In general, spun statisticile, intr-o casa cu televizor copiii petrec aproximativ 6 ore pe zi in fatza ecranului. Cand ei vor implini 16 ani vor fi cheltuit mai mult timp la televizor decat un municitor care a lucrat 12 ani, muncind 40 de ore saptamanal, fara nici o zi libera.
Din punct de vedere al timpului cheltuit televizorul ocupa lorul al treilea in viata celor ce-l poseda, dupa munca si odihna. Orisicine ar rapi asa o mare parte din viata noastra ar fi analizat cat mai indeaproape posibil. Ca si crestini trebuie sa vedem lucrurile prin prisma cuvantului lui Dumnezeu, asa incat El sa fie glorificat prin vietile noastre. Rezultatele analizei noastre vor trebuie sa fie mai apoi comparate cu voia ce Tatal ceresc o are pentru copiii sai.
Influenta exercitata
Influenta exercitata de televizor e deosebit de puternica. Paula Brooks, administrator asistent al sectorului comunicatii in cadrul Districului Scolilor Independente din Fort Worth, Texas, USA, spunea: “Radio si televiziunea au devenit forte de influenta deosebit de puternice. Puterea lor de raspandire si patrundere nu poate fi ignorata de nici una din institutiile care sunt preocupate de efectele acestor lucruri asupra mintii si caracterului uman.”
Cineva l-a intrebat pe Alistaire Cooke, care a fost ani in sir unul dintre marii producatori ai televiziunii americane: “Dintre toti factorii care ne influenteaza copiii pe ce plan credeti ca se afla televiziunea?” El a raspuns: “Primul loc dupa influenta parintilor, cu siguranta inaintea scolii si bisericii.” El a adaugat: “E mai usor sa capeti obiceiuri proaste prin intermediul telelviziunii, decat prin orice alt mijloc.”
Psihologul englez, Wiliam A. Belson, a facut un studiu in care a urmarit reactiile a 1565 de baieti intre 12 si 17 ani. El a descoperit ca televiziunea nu a determinat o schimbare a acestora inspre o comportare violenta, dar a naruit valorile morale pe care familia, biserica si scoala au incercat sa le implementeze in ei, a incurajat si dezvoltat natura lor pacatoasa, distrugand orice invatatura morala ce le-ar fi putut schimba viata.
Se spune ca orice om retine 10% din ceea ce aude, 50% din ceea ce vedee si aude, si 90% din ceea ce vede, aude si practica. Cel ce vizioneaza emisiunile TV aude, vede si experimenteaza, desi intr-un mod mai limitat, ceea ce urmareste. Putem deci trage concluzia ca el va retine mult mai mult decat 50% din ceea ce vede. Efectul televiziunii in viata noastra e deci deosebit de real. Din acest motiv, trebuiesc analizate cu grija programele si continutul lor. Daca vom petrece un timp mai indelungat in fatza ecranului e imposibil ca noi ori copiii nostri sa-i nu-i experimentam efectele.
Continutul
Multe din programele TV sunt transmise cu principalul scop de a vinde timp de transmisie celor ce trimit reclame. Din aceasta cauza interesul lor e sa atraga atentia cator mai multi telespectatori. Pentru a pune in practica acest lucru e necesara crearea unor programe care sa atraga majoritatea audientei. Deci mentalitatile majoritatii sunt cele ce determina continutul programelor.
Filozofia umanista
Din cauza faptului ca majoritatea telespectatorilr nu au vederi crestine, este logic ca nici majoritatea programelor sa nu aiba continut crestin. Tocmai acest lucru constituie unul din cele mai distructive si subtile pericole ale televiziuni. Filozofia propagata de unele programe are un puternic caracter umanist. In ele nu exista o distinctie clara intre bine si rau. Solutiile oferite prin intermediul televiziunii in rezolvarea problemelor cu care lumea se confrunta astazi sunt doar economice, sociale, ori politice, fara a lua in considerare vederile crestine. Televiziunea incearca sa induca mentalitatea unei lumi fara Dumnezeu, lipsita de ideea de pedeapsa si rasplata pentru faptele savarsite. Oricine vizioneaza cu regularitate programele TV, va avea o capacitate diminuata de a vedea lume dintr-un punct de vedere crestin.
