DOCTRINA LUI ISUS CRISTOS
Autor: Anonim
Album: fara album
Categorie: Diverse
Pe măsură ce ne uităm la doctrina lui Isus Cristos, ne vom concentra în primul rând asupra persoanei lui Isus Cristos, ceea ce presupune o privire din punct de vedere scriptural atât asupra umanităţii Lui cât şi asupra dumnezeirii Lui. În al doilea rând vom cerceta lucrarea lui Isus Cristos. Acest studiu va include subiectele morţii, învierii, înălţării şi preamăririi Lui.
Persoana lui Cristos
Când citim Noul Testament, descoperim în el două aspecte despre Isus Cristos, care au o mare importanţă în credinţa oricărui Creştin, dar care, oarecum, par să nu poată exista în acelaşi timp, acestea constând în faptul că Isus Cristos, când a umblat pe pământ, era complet uman şi, totuşi, în acelaşi timp, complet divin. Isus Cristos a fost în întregime om şi Dumnezeu. Acest lucru este dificil, dacă nu imposibil de înţeles pentru mintea umană, dar fără doar şi poate, este clar curpins în învăţăturile Bibliei.
Umanitatea lui Isus Cristos
De ce este important pentru credincios să înţeleagă că Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a fost în întregime uman? De primă importanţă, cred eu, a fost faptul că omul a avut nevoie de cineva care să ia pedeapsa păcatului său pentru a putea avea o relaţie corectă cu Dumnezeu. Pedeapsa pentru păcat este moartea, după cum este spus în Romani 6:23 şi în alte pasaje. Nu a existat om care să poată plăti pentru păcatele întregii lumi pentru că Dumnezeu a cerut pe Cineva care era fără păcat pentru a fi sacrificiul perfect. Numai Dumnezeu Însuşi este fără păcat. De aceea, El a devenit om în Persoana lui Isus Cristos, pentru a putea muri pentru păcatele întregii lumi (1Timotei 2:5,6).
Haideţi, deci, să aruncăm o privire la felul în care Biblia descrie umanitatea lui Isus Cristos.
1. Prin ce mijloace şi-a făcut Isus intrarea în această lume (Matei 1:18)?
_____________________________________________________________
Pentru ca Dumnezeu să vină în lume, să experimenteze umanitatea, era potrivit pentru El să o facă doar fiind născut din om (Maria). Totuşi, el nu a avut un tată uman. Naşterea Lui a fost unică, deoarece a fost supranaturală (Luca 1:35).
Primele câteva versete din Ioan, capitolul unu, vorbesc despre Isus ca fiind Cuvântul, însăşi expresia lui Dumnezeu, Tatăl.
2. Citiţi versetul 14 şi scrieţi cum a fost posibil pentru Dumnezeu să ne dea o imagine mai bună a caracterului Său. ______________________________________________________
3. Citiţi Evrei 2:14-18 şi răspundeţi la următoarele întrebări.
a. În ce mod, potrivit versetului 14, a devenit Isus asemeni unui om?
_________________________________________________________________
b. Conform versetului 14, ce I-a îngăduit această părtăşie să facă?
__________________________________________________________________
c. Ce a împlinit pentru noi moartea Lui (v. 14, 15, 17)?
________________________________________________________________
________________________________________________________________
d. În ce mod I-a îngăduit umanitatea Lui să se identifice cu noi şi să ne ajute (v. 18)?
______________________________________________________________
4. Pe măsură ce citim Filipeni 2:5-9, înţelegem că atunci când Isus a devenit asemeni omului, aceasta a fost o atitudine de ______________ , pe care şi noi trebuie să o adoptăm.
5. Deşi Isus Cristos, Fiul Omului, a umblat în firea pământească şi a fost tentat în toate lucrurile cum suntem şi noi, totuşi a fost fără ____________(Evrei 4:15)
Dumnezeirea lui Isus Cristos
Când vorbim despre dumnezeirea lui Isus Cristos, pur şi simplu ne referim la faptul biblic că Isus Cristos a fost, este şi va fi întotdeauna Dumnezeu. Nu a încetat să fie Dumnezeu când a venit să umble pe pământ în corp omenesc. El a fost pe deplin uman şi, în acelşi timp, pe deplin Dumnezeu.
