Ţepe
Text:1 samuel, cap 1
2 samuel 15 :13-30
16:5-13
19:18-23
Multe lucruri, multe obiceiuri rele apar in viaţa noastră tip-til,tip-til, aproape fără să ne dam seama.
Unul din acestea e obiceiul de a face o remarca usturătoare la adresa cuiva de lângă noi.
Se pare că acest obicei ne distrează, ne face sa avem o părere bună despre noi şi mai puţin bună despre alţii.
Oare de unde vine acest obicei? Să fie un simţ al umorului puţin mai ascuţit?
Cred că e mai degrabă rudă cu răutatea, cu invidia,decât cu simţul umorului...
Chiar la şi copiii de vârstă fragedă se vede aşa ceva. De câte ori n-au venit copiii plângând de la grădiniţă , că au râs alţi copii de ei?
Sunt atât de multi copii care suferă în colectivitate, pentru că nu sunt acceptaţi, pentru că nu râd cu ceilalţi de alţi copii mai săraci ori mai timizi, nu fac glume pe seama lor?
Si ni se pare ceva obişnuit...dar e obişnuit la noi, oamenii pacatoşi. Dar Domnul Isus n-a zis aşa...
In Romani 12:3 ni se spune: "să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine".
Multe exemple ne dă Scriptura în legatură cu acest obicei de "a înţepa ".
Aşa făcea Penina, a doua soţie a lui Elcana din 1 Samuel, cap 1.
Ea o "înţepa deseori" pe Ana, pentru că nu avea copii.
De ce? Probabil din invidie, pentru că vedea că Elcana o iubea pe Ana mai mult decât pe ea..Si nu era doar o întâmplare, pentru că "în toţi anii era aşa."
Dar Ana nu i-a răspuns cu aceeaşi monedă. Ce făcea ea?
-plângea
-nu mânca[postea]
-se ruga [a mers la templu şi se ruga]
Este cea mai bună atitudine pe care o poate lua cineva care este luat în râs;sa plângi, vărsându-ţi inima înaintea Domnului.
Fiind conştientă de sâmburele de adevăr din "ţepele" Peninei, ea îl roagă pe Dumnezeu să-i dea un copil.
Nu-I reproseaza Domnului că a făcut-o stearpă, aşa cum ar fi vrut Penina, care voia "s-o facă să se mânie, pentru că o facuse stearpă".Ce lacomă de răutate e uneori inima omenească! Nu-i era suficient că o chinuia ea, ar fi vrut s-o pedepsească şi Dumnezeu...
Oare noi ce facem când cineva ne ia în râs pentru vreun defect, sau pentru că ne lipseşte ceva? Ne revoltăm si-I reproşăm Domnului că ne-a făcut urâţi, sau săraci, sau scunzi, sau prea înalţi?
Doar cel rau, duşmanul sufletelor, ne îndeamnă la asta. Mai bine să-I cerem Domnului: " Doamne, dacă nu sunt prea frumos, ajută-mă să mă fac plăcut, dă-mi înţelepciune , pentru ca oamenii să nu se mai uite la ce am urât, ci la ce am bun si frumos de la Tine."
Şi aşa cum a împlinit rugăciunea Anei,va împlini si rugăciunea noastră.
Un alt exemplu este Davd, in 2 Samuel 6 : 14 :.
Plin de bucurie că ducea chivotul Domnului în cetate, împăratul David "a jucat înaintea Domnului". Soţia sa, Mical, fata lui Saul, l-a dispreţuit pentru acest gest. S-a supărat el ? S-a simţit înjosit? Nu, pentru că i-a răspuns:" înaintea Domnului care m-a ales mai pe sus de tatăl tău, ...ca să mă pună căpetenie peste poporul Domnului, peste Israel, înaintea Domnului am jucat .Vreau să mă arăt şi mai de nimic decât de data asta şi să mă înjosesc in ochii mei ".
Ce frumos e să–ţi vezi adevarata statură! Să nu te vezi mai mare decât eşti!
Doamne, oare de ce noi vrem totdeauna să ne arătăm oamenilor mai buni decât suntem cu adevărat?
Iartă-ne şi ajuta-ne să ne umilim faţă de Tine şi faţă de noi înşine.
Dar David ne da o lectie si mai deosebita, in capitolul 15 , cand fiul sau, Absalom, vrea sa-i ia tronul .David e nevoit sa fuga, lasandu-si tronul, casa imparateasca si toata gloria sa de imparat.Din marele si viteazul imparat nu se mai vede nimic. El iese din cetate "plangand si cu capul acoperit , si mergea cu picioarele goale si toti cei ce erau cu el si-au acoperit si ei capul si suiau plangand."
Grea situatie! Sa ajungi fugar din propria casa,din propria cetate! Si in aceasta situatie grea, se gaseste un om, Simei, [totdeauna se gasesc astfel de oameni, in viata fiecaruia dintre noi] care vine dupa David aruncand cu pietre si cu vorbe grele, mai grele decat pietroaiele pe care le arunca si pe deasupra, neadevarate!
Imparatul era inconjuratde vitejii lui ,de " Abisai, fiul Teruiei," care se pare ca era un fel de ministru al armatei. Acesta ii zice imparatului: "lasa-ma te rog, sa ma duc sa-i tai capul " Si ar fi putut s-o faca foarte usor si foarte repede. David ar fi fost indreptatit sa accepte aceasta. Dar el nu priveste situatia din punctul lui de vedere, ci din punctul de vedere al lui Dumnezeu.
El raspunde : "daca bleastama, inseamna ca Domnul i-a zis blastama pe David! "Si continua:"poate ca Domnul se va uita la necazul meu si-mi va face bine in locul blestemelor de azi "
Dar Simei nu renunta[uneori, chiar daca intorci si obrazul celalalt, primesti si pe el o alta palma], ci "mergea pe coasta muntelui , in dreptul lui David si mergand, blestema , arunca cu pietre impotriva lui si vantura praf".
Ce situatie jenanta , mai neplacuta, poate fi ?
Daca eram noi in locul lui, ce-am fi facut ? Sau daca am avea posibilitatea sa-i pedepsim pe cei ce rad de noi, oare n-am face-o?
Doamne, ajuta-ne sa intelegem ca orice ’Simei "din viata noastra e ingaduit de Tine ! Chiar daca ne doare,sa intelegem ca Tu poti schimba totul si poti pune pe vrajmasii nostri ’sub picioarele noastre"asa cum ai facut-o si cu David,cand , dupa ce s-a intors biruitor in cetate , Simei vine si-i cere iertare :"sa nu tina seama imparatul de lucrul acesta , caci robul tau marturiseste ca a pacatuit"
Niciun cuvant de repros, nicio pedeapsa pentru Simei, desi David era imparatul! El chiar ii promite : "nu"vei muri"Si"se tine de promisiune.
O, de-am invata si noi din din purtarea lui David!
" Tepele " au facut mult rau totdeauna, si celor ce le-au dat, si celor catre care erau indreptate .
Agar, slujitoarea Sarei si mama copilului Ismael, fiul lui Avram, isi permitea sa–si "intepe " stapana pentru ca nu avea copii.
In Genesa 16 :4 se spune ca " a privit cu dispret pe stapana-sa , "iar in Genesa 21 :p " Sara a vazut razand pe fiul pe care-l nascuse lui Avram egipteanca Agar". Ce a rezultat din aceste "tepe " ?
Au iesit doua popoare, care s-au luptat dintotdeauna si se lupta inca. Ce-i terorismul de azi ? Ce-i Jihadul? Nu e oare urmarea acelor neintelegeri?
La fel si cu Isac si Iacov: urmasii lor nu s-au inteles niciodata , din pricina acestor certuri intre frati. Nici nu ne dam seama ce urmari grozave pot avea niste "intepaturi " intre frati !
De aceea e bine sa nu-i incurajam pe copii sa rada unii de altii. Noi insine, ca parinti, sa nu facem glume rautacioase nici intre noi, nici fata de altii. Acestea pot vicia caracterul de mai tarziu al copiilor nostri !
Sa ne controlam, sa ne "intepam "singuri, sa radem de noi insine , mai bine, asta ne poate ajuta sa ne corectam si ii ajuta si pe cei de langa noi sa fie obiectivi, sa vada drept situatiile.
E mult mai bine decat sa reprosăm. Recunoscandu-ne pe fata greseala noastra, ii ajutam si pe ceilalti sa se judece singuri
Si cat de e folositor acest fapt! Pentru ca Domnul Isus zice: " nu judecati, si nu veti fi judecati , nu osanditi si nu veti fi osanditiLuca 6 :37
...Ce metoda de a scapa de judecata!"Sa te judeci singur!
Doamne, da-ne un ochi care vede corect si o inima fara mandrie, ca sa ne judecam singuri, pentru a nu fi judecati!
Sotia lui Iov e un alt exemplu de om cu limba ascutita .In Iov 2:9 ea ii reproseaza sotului: "tu ramai neclintit in neprihanirea ta! Bleastama pe Dumnezeu si mori!"
Ce vorbe dure, de la omul cu care convietuia, de la sotia pe care o iubea, care se bucura impreuna cu el de averile pe care le aveau! Si deodata, intr-o imprejurare grea , in locul unor cuvinte de incurajare, sa reprosezi si sa indemni la rau!
O, de-am fi atenti , sa nu afundam pe cel lovit , ci sa-l ridicam cu bunatate, sa-l incurajam!
Ce vrea Domnul sa facem cand suntem "intepati"?
Sa plangem.
Daca plangem,El ne va sterge lacrimile-Isaia 25:8 " Domnul sterge lacrimile de pe toate fetele".El tine inaintea Lui toate dorintele noastre-Psalmul 38:9 "Doamne, toate dorintele mele sunt inaintea Ta si suspinurile mele nu-ti sunt ascunse".
Sa asteptam-Plangerile lui Ieremia, 3:26: "bine este sa stepti in tacere ajutorul Domnului
Plangeri 3: 29: "sa-si umple gura cu tarana si sa nu-si piarda nadejdea , " pentru ca "bunatatile Domnului nu s-au sfarsit si indurarile Lui nu sunt la capat , ci se innoiesc in fiecare dimineata".
Sa speram.
Sa ne aratam recunostinta si sa speram ca David: " poate Domnul imi va face bine in locul blestemelor de azi" si "macar ca nu este asa casa mea, inaintea lui Dumnezeu... nu va face El sa rasara... tot ce este spre mantuirea si bucuria mea? "2 Samuel 23 :5.
Doamne, ajuta-ne sa facem si noi asa!
AMIN.