Nu-ți irosi studenția!
Autor: John Piper
Album: Diverse
Categorie: Tineri

    Nu numărul îmi atrage atenția, deși sunt în jur de 21 de milioane de sudenți în universitățile și colegiile din America. Ci importanța acestor ani. Perspective pentru integrarea în această viață, scopuri care ne direcționează în viață și forțe care ne energizează viața sunt lucrurile care le întâlnim des și care își au rădăcinile în această etapă importantă a vieții.

    „Adolescența” și „adultolescența” nu au existat dintotdeauna. Sunt creații ale lumii moderne.

    „Adolescent” și „adolescență” ca reprezintanți ai unei etape distincte a vieții au fost, în principal invențiile secoulului 20, date de schimbările în educația în masă, dreptul la muncă al copiilor, urbanizare și suburbanizare, consumerismul în masă și de media. În mod similar,  o nouă etapă distinctă și importantă în viață, situată între anii de adolescență și maturitate deplină și-a făcut lor în cultura noastră în ultimele decade – remodelând înțelesul sinelui, tinereții, relațiilor și angajamentelor vieții și aducând o serie de comportamente și dispoziții în rândul tinerilor. Ceea ce a rezultat din această situație a fost categorisită ca „adolescența extinsă”, „tinerețe”, „adultolescență”, „maturitate tânără”, „ca la 20 de ani” și „adult în devenire”. (Christian Smith, „Getting a life”)

    Cu apariția aceste noi etape, nedefinită în mod special de vârstă, ci de așteptările culturale, presiuni egale, cereri educaționale, exigențe economice și un mod de a înțelege lucrurile definit de media, probabilitatea irosirii acestui moment este uriașă.

               

    Găsind pricepere, scop și energie

    Când spun „a irosi” nu mă refer la a o lăsa să treacă de la sine prin exces de distracții. Mă refer la a da greș în a găsi priceperea care integrează într-adevăr viața, la scopul care te va direcționa constant fără regrete și la energia care ne poartă prin viață, făcând-o roditoare până la sfârșit – și după.

    Acest eșec este cel mai are dintre toate în timpul studenției.

    Priceperea care integrează viața. Scopul care ne dirijează viața. Energia care ne dă putere în viață. Pentru milioane de studenți, acestea se formează în această etapă a vieții. Și dacă acestea sunt alese greșit și mereu într-o vreme de reducere, nu va mai exista nicio aterizare pe Marte și nicio întoarcere înapoi. Această mică navetă spațială a vieții va hoinări, desigur, încojurată de priveliști stimulante întâi și mai apoi de o noapte fără de sfârșit.

    Care este priceperea, scopul și energia?

    1. Priceperea care integrează viața este descoperirea faptului că Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu este singurul loc unde găsim înțelepciunea adevărată și demnă de încredere pentru a ne modela viața.

    2. Scopul care ne dirijează viața este descoperirea faptului că ținta tuturor lucrurilor este gloria și măreția lui Isus Hristos.

    3. Energia care ne dă putere în viață este descoperirea faptului că a ne baza zilnic pe puterea Duhului Sfânt este cheia rodirii permanente în viață.

    Da, Dumnezeu este milos și mulți oameni descoperă până la urmă aceste lucruri în viață, chiar dacă ele vin mai târziu. Îl laud pe El pentru asta! Dar este uimitor cât de multe milioane își stabilesc aceste lucruri pentru totdeauna în perioada studenției. Pentru bine sau pentru rău.

 

    Rugându-te pentru o mare trezire

    Am citit de curând, „You’ve Got Libya: A Life Serving the Muslim World” („Libia: O viață de slujire în lumea musulmană”). Este autobiografia lui Greg Livingstone, fondatorul organizației „Frontiers”. Este plină de lecții despre viață. Stârnește credință. Dă speranță. Și spune povestea unui moment decisiv din colegiu atunci când tânărul vizionar George Verwer i-a spus tânărului fără vreun scop în viață Greg Livingstone la o întâlnire la rugăciune pentru națiuni, „Ai Libia.”

    Lumea nu va mai fi niciodată la fel pentru ei. Faptul că Dumnezeu i-a luat pe acei doi studenți și i-a folosit să ridice două forțe misionare masive, Operation Mobilization și Frontiers va rămâne o mărturie a cât de importante sunt acești ani ai studenției.

    Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a captat mintea și inima în acei ani. Între vârsta de 18 și 25 de ani, lucrurile erau hotărâte. Ce dar! O sursă de pricepere în toate, un scop plin de directive și pe care nu îl regret niciodată și o energie neepuizabilă care venea de la mine.

    Și ce privilegiu a fost să văd cum Dumnezeu binecuvântează vasta slujire a studenților – Cru, Inter-Varsity, Navigators, Campus Outreach; conferințe precum Passion, Urbana, Cross și nenumărate școli creștine. Iar acum, bucuria de a putea ajunge auzit de mii de studenți prin desiringGod.org, și bucura de a fi rector la Colegiul și Seminarul Bethlehem este un dar neașteptat și împlinitor.

    Estimările spun că până în anul 2025 vor exista 262 milioane de studenți înrolați în educația înaltă la nivel mondial. Rugați-vă cu mine ca Dumnezeu să aducă acea trezire care într-adevăr aduce priceperea integratoare a vieții, scopul care ne direcționează fără regrete și o energie care nu va da greș toată viața – și dincolo de ea. Fie ca Biblia, gloria lui Hristos și puterea Duhului Sfânt să devină realițile dominante ale vieții a milioane de studenți. 

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/132224/nu-ti-irosi-studentia