Haideţi să vedem acum felul în care Biblia ne dovedeşte că Isus Cristos este Dumnezeu.
6. Citiţi Ioan 1:1-14
a. Despre cine se vorbeşte în acest pasaj ca fiind "Cuvântul"? _______________
b. Ce declară Biblia cu privire la Cuvânt în versetul unu? __________________________
_________________________________________________
În primul capitol al Epistolei către Evrei, autorul îl compară pe Isus Cristos cu îngerii. În versetul 8 el citează un pasaj din Psalmul 45:6 declarând Împărăţia lui Dumnezeu ca fiind o Împărăţie eternă.
7. Citii Evrei 1:8. Despre cine vorbeşte Psalmul 45:6 când spune: "Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule..."? ______________________
După învierea lui Isus, El i-a apărut lui Toma şi l-a lăsat să-I atingă rănile pe care le-a primit pe cruce. În acel moment Toma a crezut că era într-adevăr Cristos Cel înviat şi a proclamat: "Domnul meu şi Dumnezeu meu"(Ioan 20:28)
8. A acceptat Isus sau a respins proclamaţia lui Toma că El este Dumnezeu? _____________
____________________________________________________________
9. Cum este descris Isus Cristos în Tit 2:13? __________________________________
De multe ori, Evangheliile fac referinţă la Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Acest titlu nu-I este dat ca să sugereze că El a luat fiinţă din Dumnezeu, Tatăl, pentru că ştim din multe alte scripturi că Isus a existat dintotdeauna: "La început era Cuvântul..." (Ioan 1:1). Mai degrabă, acest titlu, "Fiul lui Dumnezeu", relevă dumnezeirea lui Isus Cristos. El a fost chemat aşa de oameni, de îngeri, de demoni, de Tatăl şi însuşi El s-a intitulat aşa. Când a făcut-o a întâmpinat o mare opoziţie din partea conducătorilor religioşi.
10. Cum au înţeles liderii religioşi în Ioan 5:17 şi 18 semnificaţia faptului că Isus s-a proclamat Fiul lui Dumnezeu? _____________________________________________________
_______________________________________________________
11. De ce L-a acuzat marele preot pe Isus de blasfemie în Matei 26:63-66? _____________
___________________________________________________________
Dacă această proclamaţie ar fi însemnat ceva mai puţin decât o identificare cu dumnezeirea, atunci Isus nu ar fi fost acuzat de blasfemie.
12. Citiţi Isaia 44:6. Cine este cel dintâi şi cel de pe urmă?________________ Acum citiţi Apocalipsa 1:17. Cine este cel dintâi şi cel de pe urmă? ____________________
Biblia declară în mod clar că Isus Cristos este Dumnezeu. Pentru a şterge, însă, orice urmă de dubiu, haideţi să privim alte dovezi ale dumnezeirii Lui.
Scripturile ne învaţă că toată închinarea aparţine doar lui Dumnezeu. Când Isus a fost ispitit de Satan, acesta I-a promis toate împărăţiile din lume dacă El i se va închina. Isus i-a răspuns, însă: "Domnului, Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti" (Matei 4:10).
13. Când L-au găsit magii pe Isus, ce au făcut? (Matei 2:11) _______________________
___________________________________________________
14. Când orbul, vindecat de Isus, s-a închinat lui, i-a spus Isus să se închine lui Dumnezeu şi nu Lui? (Ioan 9:38) _____________________________________________________
Isus nu a respins niciodată închinarea pentru că El este Dumnezeu şi este demn de închinare. (vezi deasemenea Matei 14;33; 28:16,17) Fiecare genunchi se va pleca în faţa numelui Său (Filipeni 2:9-11).
15. Ce lucrări divine vedem atribuite lui Isus:
a. în Ioan 1:3 şi Coloseni 1:16? ________________________________________
Completaţi din Geneza 1:1: "La început ____________ a făcut cerurile şi pământul."
b. în Marcu 2:5-7? _________________________________
16. Potrivit cu Coloseni 2:9, cât de mult din dumnezeire locuieşte în Isus? ______________
______________________________________________
Cuvântul grec pentru dumnezeire este theotes. Acest cuvânt exprimă însăşi esenţa şi natura lui Dumnezeu. Isus nu a fost doar ca şi Dumnezeu, El a fost Dumnezeu.
