09/11/2015 — CBCB
Susanna Wesley este una dintre cele mai remarcabile figuri din galeria femeilor credinței. S-a născut în ianuarie 1669, fiind ultima din cei 25 de copii ai dr. Samuel Annesley. Tatăl ei, provenind dintr-o familie puritană, a absolvit Universitatea Oxford și a fost hirotonit ca păstor. El a învățat-o să citească și să gândească pentru ea însăși. Amintind-și de perioadă din copilărie, Susanna Wesley scria: „Am fost înconjurată de cărți bune și am învățat să am propria judecată„. Nu a mers la Universitate și nu a avut nici o educație formală; în secolul XVll acest lucru nu era posibil pentru o femeie. Susanna mărturisea: ”Daca Universitatea ar fi admis femei m-aș fi regăsit printre studenți, inclusiv printre dezbaterile teologice și tipăriturile școlii. ” Soțul ei, Samuel, a absolvit Universitatea Oxford în 1688 și în noiembrie, același an, s-au căsătorit. Au avut 19 copii pe care Susanna i-a iubit foarte mult. La rândul lor, aceștia au iubit-o cu aceeași măsură. John mărturisea că atunci când avea 6-7 ani gândea că niciodată nu se va căsători “pentru că nu voi putea găsi o soție așa cum are tatăl meu”.
Și-a ținut casa cu foarte multă strictețe: dietă simplă, devoțiune în fiecare dimineață și seară, pedeapsă strictă dacă era cazul, supraveghere atentă a educației copiilor. Susana a fost perseverență în a-i învață pe copii Biblia, Latină, Greaca, anatomie, teologie, poezie. Valorile învățate în cămin au fost: toleranță și acceptarea celorlalți, compasiune față de săraci, iubire față de lume, generozitate, ospitalitate, prietenie, fidelitatea.
Cele 16 reguli prin care Suzanna Wesley și-a guvernat căminul:
1. Copilul trebuie învățat să se roage de îndată ce poate vorbi.
2. Propria voință trebuie supusă Planului Salvării.
3. Cumințenia este obligatorie în timpul închinării.
4. Învață pe copil teama de Domnul.
5. Mâncatul între mese nu este permis.
6. Medicamentul se ia fără comentarii.
7. La ora 8 copiii trebuie să fie în pat.
8. Copiii nu vor primi ceva atunci când plâng ci atunci când cer politicos.
9. Pentru a preveni minciuna, o greșeală mărturisita și îndreptată nu va fi pedepsită.
10. Nu este permis ca un act păcătos să rămână nepedepsit.
11. Nu pedepsi copilul de două ori pentru o singură greșeală.
12. Pretinde și răsplătește comportamentul bun.
13. Orice încercare de a fi pe plac, oricât de mică ar fi, trebuie încurajată.
14. Păstrează dreptul proprietății chiar și în lucrurile mărunte (respectă ce aparține altora).
15. Respectă cu strictețe toate promisiunile.
16. Nu neglija educația în favoarea muncii.
A făcut o regulă din a petrece, o dată pe zi, o oră cu câte unul din copiii ei. Copiii iubeau acest timp liniștit petrecut cu mama – timp de rugăciune și discuții. în timpul acestei ore, ea putea să se intereseze de starea sufletului, progresul, temerile, așteptările și țintele lor. în acest mod luau naștere deprinderile unei auto evaluări periodice.
Atât de profundă a fost influența Susannei Wesley asupra fiilor ei, încât a fost numită “Mama Metodismului”; deși niciodată nu a rostit o predică, sau a publicat vreo carte, nici nu a fondat o biserică. Doi dintre fii ei, John și Charles, pe când erau studenți la Oxford au întemeiat mișcarea metodistă, aplicând în mare măsură exemplul de învățare din căminul lor. în cartea Songs of the Church, Lady M´Dougall scria: “Dacă vreodată o femeie s-a putut bucură că a adus copii pe lume, această femeie a fost Susanna Wesley. Fii ei, John și Charles, au schimbat față Angliei. Au fost canalele prin care binecuvântarea lui Dumnezeu a fost revărsată până la capătul pământului. Prin ei a venit reînviorarea Bisericii lui Hristos”.
Cu adâncă admirație, Samuel Wesley scria aceste cuvinte copiilor săi: « Știți că aveți una dintre cele mai bune mame…si mai presus de toate, dulcile sfaturi și îndemnuri materne pe care vi le-a dat adesea, de a vă teme de Dumnezeu. » Susana Wesley a trăit suficient de mult că să vadă roadele muncii sale; cu două luni înainte de a muri în iulie 1742, fiul ei, John a predicat o serie de prelegeri de reînviorare în casă lor din Epworth, Anglia, celei mai mari mulțimi care se adunase vreodată în ținutul acela.
În timpul ultimelor clipe de boală, cu familia adunată în jur, le-a spus: “Copii, curând voi fi eliberată. Cântați un psalm de laudă lui Dumnezeu.”Această este istoria uneia dintre cele mai respectate femei din istoria creștinismului. Biografia ei ne revelează povestea unei femei care a folosit fermitatea conducerii și credința ca să ofere o creștere, o educație și o disciplină spirituală copiilor. Devotamentul ei fără rezerve față de Dumnezeu și față de familie, în ciuda sărăciei, a necazurilor, a unor dificultăți matrimoniale, oferă o inspirație uimitoare.
Adam Clark scria: “Am cunoscut multe femei pioase…Susanna Wesley le întrece pe toate.”
https: //en. wikipedia. org/wiki/Susanna_Wesley