Originea și Semnificația Mesei de Dragoste & Agapa și Cina cea de Taină
Autor: Daniel Ioan Notar  |  Album: ÎNCURAJARE ȘI TĂRIE SPIRITUALĂ - VERSETE BIBLICE  |  Tematica: Cărțile bibliei
Resursa adaugata de notardanielioan76 in 14/09/2024
    12345678910 0/10 X

MASĂ DE DRAGOSTE

Îndatorirea creștină de a-i iubi pe ceilalți creștini a fost întotdeauna exprimată prin întrunirile de părtășie, cunoscute sub denumirea de agape sau mese de dragoste. Această tradiție creștină își are originile în comunitățile primare, unde credincioșii se adunau pentru a împărtăși nu doar hrana fizică, ci și comuniunea spirituală, consolidându-și relația cu Dumnezeu și cu ceilalți membri ai comunității.

Originea și Semnificația Mesei de Dragoste

Agapele sunt menționate explicit în Noul Testament, în epistola lui Iuda (v. 12) și în 2 Petru (2:13). Aceste mese aveau un scop profund simbolic: erau o expresie a unității și iubirii frățești între creștini. Între evrei, mesele de părtășie erau deja o tradiție veche, iar întrunirile similare erau comune și între neamuri. În mod natural, creștinii proveniți din ambele medii culturale au adoptat acest obicei și l-au îmbogățit cu semnificații noi, având la bază învățăturile lui Isus.

Frângerea Pâinii și Agapa

În Faptele Apostolilor 2:42,46, frângerea pâinii este menționată ca parte integrantă a vieții de comuniune a primilor creștini. Deși acest act poate desemna o masă obișnuită, el includea atât agapele cât și euharistul. F. F. Bruce, în lucrarea sa „Acts of the Apostles”, subliniază faptul că aceste mese erau un mod de a consolida unitatea spirituală a comunității.

Apostolul Pavel, în 1 Corinteni 11:17-34, ne oferă o descriere detaliată a administrării euharistului într-un context de părtășie. Acest text ne arată cum euharistul era strâns legat de mesele de dragoste, unde credincioșii împărțeau mâncarea în semn de comuniune. Cuvântarea lui Pavel de rămas bun la Troa, menționată în Faptele Apostolilor 20:7, a avut loc la o astfel de masă de părtășie, incluzând și celebrarea euharistului, demonstrând astfel conexiunea dintre cele două practici.

Agapa și Cina cea de Taină

Unii teologi susțin că Cina cea de Taină, instituită de Isus în timpul Paștelui evreiesc, reprezintă fundamentul pentru mesele de dragoste creștine. Isus a folosit acest moment sacru pentru a institui sacramentul euharistului, îndemnându-i pe ucenici să repete acest act în amintirea Sa. Mesele de părtășie din tradiția evreiască, cum ar fi qiddush și haburah, ar fi putut influența modul în care primii creștini au înțeles și practicat agapele și euharistul.

Cu timpul, aceste mese de părtășie au fost separate de euharist. Lietzmann a susținut o teorie conform căreia agapele și euharistul derivă din două tipuri diferite de ceremonii sacramentale din Noul Testament, dar această teorie a fost în mare parte respinsă de teologii moderni.

Evoluția Ulterioară a Agapelor

În primele secole creștine, agapele au fost un element esențial al vieții comunității. Scriitori precum Pliniu cel Tânăr, Iustin Martirul și Tertullian au făcut referire la agape și la importanța ei în comunitățile creștine. În scrisoarea sa către împăratul Traian, Pliniu descrie modul în care creștinii se adunau pentru a participa la aceste mese de dragoste, demonstrând astfel natura profund comunitară a credinței lor.

Pe măsură ce Biserica a evoluat, agapele au fost separate de euharist și au dobândit o semnificație mai mult simbolică în viața creștină. Totuși, spiritul de comuniune și dragoste frățească rămâne esențial în creștinism, reflectându-se în multe aspecte ale vieții bisericești de astăzi.

Concluzie

Mesele de dragoste (agapele), din primele zile ale creștinismului, au reprezentat mult mai mult decât simple întruniri sociale. Ele au fost expresii vii ale unității și iubirii frățești între credincioși, fiind adânc înrădăcinate în tradiția sacramentală și de comuniune instituită de Isus Hristos. Deși în timp aceste mese s-au schimbat în formă, semnificația lor spirituală a rămas o parte centrală a vieții creștine, chemându-ne la dragoste, comuniune și slujire unul altuia, după exemplul lui Hristos.

  Originea și Semnificația Mesei de Dragoste Agapele sunt menționate explicit în Noul Testament, în epistola lui Iuda (v. 12) și în 2 Petru (2:13).

*****************************************************

ÎNCURAJARE ȘI TĂRIE SPIRITUALĂ - VERSETE BIBLICE

Biblia este o sursă de tărie spirituală, oferindu-ne puterea de a înfrunta încercările prin Isus Hristos.