“Anti – Crestinism"
Cand televiziunea isi indreapta atentia asupra crestinismului e de obicei cu scopul de a crea o imagine distorsionata a ceea ce este si reprezinta crestinismul. Intr-un studiu facut in vederea ilustrarii efectelor televiziunii, Kevin Perrota spune ca in urma studiilor efectuate in acest domeniu ajuns la concluzia ca exista trei metode in care religia poate fi tratata in cadrul emisiunilor TV: primul, ca pe o slabiciunea a oamenilor simpli, din popor; al doilea, ca pe o metoda de imbogatire, al treilea, ca pe un lucru deosebit de periculos, asociat cu sectele oculte. El contiuna spunand ca orice personana care se lasa influentat de televiziune nu doreste sa fie un adevarat crestin(a).
Violenta
Violenta este un alt aspect ce apare adesea in programele TV. University of Pennsylvania, USA, a studiat cazurile de violenta asociate cu televiziunea in decurs a mai multe de 14 ani. Ei sustin ca la ora in care majoritatea telespectatorilor se afa in fatza ecranului, 6 actiuni violente sunt comise in patru din cinci emisiuni. Statisticile scot la iveala ca tineretul in varsta de 16 ani a urmarit pana in prezent aproximativ 150.000 de acte de violenta si 25.000 de crime.
Programele de desene animate pentru copii sunt din cele mai violente. Ele sunt si cele mai inselatoare, deoarece totul te face sa razi, desi unele prezinta cam 25 de acte de violenta in decurs de o ora. Aceste programe il vor ajuta pe copil sa-si formeze o mentalitate a vietii. Dupa ce va fi expus zilnic la o cantitate atat de ridicata de violenta, va ajunge sa-si piarda orice respect pentru viata oamenilor. El se va obisnui cu rautatea si suferinta produsa de violenta.
Cu mai mult de zece ani in urma, Chirurgul General al Statelor Unite, Jesse L. Steinfed, spunea: “Relatia dintre violenta transmisa de programele TV si comportarea anti-socila a individului ne indeamna sa luam o masura imediata, in vederea remedierii situatie actuale.” Totusi si astazi violenta continua sa fie o parte a emisiunilor TV… iar oamenii contiuna sa-si petreaca timpul urmarindu-le.
Imoralitate
Imoralitatea programelor TV a ajuns un lucru ingrijorator. Zilnic filmele transmise sunt umplute cu dragoste erotica, infidelitate in casatorie… si tot ce e legat de pofta ochilor. Televiziunea promoveaza ideea ca in casatorie totala credinciosie fatza de partener e caracteristica numai oamenilor din popor, cu caracter slab. In conformitate cu aceste vederi, dragostea e o experineta erotica lipsita de orice responsabilitate morala ori dedicare. In realitate, incearca sa invete ca trebuie sa te lasi dus de pasiunuile inimii, fara sa-ti pese de altcineva decat tine. Chiar si reclamele sau anunturile difuzate folosesc elemente sexuale pentru a-si vinde produsele. Demnitatea umana ajunge sa fie pierduta, pentru ca este privita ca un simplu obiect destinat sa inducaplaceri carnale. Adesea telespectatorii se ridica din fatza ecranului cu dorinte carnale excitate la un nivel in care se cer indeplinite pe orice cale, buna sau rea.
Razvratirea impotriva celor batrani
Mentalitatea televiziunii este aceasta: “Tineretea e frumoasa – batranetea e o rusine”. Batranetea e evitata cu ajutorul cosmeticelor. Televiziunea adopta parerea tinerilor ca totul e “sa traiesti bine si sa ai parte de cat mai multa dragoste si fericire”. Nu mai ramane nici un loc in mentalitatea aceasta de viata pentru maturitate si seriozitate. Oamenii sunt indemnati sa evite orice confruntare cu moartea.
Efecte
Am vazut deja in ceea ce consta influneta televiziunii. Am vazut de asemenea care e contiunul emisiunilor transmise. Acum a venit vremea sa analizam efectele pe care le poate avea in viata noastra. Daca privim in jur vom realiza ca societatea actuala are tot mai putin de-a face cu crestinismul. Societatea secolului XX traieste numai pentru placerea de moment, fara nici o preocupare deosebita cu privire la consecintele faptelor savarsite. Traim intr-o lume in care violenta a ajuns la un nivel foarte ridicat. Imoralitatea e prezenta in orice domeniu. O multime de casatorii sunt desfacute din cauza ca oamenii au iluzoria imagine ca dragostea exclude dedicarea si responsabilitatea unul fatza de celalalt. Atunci ne intrebam: “Exista vreo legatura intre situatia existenta la ora actuala in societate si televiziune?” Da, cu siguranta. Sa tragem o privire la efectele pe care televizorul le are.
