A saptea porunca
Autor: Pastor Ioan COCIRTEU -BCB2
Album: Decalog
Categorie: Diverse

A ȘAPTEA PORUNCĂ
Puterea distrugătoare a adulterului
Exod 20: 14

Omul este o creatură complexă. Dumnezeu a investit în noi ceea ce nu găsești în restul creației Sale.

Când Dumnezeu l-a făcut pe om, prima poruncă pe care i-a dat-o a fost aceasta: ”...creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l...” Cu toate că înmulțirea, multiplicarea vieții, a fost pusă în noi de Dumnezeu, ea a fost coruptă de păcat. Planul lui Dumnezeu a fost ca în interiorul familiei, între soț și soție, să se întâmple lucrul acesta. Orice altă formă, în afara relației maritale este păcat. La lucrul acesta se referă porunca a șaptea.

Când ne gândim la adulter, automat ne gândim la un bărbat care a fost necredincios față de soția sa sau la o femeie care a fost necredincioasă față de soțul ei. Însă, adulterul nu se rezumă doar la o vină în interiorul familiei, ci și în fața lui Dumnezeu. Trebuie să admitem că trăim într-o societate cu serioase probleme în privința aceasta.

Care sunt ariile acelea din viața mea pe care le pun în pericol prin păcatul acesta ?
Adulterul este un păcat împotriva următoarelor realități:

CĂMINULUI TĂU
Cât de mult se poate distruge aici. De cele mai multe ori totul ! Când un bărbat și o femeie se căsătoresc, ei devin un singur trup (Genesa 2: 24). Atunci când unul dintre parteneri escaladează acest univers frumos gândit de Dumnezeu, acel singur trup este distrus și se face altul (1 Corinteni 6: 16).

Adulterul distruge încrederea. Trauma rezultată dintr-o asemenea experiență te va face să redescoperi cu greu frumusețea vieții de familie.

Căsătoria trebuie protejată de riscul enorm al preacurviei. Aceasta este avertizarea clară a apostolului Pavel (1 Cor. 7: 1-5).

Adulterul este un atac serios și asupra propriilor copii. Copiii lui David păcătuiesc asemenea tatălui lor. Așa s-a întâmplat cu Amnon și Absalom. Imoralitatea aceasta se coboară spre copii. Influența spirituală este compromisă. Copiii își pierd respectul pentru un părinte care își distruge familia pentru plăceri ilicite.

CARACTERUL TĂU
Adulterul, chiar și la cei credincioși, este o forță care te atrage spre retrăirea experiențelor păcătoase. Când o dată acea linie a fost trecută, dușmanul va continua să atace în acea zonă. A face lucrul acesta a doua, și a treia, și a patra oară, nu va fi foarte greu pentru că voința a fost subjugată, iar paza a fost lăsată jos.

Adulterul poate fi comis chiar dacă nu este vorba despre o legătură fizică. Domnul Isus spunea că putem păcătui cu mintea și cu inima (Matei 5: 28).

Solomon spune că prețul plătit pentru un asemenea păcat este unul enorm (Proverbe 6: 26-29; 32, 33).

Comiterea adulterului va distruge mărturia. Natan îi spune lui David: ”...pentru că ai făcut pe vrăjmașii Domnului să-L hulească, săvârșind fapta aceasta, fiul care ți s-a născut, va muri.” (2 Samuel 12: 14).

Cum poate cineva să se păzească ? Iată ce spune Iov (Iov 31: 1) și Pavel (Filipeni 4: 8). În societatea zilelor noastre este foarte greu să lupți cu toți stimulii imorali. De aceea, fiecare este cea mai bună pază pentru propria viață !

SOCIETĂȚII TALE
Cum merge familia, tot așa merge societatea. Când vedem familii distruse ne putem aștepta ca toată societatea noastră să fie în pericolul colapsului. Știați că fiecare mare imperiu a căzut ca un rezultat al imoralității în trup ? Ce se va întâmpla cu noi ? Depinde de ce vom face noi ! Să ne rugăm ca Dumnezeu să păzească familiile noastre.

Imoralitatea în viața membrilor bisericii distruge întreaga lucrare a lui Dumnezeu (1 Cor. 12: 26; 1 Cor. 5: 6). Nu poate fi vorba despre ceva privat.

Adulterul este și un păcat împotriva societății. Un mare om al lui Dumnezeu, George Campbell Morgan, evanghelist, păstor și învățător britanic a spus următoarele: ”Adulterul este un dușman al statului. Măreția unui popor depinde de puritatea și tăria oamenilor săi. În orice națiune unde relațiile maritale sunt violate cu impurități, virusul morții este sigur la lucru.”

Dorința lui Dumnezeu este ca acest fel de manifestări să nu fie între noi (Efeseni 5: 3).

SALVATORULUI TĂU
Dintre toate motivele pentru care trebuie să mă feresc de săvârșirea unui asemenea păcat, acesta este cel mai mare (Genesa 39: 9). Dumnezeu a hotărât multe lucruri privitoare la acest păcat: era considerat un mare păcat (Genesa 20: 9), era pedepsit cu moartea (Levitic 20: 10), distruge cea mai vizibilă și apropiată imagine a relației cu poporul Său, căsătoria (Efeseni 5: 22, 23).

CONCLUZIE:
Umblă cu Dumnezeu
Respinge orice activitate sugestivă
Respinge relațiile neîngăduite
Contabilizează costurile
Iubește-ți partenerul

Pastor Ioan Cocîrțeu

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/162859/a-saptea-porunca