Influenta unei generatii pentru cei care urmeaza
Autor: Ciprian Dobocan
Album: Cuvinte pentru cei ce asculta
Categorie: Familie

Text de baza: Ezechiel capitolul 20

Pasaje cheie:

Ezechiel 20:1-12

Ezechiel 20:18-22

Ezechiel 20:30-31

 

Dumnezeu este un Dumnezeu care judeca atat indivizi cat si generatii in intregime (altfel spus o societate), El este interesat de ceea ce facem fiecare in parte dar si de modul in care o generatie isi duce la indeplinire mandatul .

 

Sa analizam cum Dumnezeu ne expune modul in care au fost judecate 3 generatii iesite din Egipt. Capitolul incepe cu un dialog intre Dumnezeu si prorocul Ezechiel la care au venit batranii lui Israel pt. a cere ajutor de la Domnul, sunt cea de a treia generatie a celor iesiti din Egipt. Respingerea lui Dumnezeu poate parea foarte dura v 3  "Sa Ma intrebati ati venit? Pe viata Mea, ca nu Ma voi lasa sa fiu intrebat de voi, zice Domnul Dumnezeu." dar pe masura ce mergem mai departe pana in finalul capitolului ne dam seama care este motivul acestei respingeri: poporul i-a intors spatele Domnului in mod repetat, fiecare generatie din cei care au iesit din Egipt au facut aceasta (prima generatie, cea de a doua – copii lor si cea de a treia – nepotii lor), iar acum cand au dat de greu incerca sa merga la proroc pentru a afla un rapuns cu privire la ce sa faca pt a iesi din situatia in care se aflau si anume robia babiloniana.

Ezechiel ajunge la Babilon cu 9 ani dupa Daniel, facind parte din cei 10.000 de captivi luati de imparatul Nebucadnetar in timpul domniei lui Zedechia (2 Imp. 24:11-18). El isi incepe activitatea dupa 5 ani de robie, spulberind chiar de la inceput nadejdiile false ale celor care credeau ca robia va fi scurta si ca evreii se vor intoarce foarte repede acasa. Cartea lui Ezechiel a fost un mesaj adresat natiunii. Evreii trebuiau convinsi ca nu poate fi vorba despre o intoarcere in tara promisa, mai inainte de a se produce o totala intoarcere la Dumnezeu.

V 5 – 17 este relatat modul in care Dumnezeu a judecat prima generatie a celor iesiti din Egipt; ei au fost martorii celor mai mari minuni fizice, au vazut slava lui Dumnezeu manifestata in toata splendoarea, au fost cei care au spus DA in momentul incheierii legamantului (Exod cap. 24 – A luat cartea legamantului si a citit-o in fata poporului. Ei au zis: "Vom face si vom asculta tot ce a zis Domnul.") Dar poporul s-a razvratit in pustie si nu au urmat legile si poruncile date de Domnul, astfel incat in baza legamantului pe care l-a incheiat cu ei Domnul a hotarat nimicirea lor, care nu a fost dura V 13 – 17, ci au pierit de batranete in pustie (s-au invartit prin pustie timp de 40 ani pana toti cei iesiti din Egipt au murit).

V 18 – 26 este relatat modul in care Dumnezeu a judecat cea de a doua generatie, copiii celor iesiti din Egipt; au avut parte de acelasi indemn ca si parintii lor si anume V 19 Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; umblati intocmai dupa randuielile Mele, paziti poruncile Mele si impliniti-le. Ei aveau la indemana si exemplul a ceea ce s-a intamplat cu parintii lor dar tot nu au ascultat, nu au umblat dupa oranduielile Domnului, n-au pazit si urmat legile Lui, V 27-29 astfel incat in baza Legamantului incheiat si cu ei prin parintii lor Domnul le-a hotarat soarta:

V 23. In pustiu, Mi-am ridicat iarasi mana spre ei si le-am jurat ca am sa-i imprastii printre neamuri si sa-i risipesc in felurite tari, 24. pentru ca n-au implinit poruncile Mele si au lepadat invataturile Mele, au pangarit Sabatele Mele si si-au intors ochii spre idolii parintilor lor.

 

V 30 – 44 este relatat modul in care Dumnezeu a judecat cea de a treia generatie; ei au avut acelasi tip de slujire ca si parintii lor V 30 "Voiti voi sa va spurcati in felul parintilor vostri si sa curviti alergand dupa uraciunile lor? 31. Da, aducandu-va darurile de mancare, trecandu-va copiii prin foc, va spurcati si azi prin idolii vostri. Dumnezeu le cerea pocainta, intoarcere la ascultare si atunci si El le va reda tara.

 

Din exemplul acestor 3 generatii ne dam seama cat este de vital ca noi cei din generatia actuala sa traim in ascultare de Domnul pt ca cei care vor urma sa aiba un exemplu si sa le fie mai usor sa aleaga calea Domnului.

  

 

Analiza asupra generatiei actuale a Europei

 

Pe masura ce situatia materiala a oamenilor se imbunatateste, ateismul ia locul religiozitatii, astfel incât, in multe tari dezvoltate, oamenii religiosi vor deveni o minoritate peste câteva decenii.