Am văzut până acum multe dovezi din Biblie că Isus Cristos a fost pe deplin uman şi în acelaşi timp în întregime Dumnezeu. Studiind în continuare lucrarea lui Isus, vom vedea importanţa acestor aspecte ale naturii Sale în înfăptuirea lucrării pentru care El a venit.
LUCRAREA LUI ISUS CRISTOS
Vom privi lucrarea lui Isus Cristos în relaţie cu moartea, învierea , cu înălţarea şi preamărira Lui. Acestea sunt esenţa credinţei Creştine; piatra de temelie a Evangheliei. (Citiţi 1Corinteni 15:1-4)
Moartea lui Isus Cristos
Moartea Lui era necesară din cauza relaţiei întrerupte a omului cu Dumnezeu. Această relaţie a fost întreruptă din cauza păcatului nostru îndreptat împotriva unui Dumnezeu sfânt şi neprihănit. Ne-am ridicat împotriva lui Dumnezeu şi împotriva poruncilor Lui şi de aceea merităm condamnare şi pedeapsă. Dar Dumnezeu, în mila Lui, a fost în stare să ne readucă într-o relaţie bună cu El, fără a-Şi compromite sfinţenia, prin moartea Fiului Său, Isus Cristos. Unul dintre modurile în care Scripturile descriu această restaurare este în Matei 20:28.
17. Ce a venit Isus să facă? ____________________________________________
___________________________________________
O răscumpărare este preţul plătit prin care o persoană este cumpărată înapoi (răscumpărată) de la cel care o ţine în captivitate. Noi eram în captivitatea şi sclavia păcatului. Isus ne-a răscumpărat.
18. Care a fost preţul plătit pentru răscumpărarea noastră? (1Petru 1:18,19) ___________
____________________________________________________________
19. Romani 3:25 şi 1Ioan 2:2 descriu un alt aspect al morţii lui Cristos. Care este acesta?
________________________________________________________________
Păcatul a cauzat o înstrăinare a omului de Dumnezeu. Vina de a fi păcătuit îl separă pe om de Creatorul său. Domnul nostru a luat pe cruce acea vină şi a plătit pentru ea cu propriul Său sânge, prin aceasta înlăturând cauza înstrăinării. Acum un Dumnezeu sfânt şi neprihănit poate acorda milă unui credincios păcătos pentru că justiţia Sa a fost satisfăcută. Isus a satisfăcut cerinţele legii încălcate. Aceasta este ispăşirea. Această ispăşire a adus o schimbare în relaţia noastră cu Dumnezeu.
20. Citiţi Romani 5:10.
a. Care a fost relaţia omului cu Dumnezeu înainte de moartea lui Cristos? ____________
_____________________________________
b. Cum a schimbat Dumnezeu această relaţie prin moartea Fiului Său? ______________
_____________________________________________
21. Care este acum relaţia credinciosului cu Dumnezeu? (Romani 5:1) ________________
___________________________________________
Un alt aspect al morţii lui Cristos se găseşte în ideea substituirii: o viaţă dată în schimbul altei vieţi. Este ilustrată în Vechiul Testament prin sacrificiile de animale, în care păcatele oamenilor erau simbolic date animalului care mai apoi era ucis în locul lor.
22. Isus Cristos S-a identificat cu omul, devenind uman (Evrei 2:14) pentru ca să poată (Evrei 2:9)
_________________________________________________________________
23. Cum este descrisă în 1Petru 3:18 această substituire? __________________________
___________________________________________________________
24. Pentru cine a murit Isus Cristos? (1Ioan 2:2) __________________________________
_________________________________________________
Aceasta nu înseamnă că întreaga lume este salvată. Oricum, întreaga lume poate fi salvată. Din cauza nelimitării morţii lui Cristos doar la un anumit număr de persoane, Dumnezeu poate trata toată omenirea cu milă şi să îi ierte păcatele. Însă doar acei care sunt lipiţi de Cristos prin credinţă împărtăşesc beneficiul morţii Sale.
Învierea lui Isus Cristos
Văzând ce a făcut Cristos pentru noi prin moartea Sa, trebuie să realizăm că fără învierea Lui, toate afirmaţiile privind moartea Sa ar fi invalide. Pavel spunea că dacă Cristos nu a înviat, credinţa noastră este zadarnică (1Corinteni 15:17). Evanghelia susţine faptul că Isus Cristos a înviat din morţi.
