Provocare la a fi misionar
Autor: Simion Ioanas  |  Album: Misiune  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 24/04/2012
    12345678910 0/10 X

Provocare la a fi misionar

In numerele trecute, am vazut ca fiecare dintre noi suntem chemati sa contribuim la lucrarea de misiune a Bisericii si am observat modul in care Dumnezeu ne cheama sa ne implicam la aceasta si modelul care il avem pentru o lucrare eficienta, adica Domnul Isus.

In acest numar as dori sa privim la o categorie speciala de credinciosi care sunt chemati de Dumnezeu la lucrarea de misiune si anume misionarii.

Cuvantul misionar vine de la cuvantul misiune, cuvant care deriva din cuvantul latin “missioner”, care inseamna “trimis” si care este echivalentul cuvantului grecesc “apostolos” (apostol), care deriva de la verbul “apostello” care inseamna “a trimite”.Sunt cazuri izolate in care sensul acestui cuvant inseamna “mesager, trimis”, acest sens luand amploare odata cu literatura crestina.

Un misionar,este acel credincios chemat de Dumnezeu si trimis sa castige pe oamenii dintr-un anumit loc pentru Domnul Isus. Misionarul pleaca de la baza unde traieste, fata de un crestin obisnuit care este o marturie la baza (Biserica locala) unde traieste. A fi misionar inseamna o dedicare completa in mana lui Dumnezeu, inseamna sa-ti dai viata daca este nevoie, pentru Isus si pentru oamenii din campul de misiune. Un misionar simte cu nevoile oamenilor din campul de misiune, se integreaza in viata lor, asculta de calauzirea Duhului Sfant pentru a-i castiga pe cei din jur pentru Domnul Isus.

Dumnezeu este Initiatorul misiunilor, Sustinatorul misiunilor, Sursa misiunilor, Stapanul misiunilor si Scopul,Tinta suprema a misiunilor. Misiunea izvoraste din dragostea lui Dumnezeu pentru noi:

"Dragostea lui Dumnezeu fata de noi s'a aratat prin faptul ca Dumnezeu a trimes in lume pe singurul Sau Fiu, ca noi sa traim prin El.

Si dragostea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe noi, si a trimes pe Fiul Sau ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre." (1 Ioan 4:9-10)

Biblia ne prezinta o chemare la misune si ne da si resursele necesare din punct de vedere spiritual:

„Isus S'a apropiat de ei, a vorbit cu ei, si le-a zis: «Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamint.

Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh.

Si invatati-i sa pazeasca tot ce v'am poruncit. Si iata ca Eu sint cu voi in toate zilele, pina la sfirsitul veacului. Amin»”. (Matei 28:18-20)

Duhul Sfant este puterea prin care un misionar poate duce la indeplinire chemarea pe care Dumnezeu i-a facut-o: „Ci voi veti primi o putere, cind Se va pogori Duhul Sfint peste voi, si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeea, in Samaria, si pina la marginile pamintului.” (Fapte 1:8)

In Biblie avem exemple de misionari: Avraam, Moise, Domnul Isus, Apostolul Pavel etc, toate aceste marturii arata ca Dumnezeu intotdeauna a chemat oameni pe care sa-i trimita in aceasta lucrare.

Teologii impart perioada de misiune de dupa inaltarea Domnului Isus, pe epoci si istoria misiunilor ne prezinta exemple de misionari care si-au dedicat viata misiunii, pana in zilele noastre.Am putea sa luam exemple de misiune din toate aceste epoci si sa le dezbatem, insa as dori sa privim mai degraba la ceea ce ne prezinta Biblia ca si caracteristici ale unui misionar. Ce trebuie sa aibe un misionar:

1. Lepadarea de sine (Marcu 8:34)

Daca doresti sa fi misionar, unul din lucrurile cele mai importante, este sa renunti la tine insuti si sa lasi ca Duhul Sfant sa te calauzeasca si sa-ti indrepte pasii la chemarea pe care Dumnezeu o doreste pentru tine. Aceasta inseamna o incredintare totala in Mana lui Dumnezeu, la dispozitia Duhului Sfant.

2. Un scop clar (Matei 28:19)

Un misionar trebuie sa-si cunoasca scopul, trebuie sa aduca pe oameni la Dumnezeu si sa-i faca ucenici. Pentru a cunoaste acest scop trebuie sa se lase la dispozitia Duhului Sfant, sa-i auda glasul si sa asculte de El.

