Misiunile de frontiera
Autor: John Piper
Album: Misiunile
Categorie: Misiune

"Majoritatea oamenilor nu mor de batranete, ci de pensionare. Am citit undeva ca jumatate din pensionarii din New York mor la aproximativ doi ani de la pensionare. Castiga-ti viata si ti-o vei pierde. Ca si alte droguri, alte dependente psihologice, pensionarea este o boala agresiva, si nu o binecuvantare" (Ralph Winter - Capcana pensionarii)

 

   Acestea sunt cuvintele lui Ralph Winter, fondatorul organizatiei  - centrul pentru Misionarea Lumii din Statele Unite. Viata si strategia lui au fost, pentru cei tineri si pentru cei varstnici deopotriva, un constant avertisment ca singura cale de a-ti castiga viata este sa o pierzi. Este unul din eroii mei. 

   Nu doar ca le cere crestinilor pensionati sa renunte sa-si mai iroseasca viata la cursurile de golf, cand ar putea sa se dedice cauzei globale a lui Hristos, dar ii cheama si pe studenti sa-si dea toata silinta pentru a obtine cea mai deplina si profunda bucurie a vietii. In micul sau pamflet, intitulat "Spune DA misiunii", el spune: "Isus, pentru bucuria care-I statea inainte, a indurat crucea si a dispretuit rusinea... A-L urma este alegerea ta. Ai fost avertizat! Dar nu uita bucuria."

   Dar sa ne intoarcem, mai intai, la problema pensionarii. Winter intreaba: "Unde gasesti in Biblie un astfel de concept? S-a pensionat Moise? S-a pensionat Pavel? Petru? Ioan? Se pensioneaza oare militarii in mijlocul unui razboi?"

   Bune intrebari. Daca incercam sa le punem in cazul apostolului Pavel, ne lovim direct de definitia MISIUNII. 

   Cand Pavel scria Epistola catre Romani, el fusese deja misionar timp de douzeci de ani. Probabil ca s-a convertit undeva intre 20-40 de ani (aceasta e aria de varste pe care o acopera cuvantul din limba greaca folosit pentru "tanar" din Faptele Apostolilor 7.58) Astfel, am putea presupune ca avea probabil in jur de 50 de ani cand a scris aceasta epistola mareata.   Noua ni se poate parea tanar. Dar tine minte doua lucruri: in acele zile, speranta de viata era mica, iar Pavel a dus o viata incredibil de agitata - de cinci ori biciuit cu 39 de lovituri, de trei ori batut cu bete, o data batut cu pietre, de trei ori naufragiat, s-a mutat intr-un mod repetat si s-a aflat, tot in mod repetat, in pericol (2 Corinteni 11.24-29).

   Conform standardelor contemporane, probabil ca am fi considerat ca este cazul sa o "lase mai moale" si sa-si planifice pensionarea. Dar in Romani 15 Pavel spune ca planuieste sa mearga in Spania! De fapt, motivul pentru care le scria romanilor era, in mare masura pentru a le cere sprijinul pentru aceasta noua MISIUNE DE FRONTIERA.

   Pavel nu este pe punctul de a se pensiona. Domenii vaste din imperiu erau inca neatinse de Evanghelie, ca sa nu mai vorbim de regiunile din afara imperiului! Astfel, el spune: "Dar acum, fiindca nu mai am nimic care sa ma tina pe aceste meleaguri si fiindca de ani de zile doresc fierbinte sa vin la voi, nadajduiesc sa va vad in treacat, cand ma voi duce in Spania, si sa fiu insotit de voi pana acolo, dupa ce-mi voi implini, macar in parte, dorinta de a fi stat la voi" (Romani 15.23-24).

   Este foarte probabil ca Pavel sa fi fost ucis in Roma, inainte de a fi apucat sa-si implineasca visul de a predica in Spania. Dar un lucru este sigur: a fost ucis in lupta, nu la pensionare. Se indrepta spre o noua frontiere, in loc sa se retraga si sa se bucure in liniste de uimitoarele sale realizari. De aici putem invata care este semnificatia misiunilor.

............................................

   Strategia de misiune a lui Pavel era aceea de a predica acolo unde nu mai predicase nimeni inainte. Iata ce intelegem prin MISIUNI DE FRONTIERA. Pavel avea o dorinta inflacarata de a merge acolo unde NU ERAU INFIINTATE BISERICI - aceasta insemna Spania.

   Misiunile de frontiera sunt foarte diferite de evanghelizarea obisnuita. Din Ierusalim pana la Iliric mai existau inca mii de oameni care aveau nevoie de convertire. Dar tinta misiunilor de frontiera era deja atinsa. Slujba apostolului Pavel de "a planta" fusese deja incheiata, iar acum era urmata de slujba altcuiva care "uda". De aceea cand vorbesc despre misiune, fac referire, in general, la efortul continuu al Bisericii crestine de a duce mai departe strategia apostolului Pavel: PREDICAREA LUI ISUS HRISTOS SI PLANTAREA BISERICII SALE IN ACELE GRUPURI DE OAMENI CARE NU AU MAI FOST EVANGHELIZATE NICIODATA. (fragmente)

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/115833/misiunile-de-frontiera