Cred că fiecare din cei ce citiți acesta rânduri are măcar un abonament la ceva. Și pentru a exemplifica, folosesc situația abonamentului la serviciile unei companii de telefonie, unde plătești o taxă, pentru o anumită cantitate de servicii fie că e vorba de minute in rețea, naționale, internaționale sau internet. Dacă plătești acest abonament, compania respectivă se obligă să îți dea dreptul să folosești acel pachet de servicii. Dacă însă vorbești mai mult, sau către numere neincluse în pachet, vei plăti suplimentar. Cât anume… depinde doar de tine, dar știu oameni care neștiind, au cheltuit sute de euro. La emiterea facturii, vezi că a venit timpul să plătești ce ai cheltuit. Mai grav era la noi în sat cu cei ce luau de la magazin „pe caiet” și când luau salariul sau pensia, mereu li se părea că vânzătoarea „le-a umflat lista” ca să plătească mai mult.
În Scriptură Dumnezeu ne spune că este tot un astfel de principiu și el e menționat prima dată în Geneza capitolul 4 în discuția cu Cain. Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.” Cu alte cuvinte orice am face, ne vine timpul să plătim, indiferent dacă facem bine sau rău și pentru asta nu poate fi învinovățit Dumnezeu, nu el dictează în fiecare instanță, ci o lege scrisă în univers, cunoscută de noi sub numele de „legea cauză-efect” își împlinește menirea. Dumnezeu îl atenționează pe Cain ca și când acesta nu era în necunoștință de cauză și începe cu întrebarea „nu-i așa?”
Această lege o știm și noi, nu-i așa? Dacă avem telefon mobil, ne așteptăm ca la o anumită zi a lunii să ne vină factura. Dacă știm că nu am depășit, nu avem emoții, dacă știm că am vorbit în afara țării de exemplu, avem emoții mari. La fel știm că lunar ne vine termenul de plată pentru unii, întrucât am avut buna sau proasta inspirație să accesăm un credit. În privința lucrurilor pământești ne așteptăm ca această lege cauză-efect să lucreze cu precizie și să nu aibă abateri pentru că ea merge și de la noi spre alții. Dacă plătim un abonament, ne așteptăm să putem vorbi acele minute și am fi tare supărați dacă nu am avea rețea sau dacă ni s-ar tăia din ele.
Problema mare este că nu prea credem că acest principiu funcționează în plan spiritual și sperăm că nu va veni nota de plată. Facem unele lucruri pentru care în Scriptură sunt specificate pedepse, dar sperăm să nu vină nota de plată. Am vrea ca în plan spiritual să ne ierte Dumnezeu de datorii sau de erori, dar uităm că e o lege care doar își produce efectul. Noi credem că Dumnezeu decide în dreptul fiecărei greșeli ale noastre, dar în fapt, legea cauză efect își împlinește menirea fără intervenția lui Dumnezeu în fiecare situație, întrucât El a făcut toate lucrurile bune, deci și această lege, va funcționa fără eroare. Dacă încă nu ne-a venit nota de plată, e o altă problemă, dar va veni nota de plată pentru tot ceea ce facem sau am făcut, fie bine, fie rău. Dumnezeu nu modifică legile Lui bune, puse în univers ca să mă scape pe mine de consecințele nesăbuirii sau plăcerii mele hedoniste. El le lasă să lucreze.
Va veni nota de plată pentru binele pe care l-am făcut. Nu-i așa, dacă faci bine, bine vei fi primit. Mila va fi răsplătită, bunătatea va fi răsplătită, iertarea va fi răsplătită, dărnicia va fi răsplătită, jertfirea va fi răsplătită, curăția va fi răsplătită, loialitatea și fidelitatea vor fi răsplătite, slujirea lui Dumnezeu și a semenilor vor fi răsplătite și tot ce ține de „a face binele”. Totul va avea consecințe, și în acest caz, consecințe bune, plăcute, de dorit. Să dea Sfântul ca doar din astea să avem de încasat.
Dar va veni nota de plată și pentru „rele”. Nu ar fi drept Dumnezeu să ne scape de acele consecințe. Că ne iartă și nu le ține în seamă la judecată, este o altă chestiune, dar ele vor veni la plată la momentul potrivit. Consecințele relelor noastre le vom suporta. Dacă mințim, vom suporta rușinea la un moment dat. Dacă furăm, vom plăti. Dacă vorbim urât, dacă nu avem respect, dacă ne mândrim vom suporta consecințele. Mai mult, făcând răul păcatul „se ține după noi” adică va veni în permanență „la îndemână”. Dacă facem evaziune, vom fi prinși, dacă suntem necinstiți la fel, dacă curvim tot așa.
Dacă e să mutăm discuția strict în zona spirituală a vieții, deși cele de mai sus tot de acolo fac parte vom avea alte componente. Va fi răsplătită rugăciunea, postul, dedicarea, iubirea de semeni, mila, dreptatea dar pe de cealaltă parte vor veni la plată și lipsa citirii Cuvântului, lipsa rugăciunii, mândria spirituală, desconsiderarea fraților, bârfirea și altele întrucât așa cum spunea Eclesiastul: „Dumnezeu va judeca şi pe cel bun şi pe cel rău; căci El a sorocit o vreme pentru orice lucru şi pentru orice faptă.”
Dragul meu, tu ce fel de fapte faci? Bune sau rele? Pentru că, nu-i așa că dacă faci binele, bine vei fi primit, iar dacă faci răul, păcatul pândește la ușă. Pentru Cain, păcatul pândea și l-a ucis pe fratele său, pentru mine și pentru tine? Sau te aștepți ca bunele să anuleze relele? S-ar putea să ai surprize cu această idee nebiblică. Fiecare faptă a noastră are consecințe. Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul, pe care-l va fi făcut când trăia în trup.
Prea iubitule, nu urma răul, ci binele. Cine face binele, este din Dumnezeu: cine face răul, n-a văzut pe Dumnezeu.
Sursa: http://www.filedinjurnal.ro/iti-vine-nota-de-plata/