Libertate în Hristos
Este extrem de important să înțelegem natura libertății creștine. Noi nu suntem sub lege, ci sub har (Romani 6: 14). Libertatea față de lege cu siguranță că nu înseamnă că principiile dreptății revelate în legea Vechiului Testament ar fi acum desființate. Nu înseamnă că Cele Zece Porunci nu au nici o aplicație pentru viața noastră de acum. Nu înseamnă că putem subjuga standardele sfinte ale lui Dumnezeu după preferința personală, și este evident că nu suntem eliberați de cerințele morale.
Atunci ce înseamnă ea ? Înseamnă că ea ne dezleagă de îndatorirea de a respecta ritualul vechitestamental. Noi nu avem de sacrificat animale, de respectat legi de curățenie ceremonială și de ținut toate lunile noi și celelalte sărbători. Noi nu avem de urmat legile de regim alimentar date lui Israel prin Moise. Noi suntem liberi de toate acestea.
Tot așa, este evident că suntem liberi de toate ceremoniile religioase ale păgânilor și de superstițiile lor. Oricare ar fi originea sau moștenirea noastră religioasă, în Hristos suntem liberi de toate aceste constrângeri. Noi trăim acum prin harul lui Dumnezeu.
Cu alte cuvinte, viețile noastre spirituale sunt guvernate nu numai printr-o poruncă ce vine de exterior, ci prin harul lui Dumnezeu, care lucrează în noi ca să împlinim cerințele drepte ale legii (Rom. 8: 4).
Această libertate extraordinară este unul dintre aspectele cele mai remarcabile ale vieții creștine. Nu este necesar ca noi să dăm atenție unor păreri, obiceiuri sau ceremonii omenești. Nu există preoți pământești care să mijlocească între noi și Dumnezeu: ”Există un singur Dumnezeu și un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni, Omul Isus Hristos” (1 Tim. 2: 5). Nu e nevoie să facem un pelerinaj undeva la un templu ca să ne închinăm, pentru că însăși trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfânt (1 Cor. 6: 19). Putem să ne închinăm lui Dumnezeu oricând și în orice loc în duh și în adevăr (Ioan 4: 23, 24). Orice vom cere în Numele Domnului Isus, El va face (Ioan 14: 13, 14). Duhul Sfânt ne este dat ca Apărător și Mângâietor (Ioan 14: 16, 26). Toate lucrurile ne aparțin, și noi suntem ai lui Hristos, iar Hristos este al lui Dumnezeu (1 Cor. 3: 21- 23).
Pastor Ioan Cocîrțeu