Cedrul
Autor: Ficard Florica
Album: Arbori din Scriptură
Categorie: Minunile creatiei

Cedrul - conifer cu mai multe varietăţi, este unul dintre cei mai amintiţi copaci din Scriptură (aproximativ de 75 de ori). Varietatea la care fac referire versetele biblice, este Cedrus libani. Astfel, îl putem regăsi în versete din cartea Levitic (14.4, 6, 49, 51, 52), cartea Numeri (19.6; 24.6), Judecători (9.15), 2 Samuel (5.11, 7.2, 7.7), 1 Împăraţi (4.33, 5.6, 8, 10; 6.9, 10, 14, 15, 18; 10.27) Judecători (9.15), 2 Cronici (1.5; 9.27), cartea Psalmilor (Ps. 29.5; 80.10, 104.16), Isaia (14.8, 37.4, 24), Ezechiel (17.23, 31.8), Amos (2.9), Zaharia (11.1) ş.a.

   Au rămas celebre în istorie pădurile seculare de cedru ce acopereau suprafeţe întinse din Libanul de astăzi, Palestina, Israel, N-V Iordaniei, cele mai impunătoare exemplare întîlnindu-se în Munţii Libanului. Într-un mod miraculos, din aceste păduri au supravieţuit în faţa defrişărilor ce au luat amploare în ultima vreme  doar cîteva, devenite rezervaţii naturale ale Libanului. Cedrul este dealtfel, simbol naţional, figurînd la loc de cinste pe drapelul libanez.

   Originar din Libia, Turcia de Est şi Siria, cedrul poate ajunge la o înălţime de aproximativ 40 metri, 2,5 metri în circumferinţă şi poate avea o vîrstă cuprinsă între 500 - chiar 1000 de ani (după unele statistici). Iată aşadar, că el poate impresiona prin înălţime dar, şi prin forma coroanei, prin culoarea verde-închis sau albastru-verzui (unele varietăţi), şi prin puternica aromă de răşină pe care o degajă. Este un copac cu frunza veşnic verde şi totodată unul din cele mai preţuite esenţe lemnoase.  Înfloreşte toamna, avînd flori cilindrice de culoare galbenă sau verzi albastre, fiind totodată decorativ prin frumuseţea conurilor. Ne putem închipui cu uşurinţă, cum la umbra lor, făceau popasuri, personaje din Scriptură, precum şi oameni ce au marcat Antichitatea.

   Lemnul de cedru este foarte rezistent la putregaiuri, precum şi la atacul dăunătorilor. Are culoarea auriu-deschis, şi nu prezintă nici un fel de noduri. Iată de ce un astfel de arbore are numeroase domenii de întrebuinţare.

  Din Vechiul Testament, deducem că, cedrul era cel mai folosit arbore în construcţii de tot felul: palatele regilor David şi Solomon, Templul din Ierusalim, corăbii comerciale, vase de război, acoperişuri, fortificaţii etc. Aceasta pentru că pădurile de cedru produceau un volum ridicat de masă lemnoasă şi pentru că era uşor de prelucrat, cheresteaua din cedru fiind de esenţă moale şi frumos colorată, foarte rezistentă la umiditate.

   În cartea Levitic găsim miraculoasele proprietăţi antimicrobiene ale acestui arbore, Dumnezeu învăţîndu-i pe oameni cum să se vindece de lepră cu ajutorul preparatelor de cedru. De asemeni, preoţii evrei foloseau diverse preparate pe bază de scoarţă de cedru în vindecarea plăgilor după operaţia de circumcizie. Descoperirile din mormintele egiptenilor au arătat că în procesul mumificării era utilizată răşina de cedru, ele fiind bine căptuşite cu rumeguşul acestui arbore. Acele de cedru, de asemeni erau utilizate sub forma unor comprese şi prişnice.

   Şi astăzi, lemnul de cedru are numeroase întrebuinţări: de la bucăţica de scoarţă de cedru care alungă moliile pînă la maiestuoasele exemplare de mobilier, mobila din lemn de cedru fiind foarte rezistentă. Datorită excelentelor calităţi de rezonanţă el este utilizat în construirea cutiilor (de rezonanţă) pentru instrumente muzicale, piane, harfe, chitare. Desigur, nu în ultimul rînd trebuiesc amintite industriile farmaceutice şi a produselor cosmetice, unde esenţele extrase din ramurile tinere şi conurile de cedru îşi găsesc diverse forme de întrebuinţare. Extractele din uleiurile de cedru conţin 19 aminoacizi esenţiali şi vitamine (B, D, P). Mirosul cedrului calmează şi elimină starea de stres şi oboseală, de aceea el este unul din arborii plantaţi în parcuri, pe lîngă spitale şi sanatorii.

   Dintre versetele amintite mai sus, cele care mi-au atras atenţia într-un mod deosebit sunt din Ezechiel 17.23: "Şi anume, o voi sădi pe un munte înalt al lui Israel; ea va da lăstari, va aduce rod, şi se va face un cedru măreţ. Păsări de tot felul se vor odihni supt el, tot ce are aripi se va odihni supt umbra ramurilor lui" precum şi din Cîntarea Cîntărilor 5.15: "..... Înfăţişarea lui este ca Libanul, pare un tînăr ales ca cedrii" şi psalmul 80.10: "Munţii erau acoperiţi de umbra ei, şi ramurile ei erau ca nişte cedri ai lui Dumnezeu".

   "Şi Dumnezeu a zis: "Iată că v-am dat orice iarbă care face sămînţă şi care este pe faţa întregului pămînt, şi orice pom, care are în el rod cu sămînţă; ...."

  

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/111567/cedrul