Când vorbim de înviere, ne referim la ridicarea lui Isus Cristos din morţi, în trupul Său de slavă, după ce a stat trei zile în mormânt, pentru ca să nu mai moară niciodată.
Învierea a fost cuprinsă în planul lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor. David a prorocit acest eveniment în Psalmul 16:8-11 (vezi Faptele Apostolilor 2:25-32). Isus a spus de multe ori că El va învia din morţi în a treia zi (Matei 16:21; 17:22,23; 20:18,19).
Dovezi despre Înviere
Multe consemnări din Biblie confirmă credinţa Creştinilor că Isus a înviat întocmai cum a spus El că o va face.
25. Citind următoarele scripturi, ce consideri că este o dovadă a învierii? (Matei 28:1-6; Luca 24:1-3,12; Ioan 20:1,2) ______________________________________________
Din cauza multelor precauţii luate de gărzile romane pentru a asigura mormântul, putem fi siguri că nimeni nu ar fi putut să fure trupul lui Isus. De altfel, nici nu ar fi avut timp să-I scoată giulgiul cu care era învelit.
26. Conform cu 1Corinteni 15:3-8, care este o altă dovadă puternică a învierii lui Isus? _______________________________________________________
Iată alte câteva versete pe care să le citiţi: Marcu 16:9,12; Matei 28:9,10;Ioan 20:26-29; 21:1-14; Faptele Apostolilor 1:3; 10:40,41.
Pe lângă aceste dovezi, deasemenea vedem cum au fost transformaţi apostolii după învierea lui Isus. Înainte ca aceasta să se întâmple, ucenicii L-au abandonat şi Petru chiar s-a lepădat de El de trei ori. Totuşi, după ce au văzut că Isus a înfrânt moartea, ei au ajuns să proclame cu îndrăzneală învierea Lui. Mulţi dintre ei au murit pentru credinţa lor. Dacă Cristos nu ar fi înviat, atunci credinţa lor ar fi fost zadarnică. Dar noi ştim, din scripturi şi din propria noastră experienţă cu Cristos, că ei au murit pentru ceea ce ei credeau şi ştiau că este adevărat.
Rezultatele Învierii
27. Învierea a dovedit că Isus fost ______________________
_______________________. (Romani 1:4; Matei 12:38-40; Ioan 2:13-22)
Liderii religioşi vroiau să vadă un semn care să le arate autoritatea lui Isus cu privire la ceea ce a spus şi a făcut. Faptul că El a fost înviat a fost un semn că el are autoritate totală în cer şi asupra pământului. Dovedeşte dumnezeirea Lui.
28 a. Ca şi credincioşi în Isus Cristos, de ce putem fi siguri datorită învierii Lui, după cum este spus în Romani 4:25? _________________________________________
Dacă Isus nu ar fi înviat, nu am fi avut nici o asigurare că munca Lui de răscumpărare a fost acceptată de Dumnezeu. Dar învierea Lui a fost dovada că Tatăl a fost satisfăcut de jertfa adusă pentru păcatele noastre.
b. Conform cu 1Corinteni 15:17, dacă Cristos nu a înviat, care este starea noastră spirituală? ___________________________________________________________________
29. De ce anume putem fi asiguraţi noi, cei cu credinţă în Isus, datorită învierii Lui? (2Corinteni 4:14; Ioan 11:25,26; 14:19) ________________________________________
_________________________________________
Înălţarea şi preamărirea lui Isus Cristos
Înălţarea lui Isus Cristos este consemnată în Fapte 1:9-11, unde citim că Isus Cristos, după învierea Sa şi apariţia în faţa a multor martori, de-a lungul unei perioade de 40 de zile, a fost luat sus în ceruri în prezenţa apostolilor Săi.
Preamărirea lui Isus Cristos este explicată în Filipeni 2:9 şi în Efeseni 1:20,21, unde vedem cum Dumnezeu L-a aşezat pe Cristos la dreapta Lui, cu mult deasupra tuturor cârmuirilor, autorităţilor,
puterilor şi domniilor, şi I-a conferit numele care este deasupra tuturor numelor.
