Alcoolul
Autor: Stolear Gicu  |  Album: Mișcare socială  |  Tematica: Crizele vietii
Resursa adaugata de eicuemi in 31/10/2012
    12345678910 0/10 X

© Stolear Gicu

Alcoolul

Banc

            Era o seară întunecoasă și ceața de pe străzile orașului făcea dificilă deplasarea pentru automobile. Doi băieți care erau în orașul dat sau rătăcit nițel și au hotărât să intre într-un bar să întrebe unde se află. În timp ce doreau să intre în bar pe ușă ieșea un căpitan marinar care avea în piept o duzină de medalii, dar din păcate căpitanul mai că se ținea pe picioare. Băieții văzîndu-l îl întreabă

-       bună seara, ați putea să ne spune-ți unde ne aflăm ?

la care căpitanul înfuriat de dârjenia tinerilor răspunde

-       măi flăcăilor, voi nu știți cine sunt eu ?

flăcăii au privit unul spre altul zicînd

- Credeam că noi suntem în necaz, ne știind unde ne aflăm, dar el (căpitanul) nici nu știe măcar cine este.

 

Introducere

Experimentul cu purcelușii în stare de ebrietate

Aproxiamtiv în anul 1972 în Ukraina s-a făcut un experiment. S-au luat cîțiva purceluși mici de la diferite porci mari. Toți acești purceluși i-au pus într-o încăpere. De la început purcelușii să bateau se mușcau între ei, însă în cele din urmă între acei purceluși s-a indentificat un lider. Ce este curios nu era cel mai mare, și mai greu după masă. Acești porci erau hrăniți din același vas, care nu era prea mare. S-a observat un lucru foarte interesant, cînd venea timpul mesei de acel vas de mîncare se apropia liderul purcelușilor și gusta mîncarea, după care mîncau ceilalți. Purcelușii trăiau bine nu se băteau între ei, în alte cuvinte viață frumoasă.

În cele din urmă cei care conduceau experimentul au hotărît să toarne în mîncarea lor țuică (vodkă). Acest lucru s-a întîmplat în a treia zi. La amiază îndată după ce s-a turnat țuică în mîncarea porcilor toți stăteau la o parte și priveau asupra situației. Liderul dintre purceluși s-a apropiat să mănînce. Însă îndată ce purcelu a încercat să mănânce a simțit mirosul de vodkă. A ridicat capul s-a uitat în stînga s-a uitat în dreapta nu prea înțeles nimic și a mîncat. și după primul purceluș mîncase totși ceilalți din urmă. După o oră toți au fost în șoc de cele văzute, porcii parcă înnebunise. Se fugăreau unul pe altul, se împingeau se mușcau prin toată odaia. Deci porcii pur și simplu înnebunise pentru cîteva ore. După care peste cîteva ori cînd și-au venit în fire, se strîngeau la o laltă făcînd grupulețe mici. Lingând ranele unor altora, care erau însângerate.

Însă nu lucrurile nu s-au terminat în felul acesta. Peste cîteva zile au hotărît să repete experimentul. Iarăși la amiază înainte de=a le da mîncarea purcelușilor, li s-a turnat vodkă în mâncare. Ca de obicei s-a apropiat liderul purcelușilor să mguste mîncarea primul. Însă porcul iarăși a fost smintit de mirosul din mîncare. Ridicând iarăși capul privind în stînga privind în dreapta și chiar înainte de a băga botul în mîncare porcul răstoarnă vasul cu mîncare, refuzînd să mănînce din vas.

Priviți acesta este un simplu experiment care s-a făcut cu niște purceluși mici. De obicei noi spunem că porcii sunt niște animale fără minte și proaste. Însă paradoxul este acesta: niște porci, despre care noi spunem că sunt proști si fără minte le-a venit în cap să nu mai calce încă odată pe grebla care mai călcase. Dar noi oamenii, care suntem ființe raționale și logice, nu putem învăța lecția aceasta de-a răsturna acest vas (sau cum se mai spune într-un limbaj mai popular această treucă)

Eu aș face următoarea ilustrație. Toată băutura care este în țară, care stă pe mesele de vînzare seamănă cu o trăsură. Și trăsura aceasta merge prin toată țară, și toți beau din carul acesta.

-       Unii beau la paști și la crăciun.

-       Alții beau de la ocazie la ocazie.

