Oare Domnul ne promite că ne va da tot, ce vom cere?
Autor: Igor Opincă
Album: fara album
Categorie: Diverse

 

„Domnul ne promite că ne va da tot, ce vom cere? Oare este așa?” În ultima vreme, deseori auzim despre această „cheie, care deschide toate ușile.” Oamenii, din cauza că se iubesc pe sine, cer bogății, sănătate, prosperitate. Dar cât de puțini cer smerenie, oportunități de a sluji pe ceilalți, putere pentru ca să se lepede pe deplin de sine, pentru ca să poată „să-și ia crucea,” și să-L urmeze pe Domnul! Deci, oare este voia Lui Dumnezeu, să ne dăruiască ceea ce ne dorim? Oare Dumnezeu are anumite cerințe, pentru rugăciunile noastre către El? Întotdeauna ceea ce cerem de la Domnul, va fi pentru binele nostru? În timp ce voi răspunde, doresc să scot la iveală trei adevăruri importante:

 

1. Da, Dumnezeu are o putere nelimitată, iar posibilitățile, pe care le are nu pot fi numărate; El regulat Își folosește această autoritate, pentru binele poporului Său.

 

„Iată, Eu sunt Domnul Dumnezeul oricărei făpturi. Este ceva de mirat din partea Mea?” (Ieremia 32:27)

 

„Este oare ceva prea greu pentru Domnul?” (Geneza 18:14)

 

“Domnul este bun cu cine nădăjduieşte în El, cu sufletul care-L caută.” (Plângerile 3:25)

 

“Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer!” (Matei 7:11)

 

2. La prima vedere se pare, că Domnul dorește să ne dea orice vom cere.

 

„Cereţi, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate, i se deschide.” (Matei 7:7,8)

 

“Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi.” (Matei 21:22)

 

“Și orice veţi cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul. Dacă veţi cere ceva în Numele Meu, voi face.” (Ioan 14:13,14)

 

„Dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea şi vi se va da.” (Ioan 15:7)

 

“Preaiubiţilor, dacă nu ne osândeşte inima noastră, avem îndrăzneală la Dumnezeu. Şi, orice vom cere, vom căpăta de la El, fiindcă păzim poruncile Lui şi facem ce este plăcut înaintea Lui.” (1 Ioan 3:21,22)

 

3. Dar, pentru ca să nu fim socotiți vinovați, că am rupt versetele din Scriptură, din contextul lor, să le cercetăm mai profund aceste și alte versete.

 

Când Domnul Iisus la finele predicii lui de pe Munte, i-a îndemnat: „Cereţi, şi vi se va da.” (Matei 7:7), El nu a avut în vedere, că dacă ne vom ruga neîncetat, atunci vom obține tot, ce-am cerut. Acest verset, și celelalte, trebuie să le cercetăm în contextul lor, și în lumina tuturor învățăturilor, despre rugăciune, din biblie. În acest caz, Iisus dorește să spună, că nu putem să trăim în conformitate cu învățătura de pe predica de pe Munte, cu puterile proprii, căci viața la care ne cheamă Salvatorul, este de tip supranaturală. Înțelepciunea și puterea necesară, pentru ca să putem trăi o astfel de viață, trebuie să ne fie dată de sus. De aceea, aici, Iisus ne îndeamnă să cerem și încă o dată să cerem, să căutăm și încă o dată să căutăm, să batem și încă o dată să batem. Faci tu aceasta?

 

Iisus a răspuns: 'Nu ştiţi ce cereţi. Puteţi voi să beţi paharul pe care am să-l beau Eu şi să fiţi botezaţi cu botezul cu care am să fiu botezat Eu?” „Putem”, I-au zis ei. ' (Matei 20:22) Mama lui Iacov și a lui Ioan a venit la Iisus, cu fiii ei, cerând ca fii ei să steie la stânga și la dreapta lui Iisus, în Împărăția Lui. Iisus le-a răspuns sincer, că ei nu înțeleg ce cer. Ei doreau să obțină o coroană fără cruce, un tron fără jertfă, o slavă fără suferințe. Dar, chiar dacă vor fi gata să aibă părtășie cu suferințele Lui, totuși Salvatorul i-a explicat, că nu El dă locuri de onoare în Împărăție, ci Tatăl. Probabil și noi, dorim să fim mai mari decât ceilalți în Împărăția Domnului? Dar dacă vom cere de la Domnul doar aceasta, și nu vom face, ceea ce El ne poruncește, atunci nu cunoaștem ceea ce cerem. Atunci dorința noastră poate să nu fie împlinită.

 

„Sau cereţi şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre.” (Iacov 4:3) Uneori rugăciunea rămâne fără răspuns, deoarece intențiile inimii noastre nu au fost bune. Dacă cerem pentru plăcerile noastre egoiste, atunci Dumnezeu promite, că nu ne va răspunde la astfel de rugăciuni. Dar pentru ce ceri tu? Scopul rugăciunilor tale, este slava Lui Dumnezeu? (1 Corinteni 10:31)

 

 

„Dacă aş fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul.” (Psalmii 66:18) Din acest Psalm înțelegem, că omul, care se roagă, nu trebuie să aibă vreun păcat nemărturisit. Tu ce faci în privința aceasta?

 

„Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul.” (Iacov 1:5-7) Creștinul trebuie să se roage cu credință. Cum întâlnești greutățile vieții? Mergi la Dumnezeu, și Îi vorbești despre greutățile tale? Te apropii de Dumnezeu prin credință, în aceea că te iubește, are grijă de tine, și nu este ceva imposibil pentru El?

 

Iată ce îndrăzneală avem la El, că dacă vom cere ceva după voia Lui, El ne va asculta. (1 Ioan 5:14) Creștinul trebuie să se roage după voia Lui Dumnezeu. Probabil, cineva va zice: „Dar cum pot să cunosc voia Lui Dumnezeu?” Răspunsul este acesta: voia Lui Dumnezeu ne este descoperită în Sfintele Scripturi, și de aceea, trebuie să cercetăm Cuvântul, pentru ca să înțelegem mai bine voia Lui Dumnezeu, și pentru ca să ne putem ruga cu mai multă înțelepciune. Cercetezi Cuvântul Lui Dumnezeu, pentru ca rugăciunile tale, să fie plăcute înaintea Lui Dumnezeu?

 

„... trebuie să se roage necurmat şi să nu se lase.” (Luca 18:1) Rugăciunea trebuie să fie perseverentă. Aceste cuvinte a Lui Iisus, au un sens deosebit aici – ele se referă la rugăciunea, care caută izbăvirea Lui Dumnezeu, în timpul încercării. Perseverență, ci nu disperare – iată cum trebuie să fie rugăciunile noastre în vremuri dificile.

 

„Să ne apropiem cu o inimă curată... ” (Evrei 10:22) Rugăciunea trebuie să fie sinceră. Poporul lui Israel se apropia de Domnul cu gura lor, și Îl cinsteau doar cu vorbele lor, dar inimile lor erau departe de Dumnezeu (Matei 15:8). Noi trebuie să venim la El sinceri. Cu ce fel de inimă vii la tronul Împăratului universului?

 

Deci, am văzut, că pentru Dumnezeu nu este nimic imposibil și El este bun cu cei, care nădăjduiesc în El. El aude rugăciunile noastre și răspunde. Dar din fericire, Dumnezeu nu ne dă tot ce cerem. Căci uneori cererile noastre sunt bazate pe cunoștințele noastre limitate și deseori urmăresc interesele noastre limitate, ci nu căutarea voii și slavei Lui Dumnezeu. Trebuie doar să-I mulțumim Domnului, pentru că El nu ne răspunde la toate „rugăciunile făcute cu credință.” De exemplu, Ezechia, a obținut răspuns la rugăciunea sa, și a mai primit încă 15 ani la viața sa, dar anume în acești ani, s-a născut Manassia, care a dus pe Israel în păcat, prin idolii lui, și de asemenea el a vărsat foarte mult sânge nevinovat (2 Împărați 21)! „Toţi copiii lui Israel au cârtit... le-au zis: De ce n-om fi murit noi în ţara Egiptului sau de ce n-om fi murit în pustia aceasta?” (Numeri 14:2), și au obținut ceea ce-și doreau, Domnul le-a răspuns: „Spune-le: ‘Pe viaţa Mea’, zice Domnul, ‘că vă voi face întocmai cum aţi vorbit în auzul urechilor Mele!” (Numeri 14:28)

Da, Domnul poate să ne dea tot ce vom cere. Dar aceasta va fi pentru binele nostru, și pentru binele celor, care vor veni în viață, în urma noastră? Deci, trebuie să cerem totul? Sau mai bine trebuie să zicem, precum Hristos, Care a suferit: „facă-Se nu voia mea, ci a Ta” (Luca 22:42)? Domnul să ne ajute să fim prudenți.

Să ne binecuvânteze Domnul să ținem minte, că voia Lui pentru viața noastră este acea binecuvântare foarte bună, pe care ne-o dorim!

Noi putem să ne bizuim pe aceea, că El va face toate lucrurile, așa cum trebuie!


„Domnul este drept în toate căile Lui şi milostiv în toate faptele Lui.” (Psalmii 145:17).

 

Autor: Igor Opincă

Traducere: Repalov Veaceslav

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/predici/187866/oare-domnul-ne-promite-ca-ne-va-da-tot-ce-vom-cere