Produce o imagine falsa despre lume
Programele TV reprezinta mai mult oameni educati si instariti, oameni care se lafaiesc in placeri. Aceasta creeaza impresia ca majoritatea oamenilor treaiesc in asa conditii. Din aceasta cauza multi oameni capata un complex de inferioritate si nemultumire fatza de situatia in care se afla, le da impresia ca o duc prost, le distruge curajul si le stimuleaza gelozia.
Distruge creativitatea
Inainte de aparitia televizorului copiii si chiar adultii aveau alte metode de a-si petrce timpul liber: jocuri, discutii etc. Ei isi umpleau timpul cu lucruri mai de valoare. Televiziunea le-a lenevit mintea. Acum, oamenii stau in fatza ecranului si golindu-si mintile lasa ca televizorul sa li le umple. Asa se ajunge la pasivitate si la dorinta de a privi ceva fara a face nici un efort.
Distruge familia si atmosfera sociala sanatoasa
Televiziunea a subtituit comunicarea. In loc sa se joace sau sa discute impreuna, familiile stau in fatza ecranului si isi umplu mintile cu ceea ce vad, uitand unii de altii.
Cand vine un musafir, ei nu-si mai gasesc timp sa-l trateze asa cum se cuvine pentru ca nu vor sa piarda programul ce tocmai se transmite la TV.
Cand copii ii fac probleme sau se cearta, in loc sa-i adune si sa-i disciplineze, mama ii lasa in fatza televizorului sperand ca astfel ii face sa uite de cearta. Asfel de copii vor creste fara vreo educatie sanatoasa din partea parintilor si cu o educatie imorala prin intermediul televiziunii.
Tot ca rezultat al raspandirii televiziunii comunicarea sotului cu sotia e mult mai limitata. A devenit deja mult mai dificil sa-si gaseasca timp sa discute unul cu celalalt. Cand apar probleme, cel mai usor mod de a se debarasa de ele e sa se aseze in fatza ecranului, in loc sa se rezolve asa cum trebuie. De multe ori cand sotia ar vrea sa discute cu sotul, el este prea preocupat cu meciul de fotbal ce tocmai se transmite.
Robeste fiintele noastre
A te uita prea mult la televizor poate deveni un obicei rau, incetul cu incetul va incerca sa te robeasca. Multi oameni se vad stapaniti de TV. Cans se transimte programul lor favorit, ei lasa tot pentru a-l vedea, uneori nu merg la biserica daca tocmai atunci se transmite emsiunea lor favorita. Daca nu se uita la televizor se plictisesc si nu-si gasesc rostul.
Distruge sentimenul de admiratie
Intr-una din zile o doamna a dus copiii la circ sa vada cum un om isi pune capul in gura unui leu, in timp ce alti 14 tigri il amenintau din orice directie. Copii nu au fost deloc impresionati. Ei vazusera la TV oameni ridicand stanci de marimea unui tractor, aruncandu-le apoi ca pe niste pietricele, ori pe Superman zburand deasupra caselor, ori alte persoanje ridicand masini uriase de parca ar fi fost simple jucarii. De ce ar fi fost ei impresionati de un simplu om ce si-a pus capul in gura leului?! Dupa ce au vazut atatea minciuni la televizor ei au ajuns sa fie insensibili fatza de ceea ce e real si demn de a fi admirat. Ce trist e sa-ti pierzi admiratia fatza de lucrurile Domnului, si chiar fatza de adevaratele realizari umane.
Cineva va zice: “Dar sunt si programe bune”. Nimic adevarat, dar chiar si acestea sunt intrerupte de reclame imorale sau de prost gust. Pentru un crestin intrebarea trebuie sa fie: “E aceea mica cantitate de programe buna justificata, in comparatie cu uriasa cantitate de gunoi si otrava transmisa la TV?” Orice persoana care analizeaza lucrurile cu dreptate si se straduieste sa fie un adevarat copil a lui Dumnezeu va recunoaste ca televizorul e o unealta a diavolului pentru a distruge omenirea, si va intelege ca televizorul nu-si are locul in casa unui crestin.
In incheiere, meditati la versetele din Filipeni 1:9-11, in lumina lucrurilor discutate mai sus si hotarati singuri: “Dragostea voastra sa creasca tot mai mult in cunostinta si orice pricepere, ca sa deosebiti lucrurile alese, pentru ca sa fiti curati si sa nu va poticniti pana in ziua venirii lui Hristos, plini de roada neprihanirii, prin Isus Hristos, spre slava si lauda lui Dumnezeu.”