-       Alții beau doar din cauza că prietenii arată cu degetul spre ei spunându-le -hai las-o mai moale ce nu ești bărbat.

-       Alții beau că toți beau, ca să nu rămînă în urmă să fie în pas cu lumea.

-       Alții beau cultural.

-       Din carul acesta mi beau și copii și adolescenții luând exemplul celor maturi.

-       Alții nu mai pot ieși din beție cu lunile.

Însă paradoxul este următorul, necătând la faptul că toți beau, și generația tânără ce crește cu țigara și berea în mînă moare (în sens metaforic) toți stau pe pace. Niște purceluși proști și fără minte ia ajuns mintea sărăstoarne treuca cu vodka din ea, iar noi oamenii nici degetul nu mișcăm pentru aceasta. De aceea și este țara noastră acolo unde este.

 

1.    Istoricul alcoolului 

Strugurii sălbatici au fost recoltați de cultivatori și fermierii timpurii. De mii de ani, fructul este cules atât pentru proprietățile sale medicinale, cât și pentru cele nutriționale, istoria lui fiind strâns legată de cea a vinului. După unele date istorice și arheologice primele cultivări ale viței de vie avut loc cca 3500-3000 î. Hr., în sud-vestul Asiei sau în sudul Transcaucaziei (Armenia și Georgia). Cultivarea strugurilor s-a răspândit și în alte părți ale lumii, în perioada preistorică sau în antichitate. Strugurii au fost transportați în coloniile europene din întreaga lume, ajungând în America de Nord în jurul anului 1600 și apoi în Africa, America de Sud și Australia. După alte săpături arheologice se presupune ca primul vin, având caracteristici foarte diferite in raport cu vinurile actuale, a fost produs in Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani.

Însă aproximativ în secolul VIII alchimiștii arabieni, au aflat cum să extragă spirtul etilic, care a și primit denumirea de alcool. Cuvântul alcool pentru arabieni ar însemna o oarecare substanță care ar face fața femeii lucioasă, iar ochilor le-ar da o strălucire specială. Unii arheologi ar traduce acest cuvînt ca narcotizant. Istoria alcoolului este foarte strîns împletită cu istoria interdicției aceluiași alcool. Legea împotriva consumării alcoolului erau în China Antică, India, Egipt, Grecia, Roma. Dacă ar fi să ne gîndim la un cetățean simplu din Grecia antică credea că este o rușine să fii în stare de ebrietate. În perioada creșterii statului Spartan le era interzis consumarea alcoolului.

            Vorbind despre tărâmul Republicii Moldova arheologia a demonstrat că populaţia băştinaşă a cultivat viţa de vie încă din sec. VII-VI p. Ch. Pe atunci, pe ţărmurile Mării Negre şi Mării Azov, în deltele râurilor Nistru, Dunărea şi Bugul de Sud.

 

2.    Ce este alcoolul ? și consumarea lui

Indiferent de cum se raportează oamenii față de alcool, susbstanța lui fizică și chimică nu se schimbă, rămâne aceeași. Alcoolul – etanol sau spirt etilic, sau spirtul din vin în toate timpurile și toate țările a avut aceleași calități care le are și astăzi. Alcoolul este o substanță lichidă transparentă, cu un miros ascuțit, cu temperatura de fierbere pînă la 78 grade celsus. El foarte repede ea foc și arde cu o pară care se vede slab. Formula alcooolului sau spirtului etilic este  C2H5OH.

Pentru a înțelege mai bine despre ce merge vorba adică despre rolul moleculei alcoolului și însăși substanței vom face comparația dintre alcool și apă. Molecula apei H2O – în ea se află particularități care conțin o încărcătură electrică atât pozitivă cât și negativă. Plus (+) se orientează către minus (-) în rezultatul cărora apare o stuctură aranjată molecular din substanța apei. De aceea și apa conține o structură moleculară asemenea unor cristale. Pe când molecula alcoolului n-are această substanță. Substanța aolcoolului o putem admite ca niște cerculețe, care nu se influențează unele pe altele. Spirtul etilic nu are nici un fel de structură, el este practic aproape de absolutul lichidului. Această substanță și aceste calități permit alcoolului o asimilare foarte puternică și ușoară în apă și grăsimi, și trecerea în moleculele organizmului uman. Alcoolul pătrunde pretutindeni în organizmul uman, în orice moleculă, și perete membral. La momentul de față nu există nici o soluție fizică sau chimică pentru legarea alocoolului cu scopul de-a preâtâmpina sau de-a opri influența s-a asupra organismului uman, sau mult mai mult scoaterea lui din corpul uman.

