Epicurieni și Stoici
Autor: Cristinel Agape
Album: Cugetări
Categorie: Adevărul

Epicurieni și Stoici

Unii din filosofii epicurieni si stoici au intrat in vorba cu el…Fapte 17,18

           De-a lungul timpului, Biserica s-a confruntat cu o lupta continua între pericolul de a cădea din extrema fanatismului în pericolul tot mai prezent al apostaziei.

             Sub masca nevoii de libertate, de deschidere față de nevoile tot mai diverse ale unei societăți tot mai agresive sub unele aspecte delicate,homosexualitate,avort,poziția femeilor în cazul preoției, se aud tot mai des voci in sprijinul unei reforme în cadrul tot mai larg al viețuirii creștine.

             Pe de o parte, afirmațiile care subliniază, in mod greșit, importanța eforturilor personale în dobândirea mântuirii, sânt tot mai des incriminate de la amvoanele Bisericilor, în timp ce aproape nici un slujitor al altarului nu mai îndrăznește să mustre public păcatele fățișe ale celor ce introduc cu tot mai multă îndrăzneala moda și lumescul în cadrul închinării .

            Afară de aspectele cosmetice sau estetice ce uneori țin de cultură, ne confruntăm și cu o tot mai agresivă teologie liberală, menita nu să aducă un plus de spiritualitate ci mai degrabă să magulească urechile ascultătorilor.

Nu a fost cazul nostru, dar când am vizitat Domul din Milano, poliția nu lăsa să intre înăuntru pe cei ce aveau o ținută indecentă. De aici deducem faptul că sânt greșiți cei care susțin termenul ,cultură, sau civilizație drept catalizator al liberalismului , unii confundând biserica cu un platou de prezentare al eului personal,dezmierdat adeseori sub aparenta lipsa a dragostei, uitand că din dragoste Isus s-a sacrificat pentru noi, asteptand la randul lui niste sacrificii de la noi .

           Cea mai frecventă întrebare folosită pentru a închide gura la nedumerirea unei apariții nepotrivite este, ce e rău în asta ?De parcă ar fi automat bun daca nu te face sa strănuți sau să tușești...Parcă răul ar fi opinabil,subiectiv,interpretabil și nu ar tine pur și simplu de călcarea legii lui Dumnezeu:Legea iubirii.Cand Pavel spune in 1 corinteni 8,9 Luați seama însă ca nu cumva această slobozenie a voastră să ajungă o piatră de poticnire pentru cei slabi , ne îndeamnă la o iubire neegoistă în care ținta noastră este cerul nu slava pământească !

            Personal , sânt foarte dezamăgit de încercările de a jongla tot mai mult cu Adevărul Scripturii. E la moda ca Biblia să fie interpretată speculativ,nerespectându-se nici contextul istoric, geografic, cultural sau religios, inducând tot soiul de concluzii care de care mai fanteziste, doar pentru a justifica traiul nostru tot mai asemanator cu cel al fiilor veacului acestuia. Partea care însă mă liniștește, este aceea că Duhul Sfant este cel care veghează, corectează și convinge de păcat. Făgăduințele Celui Prea Înalt  mă asigură pe deplin ,Psalmistul afirmă: Eu –zice Domnul-te voi învăța și-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui și voi avea privirea îndreptată asupra ta.Ps .32,8. Iar Iosua ne îndeamnă să-i urmăm optimiști exemplul: Eu și casa mea voi sluji Domnului !

 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/110014/epicurieni-si-stoici