului și stabilește principiul căsătoriei: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și se vor face un singur trup.”
2. **Facerea Geneza 4:1,25** - Adam și Eva au avut copii, Cain și Set, și relatarea face parte din istoria timpurie a omenirii.
3. **Facerea Geneza 12:17-18** - Faraon este lovit de Dumnezeu din cauza soției lui Avram, Sarai, care fusese prezentată ca soră.
4. **Facerea Geneza 16:1-3** - Sarai, soția lui Avram, îi dă lui Agar său roabă pentru a avea copii, ceea ce este o practică culturală din acea vreme.
5. **Facerea Geneza 18:10-12** - Sara râde în sine de vestea că va naște un fiu la o vârstă înaintată.
6. **Facerea Geneza 38:9-10** - Onan refuză să-și îndeplinească datoria de levirat, ceea ce este considerat păcat.
7. **Ieşirea Exod 20:14** - Porunca a șaptea: „Să nu preacurvești.”
8. **Ieşirea Exod 20:17** - Porunca a zecea: „Să nu poftești nevasta aproapelui tău.”
9. **Levitic 18:8,20** - Interdicții referitoare la relațiile sexuale incestuoase și adulterul.
10. **Levitic 20:10,13** - Pedeapsa pentru adulter și homosexualitate, considerată ca fiind păcate grave.
11. **Levitic 21:7,13-14** - Reguli pentru preoți, care nu pot lua de nevastă o femeie curvă sau văduvă, și trebuie să se căsătorească cu o fecioară.
12. **Numeri 5:29-30** - Legea asupra geloziei și procedurile pentru verificarea fidelității soției.
13. **Deuteronom 22:13-17** - Regulile privind acuzațiile de nevirginitate ale unei soții și dovedirea acesteia.
14. **Deuteronom 24:1** - Regula privind divorțul: bărbatul trebuie să scrie o carte de despărțire.
15. **2 Samuel 12:24** - David își mângâie soția Bet-Șeba și ea naște pe Solomon.
16. **2 Cronici 13:21** - Abia are multe soții și copii.
17. **Psalmi 128:3** - Imaginea soției ca o viță roditoare în casă.
18. **Proverbe 5:18-19** - Îndemn de a te bucura de soția tinereții tale.
19. **Proverbe 6:29** - A merge la soția aproapelui tău este echivalent cu a nu rămâne nepedepsit.
20. **Proverbe 6:32** - Preacurvia este considerată o acțiune fără minte care duce la distrugere.
21. **Proverbe 18:22** - Cine găsește o soție bună găsește fericirea și favor de la Domnul.
22. **Proverbe 19:14** - O soție pricepută este un dar de la Domnul.


< < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < <


Iată o scurtă sinteză a ceea ce învață fiecare dintre aceste versete:
1. **Proverbe 21:9** - Sugerează că a trăi într-un loc umil dar în pace este preferabil față de a trăi într-o casă mare, dar cu o parteneră certăreață.

2. **Ecleziast 9:9** - Încurajează să te bucuri de viață alături de partenera ta, considerând că aceasta este parte din darul divin și din munca pe care o faci.

3. **Cântarea Cântărilor 1:2** - Vorbește despre bucuria și atracția pe care o poate aduce dragostea, comparând-o cu plăcerea adusă de vin.

4. **Cântarea Cântărilor 2:6** - Exprimă dorința și intimitatea în relația de iubire.

5. **Cântarea Cântărilor 4:5,9, 10** - Folosește metafore pentru a descrie frumusețea și atracția partenerului, comparând aceste calități cu cele ale naturii.

6. **Isaia 54:1** - Vorbește despre bucuria neașteptată și binecuvântările care vor veni pentru cei care erau considerați nefertili.

7. **Ieremia 3:14** - Invită poporul să se întoarcă la Dumnezeu și promite restaurarea lor.

8. **Ezechiel 16:36-37** - Critică comportamentul imoral și idolatria, promițând un act de judecată împotriva celor care au fost infideli.

9. **Osea 1:2** - Folosește exemplul lui Osea și al soției sale ca simbol al infidelității Israelului față de Dumnezeu.

10. **Osea 2:2** - Vorbește despre necesitatea curățirii de comportamentele imorale și reîntoarcerea la Dumnezeu.

11. **Matei 5:31-32** - Învață despre divorț și excepțiile în care este permis, punând accent pe puritatea și fidelitatea în căsătorie.

12. **Matei 19:5-6** - Sublinează importanța uniunii între soț și soție ca fiind un singur trup, ceea ce nu ar trebui să fie despărțit.

13. **Matei 19:29** - Promite recompense spirituale pentru cei care fac sacrificii pentru numele lui Dumnezeu.

14. **Matei 22:24,30** - Răspunde întrebării despre legea leviratului și explică starea de existență a oamenilor în viața de apoi.

15. **Marcu 10:4-9** - Reiterează învățăturile despre căsătorie și divorț, accentuând că ceea ce Dumnezeu a unit, omul nu ar trebui să despartă.

16. **Marcu 10:12** - Menționează că o femeie care își părăsește soțul și se recăsătorește este considerată infidelă.

17. **Luca 2:36** - Relatează despre Ana, o profetă care a trăit în văduvie după moartea soțului ei.

18. **Luca 14:8** - Oferă un sfat despre modestie în relațiile sociale, inclusiv în contextul invitațiilor la nunți.