      Cînd răspundem la întrebarea, ce este alcoolul ? putem să dăm multe date științifice și să vorbim cu elocință despre aceasta. Însă realitatea rămîne aceiași, alcool nu este altceva decît iad pentru organismal uman. Atunci când oamenii vorbesc despre alcool, ca argument în susținerea alcoolului spun în felul următor – eu beau nu din cauza că nu pot fără alcool, ci din cauza că este bun pentru sănătatea mea etc. Haideți să ne gândim împreună, organismul uman lucrează după principiul autoregulării. Spre exemplu în testicule și în glandele suprenale numărul substanțelor autoregulatore care se sintetizează sau se adună este suficient. Însă dacă omul ar mai consuma hormoni adăugători pentru sporirea potenției, atunci automat aceasta ar duce spre oprirea sintetizării (producerii) hormonilor naturali. Ca rezultat se produce atrofierea celulelor, și ca rezultat vom primi o castrare farmacologică. Lucrul analogic se întâmplă cu autoregularea  cantității de alcool care se produce pe cale naturală în organism. Dacă omul consumă mereu alcool. El devine dependent, și celulele care produc alcoolul necesar în organism încep să se atrofieze. Acum întrebarea stă astfel, are omul nevoie de alcool în organismul său ori nu? Adevărul este că alcoolul în corpul uman este necesat într-o cantitate foarte și foarte mică și pentru aceasta nu este necesară consumarea băuturilor spirtoase. Cantitatea alcoolului în organismul omului trebuie să fie de 0,004% - 0,01%. În organismul bărbatului matur în 24 de ore se produc în medie 10 ml de etanol – adică 2 lingurițe mici. Aceasta este cantitatea care ar trebui omul să o bea pentru a nu fi consecințe tragice.

2.1.        Definiția populară a alcoolului

În perioada preștiințifică a dezvoltării medicinii, atunci când nu erau concepte despre efectele farmacologice și sensul stării de ebritate sau beției. Ba mai mult era foarte mult răspândită idea efectulu benific și lecuitor asupra organismului. Băuturile spirtoase erau date chiar și copiilor care se hrăneau încă cu laptele mamei. Ei credeau că alcoolul lucreaază benefic spre întărirea emunitetului, pentru a trezi înfometarea, pentru o creștere mai bună, creșterea dinților, încălzire și multe alte idei. La sfârșitul sec. XIX în Germania în multe familii copiilor noi născuți relat li se dădea picături de bere sau coniac pentru stomac și trezirea apetitului. În scoția pentru a liniști copii mici care plîngeau foarte mult li se dădea beberonul înmuiat în wiski, sau ceva alcool. În Austria în familie sărace copiilor înainte de-a pleca la școală li se dădea cîte un păhar de vodka, pentru încălzire și potolirea foamei. În Russia alcool se credea substanța medicamentoasă. O astfel de abordare încă mai continuă să fie și azi.

 

3.    Impactul consumului excesiv de alcool

 

Când vorbim despre impactul consumului excesiv de alcool oamenii au păreri diferite. Priviți cuvintele unui studiu efectuat asupra problematicii date: ,,insdustria producției alcoolice și ramurile conexe acsteia au un rol important în economia Moldovei. Deși beneficiile pe care le-a adus industria alcoolului prin întrările importante în bugetele de stat și creare locurilor de muncă nu pot fi neglijate, costurile consumului de alcool s-ar putea ridica la cifre tot atît de impunătoare”. Deci cum vă dați seama merge vorba despre beneficiul economic care chipurile este adus Republicii Moldovei prin această industrie. Dar haide-ți să luăm cu asalt altă parte a monedei. Care este impactul alcoolului asupra organismului ? în pofida faptului că generația tânără este crescută pe alcool și țigări, oficialitățile bat din palme afișând în mas media fraze ca ,,insdustria producției alcoolice și ramurile conexe acsteia au un rol important în economia Moldovei”. Haideți să ridicăm întrebarea în felul următor.