Au fost studiate credintele religioase ale oamenilor din 137 de tari, constatându-se ca ateismul capata amploare in zonele dezvoltate ale lumii, pe masura ce bunastarea materiala a oamenilor sporeste.

Ateii sunt concentrati in tarile dezvoltate din punct de vedere economic, iar religia isi va pierde din  importanta pe masura ce bunastarea materiala individuala va spori.

Care este explicatia pentru acest fenomen? Atunci când posesiunile materiale sunt suficiente pentru a le acoperi necesitatile individuale, oamenii nu mai au nevoie sa-si puna nadejdea in influente supranaturale. Dar religia va suferi un declin nu numai pentru ca oamenii devin mai instariti, ci si ca urmare a cresterii calitatii vietii, reducerii incidentei bolilor grave, educatiei mai bune si traiului in tari care se preocupa de bunastarea locuitorilor lor.

Unii explica ca, in societatile stravechi, viata grea pe care o duceau stramosii nostri a favorizat dezvoltarea religiei, care aducea beneficii emotionale oamenilor coplesiti de numeroasele dificultati ale traiului zilnic. 

Religia a aparut si s-a raspandit pentru a-i ajuta pe stramosii nostri sa suporte anxietatea si nesiguranta. Azi, credinta in supranatural este in declin, deoarece tot mai multi oameni obisnuiti se bucura de un nivel de viata decent si de relativa siguranta in ceea ce ce priveste sanatatea si latura financiara.

Practica religioasa este inlocuita de substitute moderne, precum sportul si divertismentul; chiar si fenomenul Facebook submineaza religia, deoarece ofera raspunsuri pentru anumite anxietati narcisice moderne, pentru care religia nu are raspuns.

Un studiu din 2007 arata ca, daca in Africa sub-sahariana aproape ca nu exuista ateism, in Europa, in schimb, societatea se degradeaza vizibil: in Suedia, 64% din locuitori declara ca nu cred in divinitate, 48% dintre danezi sunt atei, ca si 42% dintre germani si 44% dintre francezi.

 

Ascultati cuvintele unei studente românce la Londra: “Dumnezeu a fost ucis de Occident, VREAU SA MA INTORC ACASA!”

Sunt studenta in Londra la una dintre cele mai bune universitati europene. 

Suntem o generatie crescuta intr-o scârba pentru patrie, am crescut cu Badea care injura tara mereu, am crescut fiind educati sa admiram valorile occidentale „superioare” şi „ideale”.

Credem ca politica, cultura şi educatia cât mai internationala este foarte benefica, credem In globalizare, suntem de acord câteodata ca România e frumoasa dar pacat ca e locuita şi parca tot mai bine e in Londra… Români scumpi, cât putem sa ne inşelam…

Ce este Occidentul….?

Un loc care nu mai are identitate, globalizarea ii distruge incet incet toate traditiile, cenzura comunismului bolşevic s-a transformat in a fi , traieşti cu riscul ca un islamist extremist poate sa bombardeze pentrut Allahul lui locuitorii unei tari in care el s-a mutat, istoria nu mai poate fi spusa pt ca poate jigni anumite popoare, copiii pot fi ucişi in pântece de catre propria lor mama - avortul fiind vazut ca o metoda contraceptiva in loc sa i se spuna crima, Craciunul şi Pastele precum şi alte traditii stravechi sunt doar un prilej de marketing , aici nu exista nici un pic de profunzime,; relatiile dintre oameni sunt pur profesionale, prietenia, iubirea sunt toate o afacere, tot ce facem e pentru CV şi când vrem sa ne casatorim gasim noi pe perfectmatch.com ceva nu?

Putini mai ştiu sa iubeasca, feminismul distruge relatiile barbat femeie tot mai mult, gender role este considerat invatat aşa ca nu mai invatam copiii de mici sa se comporte ca baietei sau fetite ci ii lasam pe ei sa işi aleaga ce sex vor sa aiba, ajungându-se la un nr. imens de homosexuali creati de societate, Dumnezeu a fost ucis de Occident.

Depinde ne noi (o parte a generatiei acestei Romanii) sau nu daca si tara noastra va fi la fel?

Suntem si noi (la fel ca cei din vechime) in situatia in care i-am intors spatele lui Dumnezeu, iar pentru ca El este acelasi ieri, azi si maine, nu vai mai dura mult si mania Lui va veni peste noi la fel ca in vechime. Lumea poate sa se scuze zicand ca nu a incheiat un legamant cu El, nici nu merg la Biserica pt ca nu cred, dar avem exemplul atator popoare din vechime care traiau in desfrau pana la o vreme, pana cand paharul nelegiuirilor lor in fata Domnului s-a umplut, iar El le-a hotarat pieirea si asa a fost (au disparut ca si popoare); iar noi cei care am incheiat un legamant cu Domnul in apa botezului daca nu ne vom respecta partea din legamant, Dumnezeu va pedepsi faradelegea.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/112310/influenta-unei-generatii-pentru-cei-care-urmeaza