19. **Luca 17:27** - Relatează despre indiferența oamenilor față de judecata divină înainte de potopul lui Noe.

20. **Ioan 8:10-11** - Relatează episodul în care Isus arată milă față de femeia prinsă în adulter, învățând despre iertare și abandonul păcatului.

21. **Romani 7:2,3** - Explică relația legală dintre soț și soție și modul în care moartea soțului eliberează soția de legea căsătoriei.

< < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < a< <

1. **1 Corinteni 5:1-2**: Pavel critică o formă gravă de imoralitate în Biserica din Corint, menționând că un membru trăiește cu soția tatălui său. El consideră că această situație ar trebui să provoace mângâiere și disciplină în biserică.
2. **1 Corinteni 6:9-10**: Pavel enumeră păcatele care împiedică moștenirea Împărăției lui Dumnezeu, inclusiv curvia, preacurvia și alte comportamente necorespunzătoare.
3. **1 Corinteni 6:13-14**: Trupul nu este destinat pentru curvie, ci pentru Domnul. Pavel subliniază că trupul nostru este templul Duhului Sfânt și trebuie să fie respectat.
4. **1 Corinteni 6:18-20**: Pavel îndeamnă credincioșii să fugă de curvie, deoarece este un păcat împotriva propriului trup, care este templul Duhului Sfânt.
5. **1 Corinteni 7:1-2**: În contextul curviei, Pavel recomandă că fiecare bărbat să aibă soția lui și fiecare femeie să aibă bărbatul ei.
6. **1 Corinteni 7:3-5**: Pavel vorbește despre datoria conjugală și importanța intimității în căsătorie, avertizând împotriva lipsei de dăruire care poate duce la ispitire.
7. **1 Corinteni 7:8-11**: Pavel sfătuiește căsătoriții și neînsurații despre importanța căsătoriei și despre separarea în cazul despărțirii.
8. **1 Corinteni 7:14**: Pavel discută despre sfințirea căsătoriei și cum credința unui partener poate influența pozitiv întreaga familie.
9. **1 Corinteni 7:32-34**: Pavel explică diferențele dintre cei căsătoriți și cei necăsătoriți în ceea ce privește preocupările și angajamentele lor.
10. **1 Corinteni 7:39**: Pavel discută despre libertatea unei femei văduve de a se recăsători, dar doar „în Domnul”.
11. **Galateni 5:19-21**: Pavel enumeră faptele firii pământești, inclusiv curvia și alte comportamente neplăcute, care împiedică moștenirea Împărăției lui Dumnezeu.
12. **Efeseni 5:3**: Pavel sfătuiește ca orice formă de curvie să nu fie menționată printre sfinți.
13. **Efeseni 5:22-33**: Pavel descrie relația dintre soț și soție, comparând-o cu cea dintre Hristos și Biserică, și subliniază dragostea și respectul reciproc în căsătorie.
14. **Coloseni 3:5**: Pavel îndeamnă credincioșii să omoare faptele firii pământești, inclusiv curvia și lăcomia.
15. **1 Tesaloniceni 4:3-5**: Pavel vorbește despre importanța sfințirii și a evitării curviei, subliniind controlul asupra dorințelor.
16. **1 Timotei 1:10**: Pavel enumeră păcatele grave, inclusiv curvia și sodomia, care sunt împotriva învățăturii sănătoase.
17. **1 Timotei 3:2,12**: Pavel stabilește cerințe pentru episcopi și diaconi, inclusiv să fie „bărbați ai unei singure neveste”.


< < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < < <


1. **Titus 1:6**: Acest verset vorbește despre cerințele pentru liderii bisericii, specificând că trebuie să fie „bărbați ai unei singure neveste” și să aibă „copii credincioși”. Este o cerință de integritate și stabilitate morală pentru cei care sunt în poziții de conducere în biserică.
2. **Evrei 13:4**: Pavel subliniază importanța respectării căsătoriei și a fidelității conjugale. Căsătoria trebuie să fie respectată și „patul” (intimitatea maritală) trebuie să fie păstrat curat, deoarece Dumnezeu va judeca pe cei care încalcă aceste standarde.
3. **1 Petru 3:7**: Petru îndeamnă bărbații să-și trateze soțiile cu înțelepciune și onoare, recunoscându-le valoarea și demnitatea. Acest comportament nu doar că respectă soția, dar ajută și la menținerea unei relații armonioase și favorizează ascultarea rugăciunilor.
4. **Apocalipsa 2:20**: În acest verset, Dumnezeu condamnă practica învățăturii eretice și imoralității, reprezentată prin figura simbolică a Iezabelei, care induce pe alții la curvie și la consumul de lucruri jertfite idolilor. Aceasta reflectă seriozitatea cu care Dumnezeu privește coruperea morală în comunitățile de credință.
5. **Apocalipsa 9:21**: În această secțiune, Dumnezeu condamnă păcatele nedezvoltate ale omeniri, inclusiv curvia și furtul, ca parte dintr-un context mai larg al nepocăinței. Acest verset subliniază că, în ciuda judecății divine, oamenii nu s-au întors de la păcatele lor.
6. **Apocalipsa 19:2**: Aici, Dumnezeu este descris ca judecând „curva cea mare” care a corupt pământul cu imoralitatea ei și a persecutat pe sfinți. Aceasta este o imagine simbolică a corupției sistemului și a răzbunării divine asupra acestei corupții.



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 49
Opțiuni