3. Pregatire teologica (2 Timotei 4:2, Efeseni 6:17, Fapte 2:42)

Biblia este suportul spiritual al misionarului. Pentru o lucrare eficienta este nevoie de o echipare teologica, o cunoastere a Scripturii, a doctrinelor biblice si a modului de comunicare a Evangheliei, foarte buna. Insisi apostolii, ucenicii Domnului Isus au avut o perioada de pregatire de trei ani si jumatate, inainte de a intra in lucrare.

Misionarul are nevoie de cunostinte teologice, de o buna comunicare a Cuvantului lui Dumnezeu pentru a avea un maximum de eficienta in campul de misiune si pentru a nu fi indus el insusi in eroare prin invataturi ratacitoare. Deasemenea cu o baza teologica puternica, misionarul este capabil sa dea o invatatura sanatoasa celor care sunt castigati pentru Imparatia lui Dumnezeu si de a duce la indeplinire misiunea de a face ucenici ai Domnului, adica crestini maturi spiritual, capabili sa faca la randul lor, ucenici.

4. Un loc precis unde esti chemat (Fapte 16:9)

Duhul Sfant care calauzeste misionarul, va pune pe inima lui, locul unde Dumnezeu doreste ca el sa lucreze. In versetul pe care l-am dat ca exemplu, avem pe apostolul Pavel chemat de Domnul printr-o vedenie la un loc precis. In Scriptura mai avem si alte exemple in care Dumnezeu cheama si trimite pe misionar intr-un loc precis.

5. Studiul zonal cuprinde o disciplina care studiaza in interactiune mai multe discipline, adica face o cercetare interdisciplinara. (1 Corinteni 9:20-22)

Este foarte important o cunoastere amanuntita a zonei geografice unde esti chemat sa lucrezi, din punct de vedere politic, economic, social, cultural, istoric. Toate aceste cunostinte vor ajuta la reusita in misiune, la o lucrare eficienta.

6. Strategia de lucru (Matei 28:17-20)

Cel mai bun model de strateg, este insusi Dumnezeu. Dumnezeu a avut o strategie in planul de mantuire a omului si El este cel mai bun exemplu de elaborare a unei strategii.

Pentru o lucrare eficienta, misionarul trebuie sa aibe elaborata o strategie foarte buna care sa cuprinda viziune, cunostinte, motivatie, resurse si un plan de actiune.

Orice misionar trebuie sa vada nevoile din campul de misiune, stilul de viata, modul de-a intra in contact cu acei oameni si trebuie avut in vedere ca o astfel de lucrare nu poate fi facuta de o persoana independenta doar, ci e nevoie ca acea persoana sa fie sustinuta spiritual si financiar de o biserica locala sau o organizatie misionara.

7. Suportul financiar (Romani 12:13; 1 Corinteni 9:13-14)

Este foarte important ca misionarul sa aibe un suport financiar, pentru a nu ajunge la frustrari in lucrarea care o face pentru Domnul. Dumnezeu lucreaza tot prin oameni in sensul aceasta si odata cu chemarea cuiva la aceasta lucrare, va pregati si suportul financiar.

As vrea sa aruncam o privire de ansamblu asupra misionarului crestin si sa fie o provocare pentru cititorii nostri. Bisericile crestine sunt chemate la misiune , in vremea aceasta moderna si din Bisericile crestine, Dumnezeu cheama aceasta categorie de lucratori, misionarii. Probabil ca citind aceste randuri Duhul Sfant va aprinde aceasta flacara in inima tinerilor (si nu numai) din Bisericile noastre, sa-si dedice viata pentru salvarea sufletelor la mantuire sau ne pune pe inima, sustinerea celor care doresc sa lucreze ca misionari.

Daca in aceste vremuri Biserica ar actiona mai ferm in privinta aceasta si ar pune mai mult accentul pe chemarea la misiune, pe prezentarea nevoii de misionari in aceasta lume, rezultatul ar fi o biruinta mai mare in salvarea de suflete si o grabire a venirii Domnului Isus. (2 Petru 3:11-12).

Haideti ca impreuna sa ne unim in rugaciune in scopul acesta si sa rugam pe Domnul secerisului sa scoata lucratori in via Lui!

Si le-a zis: ,,Mare este secerisul, dar putini sunt lucratorii! Rugati dar pe Domnul secerisului sa scoata lucratori la secerisul Sau. (Luca 10:2)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4034
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 3
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni