Tot capitolul 24 din cartea Geneza, este dedicat relatării, despre felul cum robul lui Avraam a fost trimis într-o altă țară, cu porunca: să găsească o soție pentru Isaac, fiul stăpânului său. Din această istorie minunată, istoria dragostei, putem extrage câteva sfaturi importante. Când robul lui Avraam a ajuns la fântâna, la care veneau fetele din oraș, pentru ca să scoată apă, el a fost confuz. Atât de multe femei, pe care s-o aleagă pentru Isaac, fiul stăpânului său Avraam?
"10 Robul a luat zece cămile dintre cămilele stăpânului său şi a plecat, având cu el toate lucrurile de preţ ale stăpânului său. S-a sculat şi a plecat în Mesopotamia, în cetatea lui Nahor. 11 A lăsat cămilele să se odihnească, în genunchi, afară din cetate, lângă o fântână. Era seara, pe vremea când ies femeile să scoată apă. 12 Şi a zis: „Doamne, Dumnezeul stăpânului meu Avraam! Te rog, dă-mi izbândă astăzi şi îndură-Te de stăpânul meu Avraam. 13 Iată, stau lângă izvorul acesta de apă, şi fetele oamenilor din cetate vin să scoată apă. 14 Fă ca fata căreia îi voi zice: ‘Pleacă-ţi vadra, te rog, ca să beau’ şi care va răspunde: ‘Bea şi am să dau de băut şi cămilelor tale’ să fie aceea pe care ai rânduit-o Tu pentru robul Tău Isaac! Şi prin aceasta voi cunoaşte că Te-ai îndurat de stăpânul meu.”
(Geneza 24:10-14)
Subiectul alegerii partenerului de căsătorie este atât de important, atât pentru tineri, cât și pentru părinții lor. În așa caz, când este vorba de căsătorie, nu trebuie pur și simplu să te bizui pe noroc. Mă adresez tinerilor, și doresc să vă spun, ține-ți minte, Dumnezeu este foarte cointeresat de alegerea partenerului vostru de căsătorie, și el dorește să vă călăuzească în această decizie foarte importantă, pentru ca să primiți din partea Lui binecuvântarea.
Un rol foarte important în aceasta joacă...
Rugăciunea, care vine dintr-o inimă foarte smerită
Robul lui Avraam, Eliezer, a fost cel care avea grijă de casa lui Avraam. Din Geneza 15:2, putem deduce, că el după cuvintele lui Avraam, putea fi înfiat în calitate de moștenitor în viitor, din cauza că Avraam nu putea să aibă copii. Acesta a fost un obicei renumit pe pământ, pe vremea lui Avraam. Dar Dumnezeu nu a dorit ca Avraam să rezolve problema cu privire la moștenire în așa fel, și Domnul i-a promis lui Avraam un moștenitor din sămânța lui. La Geneza 24 Avraam s-a îngrijorat pentru viitorul fiului și moștenitorului său Isaac. Dacă Avraam nu avea să aibă un fiu, atunci Eliezer avea să primească toată bogăția lui Avraam, dar când s-a născut Isaac, atunci el, Isaac a primit toată moștenirea. Dar această poziție nu a schimbat atitudinea robului bătrân, față de stăpânul său Avraam, și față de fiul său Isaac. El a fost nefățarnic și a fost smerit foarte adânc în inimă. Despre aceasta vorbește foarte mult și acest adevăr, că el deseori folosea cuvântul domnul, când vorbea despre Avraam.
Robul a fost smerit nu doar înaintea lui Avraam, ci de asemenea și înaintea Domnului. Doar atrage atenția în rugăciunea de mai sus, cum nădăjduia în călăuzirea Lui Dumnezeu. Și de asemenea, despre starea smerită a inimii lui, mărturisește închinarea lui față de Dumnezeu, pentru răspunsul primit la rugăciune: „Atunci, omul a plecat capul şi s-a aruncat cu faţa la pământ înaintea Domnului, zicând: Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul stăpânului meu Avraam, care n-a părăsit îndurarea şi credincioşia Lui faţă de stăpânul meu! Domnul m-a îndreptat în casa fraţilor stăpânului meu.” (Geneza 24:26,27)
Dacă cauți o inimă foarte smerită, atunci trebuie „să găsești” mai întâi de toate cartea Legii Lui Dumnezeu, dacă dintr-un motiv anume, ea s-a pierdut pentru tine. La 2 Cronici 34 se spune, că pe vremea conducerii împăratului iudeu Iosia, a fost găsită cartea Legii Lui Dumnezeu, care a fost pierdută în Casa Domnului. Ce efect a avut cititul Cuvântului asupra Împăratului? El și-a rupt hainele din cauza celor auzite. Dar nu doar aceasta. Cuvântul, pe care L-a auzit, a lucrat la inima lui. Privește cum a fost proorocia adresată împăratului: «Pentru că ţi s-a înduioşat inima, pentru că te-ai smerit înaintea lui Dumnezeu când ai auzit cuvintele rostite de El împotriva acestui loc şi împotriva locuitorilor lui, pentru că te-ai smerit înaintea Mea, pentru că ţi-ai sfâşiat hainele şi ai plâns înaintea Mea, şi Eu am auzit», zice Domnul. (2 Cronici 34:27) Cuvântul Domnului l-a smerit pe împăratul Iosia înaintea Lui Dumnezeu, și rugăciunea lui din această cauză a fost ascultată de Domnul.
Dacă cauți o inimă foarte smerită, atunci trebuie mai întâi de toate „să găsești” cartea Legii Lui Dumnezeu. Doar Cuvântul Lui Dumnezeu este în stare să te schimbe în interior, să te facă să te smerești și să te rogi în așa fel, ca Dumnezeu să-ți asculte rugăciunea.
Rugăciunea, care caută călăuzirea Lui Dumnezeu, în alegerea partenerului de căsătorie
Noi trebuie nu doar pur și simplu să ne rugăm Domnului, noi trebuie să căutăm prin rugăciune călăuzirea Lui. O inimă smerită, nu se bizuie pe înțelepciunea omenească, ci se bizuie pe Domnul, în alegerea partenerului de căsătorie.
„Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.” (Proverbe 3:5,6)
Anume așa a procedat Eliezer, robul lui Avraam. Robul a făcut o călătorie spre Mesopotamia, undeva de vreo 700 de km, și era călăuzit pe deplin de Dumnezeu. Și Avraam a fost deplin încredințat cu privire la aceasta, când l-a trimis: „Domnul Dumnezeul cerului, care m-a scos din casa tatălui meu şi din patria mea, care mi-a vorbit şi mi-a jurat zicând: ‘Seminţei tale voi da ţara aceasta’, va trimite pe Îngerul Său înaintea ta, şi de acolo vei lua o nevastă fiului meu.” (Geneza 24:7) Privește ce spune însuși Eliezer despre aceasta: „Apoi am plecat capul, m-am aruncat cu faţa la pământ înaintea Domnului şi am binecuvântat pe Domnul Dumnezeul stăpânului meu Avraam că m-a călăuzit pe calea cea dreaptă, ca să iau pe fata fratelui stăpânului meu pentru fiul lui.” (Geneza 24:48) Dumnezeu este Domn peste toate lucrurile. El este Acela, Care cunoaște nu doar de ce avem nevoie, ci de asemenea și de cine avem nevoie, și ne poartă de grijă, chiar și atunci când alegem persoana iubită. El dorește să acționeze în viețile acelor oameni, care s-au smerit înaintea Lui. El rânduiește o persoană iubită pentru tine, din cauza milei Sale, și de asemenea El pe o cale dreaptă te duce la ea, și de asemenea o aduce la tine. El este Domn peste toate. Caută călăuzirea din partea Lui Dumnezeu, atunci când îți alegi partenerul de căsătorie. Căci, cine se bizuie pe Domnul, Îl recunoaște în toate căile sale, și nu va rămâne fără călăuzire din partea Lui Dumnezeu.
Rugăciunea, care pune accent pe starea duhovnicească a persoanei alese pentru căsătorie
Credința în Domnul Iisus Hristos. Robul lui Avraam s-a rugat lângă orașul Nahor. Nevasta lui Isaac trebuia să iasă din orașul Nahor, și trebuia să vină la sursa de apă, dar de ce trebuia să ia o nevastă, care trăia într-o țară îndepărtată? Avraam a trăit printre neamuri, și el nu a dorit ca fiul său, Isaac, să se căsătorească cu o femeie, dintre neamuri: „Avraam a zis celui mai bătrân rob din casa lui, care era îngrijitorul tuturor averilor lui: Pune-ţi, te rog, mâna sub coapsa mea şi te voi pune să juri pe Domnul Dumnezeul cerului şi Dumnezeul pământului că nu vei lua fiului meu o nevastă dintre fetele canaaniţilor în mijlocul cărora locuiesc, ci te vei duce în ţara şi la rudele mele să iei nevastă fiului meu Isaac.” Și nu din cauza că viitorii soți, aveau să aparțină la diverse culturi, sau avea să fie dintr-o altă rasă umană, avea să aibă o altă culoare a pielii... Nu din cauza aceasta. Avraam era îngrijorat cu privire la aceea, ce era cu adevărat important – starea duhovnicească a fetei, care trebuia să devină soția fiului său. Pur și simplu, în Canaan nu erau fete credincioase, dar Avraam a știut, că în patria lui, în Mesopotamia, au fost femei credincioase, și el a trimis robul acolo.
Viitorul tău partener, trebuie de asemenea să creadă în Dumnezeu. Iată principiul lui Avraam, tatăl tuturor credincioșilor. Acest principiu foarte important trebuie să devină și principiul tău, în alegerea partenerului de viață.
Dacă tu și viitorul tău soț, sau viitoarea ta soție, nu aveți aceeași credință în Domnul Iisus Hristos, atunci nu ai ceva în comun, ce te-ar putea face un singur trup, așa precum a hotărât Dumnezeu!
14 Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? 15 Ce înţelegere poate fi între Hristos şi Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios? 16 Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem Templul Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu: „Eu voi locui şi voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu.”
(2 Corinteni 6:14-16).
Deci, principiul, pe care l-ai învățat din toate acestea, constă în aceea, că credincioșii întotdeauna trebuie să se căsătorească cu o persoană credincioasă. Și nu te bizui pe presupuneri; trebuie să te convingi pe deplin, că persoana cu care dorești să te căsătorești – într-adevăr este o persoană născută din nou, și responsabilă. Doar faptul, că el, sau ea merge la biserică, și vorbește cuvinte potrivite, nu întotdeauna înseamnă, că acești oameni Îl cunosc într-adevăr pe Iisus Hristos, ca pe Salvatorul lor personal Dacă nu ești convins(ă), atunci așteaptă, până când nu vei avea convingerea deplină. Nu te grăbi să faci pasul, din cauza căruia mai târziu vei regreta. Câți oameni s-au căsătorit, pentru ca prea târziu să afle, că partenerii lor – pur și simplu, doar și-au jucat rolul, dar în realitate nu au fost credincioși.
Sfințenia personală. Să ne întoarcem din nou la Geneza 24. Un alt aspect foarte important, al stării duhovnicești al persoanei iubite – sfințenia ei personală. Scriptura ne învață, că viitoarea soție a lui Isaac, a fost o fecioară, care nu s-a împreunat cu vreun bărbat. Rebeca nu doar a fost frumoasă la chip, dar de asemenea a fost înțeleaptă. Frumusețea ei exterioară se combina cu cea interioară. Ea nu a avut vreo relație cu cineva – până la căsătorie, a fugit de imoralitate (act sexual, în care participă două părți necăsătorite, în care ambii sunt deacord să practice păcatul). Ea a înțeles, că nevinovăția ei - proprietatea ei foarte valoroasă, este mărturisirea faptului, că ea este curată, sfântă în popor, și are un nume bun. Acel dar prețios, pe care i l-a dat Domnul, ea l-a pregătit pentru un singur bărbat, pentru acela, care va deveni soțul ei de la Dumnezeu.
Scriptura ne învață: „Dar trupul nu este pentru curvie: el este pentru Domnul şi Domnul este pentru trup... Fugiţi de curvie!” (1 Corinteni 6:13,18) Trupul nostru este destinat pentru Domnul, pentru ca să fim templul Lui Cel Sfânt, pentru ca Domnul să poată trăi și umbla în el. Iar dacă Domnul trăiește și umblă în trupul nostru, atunci nu trebuie să curvim.
Un caracter de slujitor (slujitoare). 3, ultimul aspect duhovnicesc al viitorului partener – caracterul lui.
Cea mai importantă calitate de caracter al viitoarei neveste – să fie gata să sară în ajutor. Primirea de oaspeți, prin care trebuia să se manifeste această calitate, de ajutorare, implica să deie apă străinului, care era însetat (robului lui Avraam), ci nu animalelor. Dar fata, care a fost în stare să propună, ca să dea apă și animalelor, a arătat, nu doar că este primitoare de oaspeți, că este bună, ci de asemenea a făcut ceva, care iese din limitele responsabilităților obișnuite.
Rebeca a slujit la cea mai înaltă calitate, a ajutat mai mult decât trebuia. O cămilă poate să bea până la 110 l de apă, dar Eliezer avea 10. Nu a fost o muncă ușoară, deci Rebeca a dat apă la toate cămilele (10 * 110 = 1100l). Aceasta încă implica, că trebuia să se coboare la sursa de apă, iar apoi trebuia să se ridice (Geneza 24:16). Cu adevărat „o femeie bună” (evr: femeia puterii) – o cunună pe capul bărbatului ei... ” (Proverbe 12:4).
După rugăciune, robul lui Avraam în tăcere o privea pe fată, pentru ca să înțeleagă, cum este ea. El o privea cum ea lucrează, el a observat că este amabilă, și darnică. Ce analiza el? El dorea să se convingă, este ea în conformitate cu o femeie, care are un respect deosebit față de Dumnezeu, este în conformitate cu standartele Lui Dumnezeu.
Iar apoi el a întrebat: „A cui fată ești?” cine ești, femeie? „Te rog, răspunde-mi, este în casa tatălui tău, vreun loc de poposire peste noapte?” Deci, robul lui Avraam a avut posibilitatea să analizeze această fată, Rebeca, cum se poartă acasă. Cum se poartă ea acasă? Își respectă părinții, în așa fel, precum străinii? Ajută prin casă, la fel, ca la fântână, sau nu?
.
Luând decizia, cu privire la căsătorie, robul lui Avraam, a luat aminte la câteva principii foarte importante. Înainte ca să ia decizia definitivă, el s-a stăruit să afle despre femeie, cât mai mult posibil. Am zis „mai înainte,” ci „nu după.” Căci atunci când te vei căsători, se poate întâmpla în așa fel, că vei afla despre persoana, cu care te-ai căsătorit, așa multe lucruri, pe care nici nu voiai să le cunoști mai înainte de căsătorie. Străduiește-te să te convingi, că persoana, cu care dorești să te căsătorești, este în conformitate cu standartele Lui Dumnezeu, și încă ceva, încearcă să te convingi cu privire la aceasta, până la nuntă.
Mai am încă un sfat practic pentru tine. Ia un creion, o bucată de foaie și enumeră acele calități de caracter, pe care le dorești să le vezi la persoana, cu care dorești să te căsătorești și pe care le socoți foarte importante. Apoi deschide Biblia ta, și enumeră acele calități, pe care Domnul le consideră foarte importante pentru un creștin. După ce ai enumerat aceste calități, adaugă lista, cu versete din Scriptură, în care se vorbesc despre aceste calități. Apoi întreabă-te: standartele tale, sunt în conformitate cu cele scrise în Biblie. Sau probabil, n-ai răbdare, și dorești să te căsătorești cât mai repede, și ești gata, chiar și să micșorezi puțin standartul? Când noi, să zicem așa, “suntem îndrăgostiți,” sau suntem disperați, deoarece, după cum ni se pare, timpul trece, iar noi suntem ispitiți să micșorăm standartele noastre, și să ne scuzăm acțiunile. Nu permite aceasta. Standartele Lui Dumnezeu trebuie să fie standartele tale, iar responsabilitatea ta, să te ții de ele.
Deci, am observat rolul rugăciunii în alegerea partenerului de viață. Anume rugăciunea te duce la ținta dorită. Rugăciunea dintr-o inimă foarte smerită, care caută călăuzirea din partea Lui Dumnezeu, și calitățile duhovnicești în alegerea partenerului de căsătorie.
Ții minte aceste 3 părți ale rugăciunii?
Smerenia
Călăuzirea din partea Lui Dumnezeu
Calități duhovnicești.
Și ține minte, că Dumnezeu, mai mult decât tine este preocupat de căsătoria ta! Dacă Dumnezeu are grijă, ca niciun fir de păr să nu cadă din capul tău, fără ca El să știe, cu atât mai mult, Îi pasă cu cine te vei căsători. Și ține minte, că voia Lui Dumnezeu și cel mai bun lucru – sunt tot aceleași.
Deci, cum s-a finisat această istorie, cu privire la căutarea femeii, pentru Isaac? Privește Geneza 24:67. Isaac a fost bucuros, că a găsit o soție, care Îl iubea pe Domnul, o soție, pe care a ales-o Însuși Dumnezeu. Bătrânul Avraam a fost mulțumit, pentru că aștepta nepoți. La ce mai poți să te aștepți de la o căsătorie, care a fost în conformitate cu voia Tatălui Ceresc!
Îți doresc să obții un astfel de final, în alegerea partenerului de căsătorie!
Traducere: Repalov Veaceslav
Autor: Igor Opincă