Dumnezeu dorește ca noi să progresăm, să găsim bucurie și să revenim la El. Prin Fiul Său, Isus Hristos, El ne oferă tărie în vremuri grele.

Aceste versete biblice ne arată cum să găsim pace, curaj și tărie în Evanghelie:

****************************************************

  1. Iuda 1:12
    „Aceștia sunt niște stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără rușine, împreună cu voi, se îngrijesc doar de ei înșiși; sunt niște nori fără apă, purtați de vânt încoace și încolo, niște pomi tomnatici fără roade, de două ori morți, dezrădăcinați.”

  2. 2 Petru 2:13
    „Ei își vor lua plata cuvenită pentru nelegiuirea lor. Fericirea lor este să petreacă în plăceri ziua în amiaza mare. Ca niște întinăciuni și spurcăciuni, se pun pe chefuit la mesele voastre de dragoste, când prăznuiesc împreună cu voi.”

  3. Faptele Apostolilor 2:42
    „Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni.”

  4. Faptele Apostolilor 2:46
    „Toți împreună erau nelipsiți de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă și luau hrana cu bucurie și curăție de inimă.”

  5. Faptele Apostolilor 20:7
    „În ziua întâi a săptămânii eram adunați laolaltă ca să frângem pâinea. Pavel, care trebuia să plece a doua zi, a stat de vorbă cu ei și și-a lungit vorbirea până la miezul nopții.”

  6. 1 Corinteni 10:16
    „Paharul binecuvântat, pe care-l binecuvântăm, nu este el împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem, nu este ea împărtășirea cu trupul lui Hristos?”

  7. 1 Corinteni 10:17
    „Având în vedere că este o pâine, noi, care suntem mulți, suntem un trup; căci toți luăm o parte din aceeași pâine.”

  8. 1 Corinteni 11:17
    „Vă dau următoarea învățătură, dar nu vă laud, căci vă adunați laolaltă nu ca să vă faceți mai buni, ci ca să vă faceți mai răi.”

  9. 1 Corinteni 11:18
    „Mai întâi de toate, aud că, atunci când veniți la adunare, între voi sunt dezbinări. Și în parte o cred.”

  10. 1 Corinteni 11:26
    „Pentru că, ori de câte ori mâncați din pâinea aceasta și beți din paharul acesta, vestiți moartea Domnului, până va veni El.”

11-20: Dragoste și Unitate în Hristos

  1. Romani 12:10
    „Iubiți-vă unii pe alții cu o dragoste frățească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.”

  2. Efeseni 4:2-3
    „Cu toată smerenia și blândețea, cu îndelungă răbdare, îngăduiți-vă unii pe alții în dragoste, și căutați să păstrați unirea Duhului, prin legătura păcii.”

  3. Efeseni 4:32
    „Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos.”

  4. Coloseni 3:14
    „Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcați-vă cu dragostea, care este legătura desăvârșirii.”

  5. 1 Ioan 3:16
    „Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El și-a dat viața pentru noi; și noi deci trebuie să ne dăm viața pentru frați.”

  6. 1 Ioan 4:7
    „Preaiubiților, să ne iubim unii pe alții, căci dragostea este de la Dumnezeu. Și oricine iubește este născut din Dumnezeu și cunoaște pe Dumnezeu.”

  7. 1 Ioan 4:12
    „Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; dacă ne iubim unii pe alții, Dumnezeu rămâne în noi, și dragostea Lui a ajuns desăvârșită în noi.”

  8. 1 Ioan 4:18
    „În dragoste nu este frică; ci dragostea desăvârșită izgonește frica; pentru că frica are cu ea pedeapsa; și cine se teme n-a ajuns desăvârșit în dragoste.”

  9. Romani 13:8
    „Să nu datorați nimănui nimic, decât să vă iubiți unii pe alții; căci cine iubește pe alții a împlinit Legea.”

  10. Romani 5:5
    „Însă nădejdea aceasta nu înșală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat.”

21-30: Agapele și Viața de Părtășie

  1. Romani 12:13
    „Ajutați pe sfinți, când sunt în nevoie. Fiți primitori de oaspeți.”

  2. Faptele Apostolilor 4:32
    „Mulțimea celor ce crezuseră era o inimă și un suflet. Nici unul nu zicea că averile lui sunt ale lui, ci aveau toate de obște.”

  3. Galateni 6:2
    „Purtați-vă sarcinile unii altora și veți împlini astfel Legea lui Hristos.”

  4. 1 Tesaloniceni 5:11
    „De aceea, mângâiați-vă și întăriți-vă unii pe alții, cum și faceți în adevăr.”

  5. Evrei 10:24
    „Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune.”

  6. Evrei 13:1-2
    „Stăruiți în dragostea frățească. Să nu dați uitării primirea de oaspeți, căci unii, prin ea, au găzduit fără să știe pe îngeri.”

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 24
Opțiuni