-       dragă student, elev ect. oare nu te-ai gîndit vreodată că în baza sănătății tale și în baza banilor tăi care îi cheltui pe tutun și alcool cineva umple buzunarile, odihnindu-se pe insule Haway, trăind în castele și avînd în garajurile lor mașini de clasă?

Deci nu merge vorba despre faptul că castelel sau mașinile îți vor face viața mai fericită. Ci merge vorba despre faptul că tu cel care consumi alcool ești acea mașinărie acel rob sau în alte cuvinte subiectul care aduce venit cuiva. Aș putea spune mai mult, pentru producător tu ești doar un obiect prin care el poate face bani grei. Noi înțelegem câștigul care îl au șefii companiilor de producție al alcoolului, dar spunem-mi te rog, care este câștigul tău din toată această afacere. Dă-mi voie să-ți spun. Cîștigul tău este 0,000000000  mult mai mult, cei care consumă regulat sau vorba populară din paști în paști, practic sunt morți vii.

Haideți să aducem la suprafață cîteva adevăruri despre alcool. Oamenii în vecime au învățat cum să obțină alcoolul. Se turna în vas soc de poamă, după care se aruncau în acel vas bacterii de drojdie. Astfel cum bacteriile de felul lor sunt mâncăcioase de substanțe dulci.  Se produce o reacție foarte simplă.  Tot zahărul din din vas estemîncat de aceste bacterii, ca în cele din urmă să fie dat afară în formă de alcool. Deci în alte cuvinte alcoolul nu este altceva decît urina bacteriilor din drojdie adică excrementele bacteriilor. Dar aceasta nu este tot aceste bacterii consumă - urinează, consumă – urinează și când concetrația alcoolului ajunge la 11% toate animăluțele acestea mor în alcoolul care deja sa format.

Mulți oameni le place să consume șampania, mai ales fetele. Însă nu prea mulți știu cum ea se face. Deci se ea o sticlă groasă verde, se toarnă în ea 5 feluri de socuri de vinuri. Se aruncă în ea bacterii de drojdie în acea sticlă. După care se astupă cu un dop din lemn. După care se duc în beciuri speciale care și se pun în găurile din pereți. Temperatura este de +14 °. Însă în acele beciuri este întunecime completă. Deci în acele beciuri unde se află sticlele cu vinurile care trebuie să devină șampanie este întuneric, timp de doi ani lumina nu trebuie să pătrundă acolo. După doi ani se intră în acele beciuri și spre acele sticle se îndreaptă o lumină foarte puternică. Luate prin surprindere pe bacterii le apucă diareia și de frică aceste bacterii pur și simplu mor. Dar înainte de-a muri ele maid au drumul la niște gaze, pe care consumatorii mai apoi le savurează. Aceasta deci este bunătatea, care noi atât de mult o adorăm.

 

 

Eritrocitele coagulate

Însă nu există nici un organ în organism care nu s-ar distruge în urma alcoolului. Dar primul care suportă aceste consecințe este creierul uman. De ce ? deoarece în zona creierului se adună alcoolul. Alcoolul se absoarbe în sânge după care este transportat spre creier, cum funcționează tot acest proces ? Creierul uman este compus din 15 miliarde de celule nervoase. Și fiecare celulă nervoasă este hrănită cu sânge prin micro capilare. Însă microcapilarul este făcut astfel încât prin el poate să treacă doar o eritrocită de sânge. Însă cînd alcoolul nimerește în sânge el coagulează aceste eritrocite formând niște biluțe mai mari. Și când aceste biluțe mult mai mari ca eritrocitele ajung la bifurcația microcapilarului sunt ca o barieră pentru sânge. Sângele se adună, se adună până purșisimplu microcapilarul se rupe și ele pot distruge unul din neuronii ceierului pentru totdeauna. Cred că nu odată ați văzut bărbați, femei alcoolici având pe față picturi înteresante. La ce mă refer cînd spun picturi ? pe obrajii lor parcă ar fi niște vinișoare mici, mici care se bifurcă în diferite părți. Aceste bifurcații sunt microcapilarele rupte de la eritrocitele coagulate.