Scopul şi rezultatele înălţarii şi preamăririi lui Isus Cristos
30. Ce poziţie ocupă Isus în ceruri, după cum este afirmat şi în Evrei 6:19,20? __________
____________________________________________
31. Citiţi Evrei 4:14-16 şi 10:19-22 şi răspundeţi la următoarele întebări:
a. Ce privilegiu ne dă nouă, credincioşilor, faptul că Isus este marele nostru preot (4:16; 10:19)?___________________________________________________________
_____________________________________________________
b. Ce anume ne dă acest privilegiu, după cum este spus în 10:19? _________________
_____________________________________________
Noi eram separaţi de Dumnezeu datorită păcatului nostru. Dar Isus, ca mare preot, I-a adus lui Dumnezeu jertfa Lui, propriul Său sânge, jertfă care a fost în totalitate acceptată de Dumnezeu pentru a ne curăţi de toate păcatele noastre pentru totdeauna.
32. Ce promisiune ne este dată în Ioan 14:1-3, ca rezultat al înălţării şi preamăririi lui Isus?_____________________________________________________________
2Corinteni 5:1-4 ne asigură de acest nou lăcaş care este noul nostru trup, nemuritor şi glorificat. Într-o zi acest trup supus putrezirii va îmbrăca neputrezirea şi acest trup muritor va îmbrăca nemurirea. Apoi
moartea va fi înghiţită de biruinţă (1Corinteni 15:51-54).
33. După cum am citit anterior în Efeseni 1:20-21, dregătoria lui Cristos este deasupra tuturor puterilor şi numele Lui este deasupra oricărui nume. Citind mai departe în versetele 22 şi 23, ce relaţie are acum Cristos cu biserica? ______________________________________
___________________________________________________________
Aceasta înseamnă că, nu numai că Isus are autoritate asupra bisericii, dar El este puterea şi viaţa bisericii. El a înzestrat biserica cu daruri pentru ca sfinţii să facă lucrarea la care au chemaţi, astfel ca întreg trupul lui Cristos să fie adus la maturitate (Efeseni 4:7-13).
Sperăm că acest studiu v-a ajutat să înţelegeţi cine este cu adevărat Isus şi ce a făcut El pentu voi prin moartea, învierea, înălţarea şi preamărirea Lui. Deasemenea ne rugăm ca să ajungeţi să înţelegeţi şi mai mult din dragostea pe care El o are pentru noi.
RăSPUNSURI
1. printr-o mamă umană, Maria
2. devenind carne şi locuind printre oameni
3. a.devenind părtaş al sângelui şi al cărnii b. să moară c.a distrus puterea lui Satan asupra
noastră; ne-a eliberat din robia păcatului care ducea la moarte; a satisfăcut justitia lui Dumnezeu (murind pentru păcatele noastre) pentru ca să ni se poată arăta milă d.prin încercări (ispite)
4. umilinţă
5. păcat
6. a.Isus b.Cuvântul era Dumnezeu.
7. Isus
8. a acceptat-o
9. Dumnezeu şi Mântuitor
10. ca şi cum s-ar fi proclamat a fi egal cu Dumnezeu
11. pentru că a susţinut că este Fiul lui Dumnezeu
12. Dumnezeu; Isus
13. s-au închinat Lui
14. nu, a acceptat închinarea
15. a.Creator al tuturor lucrurilor; Dumnezeu b.iartă păcate
16. toată
17. să-Şi dea viaţa ca o răscumpărare
18. preţiosul sânge al lui Isus
19. jertfa de ispăşire
20. a.eram duşmani b.ne-a împăcat cu El
21. Pace
22. gusta moartea pentru toţi
23. mort pentru păcate; Cel neprihănit pentru cei nelegiuiţi
24. pentru întreaga lume
25. mormântul gol
26. mai mult de 500 de martori
27. Fiul lui Dumnezeu
28. a. suntem justificaţi b.noi suntem încă în păcatele noastre
29. învierea şi nemurirea noastră
30. mare preot
31. a.putem intra cu încredere în prezenţa lui Dumnezeu, pentru a primi harul Său
b.sângele lui Isus
32. că într-o zi, noi vom fi cu El
33. El este capul; biserica este trupul Său
Preluat de la adresa:
https://www.resursecrestine.ro/eseuri/10357/doctrina-lui-isus-cristos