Cartea Vieții – Registrul Credincioșilor și Promisiunea Vieții Veșnice
Autor: Notar Daniel Ioan  |  Album: Introducere: Cartea Vieții – Simbol al speranței și al vieții veșnice  |  Tematica: Dragoste
Resursa adaugata de notardanielioan76 in 14/09/2024
    12345678910 0/10 X

 Cartea Vieții – Registrul Credincioșilor și Promisiunea Vieții Veșnice

 


1. Introducere: Cartea Vieții – Simbol al speranței și al vieții veșnice
Cartea Vieții este una dintre cele mai profunde și semnificative imagini din Scriptură. În esență, este un registru divin în care sunt scrise numele celor care vor moșteni viața veșnică, aleșii lui Dumnezeu. De-a lungul Bibliei, termenul „Cartea Vieții” apare atât în Vechiul, cât și în Noul Testament, având un înțeles atât pentru viața naturală, cât și pentru viața viitoare în Împărăția lui Dumnezeu.

2. Cartea Vieții în Vechiul Testament: Un simbol al vieții și al morții
Prima referință importantă la Cartea Vieții o găsim în Psalmul 69:28, unde se spune: „Să fie șterși din cartea vieții și să nu fie scriși împreună cu cei neprihăniți.” Aici, Cartea Vieții este legată de viața naturală, iar ștergerea din această carte înseamnă moartea. Moise, în Exodul 32:32-33, face o rugăciune în care se oferă să fie șters din „cartea Ta” pentru a salva poporul Israel de la distrugere, ilustrând astfel cât de importantă era Cartea Vieții ca un simbol al protecției divine.

Un alt exemplu se găsește în Daniel 12:1, unde ni se spune că în vremurile de necaz escatologic, cei care sunt „găsiți scriși în carte” vor fi salvați. Acest verset nu doar că vorbește despre supraviețuirea în timpul necazului, dar indică și promisiunea vieții veșnice pentru cei care rămân credincioși.

3. Cartea Vieții în Noul Testament: Viața veșnică și judecata de apoi
În Noul Testament, conceptul de Cartea Vieții evoluează pentru a include și perspectiva vieții veșnice. În Filipeni 4:3, apostolul Pavel face referire la cei care au lucrat alături de el pentru Evanghelie, numindu-i „cei ale căror nume sunt scrise în cartea vieții.” Aceasta ne arată că numele celor credincioși, care își dedică viața slujirii lui Dumnezeu, sunt scrise în acest registru divin.

În Apocalipsa 3:5, Isus promite bisericii din Sardes că „cel ce va birui va fi îmbrăcat astfel în haine albe și nu-i voi șterge nicidecum numele din cartea vieții.” Aceasta este o promisiune clară a vieții veșnice pentru cei care rămân credincioși. În mod similar, în Apocalipsa 20:12-15, la Judecata de Apoi, cei care nu sunt scriși în Cartea Vieții vor fi aruncați în iazul de foc, subliniind importanța acestei cărți în contextul mântuirii.

4. Cartea Vieții Mielului: Registrul celor aleși
Un alt aspect central este faptul că această carte este denumită „Cartea Vieții Mielului” în Apocalipsa 13:8 și 21:27. Aceasta face legătura directă între Cartea Vieții și jertfa lui Isus Hristos, Mielul lui Dumnezeu. Numele celor scriși în această carte sunt, de fapt, cei care au acceptat jertfa lui Isus și care au fost aleși „de la întemeierea lumii” (Apocalipsa 17:8).

În Luca 10:20, Isus le spune ucenicilor să nu se bucure doar pentru faptul că demonii li se supun, ci să se bucure „că numele voastre sunt scrise în ceruri.” Această bucurie provine din siguranța mântuirii și a vieții veșnice.

5. Importanța Cartei Vieții pentru credincioși
Cartea Vieții nu este doar un simbol distant, ci o realitate spirituală profundă care îi motivează pe credincioși să trăiască o viață de credință și ascultare față de Dumnezeu. În Faptele Apostolilor 13:48, cei care au fost „rânduiți să capete viața veșnică” au crezut, ceea ce arată că înscrierea în Cartea Vieții este un act al harului divin. Totodată, această realitate ne motivează să fim sfinți și să trăim cu respect față de Dumnezeu, știind că destinul nostru veșnic este scris în ceruri. Concluzie: O chemare la credință și speranță

Cartea Vieții reprezintă o sursă de speranță pentru toți cei care cred în Dumnezeu și își trăiesc viața în ascultare de El. Fie că este vorba de siguranța protecției divine în această viață sau de promisiunea vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu, Cartea Vieții ne amintește că suntem parte dintr-un plan divin mai mare, care începe acum și se extinde în veșnicie. Titluri posibile cu versete biblice
 

  „Numele noastre sunt scrise în ceruri” – Luca 10:20: „Dar bucurați-vă că numele voastre sunt scrise în ceruri.”    „Cartea Vieții Mielului – O promisiune a vieții veșnice” – Apocalipsa 13:8: „Toți locuitorii pământului se vor închina fiarei, toți aceia ale căror nume n-au fost scrise de la întemeierea lumii în cartea vieții Mielului.”

