Sfaturi pentru creștini în alegerea profesiei!
Autor: Vitalie Marian
Album: fara album
Categorie: Atenționări și sfaturi

Întrebare:

Sunt un tânăr creștin. După ce criterii trebuie să mă conduc în alegerea profesiei?

Bine că ți-ai pus acestă întrebare și conștientizezi importanța acestui aspect din viața ta, pentru că, de cele mai multe ori, fie că părinții decid pentru copiii lor unde să-și facă studiile, fie că tinerii depun documentele oriunde ar fi, numai ca să nu stea acasă. Alții aplică la facultățile care au fost demult „în vogă” și nu țin cont de faptul că piața este suprasaturată deja de specialiști în acel domeniu. Am mai observat un fenomen care se întâmplă la sate. Pastorii se plâng de exodul masiv al tinerilor la oraș, care, după ce-și termină studiile, nu se mai reîntorc în bisericile lor. După ce criterii trebuie să se conducă un tânăr creștin când vine vorba de alegerea profesiei?

 

Urmărește cauza Evangheliei!

„Duceți-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh.  Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. ”

Matei 28: 19-20

Fiecare om care a intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus are obligația sfântă să împlinească porunca Mântuitorului de a face ucenici. Facerea de ucenici este prioritate în viața unui creștin. Nu profitul economic trebuie să fie criteriul principal în alegerea profesiei, dar profitul spiritual, adică sufletele mântuite și ucenicii bine zidiți în Cuvânt. Întreabă-te cum te va ajuta profesia pe care urmează s-o alegi în răspândirea mesajului Evangheliei, în facerea de ucenici. Pune-ți timp deoparte ca să te rogi și să postești pentru acest aspect, ca să primești călăuză din partea lui Dumnezeu. Nu o lua ușuratic, pentru că pregătirea implică câțiva ani din viața ta pentru care urmează să dai socoteală înaintea lui Dumnezeu. Cred că ar fi bine să mergi să le ceri sfatul părinților tăi, dacă sunt credincioși, dar și de la pastorul tău. Întrebă-i care sunt oportunitățile pentru Evanghelie în localitatea ta. Poate că biserica din care faci parte lucrează cu oamenii din păturile social-vulnerabile și o opțiune ar fi să mergi să faci facultatea de asistență socială ca să poți avea un contact mai eficient cu această categorie de oameni și să le poți împlini mai bine nevoile? O nevoie mare cu care se confruntă Republica Moldova, este lipsa profesorilor în școlile publice. Asistăm la o generație de copii care cresc cu un părinte sau cu bunei din cauza fenomenului migrației. Toți acești copii trebuie povățuiți, trebuie să fie cineva care să-i învețe din Cuvântul lui Dumnezeu pentru ca să fie în stare să discerne dintre bine și rău. Poate ar fi cazul să mergi la facultatea de pedagogie și apoi să te întorci în localitatea ta și să le slujești acestor copii? Evident că în orice domeniu este nevoie de lumină și sare, de oameni credincioși care să aducă o schimbare spre bine. Trebuie doar să te lași călăuzit de Duhul Sfânt și să înțelegi bine voia lui Dumnezeu în această privință.

Profesia îți asigură existența!

„Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă, şi este mai rău decît un necredincios. ” (1 Timotei 5: 8)

“Cine nu lucrează nici să nu mănânce” (2 Tesaloniceni 3: 10)

Este important ca profesia pe care ți-o alegi să-ți poată asigura existența, adică să-ți genereze un profit financiar. Fie că ești angajat, întreprinzător sau fermier. Noi avem nevoie de surse de venit ca să trăim. Atunci când nu avea un suport din partea bisericilor, apostolul Pavel se îndeletnicea cu facerea corturilor. Aceasta era meseria lui, care-i genera profit, doar că gândul lui Pavel era îndreptat întotdeauna la Evanghelie. Evanghelia era prioritatea lui. În timp ce făcea corturi, predica Evanghelia și făcea ucenici. De acolo s-au născut Acuila și Priscila, care au fost de mare ajutor pentru el în câmpul de misiune. Pavel învață că este important să lucrăm cu mâinile noastre ca să ne îngrijim de cei din casa noastră și să avem de unde să ne împărțim cu cei lipsiți.

 

Urmărește binele familiei!

Cu părere de rău, trăim într-un sistem care ne separă familile. În timp ce părinții sunt la serviciu, copiii sunt la grădiniță sau la școală. Unicul timp liber pe care îl au împreună, ca și familie, este seara. Dar acest timp nu este eficient, pentru că seara toți sunt obosiți și se pregătesc de a doua zi. Apoi copiii cresc și pleacă de acasă, repetând în familiile lor același model. Familia este o valoare inestimabilă și trebuie să-ți administrezi așa timpul ca să ai vreme să petreci mai mult timp cu ea. Ce ar fi să-ți faci o afacere personală de dimensiuni mici în care să implici ulterior familia și copiii și să transmiți capitalul și resursele din generație în generație? Astfel vei câștiga timpul petrecut cu cei dragi.

Nu te complica!

Astăzi mulți tineri se avântă după profesii prestigioase, iar într-un final se aleg doar cu diplome în mână, pentru că nu-și pot găsi un loc de muncă conform specialității studiate și aceasta după ce părinții le achită bani mari pentru studii. Nu tot ce era în vogă un an sau doi în urmă este în vogă și acum. Trebuie să ținem cont de faptul că piața din Republica Moldova este foarte mică și se suprasaturează repede. O opțiune ar fi să mergi la o școală profesională sau un colegiu și să înveți o meserie. Este întotdeauna nevoie de meșteri în diverse domenii: sudori, constructori, lăcătuși, cusătorese etc. Sau poate Domnul te cheamă să lucrezi în agricultură? Nu desconsidera aceste opțiuni. Ele nu sunt mai puțin prestigioase, ba chiar foarte prestigioase. Unii oameni încearcă să le reducă valoarea, dar ele au fost dintotdeauna necesare și valoroase.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/studii/171199/sfaturi-pentru-crestini-in-alegerea-profesiei