Deci după fiecare păhar de alcool putem face un serviciu funerar pentru neuronii creierului nostru. De ce oare după consumarea alcoolului oamenii pur și simplu înnebunesc ? Eritrocitele coagulate care ajung la microcapilare nu doar că stopează drumul spre neuroni, ci creierul uman duce lipsă în timpul acesta de Oxigen. Oamenii când beau se manfiestă diferit, deoarece la diferiți oameni creierul este afectat în diferite părți.

1.            La unii este afectată partea dorsală, sau ceafa capului. În acest caz individual va avea probleme cu echilibrul, adică va merge în zic zac pe stradă. 

2.            Dacă este afectată parte de sus a creierului, atunci morală acestui om va fi la pămînt.

3.            Și în cele din urmă dacă este afectată partea frontală, atunci pierderea memoriei dă de știre.

De multe ori auziți pe bărbații, femeile care consumaseră alcool că au dureri de cap. De fapt toți neuronii și celulele care deja sunt în procesul de putrefacție, se adună cu un lichid special în partea dorsală a creierului, la ceafă. Și ca să nu putrezească tot creierul, organismal elimină neuronii și moleculele moarte prin urină.

Odată ce alcoolul nimerește înnăutrul omului, organismul ca reacție a șocului produs pentru el, face spasm, adică o reacție involuntară de contracție a mușchilor sau al anumitor organe, care este susținută de asemenea de o durere. Micro-insult, astfel va fi numit distrugerea microcapilarelor în urma consumării alcoolului. Însă dacă în timp ce se consumă alcool organismul face spasm spre exemplu la căile cardio –vasculare, atunci numim aceasta micro-infarct.

Feminizare și masculinizare

Un alt lucru asupra căruia nu se face multă valvă este feminizarea bărbaților și masculinizarea femeilor despre ce merge vorba ? La producerea berii se adaogă hamei[1]. Și în timp ce berea fierbe acest hamei elimină sau produce un hormon ca estragon acest hormon este asemănător cu protestosteron sau cu estradiol acești doi hormoni sunt hormoni care se produc doar în organismul femeii. Dar dacă estragon acest hormon nimerește în organismul bărbatului se petrece feminizarea bărbatului, ce se are în vedere ? Balanța dintre hormonii protestosteron  (hormon femeesc) și progesteron (hormon bărbătesc) este încălcată și bărbatul la nivel hormonal și caracter devine ca o femeie.

Se subțiază glasul, umerii se îngustează, dispare voința (una dintre cele mai importante calități în bărbat), tazul devine mai mare, dispare atracția către fete, având-o doar către alcool, nu poate lua decizii serioase petnru viața lui, crește burta. Băieții de genul acesta trăiesc doar cu ziua de azi, nu au viziune de viitor. De aceea și fetele tot mai des spun că nu există bărbați adevărați. Bărbații și băieții care consumă mereu alcool sunt gata doar de-a sta în fața calculatorului. Nu este de mirarea de ce pe piață este mai mult întrebată forța de muncă femenină. Bărbații stau acasă și cresc copii, iar femeile lucrează. Bărbatul face mâncare, iar femeia își bate capul cum să aducă bani în familie. Și atunci bărații se mai plâng că nu au de lucru.

Dar desigur nu putem uita de domnișoare și doamnele care consumă alcool. Același lucru dacă estragon – ul nimerește în organismul femeii, se produce disbalanță hormonală. și începe a crește în organism cantitatea de hormon bărbătesc. Și merge procesul de masculinizare, femeia devine agresivă, se îngustează tazul, se lărgesc umerii, încep a apărea calități de lider, femeia dorește să fie lider în familie, ceea ce nu a fost în istoria omenirii. Închipuițivă că femeile ar ieși la luptă iar bărbații ar sta acasă făcând mâncare și crescând copii.

 

 

 



[1] Hamei -  O plantă agățătoare ale cărei flori amare se întrebuințează la facerea berii, iar în med. ca tonic, amar, depurativ, antiscorbutic, antiscrofulos ș. a.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2480
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 7
  • Gramatical incorect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni
Din același album
Neemia 9:17 n-au vrut să asculte şi au dat uitării minunile pe care le făcuseşi pentru ei. Şi-au înţepenit grumazul şi, în răzvrătirea lor, şi-au pus o căpetenie ca să se întoarcă în robia lor. Dar Tu, Tu eşti un Dumnezeu gata să ierţi, îndurător şi milostiv, încet la mânie şi bogat în bunătate. Şi nu i-ai părăsit