***************************************

Iată o selecție de versete biblice numerotate de la 1 la 33, în limba română, care reflectă tematica „numele scrise în ceruri” și „Cartea Vieții Mielului”:

  1. Luca 10:20 – „Dar bucurați-vă că numele voastre sunt scrise în ceruri.”
  2. Apocalipsa 13:8 – „Toți locuitorii pământului se vor închina fiarei, toți aceia ale căror nume n-au fost scrise de la întemeierea lumii în cartea vieții Mielului.”
  3. Filipeni 4:3 – „Și pe tine, adevărat tovarăș de jug, te rog să vii în ajutorul acestor femei care au lucrat împreună cu mine pentru Evanghelie, cu Clement și cu ceilalți tovarăși de lucru ai mei, ale căror nume sunt scrise în cartea vieții.”
  4. Apocalipsa 20:12 – „Și am văzut pe morți, mari și mici, stând în picioare înaintea scaunului de domnie. Niște cărți au fost deschise, și a fost deschisă o altă carte, care este cartea vieții. Și morții au fost judecați după faptele lor, după cele ce erau scrise în cărțile acelea.”
  5. Daniel 12:1 – „În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tău; căci aceasta va fi o vreme de strâmtorare, cum n-a mai fost de când sunt neamurile și până la vremea aceasta. Dar, în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit și anume oricine va fi găsit scris în carte.”
  6. Apocalipsa 3:5 – „Cel ce va birui va fi îmbrăcat astfel în haine albe. Nu-i voi șterge nicidecum numele din cartea vieții și voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu și înaintea îngerilor Lui.”
  7. Apocalipsa 21:27 – „Nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trăiește în spurcăciune și în minciună, ci numai cei scriși în cartea vieții Mielului.”
  8. Exod 32:32 – „Iartă-le acum păcatul! Dacă nu, atunci șterge-mă din cartea Ta pe care ai scris-o.”
  9. Psalmul 69:28 – „Să fie șterși din cartea vieții și să nu fie scriși împreună cu cei neprihăniți!”
  10. Apocalipsa 17:8 – „Fiara, pe care ai văzut-o, era și nu mai este. Ea are să se ridice din Adânc și are să se ducă la pierzare. Și locuitorii pământului, ale căror nume n-au fost scrise de la întemeierea lumii în cartea vieții, se vor mira când vor vedea că fiara era, nu mai este, și va veni iarăși.”
  11. Matei 7:21 – „Nu oricine Îmi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.”
  12. Psalmul 139:16 – „Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; și în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.”
  13. Ioan 10:28 – „Eu le dau viața veșnică; în veac nu vor pieri și nimeni nu le va smulge din mâna Mea.”
  14. Evrei 12:23 – „Biserica celor întâi născuți, care sunt scriși în ceruri, de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, de duhurile celor neprihăniți, făcuți desăvârșiți.”
  15. Isaia 4:3 – „Cei rămași în Sion, cei lăsați în Ierusalim, se vor numi sfinți, oricine va fi scris printre cei vii, la Ierusalim.”
  16. Luca 12:8 – „Vă spun că pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, și Fiul omului îl va mărturisi înaintea îngerilor lui Dumnezeu.”
  17. Matei 10:32 – „De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi și Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri.”
  18. Apocalipsa 22:19 – „Și dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărții acestei proorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieții și din cetatea sfântă, scrise în cartea aceasta.”
  19. Apocalipsa 20:15 – „Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieții a fost aruncat în iazul de foc.”
  20. 2 Timotei 2:19 – „Totuși temelia tare a lui Dumnezeu stă nezguduită, având pecetea aceasta: „Domnul cunoaște pe cei ce sunt ai Lui”; și: „Oricine rostește Numele Domnului să se depărteze de fărădelege.”
  21. Efeseni 1:4 – „În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinți și fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui.”
  22. Evrei 13:5 – „Să nu fiți iubitori de bani. Mulțumiți-vă cu ce aveți, căci El însuși a zis: „Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.”
  23. 1 Petru 1:5 – „Voi sunteți păziți de puterea lui Dumnezeu, prin credință, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi.”
  24. Romani 8:29 – „Căci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a și hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulți frați.”
  25. Evrei 6:10 – „Căci Dumnezeu nu este nedrept ca să uite osteneala voastră și dragostea pe care ați arătat-o pentru Numele Lui, voi, care ați ajutat și ajutați pe sfinți.”
  26. 1 Tesaloniceni 5:9 – „Căci Dumnezeu nu ne-a rânduit la mânie, ci ca să căpătăm mântuirea prin Domnul nostru Isus Hristos.”
  27. 1 Corinteni 1:9 – „Credincios este Dumnezeu, care v-a chemat la părtășia cu Fiul Său Isus Hristos, Domnul nostru.”
  28. Ioan 15:16 – „Nu voi M-ați ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi; și v-am rânduit să mergeți și să aduceți roadă și roada voastră să rămână, pentru ca orice veți cere de la Tatăl, în Numele Meu, să vă dea.”
  29. Isaia 49:16 – „Iată, te-am săpat pe mâinile Mele; zidurile tale sunt totdeauna înaintea ochilor Mei!”
  30. Matei 7:23 – „Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtați-vă de la Mine, voi toți care lucrați fărădelege.”
  31. Romani 8:33 – „Cine va ridica pâră împotriva aleșilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela care-i socotește neprihăniți!”
  32. Psalmul 103:17 – „Dar bunătatea Domnului ține în veci pentru cei ce se tem de El și îndurarea Lui pentru copiii copiilor lor.”
  33. Romani 8:30 – „Și pe aceia pe care i-a hotărât mai dinainte, i-a și chemat; și pe aceia pe care i-a chemat, i-a și socotit neprihăniți; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihăniți
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 29
Opțiuni